Voorjaar 2022

17 mei, Het lijkt wel zomer, het is al dagen mooi weer. Ook de komende week belooft het warm te worden, dus gaan we er op uit.

Onze Carthago is onlangs 1 jaar geworden en dat betekent dat we naar de dealer in Ochtrup moeten voor de jaarlijkse vochtmeting.Dat is een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken van de 10 jaar fabrieksgarantie op lekkages. Dat onderzoek is niet gratis en kost 185,00. Dus eigenlijk betaal je de garantie zelf. Tegelijker tijd hebben we wat problemeIMG20220515113149_compressedn te melden die voor garantie opgelost moeten worden. De meeste problemen werden wel snel opgelost. Maar 1 probleem kon de dealer niet kan verhelpen. Dat is blaarvorming in een rond houten paneel naast de apothekerskast. (foto) Dat hadden ze nog nooit gezien en moest de fabriek geraadpleegd worden. Voor de reparatie moet de camper naar de Carthago fabriek  in Eulendorf. Voor deze (behoorlijk ingrijpende) reparatie wachten we op een bericht van de fabriek en zullen we er tzt naar toe moeten, plm 650 km (enkele reis)

We hadden bij RSF een afspraak (termin) om 8 uur en om 10.30 waren we al klaar. De kleine probleempjes zijn netjes verholpen. Nu de grote nog, maar daarvoor wachten we op een bericht van de fabriek.

Omdat het prima weer is , het beloofIMG20220517131710_compressedd  wel 25  tot 28 gr te worden. Daarom hebben we er een paar dagen aan vast geknoopt en zijn we 85 km noordelijk naar Herzlage gereden. Deze camperplaats kennen wij van onze Noorwegenreis in 2016. Toen hebben we er in mei op de heen reis en juni 9 (terug) een aantal dagen gestaan. Gisteren vertrokken we uit Ochtrup met lichte regen en bewolkt. naarmate we noordelijker reden klaarde het op en om 12 uur scheen de zon in Herzlage. We blijven hier, afhankelijk van het weer, een paar dagen. Vandaag 18 mei is het 28 graden en genieten we weer van onze camper. Als gevolg van de warmte ontstonden er in de middag onweersbuien. (Code oranje)

19 mei Na een warme nacht overleggen we wat te doen. Ook voor vandaag is er weer een code oranje afgegeven. We besluiten na een kop koffie om maar naar huis te gaan. Als we dan toch binnen moeten zitten dan kunnen we dat beter thuis doen. Om1 uur waren we weer thuis. (Eerder dan bedoeld) De camper uitgepakt en s-avonds naar de stalling gebracht. De weersverwachting voor de komende week is niet uitnodigend. We wachten op beter weer.

Overwinteren 2021–2022 Bijgewerkt tot 29 maart 2022

1 Oktober 2021, We popelen om weg te gaan,  Eerst14 oktober nog een artsenbezoek en afwachten wanneer we griepprik kunnen halen.

18 oktober, Hieper-de-piep We kunnen vertrekken, De camper is geladen, maar ja, als de planning is om 6 maanden op reis te gaan, dan heb je wel het een en ander mee te nemen.  Ook de scooter gaat mee en staat weer in de garage.

Morgen willen we naar Perl (375 km) een drielandenpunt D-Fr-Lux). Dat is onze vaste stopplaats als we naar het zuiden gaan, Daar doen we boodschappen bij de Aldi of Lidl en tanken we voordelig in Schengen (luxenburg) .

Daarna gaat het zuidwaarts door Frankrijk. Het doel is om uiteindelijk naar Silves in Portugal te gaan. Daarvoor moeten we ook eerst door Spanje. Dan hebben we de keus uit 3 opties, nl via de oostkust van Spanje en dan via Granada en Sevilla naar Portugal of regelrecht naar het zuiden via Bourges en Salamanca, of als 3e optie via de Pyreneeën en de westkust (Atlantische kust) naar Portugal. Dat staat allemaal nog open. De uiteindelijk keus maken we in zuid Frankrijk waarbij het weer een grote rol kan spelen.

_______________

19-10. Wehl 11 uur vertrekken we van huis bij een km st. van 2940.  De route gaat via de A3 Oberhousen – Keulen e.v. De navigatie mijdt de Rijnbrug bij Keulen en stuurt ons via Bonn. In de buurt van Bon makken pauzeren we  en bakken een piza. Bij het open doen van een bovenkast valt er een Ontbijtkoek uit en gooit een hete kop thee om, o.a. over de kleren van Rina en de zitbank. Gelukkig hebben we ooit voor leer gekozen en kan het makkelijk schoon gemaakt worden, Een goed begin is .. . . . . . Om 17.30 uur arriveren we in Perl. Onderweg veel motregen maar later ook wat zon. Perl km st 3328. De Cp betalen met een App, 5,00.

20-10 Perl, 13 gr en regen. We gaan eerst boodschappen doen bij de Aldi en daarna bij de Lidl omdat de Aldi niet had wat we zochten. Daarna naar Schengen om gas en diesel te tanken. Dan meldt zich het volgende probleem aan: geen internet op de telefoon. Eerst dachten we dat het signaal in dat grensgebied slecht was, komt meer voor,  maar de telefoIMG20211020160621_compressedon van Rina deed het prima. Dus op mijn telefoon geen  camperplaats kunnen zoeken. Gelukkig kenden we Ligny en Barrois (vaker gestaan) dus de navi daar op ingesteld. Onderweg stond een hele harde wind, bijna storm vooral op de kop. Aankomst 14.30 uur met regenbuien.   Na aankomst direct T-mobile gebeld en samen met hun klantenservice lukte het uiteindelijk weer om verbinding te maken met internet. Oorzaak ?????  175 km gereden.

21-10 Ligny en Barrois De afgelopen nacht heeft het flink geregend met harde windvlagen.. Vandaag rijden we naar Fargeau. Nog steeds veel wind vanaf rechts, maar het is wel droog en bewolkt. De eerste stop was bij Saint Florentin (ook een bekende cp) maar na een luncIMG20211021170810_compressedh zijn we via Auxerre door gereden naar Fargeau. Een mooie cp waar we ook al eerder hebben overnacht. We overnachten er samen met 4 (Fr) campers.

22-10 Fargeau –   Lourret –Saint-Estephe  via Vierzon    De eerste 90km naar Vierzon over een 2-baans weg en door dorpjes meestal achter een vrachtauto en ook nog in dichte mist. Hier haden we bijna  bijna 2 uur voor nodig. In Vierzon, zoals gepland bij Super U  tankstation, de tank volgemaakt, (1,519p ltr) Vervolgens de A20 tot bijna Limoge (tolvrije 4-baans weg van plm 190 km en daarna via N141 en de N10 naar Lourret –Saint-Estephe. Ook weer een cp waar we vaker hebben overnacht, vandaag 379 km

23-10 Lourret-S-E  Vanochtend maar 4gr) stonden er in eens 17 campers op de c.p. Die hebben we met onze luiken dicht zien komen. Wij vertrokken om 9.30 uur richting de volgende geplande overnachtingsplek in Hagetmau. Om 11.00 hadden we Bordeaux al achter ons liggen. De zon hoog aan de hemel met een strak blauwe lucht. Er was duidelijk minder vrachtverkeer op de weg.Voor de afslag naar Bordeaux stonden we even in een file achter een heel erg glimmende  tankauto. We konden zo een mooie selfi maken. IMG20211023103536_01_compressedNa een koffiepauze van een half uur waren we al om 13.30 uur in Hagetmau. Ook hier hebben we vaker gestaan. We besloten om hier te blijven ondanks het vroege uur. Na de warme maaltijd was het goed uitrusten. Het is iedere morgen een natte boel door condens op de voorruit, zowel binnen als buiten. Maar met de waterzuiger/wisser neem je heel veel condenswater op. De komende nacht willen we een isolatiemat voor de voorruit zetten.

Vandaag besloten om de oorspronkelijke planning los te laren.

We hebben samen besloten om, anders dan oorspronkelijk gepland was,  zonder omwegen regelrecht naar Silves Portugal te gaan. De reden is dat de Corona-ontwikkelingen in het bloedrode Nederland ons grote zorgen baart. Nog even en dan worden wij aan de grens geweigerd net als nu  bijvoorbeeld in Marokko.Dus willen we er zo snel mogelijk heen. We hebben inmiddels telefonisch contact gehad met Philip van de Cp en er is plaats voor ons gereserveerd. Wij verwachten donderdag of vrijdag daar aan te komen.

24-10 Hagetmau.  Vandaag passeren we bij Saint-Jean-Pied-de Port de Frans/Spaanse grens met als doel Estella even voorbij Pamplona. We vertrekken om 9.30 uur en tanken eerst bij de Intermache. Daarna gaan  rijden we richting Spanje over de bergpas de Ibaneta. Tijdens een koffiepauze op de pas besluiten we niet naar Estella te gaan maar naar Vitoria Gasteiz. Om 12 uur zijn we al de pas over. Aankomst Gasteiz half 3. In totaal vandaag 264 km. De camperplaats stond praktisch vol, maar voor ons ruimte genoeg.

25-10 Vitoria Gasteiz  We vertrekken om 9.30 uur met de bedoeling om vandaag Terredillos bij Salamanca te halen. We zijn net koud vertrokken als er een logootje van de Ad Bleu gaat branden. We moeten dus tanken, maar begrijpen niet dat het nu al na plm 2500 km weer nodig is. Bij 10 ltr  slaat de pomp al af. We tanken onderweg 70 ltr diesel en komen om 14.45 uur aan in Terradillos, 13 km van Salamanca. Ook weer voor ons een bekende plek. 372 km. Morgen hopen we Terrugem, net over de grens met Portugal, te halen. Terredillos heet in campercontact El Encinar.

26-10 Terradillos. – Terrugem Portugal. Het is 1 gr. buiten en 8 gr binnen. Het is hier altijd erg koud. Maar eventjes de kachel aan en dan is het weer snel behaaglijk in de camper. De hele reis door staat de zon hoog aan de blauwe hemel. Prima weer om te rijden. Vandaag 320 km gereden, in totaal tot nu toe vanaf thuis 2400 km. Daar komen nog 260 km bij tot Silves, ons voorlopige eindbestemming. In Portugal is het 1 uur vroeger. Op het moment van schrijven (16.00 P.t) is het hier 24 graden Celsius!! De planning voor morgen is nog onduidelijk. We kunnen nog een keer overnachten in Beja of we rijden door naar Silves.We zouden dan 1 dag eerder aankomen dan dat er voor ons gereserveerd is.

27-10 Terrugem – Beja We proberen een alternatieve (lijkt kortere route) Maar dat viel erg tegen. Halverwege Silves zijn we in Beja nog een keer gestopt. De camperplaats, die we vaker  gebruikte is nu gesloten voor campers, Bij het er op rijden hebben wij het bord niet gezien. Toch hebben we er overnacht. We stonden er eerst met tweeën, later alleen. 170 km.

28-10 Beja – Silves. 136 km. De route gaat door bergachtig terrein met veel bochtenwerk, maar een prima weg. Bij Messinis rechts af dan nog 20 km naar Silves. Bij het naderen van de stad gaf dat weer een heel vertrouwd beeld met het kasteel boven alles uit. We waren vroeg en werden allerhartelijkst ontvangen door Philip en andere bekenden. Allemaal oud gedienden. Het was weer het gevoel van thuiskomen. Er was plek in overvloed, we mochten er zelf 1 uitzoeken. Het weer is prachtig en  warm 24 gr.

Helaas wordt er voor de komende 3 a 4 dagen minder mooi weer verwacht, maar ja de plantjes moeten af en toe ook water hebben. Portugal kampt sowieso al met watergebrek. Van af komende dinsdag wordt het weer warm en met zon.

IMG20211028141905_compressed

29-10 Silves Samen naar de Lidl gewandeld. Voor Rina een best hele uitdaging, maar heeft het heen en terug vol gehouden. Super. Verder vandaag de camper een beetje op orde gebracht. De scooter er uit gehaald en veel dingen een betere plek gegeven. Huishoudelijk werk dus.

01-11 Silves De afgelopen 3 dagen was zoals verwacht,. Regen, bewolkt en  af en toe een beetje zon. Maar toch genoeg zon om de accu’s op peil te houden en  om ‘savonds TV te kunnen kijken. Wat we bijzonder vinden, is de temperatuur in de afgelopen dagen. De buitentemperatuur is niet onder de 20 graden geweest, zelfs ‘s-nachts niet. Overdag tot 24 graden. Morgen wordt nog een bewolkte dag verwacht, maar daarna wordt het weer volop zon.

3-11 Silves Gisteren de andere kant op gewandeld, Naar de Continente een grote supermarkt met een leuke koffiebar en drie zelfstandige winkels binnen het pand. Oa. Mo een outlet kledingIMG20211103082712_compressed (2)winkel en Worten een elektrowinkel. Bij Mo hebben we een regenjack gekocht en bij Worten  een geheugenuitbreiding voor onze telefoon.  Vandaag was het weer een echte ouderwetse Silvesdag. Hele dag zon en wind. Prima om lekker buiten te zitten. Dat is nu de reden waarom we 2700 km gereden hebben om hier te komen. Ik begon de dag met een rondje wandelen om het park dat verfraaid is met leuke gevlochten metalen figuren. IMG20211105113034_compressed

IMG20211107085202_compressedIMG20211109084338_compressed 

We sluiten de dag af met het prettige gevoel dat de vooruitzichten voor de komende dagen er prima uitzien.

Silves heeft een centraal vaccinatiepunt,Op dit moment kunnen mensen van 80 en ouder een griepprik halen in combinatie met de 3e  Coronaprik (Boosterprik).  Corona is in Portugal uitstekend geregeld. 98 % van de bevolking is gevaccineerd. In het dagelijkse leven merk je, m.u.v. mondkapjes in de winkels, hier weinig van Corona.

IMG20211102082303_compressedIMG20211102082259_compressed

4-11 Silves Vandaag de hele dag zon.. Ochtendtemp 8 gr middag 20 gr. Met 3 ander camperaars een motortoertocht gemaakt van 3 uur.IMG20211104130321_compressed Via Portimao en een reeks dorpjes en leuke strandjes langs de kust. Dat was erg gezellig. Mede door het mooie weer was het druk op de stranden en gezellig in de restaurantjes. In 1 ervan hebben we wat gedronken.

Strand Benagil.

5-11 Silves, 9 uur en de zon schijnt al weer. Belooft weer een mooie dag te worden. Rina zonder bloemen kan niet dus een rozen plantje gekocht

.IMG20211105085012_compressedIMG20211111083712_compressedZon komt net over de berg op, gehuld in ochtend mist. Die mist was al weer snel verdwenen en maakte weer plaats voor een hele dag stralend weer.

11-11 Silves. IMG20211112142724_compressedVandaag zijn mijn 2 broers ook op onze camperplaats gearriveerd. We staan gebroederlijk naast elkaar dat is best heel bijzonder. Links Paul en wij in het midden en rechts Fred.

15-11 Silves  De afgelopen dagen valt er over het weer weinig te melden, het is veranderd, alleen maar zon.. Maar 13 november werd voor ons een hele bijzondere dag. Wij zijn zaterdagochtend om 10 uur gevaccineerd. Vrijdagmiddag zei men kom morgen maar om 10 uur We kregen zelfs beide prikken Zowel  de griepprik als de 3e voor Corona, de boosterprik dus. Begrijpelijk dat wij daar heel blij Open-mouthed smilemee zijn.

We zijn min of meer op advies van de huisarts zonder de griepprik van huis naar Portugal vertrokken. (We hadden daar nog 2 weken op moeten wachten.)  Jullie moeten gewoon gaan, was zijn advies! Een griepprik moet ook in Portugal wel te krijgen zijn, Misschien via een huisarts en een apotheek. In Silves aangekomen bleek er een groot vaccinatiecentrum van de Portugese GGD (SNS24) vlak naast de camperplaats. Na een paar maal informeren bleek dat wij daar gevaccineerd konden worden en wel helemaal gratis. Zaterdag 13 oktober hebben we griepprik en de boosterprik gekregen,Daar hadden we wel een pak stroopwafels voor over. Maar wat een vriendelijk mensen. Dat is naar onze mening typerend voor de mensen in Portugal. Het percentage gevaccineerd is hier heel hoog, 98%! De enige maatregel is het dragen van mondkapjes in winkels e.d. Maar heel veel dragen de mondkapjes ook in de buitenlucht, bijv. de markt. Men doet het gewoon zonder mopperen. In de supermarkt wordt het afleggedeelte voor je boodschappen, voor ieder nieuwe klant eerst weer gedesinfecteerd! Op de camperplaats, in de buitenlucht,  heeft Philip altijd een mondkapje op

IMG20211114135218_compressed Zondag was het weer tijd voor de wekelijkse halve kip. Die halen we iedere zondag om 12.50 uur (Pt)  bij het tijdelijke noodrestaurant

1e foto  Lekker kippetje kluiven  2e foto de vismarkt in de geïmproviseerde  markthal en de 3e foto de markt op zaterdag

IMG20211113081732_compressedIMG20211113113111_compressed

IMG20211118133014_compressed19-11 Silves. Gisteren samen met nog 5 scooters een toertocht gemaakt door de bergen van het noorden van de Algarve. Een tocht van 5 uur en 175 km. Een deel van plm 35 km over onverharde zeer moeilijk berijdbare weg. In Ameixial een lunch van  koffie met een tosti genomen. Het weer was de hele dag prachtig.

IMG-20211118-WA0010_compressedgebroederlijk naast elkaar, klaar voor de toertocht.

Vanochtend was het eerst bewolkt met 12 graden (4 graden minder dan de laatste dagen), later afwisselend bewolkt met zon en een sterke wind.

28-11 Silves. Vandaag staan we precies 1 maand op de Camperplaats Parque do Rio in Silves. Het leven gaat gewoon z’n gangetje, Dagelijks water halen, toilet legen en boodschappen doen. Dat lijkt saai, maar dat is het niet. Er staan afwisselend zo’n 40 campers van verschillende nationaliteiten hier, dus er is altijd wel iets te bespreken. De helft er van is Nederlands of Belg. Vooral deze laatste groep is al enige tijd bezig met kerstmis. Hier en daar kerstverlichting en veel led lampjes. Verder is er een initiatief om St.Nicolaas te vieren. Er zijn lootjes getrokken om op 5 dec cadeautjes uit te wisselen, In Portugal kennen ze geen SinterklaasIMG20211129120712_compressed, maar wel de kerst, die wordt al vroeg in de winkels aan gekondigd. Overigens heeft Portugal maar 1 kerstdag. Verder genieten van het mooie weer. De zon schijnt wel iedere dag. Vorige week donderdag hebben we regenmiddag gehad. Wel staat er iedere dag wind die dan soms koud aan voelt. Hoe dichter we bij 21 december komen, zakt de zon dagelijks iets  en hebben de zonnepanelen het steeds  moeilijker om voldoende stroom te leveren. Daarom hebben we toch maar besloten om een constructie te maken waarmee we de panelen schuin kunnen zetten om naar de zon richten, Dat scheelt een flinke slok op de borrel.                             Bereden politie Portugal in Silves

Corona.  We schrikken iedere dag weer als we horen hoe het aantal besmettingen in NL stijgt. Overigens ook hier loopt het aantal iets op, maar nog geen reden voor de overheid om maatregelen te nemen. Wij voelen ons hier super veilig en hopelijk blijft dat zo. Even afwachten wat de nieuwe Zuid Afrikaanse variant  doet.

Morgen vieren we feest. Toos wordt dan 70 jaar.

Maandag 29-11 voor de camper, in het zonnetje met koffie en Pastel de Nata (gebak), de verjaardag van Toos gevierd.

02-12 Silves. Gisteren een koude ochtend (6 gr) maar weer een mooie zonnige dag gehad, Vanochtend worden we wakker met regen. De regen duurde niet lang. Een half uur later scheen de zon weer en dat bleef de rest van de dag zo.

06-12 Silves. Op 5 december heeft St.Nicolaas onIMG20211205110851_compressedze camperplaats bezocht. SiIMG20211205110913_compressednt vergezeld van 2 Pieten hielden zitting en werden er kadootjes uitgedeeld en gedichten voor gelezen. Veel belangstelling en de nodige hilariteit

Op 6 december hebben we weer met een aantal scooter liefhebbers weer een toertocht gemaakt. Deze tocht ging van Silves naar Lagos (rotsformaties in zee) en Praia de Roch (Portimao) (sandwich op de boulevard) en Ferragudo en Molhe met in de verte de skyline van Portimao Een mooie tocht met schitterend weer. Om 3 uur weer terug op de CP.

IMG20211206115429_compressedIMG20211206120421_compressedIMG20211206120733_compressedIMG20211206120830_compressedIMG20211206120934_compressedIMG20211206142402_compressed

woensdag 15-12 Silves. Over de afgelopen week zijn een paar dingen het vermelden waard. Op 7 december ben ik naar de kapper geweest, dat was hoog tijd. De zelfde kapper die mij de vorige keer bijna kaal geknipt heeft, maar nu netjes de schaar gebruikt. Het weer was afwisselend bewolkt met zon en meestal vrij veel wind, die vaak uit het noorden komt en dus koud is. Toch drinken we smorgens de koffie en smiddags de the buiten, samen met broer Fred. Zaterdag 11-12 meldde Yvonne dat zij deze blog niet meer kon benaderen. Een Fatal Error. Gelukkig heb ik het probleem op kunnen lossen met een software update. Zondagochtend zijn we voor het eerst weer eens koffie gaan drinken in een restaurant. Helaas waren we te vrIMG20211212105547_compressedoeg zijn we bij Continente beland. Konden de dames gelijk nog even kijken bij het MO outletcenter. Onderweg kwamen we langs een ciroenboom met wel erg grote ciroenen. Daarna smiddags weer de zondagse kip gehaald en op gepeuzeld. Zaterdag en zondag was het warm, 21 en 23 graden. Maandag 13 was het maar 18 graden en bewolkt en dinsdagnacht ging de 1e gasfles op rood, omschakelen dus. Typisch altijd in de nacht. Met deze fles hebben we 21 dagen gedaan. Dinsdag 14 zijn we weer eens naar de Lidl gewandeld. sMorgens was het bewolkt maar s,middags klaarde het helemaal op. Vandaag is weer een super dag, hele dag zon. Maar voor de rest van de week ziet het minder mooi uit en vanaf zondag worden er 4 dagen regen verwacht.IMG_20211213_090543_compressedEen bilboard wenst ons een prettig Kerstfeest. Op een plein in de stad is een speeltuin voor kinderen gemaakt.

IMG20211215184758_compressedKerstverlichting op de camperplaats

Corona in de Algarve  Zoals we eerder meldden hebben wij hier in Silves van de Portugesche GGD (SNS) op 13 november onze Boosterprik en tevers de griepprik gekregen. Wij waren de eerste hier op de Cp. die het na een aantal keren informeren, dat lukte. Daarna zijn er meer camperaars, zo ook de beide broers Fred, Paul en Toos,  een prik gaan halen en hebben die ook  gekregen.  Tot een week geleden, toen is men er mee gestopt. Men wil nu alleen nog maar Portugezen vaccineren. Wat ons nog bezighoud is of de 3e prik ook in de Digitale registratie opgenomen wordt. In de QR-code dus. D,at wachten we voorlopig maar af. Er staat ons c.q. allemaal waarschijnlijk nog het een en ander te wachten, gezien de ontwikkelingen met de nieuwe Omnicro variant. Hoofdzaak we hebben de 3e prik gehad. Overigens loopt het aantal besmettingen,  in de Algarve, snel op.  Via “Wonen in de Algarve” worden we dagelijks op de hoogte gehouden.

