Overwinteren 2023/2024 (16)

1 maart 2024. Het aftellen is begonnen. We moeten eind maart weer thuis zijn, dus plm half van de maand zullen we moeten inpakken.

Maar eerst nog de laatste 3 dagen van februari.

dinsdag 27 was weer een mooie dag met volop zon, wel was er een koude wind, maar daarvoor kun je meestal wel schuilen achter de camper van de buurman of achter de heg.

28 februari ben ik toch maar naar een oorarts gegaan die altijd s’woensdags in Silves praktijk houd. De oorpijn was wel over maar ik wilde toch zekerheid hebben dat het oor schoon was. Hij heeft het oor schoon gemaakt. Maar de duizeligheid bleef onveranderd. Hij nam mij een paar evenwicht testjes af en schreef toen andere ( Biloban) tabletten voor. De bult achter het oor doet hij af met “Doe er maar een crèmepje op”. Totale kosten 102,65.

29 februari. In de nacht is de bult open geknapt, het blijkt uiteindelijk een abces te zijn. waardoor ook de druk wat minder wordt.  Inmiddels is het wel duidelijk dat daar de duizeligheid vandaan komt.

Er komt op de Cp inmiddels weer enige plek vrij. Langzaam maar zeker vertrekken er regelmatig al weer mensen richting huis. Vaak doen ze dat met een omweg om hier en daar nog even te gaan kijken.

2 maart Vanmorgen weer boodschappen gedaan, nog steeds met de rollator. Maar de duizeligheid lijkt nu toch wel te minderen. De plek van het abces vraagt nog steeds wat verzorging, maar wordt rustiger, maar moet met een pleister afgeschermd worden omdat de bril er precies op drukt.

zondag 3 maart zijn we met z’n drieën (Jack en z’n Finse buurman en ik), op onze scooters naar Armacao de Pera (32km v.v.) geweest om een oldtimer show te bekijken. Het was prachtig weer.IMG20240303101625compIMG20240303100827comp

7 maart. Qua weer zitten we inmiddels in een wat mindere periode. Er is meer wind, soms stormachtig, maar de temperatuur blijft zeer acceptabel. Zon en wolken wisselen regelmatig af. Afgelopen dinsdag en woensdag de hele dag zon, in de korte broek buiten gezeten. Maar steeds voldoende zon om de accu’s op peil te houden. De duizeligheid wordt steeds wat minder, maar de wond heeft dagelijks nog wel verzorging nodig. Inmiddels heb ik al een paar keer zonder de rollader boodschappen kunnen doen, dus het gaat de goede kant op.

11 maart. De afgelopen drie dagen is het weer zeker niet beter geworden. 3 dagen en  geweest. Dan kon eindelijk omdat de wond nu dicht is.

De ooievaars vliegen af en aan met materiaal in hun snavels om hun nesten te bouwen of te verstevigen. Ze vliegen zo laag over dat we goed kunnen zien wat ze in hun snavel hebben.

12 maart. Weer vol op zon, 18 graden. Vandaag sinaasappels ingekocht voor de thuisreis.

13 maart, Het is bewolkt, prima weer om de was te doen. In de middag weer zon met 19 graden. In de afgelopen 3 dagen is de camperplaats half leeg gelopen. In een keer willen veel mensen naar huis. Jack en Anneke zijn vandaag ook vertrokken en willen in 3 dagen naar huis rijden.

14 maart. De scooter in de garage gepakt en vastgezet en de camper voor vertrek klaar gemaakt.IMG20240314114212compIMG20240314114156comp

15 maart dag van vertrek

IMG20240314073956compIMG20240314074710comp

het was even een beetje mistig maar om 10 uur vertrek na afscheid genomen te hebben van een aantal kennissen. Vandaag gaan we niet ver. 90 km naar Castro Verde. Daar heeft de Lidl 6 mooie overnachtingsplaatsen gemaakt en kan Rina een keer lekker door de winkel lopen. (in de afgelopen maanden was de loopafstand naar de lidl in Silves te moeilijk voor haar) Aankomst daar 12 uur PT. 25 graden!!

16 maart  Castro Verde  –  Casar de Caceres    Vertrek 9.05. Koffiepauze in Evora en in Badejoz (Spanje) diesel en AdBleu getankt. Aankomst Casar de Caseres 15.05 uur. 327 km gereden Het is erg warm, 24 graden

IMG20240316192427comp

17 maart, het is zondag. Lekker rustig op de weg, nauwelijks vrachtverkeer. De hele route vandaag is over een 4-baans snelweg. Vertrek 09.30 uur. Het plan was om in Alaejo te overnachten Dat is onze vaste overnachtingsplaats van de laatste jaren. Aankomst 1 uur. Eerst wat gegeten en toen een dutje gedaan. Om 14.30 uur vonden we het zonde om niet nog verder te rijden. Ook was er morgen een wegomlegging van 15 km. Die kun je dan ook maar beter op zondag doen (nauwelijks vrachtverkeer) De volgende stop zou zijn Duenas, 90 km verder. Maar toen we daar in de buurt waren stelde Rina voor om door te rijden tot de volgende geplande stop in Vittoria Gasteiz. Daar kwamen we om 19.30 uur aan. Alle beschikbare camperplaatsen waren natuurlijk bezet, maar er is een hele grote parkeerplaats bij waar inmiddels ook al een aantal campers waren neer gestreken. Dus zijn we daar ook maar gaan staan. Vandaag hebben de dus een dag in de planning ingehaald en 559 km gereden. Dat is voor ons wel een wel veel. Morgen gaan we via Pamplona de pas over naar Frankrijk.

18 maart. Vittoria Gasteiz. – Hagetmau Frankrijk. De zon. schijnt. We vertrekken om 9.30 uur en nemen de route naar Pamplona. Vlak er voor tanken we bij een ons bekende goedkope tankstation. Dan gaan we klimmen de Pyreneeën over, plm 75 km klimmen en dalen om uiteindelijk bij St Sjean-Pied de-Port uit te komen. Boven op de pas bij Erro drinken we eerst een kopje koffie.  Op de grens heeft de Franse Politie een fuik ge zet en worden wij, samen met anderen, aan de kant gezet. We geven ze de gevraagde paspoorten en dan drentelen ze een paar keer om de camper, overleggen met collega’s om uit eindelijk de paspoorten terug te geven en ons een goede reis toe wensen. Dat is heel lang geleden dat we zo’n controle gehad hebben. Dan weer verder, eerst was het de bedoeling Sauveterre-de-Beam te overnachten, maar uiteindelijk zijn we door gereden naar Hagetmau. Het is er zonnig en warm. Toch smaakt de zuurkool met Nl rookworst weer lekker. Ook weer zo’n plaats waar bijna altijd overnachten. De plek is gemoderniseerd met een hele nieuwe zuil voor de ver- en ontzorging. Voor water en stroom moet je nu 3 Euro betalen. Morgen weer verder en zien wel waar we dan weer terecht komen..voor meer foto’s klik hier op Polestar 

19 maart Het heeft afgelopen vannacht flink geregend. Maar als we wakker worden schijnt de zon al weer. We vertrekken om 09.30 uur richting Mont-de-Marsan. We volgen de de D933 noordwaarts. Deze weg loopt o.a. via Marmande en kruisen de Garonne helemaal door tot Bergerac. In dit traject zijn er erg veel rechte stukken van soms 50 km. Onderweg natuurlijk een keer koffie gedronken en Voor Bergerac de N21 op richting Perigueux. Na plm 15 km bij een Intermache getankt  en even verder linksaf richting Lembras. Een camperplaats waar we vaak hebben gestaan, maar op de heenweg op 31 oktober 2023 zijn we er door wat we daar aantroffen niet gaan staan en  we verder gegaan. Maar nu was alles opgeruimd en konden we weer terecht. Er stonden al 3 Franse campers. Vanmiddag een afspraak gemaakt bij mijn KNO-arts. Gelukkig had ze een gaatje in haar planning en kunnen we er 27 maart al terecht.  Het was er warm, 24 gr. Aankomst 13.00 uur. 200 km  gereden. Morgen weer verder richting Limoges.

20 maart.  Het is 8 gr. Het doel van vandaag is Bazaiges, een kleine mooie camperplaats 3,5 km vanaf de snelweg A20. Vanaf Lembras volgen we de N21 richting Perigueux en Thiviers. 15 km voor Limoges nemen we de rondweg en komen we via de afslag Limoge N op de A20.Na 90 km de afslag naar Bazaiges. De hele dag zon en de temperatuur is 21 gr. 225 km gereden.

21 maart. De zon is ook hier al weer vroeg op. Het is 11 gr. Vandaag is de planning om via Vierzon (tanken) en via de D965 naar Auxerre en N77 naar Saint Florentin te rijden.

22 maart Saint Florentin – Perl Dld. Het is 9 gr en de temperatuur loopt op naar 21 graden in Perl. De hele dag schijnt de zon, We wilden eerst naar Ligny de Barrois, maar daar waren we al om 12 uur. We besloten toen maar door te rijden naar Perl. Het was mooi weer en prettig om te rijden. Er was verrassend weinig verkeer. Aankomst Perl 16.00 uur. Eerst diesel en gas getankt in Schenken (Lux) Daarna boodschappen bij de Aldi gedaan. Op de camperplaats stonden 2 campers. We hebben dus vandaag een geplande stop overgeslagen en gaan morgen verder naar Pfaffendorf.  voor meer foto’s klik hier op Polestar 

23 maart Het is 5 graden en het heeft vannacht geregend. Dus even de kachel aan. Hoe lang is het geleden dat we de kachel aan moesten doen? Om 9.30 uur gaan we weer verder, nog een keer de brug over de Moezel naar Luxenburg en dan via Wasserbilich (nog bijtanken) weer in Duitsland.  Bij Trier de 51 op naar Blankenstein om AdBleu in een hevige sneeuwbui te tanken. Onderweg was het symbooltje om bij te tanken gaan branden. Toch ging er maar 8 ltr bij. Daarna verder op de 1 en de 61 tot Bergheim – Pfaffendorf. Er is een feest aan de gang in het park van het kasteel Pfafenheim. De weg was afgezet maar we mochten er met de camper door. Er stonden maar 3 campers, we hadden gehoopt dat er nog plek was, maar gelukkig dat was er genoeg. Het is hier ook koud 6 graden en het regent samen met een harde koude wind. Het sneeuwt af en toe. Brr.. welkom in de echte wereld. Dus maar weer de kachel aan. Gelukkig hadden we de gastank vol. Gelijk ook via de app de thermostaat in huis hoger gezet.