17-12. Silves

IMG20211217084929_compressedMaar er is ook positief nieuws. Hoera, de sinaasappels zijn er weer. Toen wij hier aankwamen hingen de sinaasappels nog gedeeltelijk groen aan de bomen. De Sinaasappels uit de Algarve zijn de beste van Portugal en smaken veel beter dan die we in Nederland in de supermarkt kopen. Ze zijn groot en lekker zoet. We bewaren ze altijd in een netje buiten de camper. In dit geval aan een tak van de heg.

23 december. Silves,   Op 19-12 waren we inmiddels al 2 maanden van huis weg. De afgelopen 3 dagen heeft het veel geregend en de komende 3 dagen zal het niet anders zijn. Het blijkt dat we hier in Portugal ook de “donkere dagen voor de kerst” hebben. Gelukkig blijft de temperatuur goed. Gemiddeld 18 graden. Vandaag hebben we onze camper aangesloten op het licht net. Met dit donkere weer krijgen we de accu’s niet gevuld. Vanaf maandag 27 –12 wordt weer zon beloofd. Afwachten dus.

Op een enorm groot digitaal bilboard wenst de gemeente Silves iedereen

Feliz Natal en  Um Prospero Ano Novo,


Natal 2022Silves met kerk en kasteelWijsluiten ons daar graag bij aan en wensen iedereen


Vrolijk Kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar,


24-12 Silves. . Gisteren kreeg Fred een triest bericht dat z’n schoonmoeder (Geer) met hartklachten was opgenomen in het ziekenhuis in Wesel. Om die reden is hij vanochtend om 09.30 uur, in de mist, richting huis vertrokken. Hij hopelijk is de reis van 7 dagen voorspoedig. Hij hoopt oudejaarsdag weer thuis te zijn.


2022


31 12-2021 Silves. De afgelopen week is redelijk ongemerkt voorbij gegaan. Meestal zon en soms in de ochtend wat mist die dan meestal tegen de middag op trok en de IMG20220103184635_compressedzon weer scheen.  Vandaag hebben we weer gas getankt in Gya en in Alcanterelja naar dr Aldi en in Albufeita naar de Lidl geweest. Was even een leuk ritje. Iedere namiddag worden we getrakteerd op een prachtig avondrood.04-01-22  Silves Hieperdepiep  er is er een jarig, 80 jaar geworden. De WhatsApp bleef maar felicitaties melden, erg leuk.  Vanochtend met Paul en Toos koffie met een Pastel de Nata genoten. Moest helaas in de camper want buiten was het koud en mistig. Voor tussen de middag hebben we kip besteld die we lekker met z’n tweetjes in de camper op zullen eten. Die kip haal ik te voet, 5 min van de camperplaats.


Toen ik met het tasje met kip de camperplaats op liep zag ik wel een aantal mensen met mondkapjes op in gesprek met de beheerder, maar schonk er geen aandacht aan, ik had een beetje haast, het regende licht en de kip wil je wel zo warm mogelijk op eten. Enfin we dekken de tafel en beginnen aan de maaltijd. (1e foto links) Opeens horen we gezang en kwamen onze kinderen aan de camperdeur en begonnen te zingen van “ER IS ER EEN JARIG”  Geheel onverwachts, sprakeloos en niet te bevatten. Wat een enorme overweldigende verrassing Staan in een keer je zonen en schoondochters (verder onze kinderen) voor de camperdeur terwijl wij ze 2700 km verder in Nederland verwachtte. Er werden slingers en ballonnen opgehangen. IMG20220104135116_compressedWe hadden het op de camperplaats stil gehouden, maar het was nu wel bekend dat er iemand jarige moest zijn. Hat was jammer dat het weer wat tegen minder was, maar toch hebben we met z’n allen de koffie buiten naast de camper kunnen drinken. Ze vertelden dat ze gisteren in Faro zijn aangekomen en met een huurauto naar hun appartement gereden zijn. Een paar uur later vertrokken ze weer naar hun appartement in Carvoeiro maar met de belofte ons later op te halen om ergens gezamenlijk te gaan eten. Daar later in een restaurant in Carvoeiro, vlak aan het strand hebben we heel gezellig gegeten. Ze blijven tot zondag in Portugal voor een korte vakantie  en vliegen dan weer terug. Om hier te komen hebben ze 4x een test moeten doen. De laatste keer hier op de camperplaats.


Enkele sfeer foto’s.


WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.13 (2)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.10 (1)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.12 (4)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.16 (3)


5-1-2022 SilvesIMG20220107133458_compressed Gelukkig is het weer vandaag al een stuk beter Het is nog wel een beetje winderig maar wel volop zon en vanaf morgen alleen maar zonneschijn. We zijn toen met z’n zessen naar het cafetaria Chapim  gewandeld (hier dronken we vorige jaren vaker koffie) en koffie met gebak gedronken. Daarna weer terug naar de CP en zijn de kinderen Silves gaan verkennen.IMG20220108115601_compressed


8 januari 2022 Silves . Vandaag is broer Paul is jarig. Een fantastische zonnige dag het is warm. We vieren dat samen met onze kinderen die toch nog hier in Portugal zijn. Morgen vliegen de “kinderen” helaas weer naar huis.


14 januari Silves Alle dagen prachtig weer. maandag en dinsdag in de ochtend wat bewolking, maar smiddags was het weer warm. Evenals de dagen daarna tot vandaag.


Zondag 10/1 weer de gebruikelijk kip gehaald die Rina zo lekker kan kluiven.IMG20220109132802_compressed


Dinsdagochtend 11/1 onze huisarts gebeld omdat ik al een paar dagen behoorlijk hevige rugpijn had. Hij belde smiddags terug en adviseerde stevige pijnstilling maar wel blijven bewegen. Volgens hem lijkt het op een probleem met het ECI-gewricht. Bij de plaatselijke apotheek heb ik Neproxen en Opremasol als maagbeschermer gekocht. Tevens op advies van de huisarts warmtepleister. De pijnstiller werkte gelukkig goed en kon mij later weer vrij bewegen. De warmtepleister was geen succes, die werd naar enige tijd bloedheet.


12, 13, en 14 was het smorgens koud, maar 7 graden. Toen maar even de kachel aan gehad, maar om half tien komt de zon al weer op de ramen waardoor de camper weer snel warmer wordt. In de loop van de dag wordt het dan 18- 20 graden. Donderdag zijn we weer een keer samen naar de Lidl gewandeld, heen waaide het stevig maar terug hadden we de wind in de rug. Thuis een heerlijke BBQ-pizza gebakken. IMG20220110082226_compressedOndertussen moesten we de diepvries weer ontdooien. Helaas een kwaal van deze vriezer. Ondanks dat we het probleem gelijk na 1 week al gemeld hadden is er nog geen oplossing. Hier moet volgens de dealer de fabrikant mee aan de gang.


26 januari 2022 Silves. AL weer 10 dagen na mijn laatste bijdrage aan dit verslag.  Er valt wel wat te melden. zondag 16 jan zijn we koffie gaan drinken samen met onze vrienden Jack en Anneke, daarna weer de kip Piri gehaald bij het restaurant en in de camper op gepeuzeld. De dagen daarna een aantal koude nachten ( 5-7 gr) Maar altijd weer opgevolgd door zon met zo’n 16 gr. Prima weer om buiten uit de wind koffie te drinken. Ondertussen hadden we nieuwe achterburen gekregen met een hele hoge oude camper. Hierdoor kregen we pas heel laat zon in onze camper. IMG20220119164148_compressedWoensdag 19 jan kregen we gelukkig de mogelijkheid om te verhuizen naar een andere plek. We staan nu op de 2e plek vanaf het gebouwtje Donderdag was het om 08.00 uur maar 4 gr. dus de kachel maar even aan gezet. In de middag zijn we met Jack en Anneke gaan eten, dat was een uitgesteld verjaardags etentje. Tegen de avond was de 1e gasfles leeg. Daar hebben we 20 dagen mee gedaan. Maandag 24 jan. voelde Rina zich niet zo lekker en had het koud. Dinsdag morgen had ze keelpijn eIMG20220123182300_compressedn deed het slikken zeer. Bij de plaatselijke apotheek heb ik tabletten gehaald.Ook hebben een zelftest gedaan. Gelukkig was die negatief. De afgelopen 2 weken stond er een enorme camper van 12 mtr op de camperplaats. Toen hij op de plaats stond werd er een rode Mini Cabrio uit de garage gereden.  Later (zie foto)  hebben ze het inladen maar buiten het hek gedaan. Ondertussen blijft het weer uitstekend. ‘s-morgens meestal koud en daarna weer zon met af en toe een wolkje en een temperatuur oplopend naar 18 graden. Dus hebben we verder niks te klagen. Hopen dat Rina weer snel op knapt. Over 2 dagen staan we al weer 3 maanden hier in Silves.


29 jan 2022 Silves   Woensdag 26 januari  De tabletten hielpen wel iets voor de keelpijn, maar de volgende ochtend had ze flinke koorts en werd ze echt ziek. De nacht daarop de hele nacht gehoest en allebei geen oog dicht kunnen doen. Midden in de nacht het bed moeten verschonen. ‘sMorgens 27/1 naar de wasserette om de was te doen. Gelukkig had Rina nog oude codeïne tabletten bij zich. Wij denken dat de koorts veroorzaakt wordt een voorhoofdsholte ontsteking. De afgelopen nacht, als gevolg van de codeïne, met tussenpozen redelijk geslapen. ‘-Ochtends 28/1  weer een tablet genomen en verbleef nog de hele dag in bed. Bij de plaatselijke apotheek heb ik nog extra codeïne tabletten kunnen halen. Daarvoor had ik een Portugees recept nodig en wilde de eerste apotheek geen medicijn mee geven. Ik moest dat recept bij de dokter halen, maar helaas die was er vandaag niet, morgenochtend kon ik terecht. Toen bij een andere apotheek geprobeerd en bingo die wilde het wel verstrekken. Deze tabletten zijn nog wat zwaarder 30mgr + paracetamol. Prima dus. Vannacht nog een keer een tabletje in laten nemen , waardoor we redelijk goed geslapen hebben. Vanochtend aan tafel ontbeten. Vandaag misschien even naar buiten in de zon. We hopen de komende  nacht weer eens goed te slapen en zien morgen wel verder. Met deze medicijnen moet het wel goed komen .


3 februari 2022 Silves  De belangrijkste melding vandaag is dat Rina gelukkig weer bijna de oude is. Ze hoest en snottert nog wel een beetje, maar ze voelt zich weer goed. Verder hebben we nog steeds prima weIMG20220203091626_compresseder, elke dag na een koude nacht volop zon. Vandaag is het wat bewolkt en misschien morgen een klein buitje. Het sinaasappelfeest komt weer naar Silves. Achter het vaccinatiegebouw worden grote tenten op gebouwd. Vorig jaar kon het vanwege de Corona niet door gaan, maar kennelijk vindt men het nu wel verantwoord ondanks de grote hoeveelheid besmettingen iedere dag.
IMG20220209084552_compressedIMG20220209084613_compressedOoievaar kolonie bij SikvesDe


sinaasappels zijn hier best groot. In vergelijking er naast een mandarijn


IMG20220209151916_compressed19 februari 2022. Vandaag zijn we precies 4 maanden van huis, waar blijft de tijd. Sinds onze laatste Blog viel er weinig te melden. Het wordt wel erg saai om iedere dag te melden dat het mooi weer is.


IMG20220213151604_compressedMaar toch vanaf 3 februari heeft echt iedere dag de zon geschenen en hebben het extra zonnepaneel niet meer nodig gehad. Maar een paar dingen zijn toch wel vermeldingswaardig. Op 7 februari hebben we gas getankt in Tunes zo’n 50 km heen en terug, hadden we in ieder geval een ritje. We zijn een keer met vrienden gaan eten en af en toe smiddags thee gedronken. IMG20220216122118_compressedOp 16 april was er een wijnproeverij op de camperplaats, die werd verzorgd door een regionale wijnmaker.  Vanaf 17 februari is men begonnen om het sinaasappel festival in te richten. Dat is dit jaar erg groots aangepakt. Officieel heet het “6e Mostra Silves, Capital da Laranja”  Vertaald de “ 6e presentatie van de Sinaasappelstad Silves”, IMG20220217191418_compressedDat is een 3-daag festival, gratis voor iedereen toegankelijk, waar van alles getoond wordt dat met de sinaasappelcultuur te maken heeft. Met savonds muziek van diverse artiesten. IMG20220217194012_compressedIMG20220218153902_compressedIMG20220218084832_compressedIMG20220218090812_compressedIMG20220218200534_compressed de toegangsweg naar het festival (maar ook naar onze camperplaats)  helemaal versierd.


Gemaakt van echte sinaasappels en citroenen. met op de grond het logo van dit festival.


IMG20220218200630_compressedIMG20220218090937_compressedIMG20220218115158_compressed

22 februari 2022. ONGELOOFLIJK Het is buiten 25 graden. Alleen in de schaduw is het uit te houden. Gisteren was het nog 23 graden. Het is dan ook doodstil op de CP.  Zaterdagavond nog een groot vuurwerk en diverse optredens. Wij zelf zijn zaterdag er een keer overheen gelopen en wat vruchten gekocht. Veel standjes met etenswaren en techniek voor de sinaasappelkultuur.

Het festijn werd zondagavond afgesloten. Die dag wIMG20220221164553_compressedas er nog  een wandeltocht van 5 en 10 km. Daar  was veel bekijks en er deden heel veel mensen uit de hele regio aan mee. Gisteren mochten we sinaasappels plukken van de mooie brug. Iedere sinaasappel zat met een elastiekje op een raster gemonteerd. Dat moet monnikenwerk zijn geweest.  Wij hebben er maar zo’n 15 verzameld. Meer heeft geen zin, want sommige waren al aangestoken. Ze hebben 4 dagen in de volle zon gezeten.


Dit was vanmorgen nog over van het kunstwerk.


IMG20220220104612_compressedIMG20220220105852_compressed IMG20220220111105_compressed28 februari 2022 Silves. Vandaag staan we precies 4 maanden in Silves. Op 24 februari hadden we zowaar een keer een flinke bui regen. Heel Portugal blij, ze hebben het zo nodig.  Op 25 februari hebben we onze beide schoondochters gebeld en gefeliciteerd met hun verjaardag. Bijzonder was dat onze schoondochter in Aalten haar 50e verjaardag vierde. Op 26 februari zowaar nog een regenbui. Maar net als eergisteren schijn daarna weer vrolijk de zon.  IMG20220227153747_01_compressedOp 27 februari begon de carnaval. Ook hier op de camperplaats wordt het gevierd. Het zelfde stel camperaars die het St.Nicolaasfeest organiseerde zorgde nu weer voor de feestvreugde. We teren nog steeds op onze 1e gasfles. Dat is langer dan de vorige keer toen we af en toe nog de kachel moesten gebruiken.

5 maart 2022 Silves. Op 2 maart ‘s-avonds na 23 dagen was dan toch de gasfles leeg. Gelukkig niet in de nacht zodat er zaklamp nodig was om de 2e fles aan te sluiten. Tot en met vanochtend was het iedere dag zonnig en warm. Nu op dit moment (half vier) is regent het en is een mooi moment op de verhaal te doen.

EHBO verleIMG20220305101559_compressedend.

Vanochtend is een oudere vrouw op weg naar het washok gevallen. Ze liep met een rollator waarop een waszak lag  toen ze om onbekende redenen  omviel met en haar rechter beek een flinke lap vel open haalde op het scherpe grit van de weg. Het bloede hevig en er was een flink stuk vel opgeschoven. Een aantal mensen trachtte met papieren handdoeken het bloeden te stoppen.  Dat hielp weinig en  Iemand riep al om jodium, (helemaal niet goed dus)  toen heb ik maar snel onze verbandtrommel gepakt en zo goed mogelijk alles steriel ingepakt. Rina en Anneke hebben haar op een stoel gezet en ik heb de 112 laten bellen. Die kwam gelukkig snel. Anneke ging als tolk mee naar het ziekenhuis omdat de mensen geen Engels spraken. De echtgenoot mocht niet mee, daar was geen plaats voor in de ambulance. De patiënt is naar het ziekenhuis in Portimao gebracht waar men de  grote wond verzorgd heeft. Een paar uur later kwamen ze na behandeling met een taxi terug. Het been helemaal ingezwachteld.

Het geheimzinnige rode kabeltje

Donderdag en vrijdag hebben we ons vermaakt met een geheimzinnig technisch probleem van de camper van  Jack en Anneke. Al een paar dagen kwamen ze ‘s-avond stroom te kort om TV te kunnen kijken. Overdag kon het zonnepaneel de accu niet genoeg opgeladen krijgen. Wat was de oorzaak? Zonnepaneel? regelaar? of toch de accu, maar die was op 13 november j.l. nieuw aangeschaft. De boosdoener uit sluiten dus. Ander zonnepaneel en andere regelaar geprobeerd, helaas het zelfde resultaat. We ontdekten bij de accu een gezekerde rode draad die warm werd, zo warm dat het plastic van het zekeringetje was gesmolten evenals een kroonsteentje die daar bij aan zat. Deze kabel was verbonden aan de pluspool van de nieuwe accu. Nadat we de draad losgenomen hadden werkte het ladesysteem weer naar behoren. Ook in de camper werkte alles ogenschijnlijk goed ondanks de los genomen kabel! Toch zou zo’n kabel een functie moeten hebben. Waar gaat hij dan naar toe? Na verwijdering van een houten paneel boven de wielkast  bleek dat de kabel samen met een andere zwarte kabel door de campervloer naar onder de camper uit kwam.
Die bundel konden we volgen naar linksachter in de hoek onder de camper. Daar ging hij weer omhoog naast een zwarte bak? die gedeeltelijk onder de campervloer uitstak. Na alle bagage onder het klap bed weg gehaald te hebben kwamen we een deksel tegen die met enkele schroeven vast geschroefd zat op de bodem. Na verwijdering van die deksel bleek het een accubak te zijn met daarin een 12 Volt accu!!!. En het geheimzinnige rode draadje zat op de pluspool van die (defecte) accu. Ha ha Jack  wist niet beter dan dat er maar 1 huishoudaccu in z’n camper zat. Nu blijkt dat die er al 11 jaar twee heeft. De nieuwe accu probeerde via die rode draad de defecte accu te laden en daardoor werd de draad warm en smolt het plastic.. Na plaatsen van een nieuwe 2e accu functioneert alles weer prima. Maar het was wel een zoekplaatje.

Van 6 maart tot 13 mrt was het een keer koud met ijsvorming op het dak van de camper en daarna af en toe zon/wind/regen. M.a.w. het mooie weer is voorbij. InIMG20220312082008_compressed Nederland mooi weer in Portugal/Spanje minder mooi. Maar we klagen niet want we hebben 4,5 maand schitterend weer gehad. Onderwijl hebben we op 6 mrt afscheid genomen van onze vrienden J&A en op 11 mrt zijn ook Jan en Annie incl Max richting huis vertrokken. Met ons vertrek uit Silves nemen we ook afscheid van al die ooievaars die druk zijn met nestelen. Ze vliegen dan rakelings laag over met van alles en nog wat in hun snavel waarmee ze hun nesten kunnen opbouwen. (Foto bloeiende amandelbomen)

13 maart 2022 Sao Bras de Alportel. Vandaag hebben we na afscheid genomen van Silves. 4,5 maand hebben we IMG20220313133852_compresseddaar met veel plezier gestaan. We moesten gas tankeIMG20220313133325_compressedn en besloten toen maar gelijk nog wat andere camperplaatsen te bezoeken.

De reden om andere plekken te bezoeken is om (voor het seizoen 2022-2023)   een alternatief voor Silves te vinden.

De eerste is dus Sao Bras de Alportel. We staan op het “Motorhome Ecopark Sao Bras de Alportel” De plaats ligt hoog op 300 mtr tussen olijfbomen in de middel of nowhere. Erg rustig dus. Erg winderig. We zullen hier maar 2 dagen blijven. Daarna is het de bedoeling de camperplaats in Travira. op te zoeken. Deze plaats is in ieder geval geen goed alternatief. Te ver van de bewoonde wereld.

IMG2022031608343815 maart 2022 Tavira. Het regent De camperplaats ligt aan de rand van de stad. Hij is erg groot en doet zakelijk en koud aan. Het weer werkt daar ook niet mee. We staan met onze achterkant tegen de afrastering van de spoorbaan. RIMG20220316083920_compressedegelmatig komt er een treintje langs die een enorme bulk wind voor zich uit duwt waardoor de camper staat te schudden. We weten al heel snel dat dit ook geen alternatief voor Silves kan zijn.

16 maart 2022 Vila Real. We rijden 23 km naar het oosten, maar bezoeken eerst Ayamonte (even over de grens met Spanje) om te tankIMG20220316134146_compresseden.De diesel is hier 25 ct per liter goedkoper dan in Portugal. Daarna terug naar Portugal naar de campeIMG20220316124230rplaats in Vila Real. We staan aan de monding Guadiana rivier en dat voor 6 Euro per dag. Er liggen enkele visIMG20220317095718_compressedsersschepen aan de kade en de veerpont naar Ayamonte komt regelmatig voorbij. Het is wel een zandplaat, maar goed te staan en alle benodigde voorzieningen zijn aanwezig. Vandaag dus weer geen zon, de bewolkte lucht is helemaal bezwangerd met Saharazand. Al met al geen gekke plek voor 1 of 2 dagen.

17 maart 2022 Alcaria (Odeleite) We stonden voor de lastige keus, hoe nu verder? WE dachten aan 2 opties: via Portugal omhoog langs de grensrivier de Guardiana of direct richting huis via Sevilla en daar recht omIMG20220317121554_compressedhoog richting Frankrijk. Omdat het weer hier aan de beterende hand is, en omdat we geen haast hebben, kiezen we voor de 1e optie. We verlaten VillaIMG20220317121413_compressed Real en rijden 21 km noordelijk naar Alcaria. De camperplaats licht op een heuvel met een fraai uitzicht op o.a. Odeleite.en de heuvels. Deze CP heeft alle voorzieningen met o.a.IMG20220317121600_compressed een wateraansluiting op de plek. Dat komt mooi uit omdat het dak en de dakluiken bruin zijn van de Saharastof. Even de trap er bij en de dakluiken en zonnepanelen schoon gemaakt. Tevens maken we gebruik van de stroomaansluiting omdat de zon nog niet goed door het wolkendek heen wil komen. Uiteindelijk de hele dag niet.  Nog saharastof? Morgen gaan we naar Alcourtim.

18 maart 2022 Alcaria – Portel. Bij het rangeren op de cp stuur ik te snel naar links waardoor de de hoek van de achterbumper beschadigd wordt. We laten Alcourtim rechts liggen en gaan naar Pomarao ook aan de rivier de Guadiana.  Hier hebben we een vorige keer ook gestaan en is een mooie plek. Daar willen we nog 2 dagen blijven voor we richting huis gaan. Dat IMG20220318121430[1]was de bedoeling, maar gezien de weersverwachting (geen zon en veel wind) besluiten we die plannen ook om te gooien en rijden via Mertola  ->     IMG20220319083648_compresseden Beja (voor de laatste Lidl aankopen) naar Portel. We staan daar bij de brandweer en de politie op een kleine CP. Onder tussen hadden we problemen met de achter verlichting, die we in Portel weer konden oplossen.