24 maart. 6 gr. Nu nog de laatste 175 km’s naar huis. Vertrek 10.00 uur  Aankomst 12.45 uur

Totaal in 10 dagen 2364 km

Dit was een enerverende overwintering

Het begon heel positief door meedenken van onze huisarts waar door we 2 weken eerder de griepspuit kregen en op 26 oktober konden vertrekken.

De hele heenreis was erg nat en in noord Spanje storm met gevaarlijke windvlagen.

7 – 11 Aankomst in Silves.met prachtig weer

17-11 Accu van de scooter defect

19 – 11 Laat Canaal Digitaal ons in de steek. Het bedoelde alternatief via Odido werkt niet. Ontvangst is alleen mogelijk via de telefoon.

24 – 11 VGZ gebeld m.b.t. knie injectie voor Rina, 29 –11 Consult met een Ortrhopeed, kosten 75,00, VGZ wil dit niet vergoeden.

9-12 De scooter zakt door z’n standaard. Laten lassen in gemeente werkplaats van Silves

19 – 12 Scooter verkeerd getankt (net diesel). UIteindelijk op 12 –1 naar de dealer in Portimao gebracht. Was 1 dag later al klaar.

31 –12 Melding van Derek dat onze kelder onder water water staat. Het grondwater staat abnormaal hoog. Eerst moet dat zakken voor dat leegpompen zin heeft.

8 – 2 De omvormer van  onze zonnepanelen blijkt stuk. Oscar vervangt hem door een nieuwe. en brengt gelijk een dompelpomp mee. Derk, Jurgen en Oscar helpen met het leeg pompen. van de kelder.

En niet te vergeten een oorontsteking waarvoor 3 x een bezoek aan een arts nodig was.

15 – 3 Vertrek uit Silves. Tijden de terugreis hadden we prachtig weer, tot Perl daar begon het te regenen en werd het echt koud.

24 – 3  13.00 uur Thuis.

De hele reis  heen en terug 5456 km…voor meer foto’s klik hier op Polestar

Overwinteren 2023/2024 (15)

14 februari, Valentijnsdag. Inmiddels druppel ik al 8 dagen maar er is nog geen verbetering  merkbaar. Niet met het oor en ook niet met de duizeligheid.Niets vrolijks dus te melden. De weersomstandigheden zijn gelukkig wel prima met een prettige temperatuur, soms tot 20 graden.  Zondag 11 februari heeft het geregend (van harte gefeliciteerd broer) maar verder is het soms licht bewolkt maar ook voldoende zon om de accu’s vol geladen te krijgen. Omdat we gedeeltelijk TV kijken via de laptop in combinatie met de TV moet die ook elke dag weer opgeladen worden. Na 2,5 uur is de accu van de laptop bijna leeg. Overigens is de WiFi hier regelmatig slecht tot zeer slecht. De camperplaats is vol en blijkbaar wil iedereen dan WiFi. maar gelukkig hebben we dan nog BVN via de schotel. Vanochtend zijn we samen naar de Continente gelopen. In het langzame tempo van Rina moet ik wel een hand aan de rollator  houden.

15 februari, na 9 dagen druppelen is er geen verbetering. De apotheek wil geen nieuwe druppels meer geven. Daarvoor moet ik weer naar Dr. Ramos. Vandaag is Anneke jarig, omdat te vieren hebben we in het dorp lekker gegeten. Op de terugweg naar de camperplaats kwamen er in eens hun dochter met man en kleinkind achter een auto vandaan. Totaal onverwachts en helemaal uit Engeland, wat een enorme leuke verrassing was dat. Het deed ons denken aan aan mijn 80-ste verjaardag toen onze kinderen heel onverwachts voor onze neuzen stonden. Dat vergeet je ook nooit meer.

16 februar, om 7.45 uur ik sta weer bij de Dr Ramos op de stoep. Hij wil mij niet meer antibiotica geven om te voorkomen dat je er immuun voor wordt. Als het in 6 dagen niet heeft geholpen, IMG20240216134447dan is er volgens hem iets anders aan de hand. Hij adviseert me om een afspraak bij een KNO arts te maken. Voorlopig wil ik het even aankijken. De tabletten voor de duizeligheid blijf ik wel doornemen.

Vandaag brandt het sinaasappelfeest vandaag weer in hevigheid  los.

IMG20240216132922compIMG20240217111621comp

IMG20240218101337comp

IMG20240218100347comp..Als onderdeel van het feest de jaarlijkse 5 en 10 km loop waar iedereen aan mee mag doen.

20 februari. Zoals op de foto’s is te zien, alleen maar blauwe lucht, Het lijkt wel zomer. Dagelijks 20 –23 graden.

26 februai, over de afgelopen week is valt niet veel te melden. In ieder geval viel er geen verbetering waar te nemen m.b.t. de duizeligheid. Zonder de rollator kon ik echt geen boodschappen doen. De dagelijkse klusjes zoals water halen en wc legen lukte net zonder, maar wel waggelend. De eerste 3 dagen met afwisselend, regen, wolken en wat zon, maar steeds voldoende zon om alle accu’s op peil te houden en de laatste 2 dagen weer volop zon. Zaterdagavond was de tweede gasfles ook leeg. De volgende morgen weer met z’n viertjes naar Lagoa gereden. Beide flessen echt leeg betekent 44,4 ltr gas voor 37 Euro.

Ik heb zelf gereden en dat ging prima. Mocht het problemen geven dan kon Jack het nog altijd van mij overnemen. Zittend heb ik helemaal geen last van duizeligheid. Gelukkig maar, want we hebben geen idee hoelang die duizeligheid zal aanhouden. En over niet al te lange tijd zullen we toch ook weer naar huis moeten.

Overwinteren 2013/2014 (14)

Februari. De maand is weer net zo zonnig begonnen als januari geëindigd is. Ochtende koud, 6,7 graden en overdag tot 20 graden met alleen maar blauwe lucht en zonnig. Na half vijf begint het dan weer af te koelen met een windje. Tot 10 a 12 graden.

IMG20240203083318comp

Inmiddels is IMG20240201133938compde opbouw voor het jaarlijkse sinaasappelfeest weer in volle gang. Er worden 3 grote tenten bij gebouwd.

Op 1 februari heb ik s’middags  voor het eerst weer een (kleine) toertocht gemaakt met de scooter. Een rondje via Estombar, Portimao en Ferragudo.IMG20240201143709~2compVanaf Estobar een vergezicht op Silves

Op 2 februari toen ik wakker werd was ik enorm duizelig. Dat was zeer beangstigend en is helaas tot nu toe zo gebleven. Vanmorgen (3 februari) moest ik brood halen en ben met de rollator naar de Lidl gelopen. Zonder zou echt niet gekund hebben. Ik grijp mij zoveel mogelijk aan van alles vast. De bron van de duizeligheid zit in mijn rechter oor. Als ik de plek aanraak schiet mijn gezichtsbeeld naar rechts en weer terug. Heel raar. Dit fenomeen doet zich normaal maar 1 keer per jaar voor na het onderzoek de oorarts. Voorlopig kijken we het even aan.

Vannacht was de eerste gasfles leeg. Daar hebben we 21 dagen mee gedaan.

9 februari. De afgelopen dagen werden vooral bepaald door het oor/evenwichtsprobleem. Maandag 5 februari een econsult met de KNO-arts in het Slingeland ziekenhuis. Zij adviseert naar een plaatselijke arts te gaan om een recept voor oordruppels met antibiotica te vragen. Dat heb ik dinsdag 6 febr gedaan. Dr Ramos schreef druppels en tabletten ( Betaserc) voor. Die ik nu iedere dag samen met paracetamol gebruik. Inmiddels loop ik zonder rollator naar de Lidl heen en weer. Maar in de kleine ruimte ben ik nog steeds er.

8 februari is Oscar naar Wehl geweest om de defecte omvormer van onze zonnepanelen te vervangen en heeft samen met Derk een dompelpomp in de kelder geplaatst. Ze hebben heel wat water de vijver in gepompt. Hier in Silves heeft het de hele dag (en nacht) met stormachtige wind gegoten van de regen. Het was zoals het weerbericht gezegd had voor Portugal bakken met regen.

9 febr. Ook van morgen regende het nog, maar inmiddels is het droog en met een heel klein zonnetje zodat alle plassen weer op kunnen drogen.

Overwinteren 2023/ 2024 (13)

Zaterdag 20 januari. Na een mindere periode met regenbuien hebben we de zon weer helemaal terug. Dat betekent koude ochtenden van 5 graden. Om 8 uur ga ik een broodje halen bij de Lidl en als ik weer terug ben bij de camper komt de zon al weer over de berg.  De zon verwarmt dan voorkant van de camper. Overdag loopt de temperatuur dan op naar 18 tot 20 graden. Heerlijk om buiten te zitten en te lezen.

Canaal Digitaal heeft ons in de steek gelaten. Dus zijn we nu aangewezen op de Wifi van de camperplaats en kunnen we kijken op BVN. DaIMG20240123201611t is makkelijk gezegd, maar eerst maar uitvinden waar BVN op de schotel. Verder laat BVN alleen maar een selectie van de 3 NPO zenders zien, dus geen  commerciële zenders. Voor bv RTL4 moeten we het doen met onze laptop op de Wifi van de camperplaats. Maar wij zijn niet de enige, de camperplaats staat vol en veel campers willen ook op Wifi. Hierdoor is het signaal soms erg zwak waardoor het beeld dan wegvalt. De TV-monitor met een HDMI kabel verbonden geeft een prima beeld.