IMG20220319084041_compressed
Vrijwillige brandweer Portel

19 maart 2022. Portel – Terrugem. 110 km.  Hier staan we altijd als we Portugal in komen en ook weer als we het verlaten. Gelukkig hebben we vandaag mooi weer. Volop zon tot de middag daarna stapelwolken.IMG20220319132549_compressed Het restaurant t.o. de CP was vandaag zowaar open, dus hebben we daar ons afscheidsdiner van Portugal genoten. Andere jaren was het restaurant vaak gesloten. We vonden het wel erg sneu dat Jurgen, ook in Portugal (was ons niet bekend) ons in Alcourtim wilde treffen. Als we dat geweten hadden dan . . . . . .

IMG20220319132542_compressedEen enorme flap (dun) vlees, erg lekker. Hadden een doughy bag nodig.

Morgen verlaten we Portugal en rijden dan door Spanje. Afhankelijk van het weer en lust zouden we naar Terredillos bij Salamanca 318 km kunnen gaan, of iets verder naar Alaejos. 390 km. Verder zal de thuisroute hoofdzakelijk in omgekeerde volgorde van de heen reis gaan.

20 maart 2022. Terrugem (Pt) – Alaejoz Spanje. (Tussen Salamanca en Valladolid) vandaag 385 km.Hele dag droog met veel krachtige (zij)wind.

IMG20220320130216_compressedParkeerplaats op het hoogste punt bij Bejar.

IMG20220320161101_compressed Alaejoz  Prima camperplek met alle voorzieningen

Amandelbomen in bloei.

21 maart 2022 Alaejoz – Vitoria Gasteiz. 385 km. Hele weg bewolkt en af en toe regen. Koud en veel wind.

22 maart 2022 Vitoria Gasteiz – Hagetmau  288 km. Grotendeels snelweg. Droog maar enorme sterke zijwind. Bijna storm. Van een oplegger voor ons waaide het hele dak er af. Gelukkig kon ik hem ontwijken. Was gewoon eng.  De route over de Pyreneeën was goed te rijden, Na Pamplona geen last meer van de wind. Over de pas, in Frankrijk, prachtig voorjaarsweer met volle zon.

23 maart 2022 Hagetmau – Lembras, 197 KM. De hele dag volop zon. Via Mont Marsan de D933 tot voorbij Bergerac. Deze camperplaats hebben we vaker gebruikt. Een kleine maar complete CP. In de middag er lekker in het zonneetje buiten gezIMG20220324172200_compressedeten

24 maart 2022 Lembras – Bazaiges,  224 km Net als gisteren de hele dag zon en op de CP lekker in de zon buiten gezeten

25 maart 2022 Bazaiges –  Piney. 20 km voorbij Troyes.350 km. In Vierzon de tank vol gemaakt a  211,9 per ltr. Dit moet genoeg zijn om Perl (Schengen) te halen. Bij km.st. 7900 ging weer het signaal aan dat Ad Bleu bij gevuld moet worden. De laatste IMG20220326092537_compressedkeer heb ik bij het zelfde signaal, bij km.st. 6727, 5 ltr Ad Bleu bij gevuld. Dat betekent 5 ltr op 1173 km!!! Dat kan nooit goed zijn. In Piney was de CP 50 mtr verplaatst bij de gemeente opslag. Deze plek is groter en mooi vlak. Ontzorgen blijft op de oude plek.

26 maart 2022 Piney – Perl  265 km Aankomst om 14.00 uur. Eerst boodschappen gedaan bij de Lidl en Aldi en daarna naar de bekende CP. 5,00 betalen per App.

27 maart 2022 Perl – Thuis. 366 km. Speciaal gepland omdat op zondag de Duitse Autobahnen bijna vrachtauto vrij zijn. Eindstand 8617 km.

29 maart 2022 De camper weer schoon en kan weg naar de stalling.  We kijken met heel veel plezier terug op een fantastisch en zorgeloze winter in Portugal.   Totaal deze reis 5677 km

juni 2021, nieuwe camper inrijden

Bijgewerkt tot 21 september

Eindelijk onze nieuwe Carthago is 11 mei afgeleverd  en zijn we met onze “oude” camper naar Ochtrup gereden om deze om te wisselen voor de nieuwe. Duitsland zat nog steeds in Lock Down, dus moesten we ons eerst laten testen. Gelukkig waren we negatief getest, (hadden ook niet anders verwacht). Met de nieuwe Carthago (op Duits kenteken)  zijn we terug naar huis gereden. Zowel heen als terug nergens Corona-controles gezien.

Zondag 30 mei 2021,  Eindelijk. We kunnen vertrekken richting Duitsland. Gisteren is bekend gemaakt dat wij Nl-ders geen negatieve test meer hoeven te tonen om Duitsland in te mogen. Overigens geeft NL nog steeds Duitsland met de oranje kleur IMG20210530183228aan. Dus alleen noodzakelijke reizen. Wij vinden het erg noodzakelijk om de nieuwe camper in te rijden.

We rijden vandaag naar de CP in Buren voor de aller eerste overnachting met onze nieuwe aanwinst. Eerst over de A3 richting Oberhausen en daarna over de A2 richting Dortmund en dan de A44 tot de afslag Buren. Op een P drinken we nog snel een kopje koffie, maar gaan snel verder. Om 13.30 uur arriveren we op de CP in Büren. Hier hebben we vaker gestaan, waren heel benieuwd of/ en hoeveel campers er zullen staan. Alleen maar Duitse campers en gelukkig was er nog 1 plaats vrij.  Het was de hele dag prachtig weer. Het doel voor morgen is de Camperplaats bij Bebra, (Freizeitpark Breitenbacher See). 

Maandag 1 juni. We overwegen om nog een dag te blijven staan, get weer is prachtig, de zon stond al weer hoog aan de hemel. De campers staan aan de bosrand en daardoor tot ver in de morgen in de schaduw  en dus pas laat sta je er in de zon. Daarom  besloten we te vertrekken. Eerst even diesel tanken, bij een km.st. van 500.  Tom Tom stuurt ons terug door het dorp Büren terug naar de snelweg  De tot Kassel de A44 (incl korte een file), daar na via de A7 tot de afslag Malsfeld. Daar was een Burger IMG20210531205722_compressedKing waar we ons bezondigden aan een Whopper. Na plm 50 km kwamen we aan in Bebra op de CP Freizeitpark Breitenbacher See. We hadden opnieuw geluk, er was nog 1 plaats vrij met de neus naar het meer. De CP mag a.g.v. Corona maar 50% van de beschikbare plaatsen gebruiken. De campers moeten min. op 3 mtr afstand staan. De plaatsen zijn gemarkeerd. Aankomst 13.30 uur km.st. 644.

Dinsdag 2 juni. IMG20210601111151_compressed - kopieNet als gisteren volop zon en geen schaduw. De campers staan allemaal op een rij met het gezicht naar het meer. Langs het meer, net voor de rij campers is een pad waarlangs ‘savonds door volwassenen geflaneerd wordt en smiddags komen moeders met hun kinders die vaak gaan zwemmen. Al-met-al heel gezellig. IMG20210601104627_compressed - kopieDe zonsondergang is prachtig en wordt gespiegeld in het water van het meer. We hebben een ruim half uur langs het meer gewandeld met een uitzichtpunt waar je de campers overkant van het meer kunt zien staan.IMG20210601105319_compressed

woensdag 2 juni. Weer een heerlijke dag, hele dag de zon. De luifel uitgeprobeerd. Ook weer samen gewandeld. Tot 9 uur savonds werd er nog in het meer gezwommen.  Morgen is hier een feestdag: Frohnleichnam. Het kon wel eens druk worden.

maandag 7 juni. Het is bewolkt, net als gisteren, in de nachten heeft het wat geregend.  De afgelopen dagen hebben we het prima naar ons zin gehad, Het werd hier aardig druk met badgasten, maar wel leuk. Iedere dag hebben we een half uurtje gewandeld en ben 1 keer met de fiets naar een supermarkt geweest. Zaterdag was onweer voorspeld, maar hebben we niet gekregen. We hoorden wel dat er plaatselijk erg veel regen is gevallen met water overlast. Vanochtend zijn we samen naar de supermarkt gewandeld en inkopen gedaan.

Eerder hadden we besloten om in ieder geval tot maandag (vandaag) te blijven en daarna verder trekken. Maar het bevalt  ons hier erg goeden dus blijven we deze week nog hier. Vanaf het komende weekend lijkt de zomer echt te beginnen. Dan kijken we weer wat dan te doen.

IMG20210602145814_compressedIMG20210603134758_compressed

IMG20210605115224_compressedIMG20210605205345_compressed

zaterdag 12 juni. De afgelopen week was afwisselend zonnig en bewolkt met een prima temperatuur van 22 tot 25 graden. Alleen woensdag 1 regenbui gehad. Iedere dag wel gewandeld en gezwommen in het meer.  Vrijdag 2 x met de fiets naar de Lidl geweest om Spätlase te halen die daar in de aanbieding was. Per keer 6 flessen in de rugzak. Scheelde 1 Euro per fles met de lidl in Doetinchem. Morgen blijven we nog hier, maar maandag gaan we dan echt verder. Het doel is richting het Harzgebergte..

zondag 13 juni. Weer een mooie dag, volop zon maar met een frisse wind. Toch was het erg druk met zonneaanbidders, zwemmers en veel SUP’s op het meer.  Zelf proberen we een kleurtje te kweken. Al met al een gezellige en mooie dag. Morgen gaan we hier weg.

De camper doet het overigens prima, op een paar kleinigheden na. Het water komt pulserend uit de kraan, het diepvriesvak sluit niet goed af, hierdoor veel ijsafzetting. Met RSF is een afspraak gemaakt voor 1 juli.a.s. Het kon helaas niet eerder.

IMG20210613150943_compressed IMG20210610210523_compressedIMG20210611114046_compressedKleedje knopenIMG20210611114356_compressedIMG20210613150929_compressed    In de loop van de middag was het veel drukker dan op de foto te zien is  Hoezo corona?

maandag  14 juni.De volgende geplande stop is slechts 40 km verder. We vertrekken uit Bedra, nagezwaaid door onze buren en nadat we de watertank hebben bijgevuld.Met 100 ltr staat de meter weer op 70%. In Bebra eerst in deIMG20210614132559_compressed Lidl samen boodschappen gedaan Daarna op de TomTom naar de CP in Meissner-Germerode. Via de B27 en dan in de buurt van Eschwege linksaf een landweg in. De CP ligt net buiten het dorp, tegen de helling van de berg Meissner. Het gebied heet “Frau Holle Land” . Er staan 3 campers op een grote grasvlakte. De enige voorziening is een put waar afvalwater in geloosd mag worden en er is een stroompaal. De toiletten kunnen bij de brandweer (300 mtr) geleegd en gespoeld worden tevens is er ook (gratis) water. De overgang van de lawaaierige CP in Bebra is erg groot. Maar na enige gewenning een prima plek. km st. 682.

dinsdag 15 juni. We blijven vandaag hier. Van een andere camperaar horen we dat het normaal gesproken in deze tijd “De Mohn bluhe” is waardoor het land helemaal paars kleurtIMG20210614134016_compressed.. Als gevolg van het koude voorjaar is bloei 14 dagen opgeschoven. De man vertelde dat hij ieder jaar hier speciaal voor naar deze CP komt.  Jammer voor hem en voor ons. Wij zullen het ook niet meemaken. Gaan morgen weer verder.

woensdag 16 juni. 26 gr. Toch maar niet verder, De plek bevalt ons erg goed. Wel hebben we onze reserve toiletcassette moeten inzetten. Maar nu kunnen we ook weer 2 dagen vooruit. Het belooft de komende dagen erg warm te worden. In de loop van de middIMG20210616204558_compressedag arriveerde een eenzame fietser die in de open lucht heeft overnacht in een slaapzak op een luchtbed,

donderdag 17 juni. Vannacht was het erg warm,toch nog goed geslapen. Ook vandaag wordt het weer erg warm.We moeten nu toch echt weg om een CP te vinden war we onze 2 toilet cassettes kunnen legen (we wisten toen nog niet dat we bij de brandweer terecht konden) . We kwamen uit bij het grensmuseum “Schliffersgrund” in de buurt van Bad-Sooden-Allendorf. Via landweggetjes en dorpjes in het gebied van Frau Holle komen we uit eindelijk uit bij het historisch museum. We kunnen hier ontzorgen en overnachten.We vinden een schaduwrijk plekje onder de bomen. Het museum kost 5,00 p.d. en het is heel interessant om te zien hoe oost Duitsland moeite moest doen om hun burgers binnen te houden. Duidelijk is ook dat de Russen daar bij hielpen (Enorme helikopter)..Samen met Rina en rollator brengen we een bezoek aan het museum. Zie foto’s.IMG20210617111543_compressedIMG20210617112248_compressedIMG20210617113757_compressedIMG20210617114640_compressedIMG20210617115120_compressed

Vrijdag 18 juni, we vinden het hier geen plek om langer te blijven. We vullen water bij en vertrekken weer terug naar Germerode. in Frau Holle land. Het was ons daar goed bevallen en hadden inmiddels leuk contact, met een andere camperaar uit Dordmund. Af en toe komt er een camper binnen, maar vertrekt dan later weer als ze de wandelroute van 7,5 km  gelopen hebben.

dinsdag 22 juni We moeten in ieder geval onze 2 caIMG20210622112935_compressedssettes legen bij de brandweer. Eergisteren ben ik 1 x met de rollator een cassette gaan legen, maar dat was niet voor herhaling vatbaar. Dus daarom met de camper. We hebben er 6 dagen met heel veel plezier gestaan.We zijn toen richting de CP Hofgeismar vertrokken.Een flink deel over smalle wegen door het Frau Holle land en over de berg Meissner met boven een mooi uitzicht. Via Witzenhausen en Hannoversch Muden naar Hofgeismar.

We zien een enorme grote camperplaats met ook veel campers. Er kunnen er 58 staan. Omdat het bewolkt is zitten er niet veel mensen buiten, maar het is een prachtige (gratis) plaats met alle voorzieningen, en de meeste zijn  gratis. Een leuk uitzicht het stadje met veel vakwerkhuizen. We vinden er makkelijk een plekje met uitzicht.

IMG20210622154541_compressedIMG20210622154816_compressedIMG20210622154729_compressed

woensdag 23 juni. Het was vannacht een stuk afgekoeld 14 gr. De weersverwachting voor dit gebied is niet best. Vandaag de hele dag bewolkt en de komende dagen wordt veel regen verwacht. De berichten voor NL zijn een stuk beter, dus besluiten we om verder richting huis te gaan. De eerste  stop en overnachting is in  Büren de zelfde CP als waar we op 30 mei  onze reis zijn begonnen zijn. Dat betekent dat we vanaf hier in 1 dag naar huis kunnen.

Donderdag 24 juni Om 10 uur vertrokken en via Haldern naar huis.16.00 uur thuis km stand 1060 km.

We kijken terug op een heerlijke 3 1/2 week onderweg met buiten gewoon mooi weer en hebben tevens de camper kunnen testen op kinderziektes. Gelukkig zijn die er niet veel.  

++++++++++++++

VERVOLG op “ juni 2021 nieuwe camper inrijden”

Vrijdag 13 augustus We beginnen in Goch op de camperplaats “friedenplatz”. We treffen daar vrienden die we in Portugal hebben leren kennen. Zij hebbeIMG20210813140306n de afgelopen winter wel in Portugal kunnen doorbrengen. We waren benieuwd hoe het hun was vergaan i.v.m. Corona aldaar.

CP Goch een erg grote camperplaats, bijna een dorp.
Maandag 16 augustus de volgende stop is Rhede. Hier hebben we eerder  ook al eens gestaan. Midden in de stad, naast de brandweer. Alle voorzieningen zijn aanwezig, voor slechts 3,00 p.n. Inclusief winkels op loopafstand.

dinsdag 17 aug. Rhede. Gisteren heeft het hoorapparaat de geest gegeven. Gelukkig had ik nog een reserve apparaat bij me. Specsavers in Winterswijk gebeld voor een afspraak. Kunnen morgen om 10.45 uur terecht. Krijg ik later in de middag een herinneringsmail dat het om 9.45 uur is????. Weer gebeld krijg de klantenservice die de afspraak niet kent. Ze beloofd dat we teruggebeld worden, afwachten dus. De winkel ligt vlakbij een Lidl met een grote parkeerplaats, dus parkeren is geen probleem. We worden inderdaad terug gebeld, het moet toch echt 9.45 zijn. Foutje van hun.

Camperplaats naast de brandweer.

18 aug. Om 8.45 vertrokken naar Specsavers Winterswijk. Camper bij de Lidl geparkeerd en te voet naar de audicien. Het hoorapparaat kreeg een gehele makeover en werkt weer super. Prima service van Specsavers. Bij de Lidl een paar inkopen  gedaan en toen weer terug naar Rhede. Onze plek was gelukkig nog leeg, zodat we verzekerd waren van TV-ontvangst.. Water bij gevuld zodat we voorlopig weer vooruit kunnen. We blijven vandaag nog hier. Nog geen regen gehad en in de middag schijnt zelfs de zon. Alles prima!!.

19 aug vandaag trekken we oostwaarts, in de hoop dat het daar iets beter weer zal zijn. Volgens Weeronline zou het moeten. We gaan richting Munster en de beoogde CP is in Nottuin. Die viel tegen en zijn toen doorgereden naar Senden bij een sportpark. We hebben op de grote parkeerplaats overnacht. De mooie grasplek van de foto van campercontact kon afgesloten worden door een zuil midden in de weg, dus maar niet gegokt.

20 aug. Gisteravond naar een volgende geschikte CP gezocht. Dat werd Rosendahl een bekende plaats voor ons. Een prima plek bij een manege, met alle voorzieningen en een mooie plek om, als het weer beter wordt, lekker buiten te gaan zitten. Om 11.00 arriveren we op de camperplaats. Er staan 4 campers, er is plaats voor 11, dus. plek genoeg voor ons.

A.g.v softwareproblemen en omdat de laptop thuis is gebleven, was het niet mogelijk om deze blog dagelijks bij te houden.

. De camperplaats is wisselend bezet, in het weekend vol en d.d.weeks 2 a 3 campers. De helft ongeveer uit NL.

Dinsdag 24 augustus Rosendahl 12-15 gr. Even de kachel aan gehad. We zijn naar het “Wasserschschloss” op plm 1 km gewandeld. Mooi weer en mooie plaatjes. Vanmiddag zijn Wim en Marlies gekomen, dat zijn goede bekenden vanuit Portugal. IMG20210824110237_compressedIMG20210824110330_compressed

De camperplaats is wisselend bezet, in het weekend vol en d.d.weeks 2 a 3 campers. De helft ongeveer uit NL.

Woensdag 25 aug. 11-14 gr. wisselend bewolkt.

Donderdag 26 augustus zijn we even naar RSF onze dealer in Ochtrup gereden om een paar kleine probleempjes te laten verhelpen. 60 km heen en terug.

27 augustus Tot vandaag hadden we best goed weer, maar nu wisselen de plensbuien zich af met soms zon.  Wel heeft het in de afgelopen nachten wat geregend, maar overdag was het wel goed. Vandaag zijn Wim en Marlies vertrokken. Wij vragen ons ook af wat we zullen gaan doen. De komende 3 a 4 dagen wordt geen beter weer verwacht.

zaterdag 28 augustus afgelopen nacht flinke regenbuien gehad en ook in de ochtend bleef het niet helemaal droog. We hebben besloten om morgen hier weg te gaan en richting Bebra te rijden. Waarschijnlijk in 2 stappen zodat we daar maandag aan komen. Vanaf dinsdag wordt er beter weer verwacht. Uiteindelijk zijn we vanmiddag al gaan rijden. Alvast een stukje de goede kant op, min of meer uit verveling. 1 uur later landen we in Ascheberg. 50 km verder. Het is in de regen prima weer om te rijden. De CP is lastig te vinden. Midden in het centrum achter het gemeentehuis.

Zondag 29 augustus. We stonden vannacht gedeeltelijk onder een eikenboom met erg veel grote eikels maar was de enige plek waar we TV-ontvangst hadden. Af en toe viel er een eikel op het dak maar hield ons niet wakker. Het dak kan er goed tegen. Vandaag gaan we naar Hofgeismar. Hier stonden we op 22/6 ook. Het was eIMG20210831114934_compressedrg rustig op de weg. Het regende de hele weg, maar prima om te rijden. Goede wegen en door een wijds landschap, wat een ruimte heeft Dld tocIMG20210831115300_compressedh.  Onderweg ons weer eens bezondigd aan een Whopper van Burger King. Scheelt uiteindelijk ook 1x koken in de camper. We arriveren om 14.00 uur in Hofgeismar. Er staan best veel campers, maar er is voor ons meer dan genoeg ruimte en niet onbelangrijk wat hoger gelegen en daardoor een droge ondergrond. En alle voorzieningen voor zijn er voor handen en zelfs gratis.

30 en 31 augustus wandelen we in de omgeving en naar het centrum. Het weer is afwisselend wolken/zon.

1 september Vannacht raakte 1 gasfles leeg, Overdag de camper gewassen.

2 september In de ochtend mistig, later kwam de zon door. Paul en Toos hebben deze camperplaats ook gevonden. Erg gezellig. Ons oorspronkelijke doel Bebra, laten we maar varen. De camperplaats is erg gevoelig voor nat weer waardoor het snel erg drassig kan worden. (zie 7 juni j.l.)  Daarom blijven we voorlopig maar in Hofgeismar.

3 september.ochtend mistig maar als snel kwam de zon door. EINDELIJK ZON!!

4 september. In de nacht gaat het alarmlampje branden. De accuspanning van de starteraccu is veel te laag (9,7 Volt) Met een kabel de camper op 220 volt aangesloten. Dit lost echter het probleem niet op. Nog een keer 2 Euro in gedoneerd voor opnieuw 2 Kw stroom.  Het is voor ons duidelijk de startaccu is kapot. Camper 4 mnd oud en maar 1820 km gereden.

5 september Vanochtend nog even de kachel aangehad. We besluiten maar naar huis te gaan.Met een starthulp van Paul en dan  rijden zonder tussenstop, de motor mag niet afslaan. Zelf starten lukt niet zonder hulp.

We komen om 14.00 thuis, gelukkig zonder problemen. Morgen maar naar de garage.

Al met al 23 dagen die we maar snel moeten vergeten.. : Slecht weer Hoorapparaat kapot en tot slot een defecte accu.

6 september. Fiat garage (Schouten) gebeld, we konden gelijk komen. Accu definitief defect. Het blijkt dat de defecte accu niet een originele Fiat accu is (Varta). IMG20210906122206_compressedIMG20210906122220_compressedIn eerste instantie verwachte men problemen om deze accu te claimen, maar na enig intern overleg is de accu vervangen door een nieuwe. Prima service van garage Schouten.

11 en 12 september Een weekendje naar Bovenkarspel . In de week daarna heeft het (losse) 3e zonnepaneel in de garage een plek gekregen en elektrisch aangesloten op een extra regelaar. Ook is bevestiging voor de scooter in de garage vastgesteld en geregeld, Wat dat betreft zijn we er allemaal klaar voor om hopelijk eind oktober weer naar Spanje/Portugal te gaan.