Maandag 22 januari heb ik de bevestiging van het rechter zonnepaneel afgemaakt en staat nu schuin op de middagzon gericht.

Derk bevestigde dat de zekering er weer uit lag. Nu gevraagd om de stekker van de omvormer er uit te trekken. Als de zekering er dan weer uit vliegt is de omvormer niet de boosdoener. Maar ik heb het gevoel dat de omvormer stuk is. Even afwachten dus. Het is jammer omdat in Wehl de zon weer schijnt. Wel vertelde hij dat het waterniveau in de kelder inmiddels 10 cm gezakt is.

23 januari inmiddels weten we het zeker, de omvormer is stuk. Hopelijk kan Oscar een oplossing bedenken. Ondertussen is het hier in Silves prachtig weer, hele dag zon en temperatuur die loopt dagelijks op naar 20 – 21 graden.

24 januari we waren bij onze Duitse buren uitgenodigd voor een bbq maaltijd.

25 januari wasdag. In de machine van de CP de was gedaan en de natuur zorgde voor het drogen.

IMG20240124151036

IMG2024012612462026 januari. Met J&A de uitgestelde verjaardag etentje

Met de scooter smorgens nog naar de Lidl geweest. (Als we zwaardere spullen nodig hebben dan verkies ik het om dat met de scooter te halen.) Met de rugzak wordt het dan te zwaar. Kort er na start de scooter niet meer. Toen we op 10 januari de scooter bij de garage ophaalden, kregen we de boodschap dat de startschakelaar binnenkort wel eens stuk kon gaan. Men had dat niet op voorraad anders hadden we dat gelijk laten vervangen, maar hij startte toen weer prima. Maar nu is het einde verhaal. Vrijdag 26 met de garage gebeld om de schakelaar te bestellen. We zullen de scooter dan weer met de camper weg moeten brengen. Ze hebben beloofd om maandag contact met ons op te nemen voor een afspraak.

29 januari nog geen bericht van de garage gehad. Wetende dat het onderdeel bestellen zomaar 2 weken kan duren, ben ik op internet gaan zoeken naar een elektrisch  schema van het startcircuit van Honda SH150. Niet te geloven wat je allemaal op internet kunt vinden. Een duidelijk schema. Daar door kon ik zien hoe het moet werken en al snel vond ik de oorzaak. Het was niet de schakelaar maar een los stekkertje. Daarvoor moest wel de hele voorkant open gemaakt worden. Het bewuste stekkertje met een tierip vast gezet en alles werkt weer. Het houdt je bezig. Hoezo vakantie.

De laatste 2 dagen van januari zijn volop zonnig met temperaturen van 18 tot 20 graden. 30 januari zijn we naar Mo gewandeld. Een autlet kleding winkel. Er is nu uitverkoop.

31 januari Jack geholpen. Hij had lekkage op het dak. Ik had nog kit over van het werk aan onze zonnepanelen, dus was hij daar mee geholpen.jackopdakcomp

Overwinteren 2023/ 2024 (12)

10 januari

Over de afgelopen 10 dagen valt er wel het een en ander te melden.

Het nieuwe jaar is begonnen met wolken, veel regen en af en toe ook wel wat zon. Gemiddelde dag temperatuur van zo’n 15 a 16 graden. Deze periode stond in de teken van de  scooterperikelen en de zonnepanelen op het camperdak. Onder tussen bleek ook nog de standaard van de scooter gescheurd. Op 3 januari heb ik het voor elkaar gekregen die bij een gemeentelijke werkplaats gelast te krijgen.  Op mijn verjaardag 4 januari heeft het bijna de hele dag geregend. Op 6 januari staan we alweer 2 maanden in Silves. Op 8 januari de scooter naar de Honda dealer in Portimao gebracht. En op 10 januari konden we hem weer ophalen en hebben we bij Auchan in Lagoa weer gas getankt. De scooter loopt weer prima. De kosten vielen mee, 150,00.

11 januari Tijd om de zonnepanelen weer schuin op het dak zetten. Daardoor wek je meer stroom op omdat het paneel dan gericht staat naar de zon. Toen bleek dat 1 van de 4 spoilers (die vast op het dak gelijmd liggen) los lag. Het zonnepaneel ligt daarin vast geschroefd. Werk aan de winkel dus. Eerst zien dat je alle oude lijmresten kunt verwijderen, dat best hele klus is en dan, daarna weer nieuw vast lijmen.

De kit verwijderen viel erg mee. Alles schoon gemaakt, geschuurd en ontAfbeelding van WhatsApp op 2024-01-13 om 13.35.50_946f974fvet de spoiler weer op zijn plaats geplakt met kit die ik uit voorzorg bij mij had. Daarna heb ik met behulp van Mathieu het paneel met scharnieren op de spoiler gemonteerd. Hierdoor kan het paneel eenvoudig omhoog gescharnierd worden en is de constructie ook veel steviger.  (Foto gemaakt door de buurvrouw)

Bij nader onderzoek bleek van de achterste spoiler (van het zelfde paneel) ook al de kitnaad  gedeeltelijk los te zijn. Dus voor die kant was de zelfde behandeling nodig. Zodoende kon ik gisteren (16 januari) die spoiler nog net voor de regen weer opnieuw lijmen met kit.