18 en 19 september Een weekendje naar Den Helder.

Gisteren 20 september hebben we de camper, waarschijnlijk tot eind oktober, weer naar de stalling gebracht. Km stand 2900.

Al met al zijn we heel erg tevreden over onze nieuwe aanwinst.

overwinteren 2020 – 2021

2 november 2020

1 november was de planning om te vertrekken,  echter achtereenvolgend gingen Frankrijk en Spanje Lock down en uitgerekend vandaag horen we dat ook Portugal op slot gaat. DE camper staat gepakt, maar als we geluk hebben kunnen we misschien 1 december alsnog vertrekken.

Het jaar 2020: CORONA

21 maart 2020.

Motril Spanje  15 maart 2020 Het werd in één keer spannend toen we door de Spaanse politie geadviseerd werden om weg te gaan. Zo niet bestond de kans om daar voor langere tijd in quarantaine te moeten.  (Gisteren hoorde we op de TV dat alle campings in Spanje nu dicht gaan)   Daarna werd het spannend of we de grenzen nog over konden komen. Aan de Spaanse grens mochten we er alleen nog maar uit. De Fransen controleerden nog niet. Het was ook nog erg druk op de wegen in Frankrijk, maar op 17 maart bleef iedereen thuis. Overal stonden politieagenten te controleren en werden wij ook aangehouden. Gelukkig mochten we door naar huis. Nog 2 grenzen te gaan. De grens met  Luxenburg stond wagenwijd open,maar aan de Duitse grens werd streng gecontroleerd. Nu we thuis zijn is het zaak niet besmet te raken en vinden dat De NL maatregel verder aangescherpt zou moeten worden. Thuiskomst 21 maart.  Einde van mooie reis maar met een heel onverwacht en spannend einde.

Op 22 maart 2020 onze camper naar de stalling gebracht en de wegenbelasting geschorst.

1 augustus 2020. Vanaf 22 maart tot nu toe alleen maar thuis gezeten en 1x per week boodschappen gedaan.

Nadat op 1 juni de “intelligente lock down” enigszins werd versoepeld, hadden we de hoop dat we weer wat zouden kunnen gaan camperen. Uiteindelijk hebben we de schorsing op 1 augustus beëindigd.Tijdens de schorsingsperiode het een en ander aan onze camper gedaan. De voorremmen zijn vervangen (blokken en schijven) en de zonnepanelen vervangen voor grotere (van 160 Watt naar 300 Watt). Ook hebben we de regelaar vervangen door een van het MPTT type. Hierdoor is onze stroomvoorziening voor de komende winter optimaal voorbereid. We moeten wel afwachten of de Corona-epidemie ons in november toestaat naar het warme zuiden te gaan.

6 ausutus 2020  De afgelopen week zijn het aantal besmettingen verontrustend gestegen. Na de versoepeling hebben mensen er steeds meer moeite mee om je aan de regels te houden. Met name de jongeren van 20-40 jaar. Wij ouderen ergeren ons mateloos aan hun gedrag.

Inmiddels is het ook hoog zomer. Een heuse hittegolf met temperaturen tot 35 graden en de verwachting is dat dit weer minstens nog 1 a 1 1/5 week aanhoudt Bij deze temperaturen kun je maar beter thuis blijven, in de camper is het dan niet te harden.

Overwinteren 2019-2020

Overwinteren 2019 – 2020

Bijgewerkt t/m 21 maart 2020

Evenals voorgaande jaren willen we het koude weer van NL ontlopen en zoeken de geplande route door frankrijkkopiewarmte op in Spanje en Portugal. Geplande vertrek maandag 4 november 2019.

De vooraf bedachte route door Frankrijk ziet er ongeveer zo uit.

Dit keer willen we via de oostkust van Spanje naar het zuiden trekken om uiteindelijk in het zuidelijke deel van de Algarve in Portugal te komen.

Maar het kan ook nog zomaar veranderen, door bv het weer, natuurrampen of Baskische toestanden. We zullen het zien.

Maar eerst vieren we zondag de 18e verjaardag van onze jongste kleindochter Veerle.

maandag 4 nov. Het is half elf als we vertrekken. We nemen een andere route. Via Kleve en Goch naar de A57. Die kunnen we helemaal naar het zuiden volgen. Later de A1 en de B51 richting Trier. Het weer is niet super, veel regen en af en toe een beetje zon. Onze geplande overnachting plek is Perl. Het 3-landen punt van Dld, Fr en Luxenburg. In Perl doen we eerst nog even boodschappen. Aankomst camperplaats 16,05 uur.  Gereden 361 km.  We betalen met de Ap 5,00

dinsdag 5 nov Perl – Piney 268 km. Vertrek om 9.30 uur Eerst in Schengen diesel en gas getankt. Via Metz, Nancy en St. Dizier naar Piney. Een camperplaats waar we al vaker overnacht hebben. Onder weg vaak regen en af en toe stortbuien. Aankomst in Piney om 13.45 uur.

woensdag 6 nov Piney – Vierzon. 268 km. Onderweg regelmatig regen en 2 omleidingen. Via Troyes en Auxerre richting Vierzon.  Aankomst Vierzon, na eerst bij  Super-U  getankt te hebben, om 14.15 uur.

don20191107_143006_compressedderdag 7 nov. Vierzon – Lembras  (in de buurt van Bergerac) 321 km. Aankomst 15.15 uur. Vertrokken met een waterig zonnetje maar verder de hele dag  regen, met fikse buien waarbij de ruitenwissers het moeilijk konden bijhouden. De camperplaats was voor ons nieuw en zag er prima uit en alle voorzieningen waren voor handen.

vrijdag 8 november. Het heeft de hele nacht geregend. Lembras – Hagetmau. Om 9.30 vertrokken. Opnieuw veel regen. Via Marmande en Mont-de-Marsan naar Hagetmau. Hier stonden we vaker. Aankomst 13.15 uur. 201 km gereden. Onderweg diesel getankt voor 1,418 p.ltr. Morgen gaan we naar Spanje.

zaterdag 9 nov, Hagetmau – Hueska (Sp) (217 km)we vertrekken om 9.15 uur met een waterig zonnetje, maar al snel kwam de regen weer. De bergtoppen van de Pyreneeën waren wit en naar mate we dichter bij de Somport Tunnel kwamen reden we door een dik besneeuwd landschap. 20191109_105316_compressedDe tunnel was 8 km lang en aan de andere kant het zelfde beeld. De Pyreneeën waren wit besneeuwd, maar de wegen waren gelukkig schoon. We passeren Jaca en komen uiteindelijk aan in Huesca.  De camperpllaats was prima, alle voorzieningen, en lag naast een voetbalstadion. We kwamen er aan om13.15 en zowaar scheen de zon  Er was kennelijk een wedstrijd want al snel kwamen de fans massaal toelopen. De luidsprekers van het stadion was goed te horen. Het werd snachts 4gr.

zondag 10 nov, Huesca – Moncofa. Hert is behoorlijk koud enin de nacht heeft het behoorlijk hard gewaaid, de camper stond te schudden. Het waait noch steeds hard. We tanken eerst even onze tank vol vertrekken 9.30 uur richting het zuiden. Het is bijna helemaal 20191110_154615_compressedeen 4-baans weg en we hadden de sterke wind schuin op de kop. Onderweg bij een wegrestaurant hebben we koffie gedronken. Dit restaurant lag op een heuvel en het stormde daar zo hard dat je gekromd tegen in moest lopen. De hele weg ligt op een hoogvlakte variërend van 800 mtr tot 1200 mtr. Aankomst Moncofa 15.00 uur gereden 368 km.


maandag 11 nov Het was vanochtend 12 gr. We zijn nu 1 week van huis en namen vandaag een verdiende rustdag. De eerste dag dat we opstaan met de zon!!.  Het zou volgens de berichten bewolkt zijn, maar de zon schijnt. Later op de dag wat lichte bewolking maar we kunnen nog steeds in onze korte broek buiten zitten. De afgelopen week (tot aan de Spaanse grens)  heeft het  iedere dag flink geregend. De vooruitzichten hier zijn goed. Morgen gaan we weer een stukje zuidelijker.

dinsdag 12 nov Moncofa – Cullera. vertrek 09.45 uur 109 km. Via op palen gebouwde wegen kom je in Cullera. Eerst bij de Lidl wat boodschappen gedaan en bij een pompstation van Carrefour voordelig getankt voor 1,15 p/ltr. Daarna via smalle straatjes door het 20191112_132219_compressedcentrum richting de zee. De camperplaats ligt slechts 200 mtr v20191112_132313_compressedan zee. We belanden helemaal achteraan via een hobbelige zandweg. Het is één grote chaos. Alles staat schots en scheef en hebben allemaal erg veel ruimte ingenomen, met als gevolg dat we moeilijk nog een plaatsje konden vinden. Buiten zitten was ook een crime als gevolg van heel veel kleine vliegjes. Hier blijven we echt niet langer dan 1 nacht. Het enige positieve was het prachtige weer.

woensdag 13 nov Cullera – Santa Pola (Grant Alacant) onder de rook van het vliegveld van Alicante. Eerst proberen we Daimus bij Gandia, maar TomTom kreeg het niet voor elkaar om ons via een reeks van eenrichtingswegen naar de geplande camperplaats te brengen. Dus kozen we voor plan B en zijn we naar Santa Pola gereden. Het weer was sowieso niet best, zwaar bewolkt, prima om te rijden dus.  Het leek op de foto een mooie plek en dat was het ook. We staan nu met de neus van de camper bi20191113_121103_compressedjna op het strand. 164 km. Om een uur of 11 begon de zon te schijnen en is tot de avond gebleven. Een minpuntje was de sterke wind die gelukkig naar mate de middag vorderde, werd die steeds minder sterk. We blijven hier minstens 2 dagen staan.20191113_150845_compressed20191113_151008_compressed20191113_151118_compressed

donderdag 14 nov. Santa Pola – Ceuti. Eerst naar Murcia, Op de camperplaats achter de Ikea stond het vol met campers, wel konden we onze toilet daar legen. Ons plan B was de camperplaats in Ceuti, 17 km boven Murcia. Een mooie ruime plaats met alle voorzieningen en een supermarkt op 250 mtr. 20191115_125357_compressedEr stonden veel campers uit Scandinavische landen en waren duidelijk lang parkeerders. We denken hier een aantal dagen te blijven, daarom zetten we de zonnepanelen schuin naar de zon toe. Samen met het extra losse paneel hebben we zeker stroom genoeg om o.a. de voetbalwedstrijden te bekijken.

vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag Het is alle dagen zonnig en af en toe nogal winderig, ‘s-morgens vroeg een graad of 8 – 10 en ‘s-middag zo’n 15 – 17 gr. kunnen we lekker buiten zitten.

woensdag 20 nov. Ceuti – Almeria. Gistermiddag de zonnepanelen weer terug gezet. We vertrekken al om 9 uur. Het doel is Almeria. 217 km Allemaal A7 snelweg. Onderweg zien we kilometerslange20191120_132745_compressed plastic kassen. We rijden door grotendeels landbouw gebied. O20191120_133022_compressedver het algemeen vlak met soms een paar hellinkjes en 1 tunnel. We arriveren om plm 13.00 uur op de Municipal camperplaats tussen flats en 200 mtr van de zee. Incl een prachtige, met palmbomen afgezette lange boulevard (incl joggers).  Prima plek om te overnachten, maar morgen gaan we weer verder. Het doel is Tablate, bij een stuwmeer,

donderdag 21 nov.Almeria – Bez20191121_132201_compressednar, 153 km. Eerst in Almeria getankt. Een route door de bergen van de Siërra Nevada. Een prachtige route met veel bergop en bergaf, hele mooie vergezichten en diepe ravijnen. Geen stukje rechte weg van 1 km. Maar wel heel mooi.

Onze overnachtingsplaats ligt bij de stuwdam van Beznar, Overiges is dit vandaag de 2e stuwdam. Helaas is het bewolkt met af en toe een spatje motregen, jammer voor de foto.

Camperplaats bij de stuwdam. 35 km onder Granada

Onderweg ……

20191121_121916_compressed20191121_124052_compressed

20191121_124132_compressed20191121_124145_compressed

20191121_132133_compressed20191121_121640_compressed 

vrijdag 22 nov. Beznar – La Pueblo de Cazelle 219 km Onze eerste gasfles is leeg. Het heeft een groot deel van de nacht flink geregend.We vertrekken ook in de regen en als de weg stijgt hebben we zelfs dichte mist. Daalt de weg weer dan regent het. Als we in de buurt van Granada komen wordt het behoorlijk druk. Na Granada is het ook weg e20191123_090047_compresseden 4-baans weg en schiet het lekker op. Halverweg Sevilla vonden we een gaspomp waar we de lege gasfles weer konden vullen. We overnachten zo’n 60 km voor Sevilla op een prima, maar kletsnatte camperplaats. In de middag en de nacht stormt het behoorlijk, waardoor we een onrustige nacht hebben. en gedeeltelijk tussen de naaldbomen.


zaterdag 23 nov. La Puebla de Cazella – Playa de Cabecca in de buurt van Monte Gordo in Portugal. De camperplaats wordt onder de camperraars “ADAM en EVA” genoemd. De CP ligt 200 mtr van zee/duinen. Vooradat we de grens over gaan, shoppen en tanken we eerst nog in Ayamonte (ligt net nog in Spanje)

Hiep, hiep hoera we zijn in Portugal. De zon schijnt en het is 22 graden!!!

20191123_135837_compressed20191123_135434_compressed20191123_135151_compressed

zondag 24 nov. Vandaag blijven we hier. De CP is erg mooi, waar erg saai. Er komt niemand uit de campers. Het is namelijk streng verboden om camping gedrag te vertonen. Geen stoeltjes buiten. Blokken onder de wielen wordt al zo gezien, De politie controleert regelmatig. Een boete kost 135,00. De omgeving is prachtig met een enorm zandstrand. Het langste en breedste strand van de Algarve. Heerlijk om vroeg in de morgen een strandwandeling te maken, Het was eb waardoor het strand 50 mtr breder was geworden.

20191125_073952_compressed - kopie20191125_075244_compressed20191125_074232_008_compressed

Zonsopkomst                                                         Een kokkelvisser en                                             vissende vogels

maandag 25 nov. We vertrekken om 10.30 uur naar Quarteira (plm 70 km). Het miezert een beetje. Jammer want het was een mooie route door bergachtig gebied. Aankomst in Quarteirav12.45 uur . Woensdag is er een grote weekmarkt. In vorige jaren heeft Rina er een paar broeken  gekocht en die nu aan vervanging toe zijn. Die markt (ook wel zigeuner markt genoemd)  is op de camperplaats daarom moeten we dinsdag verkassen naar een even groot terrein pal naast de camperplaats. Vandaag hebben we  de CP in Silves gebeld met het verzoek om een plekje voor ons te reserveren. Ze blijken vol te zijn, dus komen we op een wachtlijst te staan (op plaats 4)

dinsdag 26 nov. de grote verhuizing. We verhuizen vroeg zodat we voor aan staan en woensdag snel kunnen vertrekken.

20191129_081052_compressedwoensdag 27 nov. We gaan eerst naar de markt en konden gelukkig slagen. Er was maak 1 kraam die de gezochte broeken verkocht.

Daarna nog een keer de CP Silves gebeld en kon ons melden dat er waarschijnlijk een plaats vrij zou komen. We zijn daarom maar die kant op gereden. Daar aangekomen kwam inderdaad een plek leeg, zodat we zo er op konden rijden. Niet onze voorkeursplek, maar meestal wisselt het nog al eens, dus wachten we rustig af.donderdag

28 nov. De CP is al helemaal in kerstsfeer. Met kerstbomen en allerhande verlichting is de CP vrolijk versiert.

20191129_174612_compressed20191129_154424_compressed

woensdag 29 nov Een onderdeel van het dagelijkse rituee20191128_140544_compressedl is brood halen. We zijn door onze bakbroodjes heen dus gaan we naar de Lidl die een heel uitgebreid sortiment van broden en broodjes heeft. 

Rina  voor het eerst van haar leven achter de rollator. Het heeft veel moeite gekost om over bepaalde gevoelens heen te stappen, maar uiteindelijk is ze er erg blij mee.

20191128_142340_compressed20191128_141554_compressedVanaf nu maken we iedere dag zo’n wandeling en soms knopen we er onderweg gezellig een kopje koffie aan bij leuk koffietentje. En o.ja ik ben ook even naar de kapper geweest (was jullie nog niet opgevallen hè) Standje 3 met de tondeuse. De volgende keur neem ik standje 2.

zaterdag 31 nov. Gisteravond kregen we van bevriende camperaar te horen er in ons favoriete straatje een plek vrij zou komen . (omdat in deze rij voornamelijk Nederlanders staan, wordt het hier het Amsterdam straatje genoemd ) Na overleg met Philip (de baas hier) zijn we vanochtend verkast.

zondag 1 dec. vanochtend eerst zon, daarna regen en daarna afwisselend zon en wolken bij 16 gr. 2 gr minder dan gisteren.

zondag 8 dec. we staan nog steeds in Silves. Alle dagen prachtig weer met 18 gr. Behalve woensdag toen was het bewolkt. Prima weer om naar de wasserette te gaan en de was te doen. Iedere dag lopen we samen (rina met de rollator) naar de Lidl om broodjes te halen. Afgelopen vrijdag de aandrijfriem van de scooter gecontroleerd. Best wel een klus, maar goed dat ik dat gedaan heb.Hij is licht beschadigd. Voor de zekerheid zal ik er een voor reserve bestellen.20171203_124317

We hebben ook de kip traditie weer in ere gesteld. Buurman Jan haalt dan voor ons een halve portie kip.


vrijdag  20 dec. De afgelopen weken heeft het Portugese weer ons een beetje in de steek gelaten. Af en toe een hele dag zon, maar ook veel bewolking en regen. Vooral snachts. maandag 16 december zijn onze vrienden Jack en Anneke gearriveerd. Wij hadden voor hun een plekje georganiseerd. Dat was erg lastig want de camperplaats is continu vol. Ze waren er al vroeg en ik zou even voor ons vieren  koffie zetten. Dat ging helemaal mis. Ik gebruikte het verkeerde koffiefilter, Dat ding zakte scheef weg. Toen ik dat wilde corrigeren kreeg ik de hele brei van kokend hete koffiedik en water over mijn rechter arm. Door mijn reactie  spatte ik vervolgens de halve camper onder de smurrie. Snel een hele tijd met m’n arm onder de koude kraan en Rina kon alles op ruimen. Wat was ze blij. Uiteindelijk hebben toch met z’n vieren koffie gedronken. Uiteindelijk viel de schade aan mijn arm op 2 brandblaren nu  nog mee,  20191223_125433_compressedOndanks de bewolking lukt het ons nog steeds om voldoende stroom in de accu’s te krijgen. Gisteren donderdag 19 dec. zijn we (omdat het slecht weer was) we gas gaan tanken in Albufeira zo’n 30 km rijden. Jack en Anneke zijn meegreden. Tegelijk worden dan de accu’s weer opgelaten. Toen we daar de camperplaats  wilden bekijken waar broer Paul stond, kwamen we hem heel toevallig tegen buiten het camperterrein. Na even bijgepraat te hebben zijn we weer naar Silves gereden. De afgelopen nacht heeft het behoorlijk gestormd. De camper stond af en toe behoorlijk te schudden.  De verwachting is dat vanaf morgen het weer stabieler wordt.

24 dec. DE dag voor kerstmis. Vanaf zaterdag is het weer in positieve zin omgeslagen. Iedere dag alleen nog maar zon. Temp tot 21 gr.   Vervelend is dat de arm nog steeds pijnlijk is, zeker zeker als de zon er op schijnt. . We blijven smeren en hopen. Vandaag zijn we (+Jack) naar Amaceiu de Pera gereden om een rubber ring voor de Potti Potti te halen, een heerlijk ritje.

We schieten inmiddels aardig op naar de feestdagen. Daarom wensen wij jullie dit lezen 

Hele prettige kerstdagen en jaarwisseling toe

en uiteraard 2020!!! i.p.v. 2018

.25 december 2020. 20191223_124145_compressed.

20191225_182138_compressedKerstverlichting op de rotonde vlakbij de CP.

20191228_081633_compressedDe eerste ochtendzon schijnt op de kerk.

20191231_090347_001_compressedDe verbrande huid is flink aan het vervellen. (31-12-19)

26 december en verder. 2e Kerstdag kennen ze hier niet, alle winkels zijn gewoon open en iedereen is weer aan het werk. Wij doen op 2e Kerstdag de was. In de ochtend was het bewolkt, dus prima was-weer. Maar toen alles klaar was scheen de zon weer volop. Op vrijdag de 27e zijn we met J&A koffie gaa drinken bij de Continente en hebben bij MO (een kledingzaak in de supermarkt) een spijkerbroek gekocht voor 7,50  euro. 28, 29 en 30 dec schijnt de zon de hele dag volop. In de vroege ochtend is het amper 6 graden, maar in de loop van de dag loopt de temp op naar zo’n 20 a 22 graden. ‘sMidags moeten we met de rug naar de zon gaan zitten. Het is anders veel te warm. De regen die we de eerste week hadden, zijn we allang vergeten.

Vandaag 31 december Oudejaarsdag Het weer is super, vanochtend met J&A naar de Lidl geweest en koffie gedronken bij ons vaste adres bij de kinderspeeltuin. Het is druk in het stadje, kennelijk hebben veel mensen een vrije dag. De afgelopen ochtenden hebben we even de kachel aan gehad. Het was binnen 12 graden, buiten 5. Voorgaande jaren was het hier rond de jaarwisseling erg rustig. We wachten het af. Het zal zeker rustiger zijn dan in Nederland.

Vanaf deze plek wensen wij iedereen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar toe. 

Op z’n Portugees UM FELIZ ANO NOVO.

2020

Vandaag 7 januari 2020.  De jaarwisseling is voor ons hier een beetje bijzonder, eerst komt de jaarwisseling in Nederland met alle telefoontjes en een uur later hier in Portugal met een schreeuwende  sirene en daarna wat geknal in het dorp. De volgende morgen kom je bijna iedereen van de camperplaats  tegen die je in 3 verschillende talen een gelukkig nieuwjaar wenst.De afgelopen nachten waren behoorlijk koud, 5,6 en 7 gr. Tijdens die ochtenden heeft onze kachel een half uurtje gebrand. 2 dagen was het even bewolkt en was het minder koud. Alle dagen heeft de zon geschenen.   4 januari op m’n verjaardag, zijn we met Jack en Anneke in het dorp gaan eten. Heel gezellig. In de ochtend 20200108_115439_compressednatuurlijk de telefoontjes van de familie. zondag 5 januari weer de gebruikelijk kip Piri, die door een mede camperaar voor wordt ons  meebrengt.  maandag 6 januari  zijn Jack en Anneke naar huis vertrokken in verband met familie omstandigheden. Heel jammer dat ze weg zijn. We hadden regelmatig samen met hus boodschappen gedaan en koffie gedronken. … Met de scooter naar Portimao (een bouwmarkt)  gegaan om polyester te kopen om het gat in het linker voorspatbord te repareren. Hiermee heb ik het gat kunnen dichten. Op dinsdag 7 januari de reparatie afgewerkt met polyesterplamuur. Ook hebben we bij MO een outled kledingzaak  een 20200109_180230_compressedpaar shirts en een spijkerbroek gekocht.  Gelukkig is de arm weer helemaal in orde.