Gistermiddag waarschuwde Philip, de camperplaats beheerde, ons voor harde storm en regen. Dus uit voorzorg de schuin geplaatste en losse  zonnepanelen in de camper opgeborgen. Alles naar binnen want het kan hier hevig spoken. De storm kwam laat in de middag en heeft de hele nacht, samen met hevige onweer en slagregens, geduurd. Op dit moment (17 januari) waait het nog steeds hard met af en toe een bui, maar soms ook zon. Het losse buitenpaneel waaide een keer om zodat ik die met een flinke steen en kabel vast gezet heb.

Op 14 januari kwam ik er achter dat de zonnepanelen thuis ook niets meer deden. Met de app las ik dat de panelen al lange tijd (weken) offline zijn. In overleg met Oscar aan vriend Dirk gevraagd om in de zekeringenkast te kijken. De betreffen de zekering was afgeschakeld. Door de schakelaar aan te zetten ging het systeem Online, maar helaas korte tijd later weer offline.Om uit te vinden of de omvormer de oorzaak is zal deze apart uitgeschakeld moeten worden. Maar daarvoor moet je op vlizozolder op.

Overwinteren 2023/ 2024 (11)

18 december 2023 tot einde van dit jaar..

Over de afgelopen week valt weinig te vertellen, iedere dag zonnig. Smorgen vroeg is het koud, 4 of 5 graden, maar om 9.00 schijnt de zon alweer en verwarmt de voorkant van de camper. Soms wel even  een kwartiertje de verwarming aan. Het weer is echt onvoorstelbaar mooi. Vorig jaar in deze periode heeft het bijna 14 dagen aan 1 stuk geregend. Maar nu genieten we van het mooie weer. We hebben wel een beetje een dubbel gevoel gezien het slechte weer in NL.

Zondag 17 december Het gas is bijna op dus moesten we gas gaan tanken. Jack en Anneke waren mee om te helpen de gasslang onder de camper door te schuiven. Dat deden we in Algoa, bij een tankstation van Auchan, een hele grote supermarkt. Daar dronken we koffie met Pasta de Nata en deden we boodschappen.  Achteraf was het op het randje. Er ging 39,7 liter in, terwijl  er 40 ltr in kan, dus bijna leeg, Met 2 flessen hebben we precies 6 weken gedaan. De volgende tankbeurt zal gezien de lage nachttemperatuur, dus meer de kachel aan, wel sneller gaan. Tegelijk hebben we daar ook diesel getankt.

fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2024.

Kerst nieuwjaar 2024compcomp

dinsdag 19 december. 

Scooter verkeerd getankt   Steaming mad

De scooter tank is bijna leeg. Geen probleem ik heb nog een jerrycan met benzine bij me. De inhoud er van (5 ltr)  giet ik in de scootertank. Maar na een korte rit slaat de motor af. Op nieuw starten helpt maar even en slaat dan direct weer af. Wilted rose Wat blijkt, het was geen benzine maar diesel. Hoe stom kan je zijn?  Dan begint de ellende pas goed. Alles bij elkaar zijn we er 3 dagen mee bezig geweest. Tank leeg halen nieuwe benzine en een nieuwe bougie er in. Starten, lopen? nee vergeet het maar. Deze scooter is uitgevoerd met een injectie systeem. We zijn er mee naar een kleine motor reparatiebedrijf (meer een fietsenmaker) gelopen (zijn klein 1-mans bedrijf dat werkelijk alles repareert, grasmaaiers, landbouwmachines, bromfietsen en reviseert motoren. Maar geen Honda met een injectiesysteem. Terug op de Camperplaats nog van alles geprobeerd, met o.a. dampstart. Uiteindelijk een Honda dealer in Portimao gebeld en een afspraak gemaakt voor 9 januari 2024. Dan brengen we scooter met de camper daar naar toe. Eerder kon niet want ze hebben nu vakantie.Dus zitten we 3 weken zonder vervoer. Gelukkig mag ik van buurman Jan, indien nodig, zijn fiets lenen.

22 december  Kerstkaarten verstuurd (Whatsapp)

25 december Kerst in Silves. Maar 1 dag.

26 december Vandaag zijn we al weer 2 maanden van huis. De tijd gaat snel.

28 december Van de scooter de motorolie afgetapt. Filter schoon gemaakt

29 december. Hele dag bewolkt. (uitzondering) Motorolie bij Continente gekocht en het carter weer gevuld.

30 december Nog 1 keer een poging gewaagd door de minpool los te maken, maar helaas. Ook ontdekt dat de motorstandaard gescheurd is. Dat is de reden waarom ik de motor zo moeilijk op de standaard kon trekken.

31 december Als klap op de vuurpijl  krijgen we van onze vrienden die voor ons huis zorgen, een whatsappje: Jullie kelder staat blank.