Het gat in het rechter voorspatbord is ontstaan toen we op de snelweg in Spanje gedeeltelijk over een pak dekzeil, dat voor ons van een vrachtwagen viel, reden. Het leek mee te vallen en zijn toen door gereden en de vrachtwagen ook, die zal het ook niet gemerkt hebben. Achteraf blijkt dat er een stuk van het spatbord afgebroken was.

9 januari. Vandaag in totaal 3 kwartier aan de telefoon gezeten in verband met onze ziektekosten verzekering. Half oktober hadden wij ons aangemeld bij kruiswerk achterhoek om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, VGZ.  Eind december zouden we dan van VGZ bericht krijgen. Dat kon niet sneller want er zouden erg veel mutaties zijn.  Omdat we nog steeds niets gehoord hebben, zijn we vandaag aan het bellen geslagen. Eerst kruiswerk, die belde later terug dat ze om privacy redenen de status van ons niet konden inzien. Advies: bel VGZ. Er zijn 4 wachtenden voor u ! We kregen Astrid, een heel vriendelijke dame, aan de telefoon die ons, na lang zoeken, wij in de wachtstand, vertelde dat zij helemaal geen gegevens van ons hadden gekregen. En wat nu???  Belt u de oude verzekeraar maar, die kunnen u misschien helpen. Aevitae gebeld, er zijn nog 4 wachtende voor u. Dat bleek een verkeerd nummer te zijn, we werden doorverbonden, er zijn 4 wachtenden voor u. Uiteindelijk kregen we een medewerker aan de telefoon die onze oude polis er bij gepakt heeft en aangaf als we een mailtje naar hun stuurde met het verzoek om de opzegging ongedaan te maken, wij dan weer bij hun verzekerd zijn. Dus maar een mailtje gestuurd en nu maar afwachten. De kreet overstappen is zo gebeurd, ja, dat zal wel.

14 januari Vandaag de eerste regen sinds begin december!! De weersverwachting voorspelt  dat we tot zaterdag regen kunnen verwachten, maar geen grote hoeveelheden. Nu, 14.00 uur schijnt zelfs af en toe de zon. Gelukkig20200113_082901_compressed maar dan kunnen de zonnepanelen een beetje hun werk doen. Gistermorgen, maar ook de 4 dagen ervoor, was het smorgens echt koud. Het zeiltje op de scooter was wit gevroren. Maar tegen de middag was het al weer in de zon 16 gr. Dat betekent dat we ‘smorgens wel even de kachel aan moeten doen. De 9e jan. was onze eerste gasfles leeg. Als het morgen ook nog bewolkt is gaan we maar gas tanken. Van de ziektekostenverzekering hebben we nog geen bevestiging ontvangen. Maar er is nog tijd. Vandaag heb ik ook Facebook van mijn smartphone verwijderd. Ik werd gek van al die meldingen van eventuele nieuwe door Facebook voorgestelde vrienden.

18 januari Van morgen is het zwaar bewolkt en een beetje regen, toch is er wel wat zon beloofd. . De 3 voorgaande dagen was het super mooi en de komende 3 dagen beloofd het ook weer prima te worden. Gisteren  hebben we ook bericht gekregen van  Aevitae dat de verzekering geaccepteerd is.   Ook gisteren zijn er weer een paar vrienden (Wim en Marlies)  richting Spanje vertrokken. De laatste dagen vertrekken er steeds meer Nederlanders en worden de plaatsen ingenomen door Fransen. Een gebruikelijk beeld van ieder jaar. De Fransen komen  na de feestdagen massaal naar Portugal. Voor ons wordt het er niet gezelliger op.

24 januari Vandaag regent het de hele dag. In de ochtend zijn we gas gaan tanken in Albufeira en onderweg daar20200118_095855 naar toe bij een Andi boodschappen gedaan. Er ging ruim 41 ltr gas bij, dus waren de flessen zo goed als leeg. Het weer liet de afgelopen dagen te wensen over. Net genoeg zon tussen de bewolkte hemel door om onze accu’s op peil te houden. Bij een paar zonnige dagen moesten we smorgens wel even de kachel aan doen. De weersverwachting voor de komende 2 dagen beloofd zon, daarna een week met  mindere dagen van 0 of 1 uur zon.

3 februari.  Vandaag zijn we 3 maanden van huis.  De laatste week van januari was het prima weer, Af  en toe wat bewolkt maar overwegend zonnig. Vanaf 1 februari is het hier hoog zomer, overdag 23 – 25 graden. En de prognose voor de komende tijd beloven ook deze temperaturen. Vorige week 27 jan. stonden we  2 maanden in Silves. Twee maanden op de zelfd20200131_120739_compressede plek is bepaald niet enerverend, maar biedt ons wel een aantal mogelijkheden. Zoals mijn rondje van 2 km  ochtend gymnastiek  om het 20200131_125434_compressedpark en voor Rina de broodnodige dagelijkse wandeling naar de Lidl aangevuld met soms een kopje koffie en espresso bij de speeltuin of in de koffiecorner van de Continente. In het laatste geval aangevuld met (alleen) voor mij 1 Pasta de Nata. Daarom zijn we toch maar niet nu al naar Spanje vertrokken. We hadden het eergisteren besloten en de camperplaats al betaald, maar gezien het mooie weer en het komende sinaasappelfeest, de binnenkort prachtige Mimosabloesem en de faciliteiten hier, zijn we toch nog maar gebleven. Het plan nu is om eind februari te vertrekken, om dan in zo’n 5 -6 weken via Spanje naar huis te rijden.

12 februari.  Na 3 februari weinig te vermelden. In NL stormt het met de nodige schade als gevolg,. Hier is  daar niets van de merken, prachtig weer en lekker warm 21 gr.20200210_133812_compressed. 20200210_133752_compressedEergisteren in mijn eentje een toertocht met de scooter gemaakt o.a. langs de Barragem  de Ararde.  en de eindeloze Citrus boomgaarden in de regio Silves.

Komend weekend wordt hier het jaarlijkse sinaasappelfeest gehouden. Hier presenteert zich de agrarische sector van deze regio. Het wordt weer groter dan vorige jaren. 

14, 15 en 16 februari. Ieder jaar rond Valentijnsdag is het in Silves feest. Een grote expositie en presentatie rondom de sinaasappeloogst. In een weide omtrek van Silves staan miljoenen sinaasappelbomen, maar ook mandarijnen en citroenen. Dit jaar is het weer grootser opgezet dan vorig jaar. Op grote schermen wordt de oogst en de20200214_145344_compressed productie van sinaasappels getoond.  Grote aantallen campers komen er op af en verstoppen de parkeerplaatsen voor de regionale bezoekers.


20200215_111819_compressed - kopie20200215_112110_compressed20200215_112549_compressed20200215_112755_compressed20200215_113200_compressed20200215_114815_compressed20200215_115126_compressed20200216_114623_compressed

zaterdag avond was de grote tent stampvol bij een optreden van Fado zangeres Anna Moura wereld bekend in Portugal.  Wij konden in onze camper “meegenieten” omdat het geluid op “moderne” wijze versterkt werd enorme geluidsinstallaties.

17 febr. Het feest is weer voorbij. De rust is weer gekeerd, maar het was wel erg gezellig.

Het park, waar onze camperplaats aan ligt’, heeft een wandel/fietspad van plm 3 km. Dit pad wordt opnieuw geschilderd met rode verf. Dit past prima bij het beeld dat wij hebben dat het in Silves ieder jaar economisch beter gaat. Oude gebouwen worden opgeknapt en de parken worden goed onderhouden.

Iedere ochtend wordt deze route schoon gemaakt door een vrouwelijk straten veger met een fiets waar een vuilnisbak op is gemonteerd.

20200218_105632_compressed20200218_105656_compressed

18 febr. Een treurige dag voor broers Paul en Fred. Ze zijn vervroegd naar NL terug gegaan. We hebben telefonisch contact gehad. Helaas zullen wij ze niet 20200222_103643_compressedmeer ergens in Spanje aan kunnen treffen.

20 febr. Samen met een Belgische Nederlander een lange toertocht gemaakt naar Cochopo in de bergen van de Algarve. 175 km. Een prachtige tocht door een stil gebied ( je komt er bijna geen auto tegen) met prima wegen en kleine dorpjes.

21 febr. Kwam de wielerkaravaan van de ronde van de Algarve weer door Silves. Helaas was ik te laat om nog een goede foto te maken. Deze is wel 20200219_154203_001_compressedvan erg veraf.

22 febr. Vandaag was het voor ons grote wasdag. Met 2 tassen naar de wasserette. Voor 9,00 alles weeg schoon en droog. Het is warm, zeg maar zeer warm. Al vanaf 2020-02-29 11.36.41de 17e is de dag niet onder de 21 graden (in de camper boven de 30), en de weersvooruitzichten beloven dat het nog minstens een week zo blijft,

28 febr.  De afgelopen dagen  alleen maar zon. de temperatuur ‘s morgens 8 – 10 gr. in de middag tot 25 gr. Hoezo is het winter. maandag 24 febr. besloten dat we maandag 2 maart hier vertrekken. De scooter ingepakt en met de camperplaats  (Philip) afgerekend. We hebben dan ruim 3 maanden hier in Silves gestaan. Het waren bijzonder mooie 3 maanden. Zondag nog 1 keer kip eten en dan maandag rijden. Inmiddels hebben we wel mee gekregen dat het Coronavirus inmiddels ook in Nederland is gearriveerd. Tot voor kort waren wij en Portugal nog Coronavrij. Helaas zijn wij dus ook besmet.

Een  muurschildering op het gebouw van de brandweer (Portugees Bombeiros)

20200229_074452_compressedAchter het zwembad wordt een zonnepark opgetuigd.

Screenshot_2020-02-29-13-30-3920200229_081317_compressed1 maart  Lang gewacht maar op het scheiden van de markt zien we toch nog de Mimosa in bloei. Vandaag de laatste keer kip en morgen vertrek richting Spanje.

Het is de bedoeling dat we in 3 etappes eerst naar Ronda rijden. Daarna naar de kust en dan via verschillende camperplaatsen noordwaarts.  —>

In Spanje ben ik beperkt in het gebruik van internet. Dus weinig of geen foto’s, wel tekst.

2 maart , 10.00 uur vertrokken uit Silves. Eerst onderweg in Portugal nog gas getankt en daarna bij Villa Reaal de grens over naar Spanje. Onze eerste overnachtingsplek in Spanje is Gebraleon. 160 km.20200303_100144_compressed De bloemetjes moeten natuurlijk mee. Tijdens de rit staat alles netjes opgeborgen in de gootsteen.

3 maart Gibraleon – Ronda. 222 km. Autoweg naar Sevilla en daarna zuidwaarts richting Ronda. Zo’n 20 km voor Ronda kwamen we in bergachtig gebied met een mooi een route tot in Ronda.

20200303_161905_compressed extra20200303_133844_compressed extra

We vonden aan de noordzijde van Ronda een camperplaats, een zgn mixplaats, ook voor personenauto’s. Vanaf die plek een prachtig uitzicht  van de  hoge rotsen en diep bouwland De plek kon ons niet bekoren. Je mag hier alleen maar parkeren, “ Geen camping gedrag toegestaan” en voorzieningen zijn hier ook niet.Eerst nog een keer proberen om ons volgsysteem gecertificeerd te krijgen. Gisteren lukte het niet. Daarna is de volgende stop Nerja bij een Lidl. of Motril aan de kust.

  20200303_142801_compressed extra  4 maart Ronda – Cale de Mijas aan de kust. 84 km. Waarvan de 45 km dwars door bergachtig gebied met mooie uitzichten.omgeving met z’n20200304_114738_compressed extra

De camperplaats in Calle de Mijas bestond uit een grote zandvlakte waar op dat moment markt was. Op de plek voor de campers konden we nog net een vrij plaatsje vinden. Er mogen maximum 30 campers voor max. 48 uur staan. Het terrein stond verder ook vol met personenauto’s , vermoedelijk bezoekers  voor de markt. Wij kwamen nog net op tijd om nog een rondje over de markt te maken. Rina kon nog slagen voor een paar broeken. 

20200304_132712_compressed extra20200304_130937_compressed extra20200308_174653_compressed 15%

20200304_130536_compressed extra Om hier te mogen staan moet je je laten registreren op het politiebureau in Cale de Maijas. 10 min lopen en kregen 2 A4-tjes mee waarop stond dat we tot 8 maart 12.00 uur mochten blijven. De voorzieningen op de plek bestaan uit 1 waterkraan en een put met deksel die je mag gebruiken om de WC te legen. Gisteren 7 maart was er weer een grote markt. Op de zelfde plaats als afgelopen woensdag. Wij zijn even naar een Aldi vlakbij geweest om brood te kopen. We willen hier t/m zondag blijven om maandag richting Motril te gaan.

9 maart. Calle de Mijas – Nerja.  96 km kustweg met het zicht voortdurend op de zee. Een beetje tegen ons zin zijn we uit Mija vertrokken. We hadden er al een dag langer gestaan dan was geregistreerd. Hoewel we geen controles gezien hebben, durfden we toch niet langer te blijven. We hadden 3 opties: 1 Mallaga, 2 Nerja en 3 Motril. 20200309_155444_compressed 15%Uiteindelijk zijn we in Nerja gestopt bij een Lidl met 8 plekken voor campers. Dus zijn we vandaag hier gebleven en hebben we uitgebreid boodschappen gedaan. We troffen hier vrienden (Theo en Sjan) van ons die we van Silves kenden. De wereld is zó  klein.


10 maart.  Nerja – Motril. 44 km. De route via de kustweg was erg mooi. De camperplaats ligt buiten Motril (9 20200310_115519_compressed15%km)  en20200312_083054_compressed15% grenst aan de rechterzijde aan  e20200310_115558_compressed15%en golfterrein en links aan het strand. Er kunnen veel campers terecht en staan allemaal onder palmbomen. Wij staan direct aan de rand vlak bij de ingang. De politie komt minimaal 2x per dag langs en rijdt een rondje over het terrein. We kunnen de wc legen via een putdeksel (heel gebruikelijk op (gedoog) camperplaatsen en water kunnen we dmv een dun straaltje tappen uit een drinkzuil naast een strandhuisje.

20200311_123037_compressed15% Zelden zo’n mooie camperplaats gezien, praktisch aan het strand en notabene gratis.  Inmiddels is het vrijdag 13 maart en staan we hier al 4 dagen. Heb vandaag de scooter uitgeladen en ben naar de Lidl in Motril geweest om de noodzakelijke boodschappen te halen. We blijven dmv de TV goed op de hoogte van de Corona-perikelen in Nederland. Tot 31 maart zijn er ingrijpende maatregelen afgekondigd en het zou ons niet verbazen als het daar niet bij blijft. Hier in Spanje heerst het natuurlijk ook, maar het spitst zich toe op Madrid (code rood) en mindere mate voor Catalonië (code oranje). Maar hier in het zuiden wordt nog code groen aangegeven. Bijkomstigheid is dat de temperatuur lekker hoog is (afgelopen dagen 25 – 28 gr.) en daar kan het virus niet zo goed tegen.  Gegeven deze wetenschap hebben we besloten om voorlopig hier te blijven en de ontwikkelingen hier en in NL af te wachten.

zondag 15 maart. De ontwikkelingen als gevolg van het Coronavirus gaan erg snel.  In een keer is onzekerheid troef. De Spaanse overheid neemt zeer ingrijpende maatregelingen waar door alles in het land dicht gaat, ook hier in het zuiden aan de Costas. Deze maatregel komt omdat de Madrilenen, waar alles al dicht zat, massaal naar hun 2e huisjes aan de Costas gingen en hun besmettingen meenamen. 20200314_105113_compressed15%De politie adviseerde ons maar te vertrekken. Wie weet zit je voor weken vast en omdat de Franse regering ook strenge maatregelen aan het treffen was, zijn we maar vertrokken  in de hoop dat we nog wel de Franse grens over kunnen. Volgens buitenlandse zaken was er nog geen in reis beperking.

Terugreis.  Dus de scooter maar weer ingeladen en  na afscheid genomen te hebben van een aantal NL-ders zijn we gaan rijden. Via de mooie snelwegroute door de Sierra Nevada naar Granada – Jaen. Bij Madrid vervolgens richting Zaragoza. 20200315_171719_compressed15%20200315_171837_003_compressed15%20200315_172154_compressed15%                 Na 630 km vonden we een camperplaats in Medinaceli, een historisch plaatse hoog in de bergen op 1015 mtr.  We waren er om 17 uur en konden nog net op de TV de Nederlandse Corona maatregelen zien. Dus NL gaat ook zowat op slot. Super!  Om 18 uur begon het te regenen, even later korrel hagel en daarna heeft het de hele nacht geregend. Er is zelfs sneeuw voorspeld,

maandag 16 maart.  Brr wat is het koud, wat een verschil met de afgelopen dagen aan de Costa. Vannacht de kachel aangezet om te voorkomen dat de waterleiding bevriest en van morgen hoog gedraaid20200316_075514_compressed15%. Dat was lang geleden. Vandaag hopen we de Franse grens te passeren. Misschien worden we aan de grens wel gecontroleerd op Corono, misschien wel onze temperatuur opgenomen. We zijn gelukkig nog gezond, dus geen angst daar voor. Via Zaragoza en Jaca door de tunnel naar Frankrijk, net zo als we in november gekomen zijn. 

Na de camper sneeuwvrij gemaakt te hebben zijn we heel voorzichtig de berg afgereden.  De weg was gelukkig al een beetje schoongereden. Onder in het dorp getankt voor slechts 1,08  Dat is weer een positi20200316_163607_compressed15%ef gevolg van de Coronavirus. Via Zaragoza, Huesca  en Jaca zijn we zonder problemen de grens over gegaan. In Oleron vonden we een camperplaats.  Tegen de avond stond de plek vol met camperaars die uit Spanje gestuurd zijn.

dinsdag 17 maart. Oleron – Lembras.  Vanaf 12 uur werd het in Frankrijk erg rustig. Er was door de overheid een uitgangsverbod uitgevaardigd die overal door politie werd bewaakt. Wij werden 1 keer aangehouden en moesten we vertellen dat we op weg waren naar huis. Toen mochten we door. Op veel rotondes stond politie. Ook in Lembras kwamen we weer camperaars tegen die Spanje moesten verlaten.

woensdag 18 maart  Lembras – St Florentin. 489 km. We konden overal goed doorrijden. Het is spookachtig bijna geen verkeer op de weg, alleen het vrachtverkeer mocht doorgaan.20200318_185959_compressed15%

Morgen wordt het heel spannend, dan willen we via Luxenburg en Duitsland en de Eifel naar huis. Beide landen laten geen Fransen meer toe omdat er in NO Frankrijk de Corona heel erg heerst. Via België is ook geen optie omdat dat land ook op slot zit.

donderdag 19 maart  St. Florentin – Bergheim 562 km.  Vandaag vroeg vertrokken. Eerst maar zien hoe het zal gaan bij de 2 grenzen die we over moeten nl. Luxenburg en Duitsland. Heel verrassend, op de grens met Luxenburg was helemaal geen controle en iedereen kon er zo inrijden. Bij de Duitse grens werden we in een fuik geloodst  en kregen we vragen van waar komt u vandaan en waar wil u naar toe. De paspoorten werden gecontroleerd, Daarna konden we zonder problemen verder. Het was dus niet erg spannend. Toen op zoek naar een overnachting plaats en zijn doorgereden naar Bergheim, waar we vaker hebben gestaan. We stonden er met nog een camper maar werd daar kennelijk gestald

 vrijdag 20 maart Bergheim – Wehl  158 km. Bij aankomst natuurlijk alle door onze vrienden opgespaarde post doornemen en de direct noodzakelijke spullen voor de nacht uit e camper halen.

zaterdag 21 maart. Na een nacht in het bed thuis geslapen te hebben begint de grote verhuizing weer. Alles er uit. De Corona epidemie zal zeker maanden duren en zal de camper op stal moeten blijven.

Slot. We kijken terug op een fijne periode in Portugal en Spanje. Het weer was weer voortreffelijk.

Het werd in één keer spannend toen we door de Spaanse politie geadviseerd werden om weg te gaan. Zo niet bestond de kans om daar voor langere tijd in quarantaine te moeten.  (Gisteren hoorde we op de TV dat alle campings in Spanje nu dicht gaan)   Daarna werd het spannend of we de grenzen nog over konden komen. Aan de Spaanse grens mochten we er alleen nog maar uit. De Fransen controleerden nog niet. Het was ook nog erg druk op de wegen in Frankrijk, maar op 17 maart bleef iedereen thuis. Overal stonden politieagenten te controleren en werden wij ook aangehouden. Gelukkig mochten we door naar huis. Nog 2 grenzen te gaan. De grens met  Luxenburg stond wagenwijd open,maar aan de Duitse grens werd streng gecontroleerd. Nu we thuis zijn is het zaak niet besmet te raken en vinden dat De NL maatregel verder aangescherpt zou moeten worden.

Totale reisafstand 6587 km. Een mooie reis maar met een heel onverwacht en angstig einde.


Corona


Op 22 maart 2020 onze camper naar de stalling gebracht en de wegenbelasting geschorst. Tom maximaal 22-3-2021,        prijs 73,10. De wegenbelasting is normaal 85,00 per maand!

18 maart     De remschijven en remblokken van de voorremmen vervangen en op 20 maart naar de garage voor de APK.  

Hiermee staat onze camper weer klaar om gebruikt te worden. Nu alleen nog afwachten wanneer het weer toegestaan is.

Zomer 2019 Oost Duitsland

Geplande vertrekdatum 16 juni 2019

Ondanks vaderdag en met medewerking van onze zonen kunnen we vandaag om 11.41 uur vertrekken. Al snel lopen we tegen een wegblokkade aan. De A18 van Doetinchem naar Varsseveld is afgesloten. We willen onze TomTom instellen voor een omleidingsroute. Maar…… TomTom doet helemaal niets meer, terwijl vorige week nog een update is geïnstalleerd.  Er zit niets anders op dan terug te gaan, 28 km. Thuis aangekomen en het apparaat aan de computer, is het probleem al heel snel opgelost. Om 12.45 vertrekken we weer opnieuw naar onze 1e overnachtingsplaats: Altenberge. Aankomst  na 154 km om 14.45 uur. De hele weg in de zon en plm 22 gr. Een prima plaats met alle voorzieningen en naast sportparken. We overnachten er samen met nog 1 camper. 20190616_154234klein

17 juni Vertrek naar onze geplande volgende overnachtingsplaats in Vlotho aan de Weezer. De hele dag prachtig weer en in de 2e helft van de route in heuve20190617_143022kleinlachtig terrein. We rijden alleen op secondaire wegen, (snelwegen is uitgeschakeld) Wat vooral opvalt is de ruimte overal en de uitgestrektheid en  goed verzorgde boerenland.  Vertrek om 10.00 uur. Om 11.15 drinken we koffie op een PP van de Lidl in Wittenstein. Ook nog even wat boodschappen gedaan. Om 13.30 arriveren we in Vlotho. We hadden geluk er was nog precies 1 plaats vrij. De camperplaats ligt pal aan de Wezer. Een pracht plek om er minstens wat langer te blijven

20190617_143048     .20190617_143036klein20190618_133446kopie

We zijn 3 dagen blijven hangen. Het beviel ons daar erg goed het weer was prachtig en het uitzicht idem. Regelmatig voeren er bootjes op de rivier..