Direct Derk gebeld om te vragen hoe ernstig het is. Water staat tot aan de knieën zegt hij. Het blijkt in ieder geval grondwater te zijn, geen water van buitenaf. Het niveau van de vijver is normaal, niet overgelopen. Ook direct Jurgen gebeld die gelijk naar Wehl is gereden. Samen met Derk hebben ze geprobeerd met onze (oude) dompelpomp die we nog hebben, water af te voeren. Maar helaas de pomp bleek stuk te zijn. De belangrijkste zaken, zoals de de dingen op de vloer weghalen, hebben ze gedaan. Het wegpompen kan wachten tot later. Het heeft weinig zin om de kelder nu droog te pompen als het grondwater niveau zo hoog blijft.

Wat een onverwachte en vervelende afsluiting van 2023, maar het fantastische weer dat we al 2 maanden hebben, maakt heel veel goed.

Maar toch    Iedereen een heel fijne jaarwisseling      Op naar 2024


Overwinteren 2023/2024 (10)

Vanaf 4 december en verder (nu tot 11 december)

Vermeldenswaardig is dat we op 5 december heel veel regen hebben gehad, maar gelukkig bleven we wel beeld houden zodat we wel de voetbalwedstrijd met de Nederlandse dames konden zien. smorgens zelfs nog even de kachel aan gehad.smorgens wel even de kachel aan gehad (11gr)

6 december zijn onze Duitse kennissen van 2022 (Hans en Rosi) ook weer gearriveerd.

Verder wel alle dagen met zon, meestal smorgens en in de middag soms wolken. Maar altijd een prima temperatuur om buiten te kunnen zitten. De stroom voorziening dmv de zonnepanelen is geen enkel probleem. Het extra losse paneel is eigenlijk nog niet nodig. De scooter gebruik ik vaak om zware boodschappen te doen, zoals pakken melk of aardappels en het kippetje te halen. Maar ik heb steeds meer moeite om hem op/af de standaard te krijgen. Hij wordt me een beetje te zwaar, (of ik te licht.)

Met de knie van Rina is het ongewijzigd. Met behulp van de pijnstilling red ze zich nog goed. In ieder geval nog geen injectie nodig.

11 december, De kerst nadert. Ook hier in Silves goed te merken. Dat is o.a. te zien in de markthal met een prachtig uitgestalde kerstafbeelding. Verderop in het dorp zijn de voorbereidingen voor de verlichting en de ijsbaan in gang. Overigens in Portugal kent men maar 1 kerstdag.IMG20231209081226compIMG20231209081204comp

Overwinteren 2023/2024 (9)

De week van 27 november – 3 december

27 november, maandag. In de ochtend zon en smiddags even een beetje motregen.  We gaan op zoek naar iemand die Rina, om als de tijd daar is, een injectie in haar knie kan geven. Filip (de beheerder van de Cp) adviseert ons om naar de “Clinic Joao de Deus” te gaan en te vragen naar verpleegster Alia. Die zou Rina misschien kunnen helpen. Helaas was ze er niet maar men beloofde mij te bellen zodra ze binnen komt. Ik sta even later met een brood in mijn hand in de lange kassa rij van de Lidl als mijn telefoon gaat. “Ze is er nu”. Kunt u komen? Ik zeg 10 min. Het de boodschappen de boodschappen gelaten en weer terug. Maar helaas een teleurstelling “die injectie kan/mag ik niet geven”. De receptie ging toen voor ons op zoek naar een bevoegde arts. Uiteindelijk werd het Dr. Paulo Silves. De volgende dag zou hij er 12:00 uur zijn.

28 november, IMG20231128120238compvanuit de wachtkamer zicht op de binnenstad van Silves.

Na een moeizame en pijnlijke wandeling voor Rina (het was best een stuk verder dan de Lidl) zitten we om 12:00 uur in de wachtkamer paraat. Er blijken nog 2 patiënten voor ons te zijn maar om 12:30 zijn we aan de beurt. De dokter een kleine oudere man met een wilde grijze bos haar (Rina vindt hem net een sprookjesfiguur) blijkt een Orthopedisch arts te zijn. Gelukkig sprak hij Engels. Hij wil tIMG20231128141529comp.z.t. de injectie wel geven, maar hij adviseert daar zo lang als mogelijk mee te wachten. Het medicament (Kenacort) dat wij van onze huisarts hebben mee gekregen, kent hij niet. We kregen van hem 2 data waarop hij weer in Silves beschikbaar is. Mocht de pijn te erg wordt dan moeten we de Clinic bellen. We moeten wel direct betalen. Het consult kost € 75,00.

Vandaag is ook onze eerste gasfles leeg. (ruim 3 weken mee gedaan) Dus over 3 weken gaan tanken.

29 november Het heeft vannacht stevig geregend. Het was een warme nacht, de temperatuur in niet onder de 16 graden geweest. Overdag komt de zon weer te voorschijn. Later in de middag gaat het weer regenen. Wel een mooie ochtendrood gezien, “dus water in de sloot.”

30 november 18 gr. Vannacht weer een stevige regenbui met stormachtige wind. Zo erg dat ik bang was dat de scooter om kon waaien Daarom heb ik hem vastgebonden aan de heg achter ons. Als gevolg van het slechte weer viel de televisie regelmatig uit, Zelfs hadden we een tijdje ook geen Wifi. Er liggen flinke plassen op het terrein. De nachttemp was nog hoger dan gisteren, 18 graden.

01 december 12 gr. De hele dag zon en een dagtemperatuur van 17 gr. Achter onze camper is een heg ter afscheiding van de openbare ruimte, in feite een voetpad als deel van het aangrenzende park. Een deel van die heg is kapot waardoor er een doorgang is ontstaan. Deze doorgang wordt nu door de gemeente Silves dicht gemaakt met een hekwerk van groen gaas.

IMG20231127075953compIMG20231127112413comp

 02 december. 8 gr. Koud. Dus een dekentje er bij. De kachel een kwartiertje aan gehad. Verder vandaag afwisselend zon, regen  en wolken. Temp. 15 gr.

3 december 6 grHet is zondag, dus weer samen met onze vrienden gezellig koffie gedronken en om 12 uur met de scooter het kippetje gehaald en lekker in de camper opgegeten. Ondanks de verwachte bewolking volgens het weerbericht hebben we de hele dag zon gehad en smiddags buiten zitten lezen.

Overwinteren 2023/2024 (8)

19 tot 26 november

Zondag, is het precies 1 maand geleden dat van thuis vertrokken richting Portugal. Sinds vorige zondag (19) is er weinig gebeurt en valt er dus niet veel te melden.In ieder geval was het alle dagen mooi weer met temperaturen boven de 20 gr. Wel werd het s´nachts wat kouder, vanaf de 21ste zakte de temperatuur geleidelijk naar gisteren tot 4 gr. en werd de wind wat kouder. Woensdag kwamen onze vrienden (Jack en Anneke) eerder dan verwacht binnen vallen. Heel gezellig. 

Ook zijn we woensdag samen naar de Lidl gewandeld. Dat gaat wat moeizaam omdat sinds een paar dagen de knie van Rina weer op speelt. Binnenkort, maar mag eerder dan 5 december, zal Rina weer een injectie in de knie nodig hebben. Voor de zekerheid hebben we wel even de ziektekosten verzekering gebeld of e.e.a gedekt is.

IMG20231126120217comp

Zaterdag op de markt een aantal potten honing voor broer Fred gekocht. En vandaag (zondag) weer het wekelijkse halve kippetje piri-piri gehaald en met smaak opgegeten.

Op de foto “Omaatje” de eigenaresse van het restaurant, met de plastic tas in haar hand waarin het “menu” zit. Vorige week werd ik heel hartelijk welkom geheten en moest ik eerst een glas wijn drinken, zo lief! Maar iedere keer als je weer komt is er een lach op haar gezicht. Ook hebben we vanmorgen de traditie hersteld om samen met onze vrienden weer koffie te gaan drinken bij de bekende plek bij de speeltuin.

Overwinteren 2023/2024 (7)

18 november  De afgelopen week 10-17 nov.

10  november, mooi dat we 3 plaatsen opgeschoven zijn. Vandaag een heel klein beetje motregen gehad. We merkten dat de condensafvoer van de (nieuwe!) koelkast niet werkt, waardoor alles in de koelkast nat werd. Het afvoerslangetje bleek geknikt,opgevouwen te zitten zodat het water in de koelkast liep.

11 november, zaterdag weer een mooie dag met volop zon tot 22 graden. Een traditie van voorgaande jaren weer op gepakt  door weer een kippetje te bestellen voor morgen en tevens afgesproken dat we dat iedere zondag willen hebben.

12 november, zondag, kippetje dag. Weer een prachtige dag 23 graden. Rina voelt zich,net als gisteren, niet lekker. Een uitnodiging om met de scooter  een toertocht te maken. Voorlopig even niet.

13 november Weer een mooie dag, 23 gr. Telefonisch kontakt gehad met Odido over Tv-ontvangst d.m.v. Google Chroomcast. Het blijkt dat dat niet kan. Het kan alleen op de telefoon, heel klein beeldje dus. Dan heb ik dus niets aan mijn TV-abonnement!

14 november.25 gr. De was gedaan op de wasmachines van de Cp. In de middag veel last van vliegjes. Zijn met het leesboek de camper in gevlucht.

15 november, Opnieuw weer een mooie dag 25 gr. De sinaasappelboer is er weer. IMG20231117141911comp

16 november, 25 gr.pizza gebakken.

17 november 23 gr. De accu van de scooter is kapot. Gelukkig bij een plaatselijke garage een nieuwe kunnen bemachtigen. Samen naar Continente gewandeld, moeizaam maar het is gelukt. Het linker zonnepaneel schuin geplaatst. Op dit moment hebben we nog meer dan genoeg zon, maar naar mate de zon lager komt te staan is het rendement hoger.

IMG20231118151650comp

18 november.De start van de dag begint met 12 gr, maar de temperatuur klimt al snel maar 23 gr, Om 8.00 Pt met de scooter naar de Lidl en voor het eerst weer de markt om dadels te kopen. Een traditie. Honing is ook weer volop verkrijgbaar,.