21 juni Vandaag willen we langs de rivier afzakken naar Han.Münden. Bij Bodenwerder was een omleiding die ons door een heuvelachtig gebied voerde. We besloten 20190621_184923 (2)kopieal halverwege om eerder een camperplek te zoeken en vonden een geschikte plek, zonder voorzieningen, bij een zwembad in Bevern. Voor 1 nacht prima.

22 juni.  We gaan op zoek naar een camperplaats met alle voorzieningen zodat we water kunnen tanken, afval kunnen lozen en de WC legen. Op slechts 32 km vinden we een mooie camperplaats bij het hallenbad van Uslar. 20190622_111742 (2)kopieDe route er naar toe, stijgt voortdurend. Uslar ligt halverwege het Harz gebergte..We zijn er al om 11 uur. Dus stoelen buiten en heerlijk van de zon genieten.

23 juni (zondag) De zon staat al vroeg hoog aan de hemel. We doen het kalm aan en besluiten vandaag door de Harz te rijden.Via Northeim en Osterode wilden we dwars van zuid naar noord door de Harz rijden. Echter in bijna elk plaatsje waar we door kwamen waren wegen afgesloten, dus weer “Umleitungen” Uiteindelijn kwamen we door Clausthal-Zellerfeld weer op de goede route. Dit plaatsje lijkt grotendeels gebouwd met houten huizen. 20190623_202327kopieKennelijk was er hout genoeg aanwezig. Overal kaarsrechte bomen die tot in de hemel reiken.Via Hahnenklee naar Goslar. Het laatste stuk flink dalend met een paar haarspeldbochten. Eigenlijk viel de Harz me tegen. Grotendeels 4-baans wegen!  In Goslar zijn we op een mix-parking camperplaats gaan staan. Hier overnachten we om morgen de snelweg naar  Leipzich en Dresden te nemen.

24 juni  Goslar – Meissen (bij Dresden) Een saaie weg 260 km auto snelweg. De eerste 60 km een erg rustige snelweg, daarna druk en veel weg werkzaamheden. Vertrokken om 9.15 uur, aankomst  13.30 uur. De camperplaats ligt aan de Elbe. De prijs is in tegenstelling in campercontact geen 5,00  naar 10,00. Maar is de prijs meer dan waard. De buitentemperatuur is 32 graden en binnen nog veel warmer. Het koelt in de avond onvoldoende af, zodat slapen erg moeilijk wordt.

20190624_141206kopie20190624_141212kopie20190624_141749kopie20190624_143811kopie20190624_134124kopie

25 juni, Meissen – Görlitz (grens met Polen)

We hebben slecht geslapen. Ook vandaag wordt het weer erg warm. We willen vandaag naar Görlitz. De route gaat eerst secundair naar Dresden en vandaar de autoweg tot Görlitz. Daar aan gekomen eerst boodschappen gedaan bij de Lidl en daarna 1 keer gezondigd bij een Burger King. De camperplaats ligt 8 km ten zuiden van Görlitz en aan een mooi meer met een groot zandstrand.  Het staat vol met personenauto’s, maar wij kunnen er met de camper nog wel bij.20190625_153441kopie20190625_165844kopie20190625_165857kopie20190625_175248kopie20190625_210054kopie

20190626_111456kopie

26 juni Görlitz – Ostritz 17 km. Vannacht weer bijna niet geslapen. We zijn doodmoe willen maar 1 ding en dat is een camperplaats met heel veel20190626_111512kopie20190626_185538kopie

schaduw. Wij vonden zo’n plek net voorbij  Ostritz                                                                      Dit Poolse dorpje ligt precies over de  grens.

17 km verder naar het zuiden  bij het Klooster Sint Mariethal. We waren daar al om 10.00 uur en konden mooi achter/onder een dikke boom parkeren. Het is vandaag  weer 37,5 gr geworden maar we konden alles open zetten zodat de weinige wind die er was door de camper kon waaien. Rina heeft vandaag 5 uur slaap ingehaald. En verder zo min mogelijk bewegen. Op dit moment van schrijven (20.45 u) is het nog steeds 32 graden. Goed morgen kijken we verder.Misschien blijven gewoon nog een dag hier.

27 juni. Nog een dag gebleven.

28 juni.  Ostritz – Cummersdorf  61 km.

Het is bewolkt en aanzienlijk afgekoeld, 18 gr,  We rijden via het 3-landenpunt (Duitsland, Polen en Tsechië) van Zittau. en Oderwitz .20190628_122153kopie20190628_122403kopie20190628_121819kopie(Rodelbahn) naar Cummersdorf. De schaduwrijke camperplaats is bij een mooi zwembad. ‘s-Middags heerlijk gedoucht en gezwommen.

29 juni We blijven nog lekker een dagje  staan, In de middag kunnen we dan mooi de voetbalwedstrijd van Nl-It bekijken.

30 juni Het wordt vandaag erg warm 39 gr. Op deze plek hebben we nog een beetje schaduw, dus blijven we nog een dag staan.

1 juli Cummersdorf – Polenz De temperatuur is wat gezakt (27 gr)  dus gaan we nu verder. We hebben 3 plaatsen in onze TomTom gezet en rijden ze ook af. Een ervan is de Capron fabriek in Neustadt. Daar worden 2 modellen campers gebouwd:  Sunlight en Corado? Als camperplaats stelt het niets voor. Als laatste komen we 6 km verder in Polenz bij het gelijknamige Waldbad. Hier blijven we staan en kunnen de broodnodige ver-en endzorgung doen. Het is een open en primitief zwembad tussen de bomen. De voorzieningen zijn zeer gedateerd maar de beheerder is een hele leuke vent. En, je kunt er heerlijk afkoelen in het zwembad. Dat is allemaal inbegrepen in de 7,50 Euro incl. WiFi.

20190701_141229kopie - kopie - kopie20190701_142200kopie - kopie - kopie20190701_142326kopie - kopie20190701_142347kopie - kopieDat we hier in het voormalige Oost Duitsland zijn blijkt heel duidelijk uit de linker foto.

2 juli. Polenz – Pirna. 28 km. Opnieuw rijden we door een prachtig heuvelachtig landschap, voortdurend in het grensgebied met Tjechië. We rijden door Hohnstein in het Nationalpark Sachs-Schweiz en Bastei met z’n hoge zandstenen. Uiteindelijk komen we in Pirna aan de Elbe. Een Mix parking vlak langs de Elbee,  waar we met nog 7 andere campers overnachten. Een plek met een mooi uitzicht op de stad en het kasteel.20190702_170816kopie20190702_110028kopie (2)

 

3 juli Pirna – Dittersbach. 62 km Via een landschappelijk mooie weg komen we door Glashutte, Dippoldiswalde en Frauenstein (De Deutscha 20190703_105317_001kopieAlleenro20190703_105048_001kopieute) i in Dittersbach. Op een Mixparking midden in het groen. Een hele prettige bijkomstigheid is de aanzienlijk lage temperatuur.

Het kasteel (restansten) van Frauenstein.E

4 juli Dittersbach – Annaberg-Buchholz. 74 km. De gezochte camperplaats was gesloten. Op een andere grote parkeerplaats samen met een Duitse camper overnacht. geen foto. Onderweg wel een panorama foto gemaakt.

20190704_104447kopiezicht op Frauenstein.

5 juli Annaberg-Buchholz – Adorf.120 km . 20190705_121448kopieVandaag is de kilometerteller door100000 km gedraaid. (1286 km tot nu toe) Verder ging de route door het ertsgebergte (erg mooie route) en een deel door Tsechië. Wat op valt is het grote verschil van de wegen en huizen, armoediger. Weer in (oost) Duitsland zien we heel veel  lege bedrijfspanden en zelfs grote fabrieken. Daar moeten voor de “wende” veel mensen werk gehad hebben. De werkeloosheid en ongenoegen is hier  dan ook groot.20190705_110403kopie

Skigebied in Horni Elatna Tsechië.

20190705_141631kopieCamperplaats Adorf in het gebied Vogtland met zwembad Moederziel alleen en stil. Zolang als we nu in (oost)Duisland zijn hebben we alles bij elkaar onderweg misschien 10 campers gezien. Op de meeste camperplaatsen stonden we alleen (met uitzondering van Pirna)

6 juli Adorf/Vogtland – Kulmbach. 100 km We hebben besloten om niet verder zuidelijk te gaan. Vandaag rijden we via O20190706_190247kopielnitz en een stukje snelweg naar de ons zeer bekende camperplaats in Kulmbach te gaan. Onderweg vullen we onze gasflessen. Er ging 19,5 ltr bij. Dat hebben we verbruikt voor de koelkast en koken. In Kulmbach was gelukkig nog plaats aan de weg kant. We weten uit ervaring dat je daar TV ontvangst hebt. Wij hebben hier vaak overnacht. Het is hier erg vertrouwd en besluiten gelijk om hier wat langer te blijven. Het is warm, 37 gr. Later lijkt er onweer te komen, maar de donkere wolken dreven over. Het weerbericht dat het morgen 7 graden kouder zal zijn.

7 juli Kulmbach. Nog een dag gebleven

8 juli Kulmbach – Tiefenort. 187 km. Een flink deel autobahn. Op 13 km afstand van de bestemming ging het mis met TomTom. We reden op een hele nieuwe weg en Truus wist het niet meer. We zijn oe behoorlijk aan het dwalen geweest, maar uiteindelijk hebben we de plek wel gevonden. We herinneren ons dat toen we de vorige keer (3 juli 2017)  hier naar toe ook al door TomTom beet genomen zijn.

 

 

9 juli Tiefenoort – Bebra. 43 km. We wilden nog niet naar huis en zochten een plek die gezelliger was Tiefenort. Die plek vonden we in Bebra aan een 20190709_160145kopie20190709_160439kopie20190709_160322kopie

20190709_160543kopiemeertje op een camperplaats met zeker 10 campers. Het weer was nog niet zo geweldig maar de plaats wel.

20190709_160600kopie10 juli. De weersvooruitzichten zijn goed dus blijven nog een dag staan. Het is een erg gezellige camperplaa20190710_105249kopiets en in het meer is van alles te beleven  Al met al hebben we er 2 dagen gestaan met veel plezier. De temp was 23 gr. Zeker een plaats om nog eens terug te komen.

20190710_100236(0)kopie

11 juli. Bebra – Büren. 156 km. Het heeft vannacht geregend !!!! en de vooruitzichten zijn nog meer regen. Dus gaan we verder naar Büren, weer zo’n bekende plaats waar we vaker overnacht hebben. Onder weg meer dan 3/4 uur in een file gestaan a.g.v. een Ünfall” In Buren nog even de laatste boodschappen gedaan bij de plaatselijke Aldi. Aankomst B”ren 14.30 uur, 16 gr.  Morgen naar huis 200 km.

12 juli Büren – Wehl 206 km.

In totaal 2120 km gereden. Ondanks de aanpassing van het oorspronkelijke reisplan, hebben we genoten van deze reis. Vooral de natuur en het landschap van de oostkant van Duitsland.

Najaar 2018- voorjaar 2019

Bijgewerkt tot 7 april 2019

24oktober,

Overwinteren in Portugal lijkt verder weg dan ooit. De camper staat voorlopig in de stalling.

De reden dat we begin november niet naar het warme zuiden kunnen vertrekken is dat Rina  ernstige rugklachten heeft en (hopelijk) binnenkort geopereerd wordt.

Vanaf begin april zitten we al in de wachtkamer om Rina’s rugproblemen opgelost te krijgen. Overal lange wachttijden.  Eindelijk de laatste dag van november gaat het dan gebeuren. Een operatie aan haar rug. Angry smile Uitgesteld naar 10 dec.

10 januari. Controle onderzoek in het ziekenhuis. De arts is tevreden en er hoeft geen vervolg afspraak gemaakt te worden. De operatie is goed gelukt en de oorspronkelijke pijnklachten zijn verdwenen.We krijgen groen licht voor onze reis naar Portugal.De verdere revalidatie kan beter in het Portugese klimaat dan in de grijze kou hier.

12 januari zaterdag, De camper is geladen en we kunnen gaan. We vertrekken om kwart over 10. Aankomst in Perl kwart over 4. 386 km gereden. Eerst boodschappen doen bij de Aldi. Het regent in Perl. De camperplaats betaald met een nieuw geïnstalleerde  Ap. Erg handig.

13 januari zondag, Vertrek om 9.45  Eerst naar Schengen om gas en diesel te tanken. Daarna onderweg richting Saint Fargeau. Aankomst 16.30 uur, 409 km gereden. De hele dag in de regen gereden. De camperplaats was voor ons nieuw. Grote plaats midden in het stadje. Onderweg door Frankrijk zien we nog veel kerstversiering, zelfs zagen we nog een mooie kerststal.

14 januari maandag, Vertrek uit Saint Fargeau lekker vroeg om 9.15 uur. De eerste 72 km tot Vierzon over een bochtige weg. Hier doen we 1,5 uur over.In Vierzon bij een Super U getankt en toen verder via de A20 (tolvrij)  tot kort voor Limoge en dan rechtsaf de N141 naar Roullet, hier hebben we lijkt het wel een abonnement op. Onderweg afwisselend zon en donkere wolken, maar gelukkig geen regen.394 km

15 januari dinsdag. Vertrek uit Roullet  om  Via Bodeaux naar de Spaanse grens. Bij uitzondering nemen we nu de tolroute. Ook nemen we in Spanje de tolweg  tot Vitoria Gasteiz.. Aankomst in Vitoria Gasteiz (Spanje) om 16.15 uur.  440 km

16 januari woensdag Vitoria Gasteiz  – Torradillos bij Salamanca. Vertrek om 9.15 uur, aankomst14.45 uur.  353 km. grotendeels in de mist

17 januari donderdag Torradillos – Terrugem – Beja  Vertrek om 9.30 uur in de mist, die blijft tot Bejar. Daarna volop zon.  De planning was om in Terrugem te overnachten, maar door het uur wint in Portugal waren we zo v20190117_111810_001roeg dat we door gereden zijn naar Beja. totaal 464 km. Aankomst in Beja 15.30 uur. Op de foto onze amaryllis. Die hebben we meegenomen in de verwachting dat er een mooie bloem uit zal komen. Maar tot nu toe groeit alleen de steel.

18 januari vrijdag Beja – Silves 135 km. 2 uur rijden en we zijn er. Aankomsttijd 10.30 uur. Het ontvangst was weer hartelijk, zowel van de beheerder als van dive20190118_134909rse vaste klanten. Jack had voor ons een prima plek gereserveerd. Niet ver van de plek waar we vorig jaar stonden. We kijken de hele plaats over. Het is 17 gr en een strak blauwe lucht. Daar doen we het voor!!

19 januari zaterdag Gisteren een mooie zonnige dag. Vandaag bewolkt met af en toe zon en ‘savonds af en toe plens regen.Maar morgen wordt het weer goed.

20 januari zondag. Vandaag overwegend zonnig met af en toe wolken, temperatuur 15 graden, wel veel wind. In de middag lekker uit de wind buiten gezeten. Om hal twee weer de bekende afhaal kip gegeten.

Morgen beloofd weer prima te worden.

21 januari. maandag De hele dag zon, 19 graden.

25 januari, vrijdag. Vandaag zijn we precies 1 week in Silves en 2 weken van huis. Het weer is prima. We kunnen ied20190124_121447 - kopie - kopieere dag wel buiten zitten en de laatste 4  dagen is het gewoon warm met 20 graden.

De afgelopen week heeft zich gekenmerkt door een paar min of meer vervelende ongemakken. De koelkast valt zonder enige aanleiding zo maar in storing en meestal gebeurt dat snachts.. Uit zetten en weer aan zetten lost het probleem op, maar tot de volgende storing.  De omvormer van 12V  naar 220 V kapt er mee en tot slot de monitor van de laptop blijft zwart. Na 3 keer de omvormer demonteren en weer monteren  doet hij het ineens weer. Gelukkig. De laptop doet het niet. Hij start wel op maar het scherm blijft zwart. Bij een computer zaak in Silves een externe monitor geprobeerd die dan wel beeld geeft, dus een  losse monitor er bij gekocht.  Soms doet dan de laptop monitor het ook weer. Ra Ra. En tot slot was de accu van de scooter leeg. Toen ik de startkabels wilde pakken,kwam er een hele aan stukken gevreten plastic zak en  tas te voorschijn.Thuis hadden we al ontdekt dat we muizen hebben gehad en ook al zoveel rotzooi opgeruimd,  We hadden toen al muizen tarwe gestrooid ,maar deze troep hadden we toen niet gezien.

Rina werkt intussen aan haar conditie. Iedere da20190125_112649 - kopie - kopieg een stukje meer lopen. Vandaag zijn we zelfs naar de nieuwe Lidl n het dorp gelopen. Met een enkele tussenstop op een bankje lukte dat. Super!.

20190125_133828 - kopie20190126_083752 - kopie‘sMorgens vroeg kleurt de lucht.20190126_135718

20190125_145714 - kopieOnze amaryllis (alleen de steel) is inmiddels gegroeid tot 72 cm, incl de bloem die op uitkomen staat. Inmiddels hebben we bij de Lidl ook weer een potje met 5 hyacinten gekocht. Die moeten nog uitkomen.

27 januari zondag. Nooit in de “wet van Murphy”geloofd, maar het begint er toch aardig op te lijken dat hij (Mr. Murphy) met ons mee reist. De hele dag met het gas gedeelte van de koelkast bezig geweest. De eerdere procedure door uit en weer aan te zetten werkte niet meer. Het ontstekingsmechanisme (het vonkenpotje) doet het niet.20190129_08255520190131_154354

28 januari maandag. Via via hebben we een adres gekregen dat het misschien zou kunnen repareren. Gelukkig niet zo ver van ons vandaan. In Armacao de Pera, 13 km vanaf onze plek in Silves. Eerst er met de scooter naar toe gereden om te informeren. Ze konden het waarschijnlijk wel repareren maar dan moesten we er met de camper naar toe komen. De eigenaar (een Duitser) was er niet, maar volgende week maandag zou hij ons kunnen helpen.  Overigens verbazend zoveel camper en kampeerartikelen hij op voorraad heeft in zo’n kleine ruimte . Gelijk maar een een rubber ring voor de wc-cassette en een omvormer voor 12 – 220 Volt gekocht. Terug op de camperplaats de camper op 220 Volt aangesloten zodat de koel- en diepvrieskast blijft werken. De afgelopen dagen prima weer gehad, maar de komende 3 dagen beloven duidelijk minder te worden.

29 januaari, Op advies van een andere camperaar de sproeier gereinigd. Het resultaat bleef helaas gelijk.. boodschappen te doen en gas te tanken in Portimao. Gezellig samen met Jack en Anneke na het shoppen koffie gedronken in een restaurantje vlak aan zee. Het was erg moeilijk om daar een parkeerplaats  te vinden. We vonden een stuk braak terrein, waar we wel op konden rijden, maar bij het er af rijden kwamen we vast te zitten. Met behulp van een vriendelijke Portugees heeft hij er ons met zijn auto uitgetrokken. Een beetje dom!! De temperatuur was vandaag 17 gr en de regen viel best mee.

1 februari. de derde vrijdag hier. De afgelopen nacht heeft het behoorlijk gestormd en hard geregend.20190201_115425

Er was voor vandaag nog een regenachtige dag voorspeld. Een prima dag om te gaan zwemmen, bubbelen en in de sauna  ( met koffie na)  in het zwembad om de hoek. De regen is mee gevallen maar er stond een erg harde westelijk wind.

4 februari, maandag. afgelopen vrijdag heeft het nog wat geregend. Vooral20190203_112320 in de ochtend. Maar vanaf zaterdag hadden we weer prima weer, de hele dag zon. Zondag zijn we (3 buurmannen op onze scooters) naar een oldtimer show in Armaceo de Pera geweest.

20190202_16080320190204_155247Vandaag  hadden we een afspraak bij een technisch bedrijf om ons probleem met onze koelkast op te lossen. Voor de somma van 90,00 euro werd het probleem opgelost.

De echt allerlaatste foto van onze reuze amaryllis.

De weersverwachting voor de komende  dagen is prima.

7 februari. Het weer is echt fantastisch Nachts 5 gr. Overdag 18 gr. Een stralend blauwe lucht zonder 1 wolkje.

20190207_154309kopieZo staan we er nu nog bij sinds de aankomst hier. Zondag verkassen we 1 plaats naar links. Dan krijgen we meer ruimte naast de camper.

10 februari, zondag Vandaag schuiven we een plaatsje op. De afgelopen dagen was het weer super. Overdag 18 gr, vrijdag zelfs 20gr. Als je dan het weerbericht op de NL-TV ziet dan weet je waarom je 2800 km gereden20190211_130003kopie hebt om hier te komen.  Alleen gisteren iets minder, afwisselend wolken en zon. Gisteren zijn we samen naar de Lidl gewandeld, dit was de tweede keer dat Rina zo’n stuk gelopen heeft.                       2 Carthago’s broederlijk naast elkaar.     –>

13 februari, woensdag. Het blijft maar mooi weer. Gelukkig wordt het in NL ook beter.  20190211_174554kopiemaandag zijn we met z’n 4-en naar de Lidl gewandeld en hebben een paar mooie sneakers gekocht. Gisteren hebben we gewassen. 2 grote tassen vol. Ik met de scooter en Rina heeft heen en weer gelopen, super! Voor 12 euro alles weer schoon, droog.en in de.kast.

15, 16 en 17 februari, sinaasappelfeest. 20190215_185515kopieNet als voorgaande jaren pakt Silves weer uit met een groots opgezet sinaasappelfeest. In feite een presentatie van producten die agrarische regio te bieden heeft. Dit jaar weer groter dan vorig jaar. Met een heuse hete lucht ballon. Vlak naast de inrit van der camperplaats werd hij opgelaten.

20190215_190207kopie

Mooi gezicht, de hete lucht ballon met op de achtergrond de ondergaande zon.

Silves is het centrum van de citruscultuur in de Algarve.Het gaat vooral om sinaasappels en mandarijnen. De sinaasappels hier vandaan zijn veel lekkerder dan die wij thuis in de winkel kunnen kopen. Die komen meestal uit Valencia.

Vandaag en gisteren hebben we ook weer flink gewandeld!. Eerst naar de Continente supermarkt en daarna samen met Jack en Anneke koffie gedronken in een koffiebarretje bij de kinderspeelplaats

20190216_114324kopie - kopie20190216_112840kopie - kopie20190216_114111kopie - kopie20190216_125029kopie - kopie20190216_115024kopie - kopie20190216_125040kopie - kopie20190216_125519kopie - kopie

Allerhande activiteiten en demonstraties voor het publiek en met prima weer. 18 gr.

18 februari. Een echte regendag. Het begon gisteravond laat al te regenen Maar in de nacht en ochtend heeft het echt gehoosd.  Grote plassen water op het terrein. Gelukkig neemt de grond dat water weer snel op. Later op de dag werd het droog met erg dreigende wolken en af en toe nog een beetje regen. Het heeft zo hard geregend en geholpen door de N/O wind dat we  lekkage hebben aan 2 zijramen. Dit zijn ramen die In de loop van de jaren nog geen problemen gaven. De andere zijn bij eerdere lekkages al een keer door de dealer op nieuw af gekit. Na telefonisch overleg met RSF hebben we een tube siliconenkit gekocht om de randen provisorisch af te kitten.

19 februari. De dag begint weer met zon, het weer is van de ene dag op de andere gelukkig weer helemaal hersteld. De 2 ramen open gezet zodat alles weer goed kan opdrogen. Bij de Lidl een tube siliconenkit gehaald en daarmee de zijranden af gekit. Aan 2019-02-21 13.41.05het eind van de dag was alles weer droog.  Hopelijk laat Murphy ons nu verder met rust.

Rina met een heus veldboeket, zo geplukt langs de weg.

20 februari. Vandaag prima weer, in de ochtend wat wolkjes maar verder weer prima 18gr. Na 21 dagen een piepje en een rood lampje dat aangaf dat de eerste gasfles leeg was. Een kwestie van de 2e fles open te draaien. Geen Murphy dus.Open-mouthed smile.

Aan het eind van de middag is een filmploeg van de Portugese televisie bezig hier op de camperplaats opnamen te maken. Ze interviewen een aantal mensen over hoe en waarom wij in Portugal zijn. Ook wij worden voor camera geïnterviewd. Ook filmen ze onze camper. Hoe wij daar in leven. Woongedeelte, slaapgedeelte enz.  We zijn benieuwd of we dat nog terug zullen zien.

25 februari. Vandaag 2 schoondochters jarig.De afgelopen dagen alleen maar mooi weer, vrijdag wel veel wind. Gisteren eigenlijk te warm zodat we de schaduw op moesten zoeken. Gisterochtend weer samen met J&A koffie wezen drinken in het koffietentje bij de s2019-02-24 13.40.12peeltuin. 20190224_115733kopie20190224_115742kopie

25 februari. Samen met Jack een scootertour van plm 100 km gemaakt door het prachtig heuvelachtig achterland van Silves en naar Monchique.   Daar bergop na20190225_115611kopiear de radarinstallatie boven op de berg van 1000 m en toen weer terug naar Silves.

Koffiepauze op het pleintje in Monchique

Rina is samen met Anneke gaan winkelen in de Continente hebben daar o.a. ook een “snel” petje gekocht. 20190226_114345kopie20190226_114402kopie

26 februari. De zon schijnt weer de hele dag, maar er staat een harde wind waardoor buiten zitten er niet van komt. Vandaag zijn er nogal wat campers vertrokken en zijn er nu sinds maanden weer enkele open plekken. Dat is niet ongebruikelijk omdat in maart er steeds meer mensen naar huis gaan.

We zien al dagen dat het ook in NL prachtig weer is met temperaturen tot 20 gr. Opvallend omdat het vaak zo is, dat als het in NL goed weer is, hier in Portugal en Spanje het dan slechter is. Maar nu zijn we allemaal blij.

27 februari. Vanochtend is het een beetje bewolkt, dus prima weer om een weer eens te gaan zwemmen in het prachtige zwembad van Silves. Naast en rond het zwembad worden  senioren bezig gehouden met allerhande spellen.  Waar vind je zoiets in  Nederland? Daar wordt alleen maar bezuinigd.

20190227_125131kopie20190227_125249kopieIMG-20190131-WA0000kopie

1 maart Vandaag weer met z’n 4-en een eindje gewandeld nu naar de Continente de supermarkt met een koffiebar.

4 en 5 maart Een dag en een nacht  met regenbuien in kombinatie met veel wind. Murphy is weer actief: 2 ramen lekken. Links achter het slaapkamer raam met als gevolg een natte deken en matras. Ook het keukenraam heeft gelekt, gelukkig geen grote gevolgen.

Toen het 5 maart weer droog was heb ik beide ramen met siliconenkit (bij de Lidl gehaald) provisorisch dicht gekit. In de nacht van 7 maart hebben we stortbuien gehad. Gelukkig hebben de ramen het gehouden en zijn weer waterdicht. Vanaf vrijdagmiddag

8 maart hebben we weer stralend weer met 20gr in de schaduw. 20190309_153338kopieOverigens is het hier al een tijdje  lente, de ooievaars vliegen af en aan met takjes in hun bek naar hun nesten op schoorstenen en daken overal in het dorp. Ze komen dan laag over de camperplaats vliegen.  Er zijn hier heel veel ooievaars.

20190312_192302kopieOndergaande zon schijnt op Solves.

14 maart Vandaag samen met Jack op onze scooters naar M.B. Messines geweest om een carrosseriebedrijf te zoeken. Niet dat wij die nu nodig hebben, maar gezien de goede ervaringen van andere camperaars, is het goed te weten waar dat bedrijf zit.  Ze leveren prima werk voor aanzienlijk lagere prijzen dan in NL.IMG-20190314-WA0000

de 2 snelheids monsters op weg

20190314_122821kopie20190314_122546kopie

Over het weer valt weinig te zeggen, het is bij na saai. Iedere dag schitterend en warm. In de zon zitten is er niet meer bij: luifel uit, schaduw is nu belangrijk.

In de avond, als ik de laptop opstart, begint Windows automatisch te updaten. Even later zit hij muurvast en moet ik zelfs Windows weer opnieuw installeren, met als gevolg dat je alle later geïnstalleerde programma’s, zoals o.a. dit blogprogramma, weer opnieuw via het internet moet installeren. Dank je wel Microsoft of opnieuw Murphy??

16 maart, De  parkeerplaats staat helemaal vol met personenauto’s. Wat blijkt? er is een grote platjesmarkt in het Fissol-gebouw. Het was er erg druk. Kennelijk hebben veel Portugezen groene vingers. Wie er ook groene vingers heeft is Rina, dus moet ze er zeker even gaan kijken , samen met de buurvrouw.

20190316_125031kopie (2) - kopie20190316_125354kopie - kopie - kopie - kopie20190316_125400kopie20190316_125815kopie - kopie (2) - kopie

Dit is een zonnereflector, in het middelpunt wordt het zo warm dat je er in koken kan.

17 maart, een voortzetting van onze zondags traditie om weer met z’n vieren koffie te gaan drinken in de cafetaria Chapin, gezellig naast de speeltuin.

22 maart. Niets te melden  Het is nog steeds geweldig weer. sMorgens vroeg is het zo’n graad of 12 in de camper en doen we dan ook de gordijnen omhoog om de warmte binnen te  laten.  Tegen de middag wordt het (te) warm en doen we de gordijnen (zonwering) weer naar beneden. Gisteren weer een nieuwe voorraad (6 kg voor 3 euro)  sinaasappels gekocht en voor volgende week 10 kg om mee te nemen op de terugreis. 20190321_120037kopieMet een volle rugzak boodschappen op de terugweg van naar de camper.

23 maart. Op naar de Continente voor een kop koffie. Onderweg bewonderen we de bloesem van de Mimosabomen.

20190323_105403kopie20190323_105550kopie20190323_121507kopie

Jack zorgt voor de koffie (3 expresso en 1 met melk) met een Pastel de Nata)20190323_110524kopie

26 maart. Gisteravond kwam iemand bij ons aan de deur en vroeg of er iemand was die EHBO had. Er was iemand onwel geworden. Met m’n beademingsmasker ben ik mee gegaan naar een camper 25 mtr verder.  Daar aangekomen lag er een man op de grond in de camper. De man was tijdens het eten van de stoel af gegleden en lag in het middenpad van de camper. Hij reageerde niet meer op aanspreken en  pijnprikkels en ademde ook niet. Met 3 mannen hebben we hem naar buiten gesleept en ben ik meteen met de reanimatie begonnen. Na zo’n 15 a 20 min nam de broeder van de inmiddels gearriveerde ambulance het over. Op de meegebrachte AID reageerde de man niet. Kort daar na kwamen 2 artsen met andere apparatuur en probeerde met injecties in het infuus de man te reanimeren. Na plm 2 uur zijn ze gestopt en werd de dood vastgesteld. In zo’n situatie moet dan eerst de politie komen. bij 1 van die agenten heb ik toen mijn verhaal moeten doen. Later kwam er nog een andere politieman en uiteindelijk werd de overleden man afgevoerd. De echtgenote van de man heeft al die tijd buiten in een ligstoel gelegen en werd verzorgd door Rina en Anneke. Ze was erg in shock ze zweette en had het erg koud. Het werd ook steeds frisser. Een arts heeft op ons verzoek even naar haar gekeken en heeft haar een medicijn gegeven. Een vriendin van die vrouw is toen de hele nacht bij haar in de camper gebleven. Inmiddels was ook de alarmcentrale gebeld en zou er vandaag iemand komen om e.e.a. te regelen. Al met al een behoorlijk heftige ervaring.

20190326_111506kopie20190326_122548kopie

28  maart. 20190328_090438_001kopie Gisteren hebben de weduwe en een overgekomen dochter met haar man bloemen gelegd op de plek naast de camper waar de man overleden is. Zij kwamen ook bij onze camper om afscheid te nemen en bedankte ons voor onze hulp.

Vandaag vliegen zij naar huis.  De camper wordt later getransporteerd naar NL.

20190327_102112kopieOnze ochtend werkzaamheden. Iedere morgen gooi ik de wc leeg en vul het water met een gieter bij en Rina brengt het afval naar de vuilniscontainer net buiten het hek. Gisternacht heeft het behoorlijk gestormt. Ook overdag nog veel wind. In de middag de zonnepanelen en de dakramen gewassen i.v.m. het zand wat er op lag.

Daarna koffie en weer genieten van de zon.

29 maart. Vandaag nemen we afscheid van Jack en Anneke. Zij hebben problemen met de koelkast en gaan daarvoor naar  de reparateur in Armaceo de Pera (dezelfde waar wij 4 februari zijn geweest)  . Als afscheid hebben we nog een keer gezellig koffie gedronken in cafetaria Chapin bij de speeltuin. Wij vinden het jammer, uiteindelijk zijn we 3 maanden min of meer samen opgetrokken.

2019-02-24 13.40.1220190328_161605kopie

30 maart. De komende dagen wordt er bewolkt weer verwacht en morgen met een kleine kans op regen. Maar goed voor ons nadert ook het moment 20190330_125243kopievan ve20190330_125255kopiertrek. Dat vertrek laten we mede afhangen van het weer. In ieder geval ga ik vandaag de scooter maar vast in de garage op z’n plek zetten.

De garage vol gepakt, er kan echt niets meer bij.

31 maart We hebben besloten om morgen 1 april (geen mop) te vertrekken. Vandaag is wisselend bewolkt en heeft het iets geregend. De weersverwachting voor morgen is gelijk. Morgen hopen we Terrugem te bereiken, 266 km, geen snelweg.

20190331_120955kopie20190331_121015kopie

De laatste foto’s van onze plek.              De struiken staan vol in bloei

Vertrek 1 april  9.45 vertrek richting Terrugem. aankomst 14.00 uur. 288 km. Het weer is zon en wolken en tegen de avond regen en onweer.20190331_202022kopieGisteren hebben we een nieuwe buurman (een Belg) gekregen een camper van 11,5 mtr met zijwand die uit schuift. Wij werden hier door in  een hoekje weggedrukt. Daar waren wij natuurlijk niet blij mee, maar omdat we de volgende ochtend toch zouden vertrekken, hebben we niet gereclameerd.

s’avonds in Terrugem wel een prachtige lucht

20190401_204227kopie

2 april. Terrugem – Terradillos  320 km. aankomst 14.00 uur . Koude nacht. Van Terradillos tot voorbij  Badejoz in de mist.

3 april. Terradillos – Vittoria-Gasteiz 376 km. Onderweg 1 regenbui verder prima weer. Aankomst 14.00 uur. Er was markt maar die was net opgeruimd toen wij aankwamen. Maar de beschikbare plaatsen waren bijna allemaal bezet.20190403_163951kopie20190404_212804kopie

 

 

4 april. Vittoria-Gasteiz – Hagetmau. 300 km via Pamplona en de pas over de Pyreneen. Het was koud, 5gr.  Halverwege het hoogste punt, sneeuwde het licht (motsneeuw) en gaf een mooi gezicht op de kale takken wit van de sneeuw. 13.30 uur in St Jean Pied de Port de spaghetti (van gisteren)  op gegeten. Aankomst Hagetmau 14.30 uur. Aan de Spaanse kant zwaar bewolkt aan de Franse kant scheen de zon. De buitentemp liep op van 10 gr naar 19 gr.                                                                Rina had koud.

5 april Hagetmau – Solges  in de buurt van Periqieu 221 km Wij hadden besloten om een andere route terug te nemen. Een rechte lijn van Hagetmau naar het noorden (luxenburg) Een groot deel van de route gaat over de tolvrije A20. 20190405_163832kopie

Camperplaats Solges, De verzorgingsplek is 200 mtr verder.

  •  
  •  

6 april Solges – La Charité aan de Loire. 20190406_142325kopieVia Limoges en de A20 tot de afslag Chateauroux en Bourges 321 km De laatste125 km is een kaarsrechte weg of er een liniaal langs getrokken is

Camperplaats La Charitë pal aan de Loire.

7 april La Charité – Ligny-en-Barrois. 298 km  Van La Charité naar Auxerre en verder via de (oude vertrouwde) route naar Troyes en St.Dizier en Lgny

8 april  Ligny-en-Barrois – Perl. Perl is onze vaste overnachtingsplek op weg naar het zuiden en terug. Voordeel hier is de vele grote supermarkten en vooral dichtbij Schengen ( luxenburg)  voor de voordelige brandstof.

9 april Perl – Wehl

De route vanaf Spanje (Pamplona)  tot Ligny-en-Barrois is ons goed bevallen. De hele route loopt via N- en D-wegen diagonaal door Frankrijk. Hierdoor kunnen we Bordeaux links laten liggen.  In dagen is het even lang. Deze route is voor ons een goed alternatief gebleken.

5800 km gereden en uitzonderlijk goed weer gehad.

Juni – Juli 2018 bijgewerkt tot 5 juli

Zaterdag 9 juni, vertrek richting de Balkan en met name Bosnië. De opzet is om via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië het noord-oosten van Bosnië te bereiken. Daarna het land verkennen op locaties waar we nog niet eerder zijn geweest, maar ook een aantal bekende plaatsen en mensen te bezoeken di4  we van de vele groepsreizen kennen.

We vertrekken om 10 uur en drinken om 11 uur net voor Obenhauserkreuz koffie. We omzeilen een door T20180610_091747omTom gemelde file van 14 min bij Wesel en komen bij Dinslaken weer op de snelweg. Uiteindelijk komen we om 15.30 uur aan op de overnachtingsplek  bij een zwembad in Dillenburg. Een prima camperp20180610_093258lek met alles er op en er aan. Voor 1 nacht prima. Het is een mooi stadje, hier moeten we eens terugkomen om het goed te bekijken.

 

zondag 10 juni. Het heeft gisteravond behoorlijk geonweerd en het is erg benauwd. De eerste nacht weer in je andere bed en dan ook nog zo warm……… weinig geslapen. We zitten allebei te puffen en vragen ons serieus af of we wel verder willen

We vertrekken to20180610_105555ch maar om 9.45 uur richting verder. In de hoop dat het wat minder benauwd wordt. Om 10.45 drinken we koffie in een wegrestaurant (Raststätte).Dat zo’n Raststätte ook wel eens gezellig kan zijn blijkt uit deze foto.

We rijden daarna de A45 af en de A3 op richting Wurzburg.. Daar nemen we afslag naar de A720180610_144617 en daarna de A8 richting Iphofen. Hier hebben we in het verleden ook al een aantal keren gestaan. Iphofen is een belangrijk wijnstadje in  het Duitse Franken. “Frankische Wein” is heel bekend en duur.D20180610_144150e camperplaats blijkt geheel vernieuwd te zijn. Het is een super luxe camperplaats geworden met werkelijk alles wat je als camperraar zou wensen. Er zijn 12 afgebakende Aparte toiletgebouwen voor dames en heren,  ruim voldoende elektriciteits-aansluitingen en natuurlijk een sani-station.

maandag 11 juni. Van Iphofen naar Straubing.De eerste 130 km secundair via de B8 en daarna een stuk snelweg tot de afslag Straubing. Onderweg hebben we, om  het bioritme niet te veel te verstoren,  om 12 uur in de buurt van Nurnberg gegeten. Aankomst Straubing om 15.30 uur. Het was erg benauwd en 30 graden. Het Duitse weerbericht sprak van stormvlagen, veel regen en gewitter. Nou dat hebben we allemaal meegemaakt. 20180611_205648De lucht werd steeds donkerder en toen het in een keer hard begon te waaien hebben we snel alles, dakluiken en ramen dicht gedaan. Om 20.30 uur begon het echt te spoken. Toen zag de stormachtige wind kans om het dakraam van de toiletruimte te pakken te krijgen. We hoorden iets over hat dak rammelen en zagen toen het dakraam voor de camper op de grond terecht te komen. Het regende dat het goot met donder en bliksem. Het water kwam door het dakluik binnen. 20180612_075522Met het tafelblad van het klapstoeltje, door het blad door het open luik naar buiten de duwen en van binnenuit met twee handen vast te houden, hebben we  het binnen toch nog redelijk droog kunnen houden. Toen de regen even wat minder was heb ik het originele dakluik met hulp van Rina en wat schroefjes naar buiten kunnen schuiven en provisorisch met elastieken op z’n plaats te houden. Daarna heeft het nog een aantal keren geregend maar konden we het wel droog houden. Na alles opgeruimd te hebben zijn we om half elf gaan slapen. Het was nog steeds veel te warm om te kunnen slapen. Op nieuw weer schade aan het begin van een reis. (nov. 2017)

.20180611_16523720180611_16552320180611_17051920180611_174214 Deze foto’s zijn s`middags gemaakt toen het nog mooi weer was.

dinsdag 12 juni . Eerst kijken of het dakluik nog provisorisch vast konden zetten. M.a.w. kunnen we verder of moeten we terug 20180612_075842of op zoek naar een dealer. Gelukkig hadden we de ladder mee, dus dat ging prima. Het dakluik was vooral aan de buitenrand kapot, maar de a20180612_080753fdichtingen waren nog helemaal in takt. Met duc-tape van 3M het dakluik helemaal rondom vast geplakt. Eerst goed schoon gemaakt zodat de tape goed vast plakt. We konden dus verder.20180616_183714

De route was oorspronkelijk gepland naar een camperplaats in Laufen, maar de toegangsweg in Laufen  was geblokkeerd. Dan maar weer naar Freilassing. Onderweg opnieuw een wegblokkade met een enorme omleiding. Het zit weer erg mee vandaag. Maar het ergste komt nog ook de camperplaats in Freilassing was opgeheven, er werd gebouwd. Toen aan de andere kant van de weg via een tunneltje op een openba20180613_085954re parkeerplaats overnacht. Het begon weer te regenen, nee te gieten het kwam weer met bakken uit de lucht, de hele nacht door. Zoveel dat het water niet weg kon en er 10 cm water op de parkeerplaats stond.

 

woensdag 13 juni. Freilassing – Liezen. Eerst in Salzburg getankt. Dat was ook al een probleem omdat het water van het d20180613_104412ak van de camper via het gootje boven het portier met een straaltje precies over de vulopening van de de tank liep. De camper 2x moeten verplaatsen. De route is voor ons bekend en normaal gesproken een mooie route. Maar vandaag niet, het heeft de hele rit en de rest van de dag opnieuw hard geregend.       Uitzicht op de Wolfgangzee.

donderdag 14 juni. Liezen – Slovenj Gradec in Slovenië. Over bergen van 1200 m en 20180614_150752een stijging van 20% en idem  dalen bereiken we de camperplaats bij een Hostel. Onderweg worden we bij het inhalen nog wel even geschampt door een vrachtauto die niet op zijn eigen weghelft bleef. De rechter spiegel is gelukkig heel gebleven.

 

vrijdag 15 juni. Het is zowaar droog gebleven , maar het is nog erg bewolkt. De route vandaag gaat via weg nr.4 naar o.a. Velenje en Celje. (beide behoorlijk grote plaatsen met opvallend veel politie bij de rotondes). Daarna wegnr. 5 parallel aan de behoorlijk brede Savinja rivier, door Lasko (een druk toeristisch plaatsje) Tot de afslag van Sevn20180615_132138ica. Dan nog 2,5 km bergop met soms 20% stijging naar de camperplaats bij een kasteel. Het is een kleine plaats voor max 4 campers, maar alle voorzieningen zijn er en zelfs gratis water en stroom.

20180615_132244

Het uitzicht vanuit de camper is mooi, maar na een korte wandeling omhoog krijg je een geweldig mooi uitzicht op het dorp en de rivier.20180615_140457

20180615_14072020180615_14095820180615_140819

20180615_132320

20180615_141214 Je kunt nog net het witte dak van de camper door de bomen zien.

16 juni. Vandaag zijn we precies een week onderweg en blijven hier in Sevnica. Het  weer is prima en de plek super.

17 juni. De route gaat richting grens van Bosnië, maar hebben vooraf geen overnachtingsplek ingesteld omdat er op die route geen echte zijn. Van Sevnica gaat het zuidwaarts langs de rivier de Sava tot Krsko. Daarna naar Novo Mesto en veerder richting Karlovac. In Novo Mesto was de geplande route geblokkeerd en werden we d.m.v. een omleidingsroute er een heel eind omheen gestuurd en kwamen we uiteindelijk via Crnomelj via een omweg in Karlovac. Een weg met veel bochten en heuvels. 20180617_153325We waren het inmiddels wel een beetje zat en hebben toen een plekje gezocht en gevonden bij een wegrestaurant en benzinestation op de uitgaande weg van Karlovac op wegnr. 1. We stonden naast een vrachtauto maar prima in het zicht van het restaurant en het benzinestation Morgen kunnen we dan zo weer verder richting Novi Grad (Bosnië) . 20180617_153245

Deze vreemde combinatie zagen we bij het tankstation.

18 juni. Om 04.00 werden we wakker van een enorm tumult op de parkeerplaats. Er was politie bij betrokken. We zijn toen om 5 uur weg gegaan en hebben op een andere parkeerplaats verderop ontbeten. Daarna van 7 tot 9  onze slaap ingehaald. Daarna verder, met nog een pauze stop,  via Gline. naar Bosnië. Daar werd de weg gelukkig beter. Van Glina naar de grens was 50 km slecht met kuilen en gaten en veel bochten en kleine gehuchten. Echt weer het laatste vergeten stukje van Kroatië. Via Novi Grad, Prijedor en Banja Luka onze camperplaats opgezocht Krupa na Vrbasu. Hier hebben we 2x eerder gestaan. Bij aankomst is er helemaal niemand. We kenden deze plaats, maar merkwaardig genoeg staat hij niet meer in Campercontact. N 44.61615 E 17.14810.

20180618_15381520180618_154004.

19 juni. We hebben vanmorgen geen beheerder gezien. Gistermiddag heeft hij het toilet gebouw open gedaan en de buitenverlichting aan en is toen vertrokken. Vanochtend was de situatie nog steeds zo, maar niemand gezien. Vannacht om plm 02.00 uur brandde het rode lampje in de display boven de deur. De accuspanning van de camperaccu’s was veel te laag (11.3 Volt) Toen maar midden in de nacht een kabel uitgelegd naar het gebouwtje. Gelukkig was er een stopcontact beschikbaar. Probleem voorlopig opgelost.

We vertrekken om half tien richting Jajce op zoek naar een flappentap. Het was daar bij de waterval erg druk en kon met moeite parkeerplaats vinden. Het is voor ons allemaal heel bekend gebied, maar toch was het nu anders. Veel drukker. In het oude gedeelte een flappentap gevonden, maar die accepteerde alleen Visa-kaarten. Terug naar de camper en met veel moeite gekeerd en vertrokken naar Sipovo en Pljeva. 20180619_12160820180619_121141De locatie bij de blokhut van Alexander waar we de eerste keer (2005) met de groep als nood hebben gestaan. Daar aan gekomen de volgende teleurstelling, Alles was verlaten, Alexander was er niet, wel het vrouwtje van de kiosk. Na wat heen er weer gebrabbeld herinnerde ze zich dat we er 13 jaar geleden met de groep hebben gestaan. Ah, Ollanda!

20180619_14511120180620_092931_011Dan maar weer terug naar Jajce, naar de camping bij de watermolentjes, waar inmiddels een andere beheerder op zit. (In 2005 was de camping nog een ruïne maar vanaf 2006 stonden we hier ieder jaar. De NKC komt er ieder jaar nog steeds.) Het regent een groot deel van de dag en als het droog is dan is het grijs en geen zon.

Morgen 20 juni willen we Blagaj bereiken, 200 km. We vertrekken om half tien in de richting van Jajce. Over de M5 en M16 naar Bugojno. Dan rechtsaf richting Kupres. Deze weg klimt tot 1500 mtr en na Kupres komen we in de Livansjsko Polje regio een gebied met weidse velden en bergen op de achtergrond. Een mooie weg. Daarna Posusje naar Mostar. In Moster stuurt TomTom ons natuurlijk weer via de smalste weggetjes richting de hoofdweg naar Dubrovnik. Nog 2 keer linksaf en we zijn op onze bestemming. Camping Wimbledon. van Ibro en Badema. De ontvangst is zoals geb20180622_111023ruikelijk allerhartelijkst. We worden uitbundig geknuffeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

v.r.n.l. Ibro , Badema en Walter, een Ostenrijker die hier ieder jaar een half jaar staat en helpt.

We zoeken ons een mooi plekje uit en staan er weer prima.

20180620_16235820180620_17473120180620_19160420180620_191713

joegoslavie 441

Toch nog maar weer een foto van “DE BRUG”

21 juni donderdag verblijf in Blagaj. Het is erg warm 32 gr. Tegen 5 uur wordt het erg donker en komt even later de verwachte, zware onweersbui los. Het bliksemt aan alle kanten met soms keiharde slagen. Om 14.00 krijgt Ibro een telefoontje of er plaats is voor een groep van 20 Franse campers. Verbluffend hoe ze dat in no-time regelen, Om 18.00 staat de hele groep en hebben ze stroom. Inclusief een RMB-camper van 9,5 meter.

22 juni vrijdag. verblijf in Blagaj. Vanmorgen gaan we met Walter naar de vrijdagse markt in het dorp. Het  stelt niet veel voor, een paar kraampjes met groenten en fruit en een paar boerinnen die op de stoep hun spulletjes van hun land aanbieden. We kopen fruit en spullen om een echte “Sopska salade”20180622_100256 te maken. Daarvoor kopen we ook geitenkaas bij de plaatselijk kaasboer/slagerij. 20180622_101749

Walter biedt aan om een echte Sopska salade te maken. In een koffiehuisje drinken we echte Bosnische koffie. Walter20180622_105823 demonstreert ons hoe dat moet. Als je het verkeert doet krijg je een mond vol koffiedik.

Op de markt hebben we ook een meloen gekocht en thuis direct geprobeerd. Hij was heerlijk rijp. In de winkel moet je een gekochte meloen soms nog wel een week laten liggen voor hij rijp is. Deze niet, In de middag eten we overheerlijke Sopska salade met speciaal brood. Walter heeft niets te veel beloofd.

 

Om half twee wordt het weer donker en draaien we de luifel in en doen alle ramen dicht. Het begint al snel te regenen. 1 Camper had zijn luifel nog uit staan en de stoelen er onder. Die hebben we maar snel ingedraaid en de stoelen onder de camper verstopt. Ben benieuwd wat de reactie zal zijn als ze uit Mostar terug komen.

23 juni zaterdag. Begin van week 2 van onze reis en prachtig weer, een strak blauwe hemel en 21 gr.  We hebben het hier geweldig naar ons zin. Ibro en Badema, maar ook Walter zijn geweldige mensen. Het wordt nog een keer moeilijk om weer afscheid te nemen.

24 juni. Opnieuw mooi weer, net als gisteren. Walter heeft ons aangeboden om met zijn auto een rondje Herzegovina te doen. Dat rondje bestaat uit eerst naar Pocitelj, daarna na de Kravika watervallen, dan naar Medugorje en ten slotte een bezoek aan een wijnbedrijf in Citluk.20180624_104421

Bij Pocitelj eten en drinken we eerst wat in sfeervol restaurantje en natuurlijk met echte  Bosnische koffie.20180624_110655

Daarna naar de Kravika watervallen.De parkeerplaatsen stonden vol met bussen, dus het was erg druk. We konden met een treintje tot dichtbij de watervallen komen. 20180624_125651

20180624_12363520180624_125754De watervallen liggen praktisch langs de Croatische Tolweg (zie de brug)

Daarna naar Medugorje, het 1-na grootste bedevaartoord (qua bezoekers) van Europa , echter wordt door Rome niet erkent. (geen idee waarom)20180624_135630

20180624_14020520180624_135316

Mensen kussen, betasten en vereren het bronzen Jezusbeeld.

20180624_15273820180624_152131 villa van de wijnbouwer en de zeer gastvrije ontvangst met hapje en drankje.

25 juni. Verblijf in Blagaj. Badema weet dat wij gevulde paprika’s zo lekker vinden. Iedere keer als we naar hun toe komen, maakt ze dat klaar.                                          Zo ook vandaag en het was weer erg lekker.20180625_121329_001

26 juni. Verblijf in Blagaj. Het weer is een stuk minder, bewolkt en lichte regen. Een dag (ochtend) om binnen te blijven en foto’s te bekijken. Rina heeft eergisteren via Whatsap van Ivonne mooie foto’s van onze achtertuin gekregen, maar zag het nu pas.Het heeft de hele dag hard gewaaid. ‘s-Avonds hebben we de satellietschotel naar beneden moeten vanwege de hele harde windvlagen.

27 juni. Vandaag blijven we nog in Blagai. We staan hier nu precies 1 week. Oorspronkelijk wilden we vandaag vertrekken, maar het weerbericht voorspelt de hele dag regen en wind. Over de drukke 2-baans wegen rijden liever niet met slecht weer. Morgen zou het .beter worden.

28 juni.  We nemen om 9 uur afscheid van onze lieve vrienden Ibro en Badema. Het is 25 graden en benauwd.  Vandaag rijden we terug naar Jajce. Deze keer via Jablanica en Bugojno.Dat is een heel andere weg als heen naar Mostar. Eerst naar Jablanica. Mooie route langs een brede rivier waar overal vis gekweekt wordt en daar na het ruige bergland in met prachtige vergezichten. 20180628_102603Op 1200 mtr drinken we koffie. Daarna via Bugojne en Donj Vakuf naar Jajce. De hele weg is het droog gebleven. In Jajce heeft het flink geregend, maar als we aankomen is het droog en even later komt het zonnetje er bij. De temp is 20 gr. 175 km  Aankomsttijd 13.00 uur Morgen 200 km via Bihac naar Slunj in Kroatiè.

29 juni. Jajce – Slunj  (Kroatiè) We worden wakker van de harde regen. Om 9 uur vertrekken we richting Bihac. Een wisselend wegbeeld. Eerst veel bochten, daarna bergop en als laatste stuk van 50 km een Polje-achtig gebied. Wijds met bergen op de achtergrond, zowel links als rechts van je. En steeds weer die regen en soms zelfs mist. We tanken kort voor Bihac voor 2.21 KM ( 1,10 euro) kom er maar om bij ons. De grens overgang is, na onze laatste keer dat we hier waren, gemoderniseerd. Het oponthoud is een 1/2 uur. Om 13.00 uur komen we op de natte camperplaats in Slunj aan. 15,00 Euro all inclusief. De rest van de dag regent het onophoudend. Dan te bedenken dat het in Nederland erg warm en uitgedroogd is.             Slunj gezien vanaf de camperplaats in de regen en daaronder in de ochtendzon.

20180629_16351020180629_163553

20180630_06491420180630_065033

20180630_064825

30 juni. 3 weken onderweg. Slunj – Sevnica (Sloveniè). 150 km We vertrekken om half  tien en het is zonnig! We rijden richting Karlovac. Het is behoorlijk druk op de weg, weekendverkeer. Vlak voor Karlovac komen we voorbij het wegrestaurant waar we op de heenweg `s-nachts die toestand hadden met een arrestatie. De weg naar Novo Mesto kenden we nog van de groepsreizen, maar TomTom stuurde ons weer eens het bos in. Vlak voor de tol linksaf kwamen we via smalle wegen en dorpjes in een natuurgebied uit. Wat een belachelijk routeadvies, terwijl er van Karlovac een grote doorgaande weg naar Novo Mesto loopt. Maar het weer was prima!. Na de grensovergang bij Metlika richting Novo Mesto. Een drukke weg met veel bochten en heuvels en druk verkeer. Bij Otocec ging het weer mis. TomTom stuurde ons weer het bos in. Via belachelijk smalle wegen door de bergen, zo smal dat je hoopt geen tegenligger te krijgen. Dat gebeurde ook weinig, maar logisch het ging echt door de middle of nowhere. Vlak bij Sevnica kwamen we op de hoofdweg uit, eerst bij de Lidl boodschappen gedaan en toen de berg op naar de camperplaats bij het kasteel. (zie 15 en 16 juni) Aankomsttijd half twee. 41/2 uur gereden over 150 km.

20180701_2022461  juli. Sevnica –  Liezen de bedoeling was  St. Andra of Wolfsberg in Oostenrijk Uiteindelijk zijn we door gereden naar Liezen. Het was mooi weer en het was zondag, dus geen vrachtverkeer. Een mooie weg over de Hohe Tauern pas.

 

2 juli Liezen – Burghausen Dld. Stralend weer.o.a. langs de WolfgangSee en Salzburg. Bij Salzburg de stad vermeden en via 156 in 1 keer naar Burghausen.

 

3 juli Burghausen – Neumarkt i.d.Ober Pfalz Opnieuw prachtig weer. Via de B220180703_2028260 en  de A3 tot zo’n 25 km voor Nurnberg naar de camperplaats bij Fritz Berger in Neumarkt.. Een groot bedrijf in vrije tijds artikelen,  camper en caravan onderdelen. Grote gratis camperplaats met alle voorzieningen. Hier een nieuw deel voor ons Heki dakluik en kit gekocht. Ik was ook al enige tijd op zoek naar een omvormer die een echte 220V sinus levert. Zij hadden er 1 voor een mooie prijs. Dus gekocht en gelijk in de camper uitgeprobeerd. Helaas het apparaat werkte niet. Dus terug en omgeruild voor een net zo’n exemplaar. Weer uitgeprobeerd maar ook deze werkte niet. Toen maar het geld terug gevraagd. Het was NL-fabrikaat. Thuis zal ik de firma maar eens opbellen.

4 juli Neumarkt – Iphoven.  125 km. Op de A3 kort voor Nurnberg een dikke file. Maar konden nog net op tijd afslaan de B8 op. Op een gegeven moment stuurt TomTom ons weer heel onzinnig door een woonwijk van 30 km. Uiteindelijk kwamen we wel weer op de B8 uit. Om 12 uur komen we op de CP van Iphoven aan.Er staan al 6 campers.Kennelijk lang parkeerders. Zo’n mooie nieuw aangelegde CP lokt dat ook wel uit.Het was erg warm en benauwd. Om 7 uur kwam er dan ook een onweersbui met een flinke regenbui en ook nog hagel.

5 juli.De zon schijnt weer volop. Het is om 7 uur al weer 21 gr. Vandaag Iphoven – Dillenburg. 240 km.  De zelfde CP als op 9 juni j.l. Eerst de B8 richting Wurzberg en daarna de A3 en de A45 (Sauerland route), alles snelweg.

6 juli.  Dillenburg – Thuis  240 km.

De afgelopen 4 weken onderweg geweest en 3850 km gereden. Dit keer hebben we wel  Bosnië gehaald. Helaas heeft het weer ons een beetje in de steek gelaten. Veel regen en bijna dagelijks wel een onweerbui. Toch was het zeer de moeite waard.

7 juli. Een verassend mooi achtertuin. Daar is tijdens onze vakantie met al die hitte hier heel veel aandacht aan besteed. Yvonne en Derk, dank jullie wel

.20180706_132529

Overwinteren 2017–2018 Bijgewerkt tot en met 01-4-2018

  • kerstoudennieuwgroet2kopie
  • Vanuit Silves in de Algarve wensen wij jullie:
  • Veliz Natal e um bom 2018

  • Dit jaar vertrekken we een maand eerder naar Portugal dan voorgaande jaren.

Naamloos-3kopie

De vertrekdatum is zaterdag  4 november.

Dit keer nemen we ruim de tijd om in Portugal/Algarve aan te komen. We willen langs de Spaanse noordkust en de Portugese kust afzakken naar de Algarve.

Dat was de planning, maar het liep anders. Lees maar . . . . .

Zaterdag 4 Nov. Vertrek om 11.30 uur
Eerst bij F en M langs. Een kop koffie en daarna via Wezel ( bij Burger King gegeten) en door in een zon overgoten route naar camperplaats Bergheim. Aankomst 15.10 u. Hele plaats  (nog leeg) 8 plaatsen. Later is er nog een kleine camper bijgekomen.

Zondag 5 november. Bergheim – Perl.
Het heeft gisteravond en vannacht behoorlijk geregend, maar bij vertrek was het gelukkig droog. Eerst over de snelweg en daarna door de Eifel. Het laatste stuk vanaf Trier langs Moezel naar het 3-landenpunt Perl, vlak bij Schengen. Onze vaste overnachtingsplaats op weg naar het zuiden.

Maandag 6 nov. Om 7.00 uur was het buiten 3 en binnen 8 graden. Met de kachel aan was het snel weer 18 gr. Na ontbeten te hebben gaan we eerst boodschappen doen bij de Aldi en daarna tanken net over de grens in Schengen. Daarna weer 2 x de grens over naar Frankrijk. De volgende bestemming is Ligny de Barrois.
Op de parkeerplaats van de Aldi worden we aangereden door een Mercedes met een Luxenburg kenteken. Er had nog een aanrijding plaats gevonden en daar was politie bij. De agent kon dus gelijk doorgaan om voor ons een proces verbaal op te maken. Dat wordt weer een nieuwe achterbumper. Verzekering geïnformeerd dat we voorlopig nog niet thuis zijn. Gelukkig kunnen we verder.
Na in Schengen diesel en gas bijgevuld te hebben zijn we naar deze mooie camperplaats gereden .

Vanmorgen ontdekte ik water onder de camper thv de accubak. Het leek condenswater van de koude nacht, maar op de CP aangekomen lekte het nog. Uiteindelijk bleek de vorstbeveiling de oorzaak te zijn. Na overleg met RSF besloten om een nieuwe afsluiter te kopen of kort te sluiten dmv een pijpje. Gelukkig zit er op 25 km hier vandaan een groot camper/caravan bedrijf. Morgen ochtend gaan we daar eerst naar toe. Al met al een enerverende dag.

7 nov. Eerst naar de camperhandel in Saint Dizier voor een nieuwe vorstbeveiling.
monteur v.d.Spek vindt het lek. Na demontage bleek dat een plastic pijpje gescheurd was. Het bedrijf had er gelukkig 1 op voorraad. Dat scheurtje is ontstaan omdat de slang te kort was en onder spanning stond. Dat slangetje maar iets verlengd en alles werkt weer zoals het moet. Al-met-al 2 uur prutswerk en 153 euro armer.
Daarna op weg naar St.Florentien. Tot. 165 km. Onderweg begon het zonnetje te schijnen en is gebleven tot de avond.
De plek is niet echt een CP maar je mag er staan en je staat er erg mooi aan de haven van het Canal de Bourgogne. Aankomst 14.45 uur.

8 nov. Vertrek om 9.30 uur en aankomst in Vierzon om 12.30. Onderweg maar eventjes de zon gezien, wel droog. De CP is klets nat. We moesten nodig water bijvullen maar het sanitation had een erg afwijkende aansluiting. Helaas.

9 nov. Vierzon – Roullet 260 km bijna alles autosnelweg. Onderweg 1 keer geflitst. Dat gebeurt hier vaker maar er komt nooit iets van. De camera ziet ons aan voor een vrachtauto.

10 nov. Roullet – Hagetnau . 260 km. Met uitzondering de laatste 100 km alles snelweg. Het verkeer op rondweg om Bordeaux was erg rustig. Vanaf 12.00 uur begon het te miezeren en is zo gebleven tot de in avond.  Morgen gaan we de Pireneen over Spanje in. Tevens hebben we besloten om eerst naar de Algarve te gaan en op terugweg de route omgekeerd te rijden. Het weer is in de Algarve aanzienlijk beter.

 

11 nov. Om 9.30 uur vertrekken we richting Spanje. Bij St Jean-Pied-de-Port beginnen de bergen van de Pireneen echt. Het regent de hele weg. Zo’n miezerregen. 63 km verder zijn we er overheen en rijden we verder via Pamplona in de richting van Logrono. We nemen de afslag Estella en vinden er een prima camperplaats. Af en toe komt de zon tussen de wolken door. Er staat een straffe wind en het is 12 gr. De route is ook een onderdeel van de beroemde wandelroute naar Santiago de Compostella.  Onderweg hebben we veel wandelaars gezien onder hun regencape. We hadden met ze te doen.                                                        

De late zon op het dorpje

 

12 nov. We vertrekken met als doel Pacencia maar rijden door, omdat het nog vroeg is, naar Terredios bij Salamanka. Onze vaste stek op weg naar Portugal. Vandaag 424 km! gereden. Het is stralend weer en de temperatuur uit de wind is 22 gr. Heerlijk, de camperdeur kon open. In de afgelopen 4 dagen hebben we 1 gasfles leeg gestookt. Dat is behoorlijk snel.

 

 

 

13 nov. Het was vannacht erg koud. Maar 2 gr. Niet zo vreemd als je weet dat je op 900 mtr hoogte staat.
We vertrekken richting Portugal met een staal blauwe hemel. Dat bleef  de hele 290 km zo. Op de camperplaats Terrugem ( inmiddels in Portugal) was het 22 gr. De stoelen buiten gezet en tot laat in de middag heerlijk buiten gezeten. Daar doen we dit allemaal voor. Morgen weer verder naar Beja om gas te tanken en boodschappen te doen. Na een week onderweg zijn sommige voorraden op. Tot morgen.

Bij de foto. Gelijk bij het binnen rijden van Terrugem kom je door een straatje met sinaasappelbomen waar de sinaasappels inhangen.

14 nov. Terrugem-Beja plm.140 km.
Even wennen aan de Portugese tijd: 1 uur vroeger. De zon schijnt weer. Via Evora rijden we naar Beja. Hier doen we boodschappen en vullen we onze gastank. De camperplaats grenst aan een mooi park/waterpartij..

15 nov. Beja – S. Barthelomeo de Messines. Onderweg stuurt TomTom ons ongewild een tolweg op. In Messines aangekomen blijkt de camperplaats nog niet klaar, er wordt nog aan gewerkt. Dus wordt het door rijden naar Silves. Hopelijk is daar nog plaats op de camperplaats waar we vorig jaar meer dan 1 maand gestaan hebben. Bij aankomst bleek dat onze angst ongegrond was. Er was plaats genoeg en er stonden al veel bekenden van voorgaande jaren. Door Ben en Doortje werden we hartelijk ontvangen met een kopje koffie. We melden ons aan en dan begint het uitpakken. De scooter moet er uit.

We gaan er van uit dat we hier voorlopig blijven staan.We staan op Camperplaats Parque do Rio in Silves.

16 nov. Vandaag samen met de buurman op onze scooters naar Albufeira gereden (13 km) naar een enorme Chinese winkel. Een echte “Winkel van Sinkel” waar ik een ledlampje voor het buitenlicht heb gekocht. We gaan daar nog zeker een keer naar toe.

18 nov. We zijn nu 2 weken van huis.  Het was vannacht een stuk kouder (7gr) maar overdag loopt de temperatuur door de zon weer snel  op naar 20 gr en een strak blauwe lucht. Omdat we met de achterkant naar de ochtendzon stonden duurde het vrij lang voordat het binnen op temperatuur kwam.   20171118_131531We zijn daarom verkast ( 2 plaatsen  de hoek om opgeschoven) en staan nu met de voor en zijkant richting de zon. Vandaag ook voor de eerste 20171118_120720keer naar de Lidl gewandeld om brood te halen. Het was zaterdag en dan is er altijd een kleine markt in de stad, rondom het marktgebouw. Ook was er op het plein een soort kleedjes markt.

21 nov Gisteren kregen we bezoek van Hans en Wil die inmiddels ook in Silves zijn aangekomen. Vorig jaar zijn we een aantal keer met hun gaan eten en met een gehuurde auto de omgeving verkend. Morgen gaan we weer in het dorp eten. We gaan dan met de scooter. Vanmorgen even met de scooter naar de Lidl geweest. Vanmiddag gaan we met z’n tweeën opstappen oefenen.20171121_110942

We staan morgen 1 week in Silves. Het weer is nog alle dagen het zelfde overdag 20 –21 graden en s’nachts plm 8 gr. Het weerbericht voor de komende week laat wat bewolking zien, maar de temperatuur blijft gelijk.

23 nov. Gistermiddag samen met Hans en Wil in het dorp gegeten. Het was nog een hele toer om samen op de scooter te klimmen. Terug is Rina maar gaan lopen.20171125_143916 De olijfbomen langs de Arade zijn vrolijk aangekleed met kleurrijke wol. Ook hangen er bollen in de takken.

Het mooie weer laat ons vandaag een beetje in de steek. In de ochtend was het nog zonnig, maar in de middag is het bewolkt. De verwachting is dat er vanavond wat regen valt. Maar morgen is beloofd, zal het weer goed zijn.

24 nov. Het heeft vannacht behoorlijk geregend. Wat zullen de boeren en de sinaasappeltelers blij zijn. Het is hier gort droog. Er zijn plaatsen in Portugal waar de dorpsbevolking nog maar op een plek water kunnen tappen. De huizen staan droog.

Vandaag zijn we met Ben en Doortje mee gereden naar Abufeira. Ze moesten gas tanken. Vooraf zijn we eerst naar de Chinese winkel geweest en hebben we bij een Aldi boodschappen gedaan. Inmiddels was het weer het mooiste weer van de wereld.

24 nov. Vandaag weer met Hans en Wil in het dorp gegeten.20171125_140312_001

Het hoofdgerecht hier is Kip PiriPiri.

Mijn zalmmoot smaakte ook prima. Het weer vandaag begon bewolkt maar werd in de loop van de dag weer prima.

25 nov, Bewolkt en later weer prima, net als gisteren.

26 nov. In de middag met buurman Ben een scootertocht gemaakt naar de Barragem de Arade. Een mooie tocht door de bewoonde en na de Baragem onbewoonde omgeving. We kwamen vlak voor Messines weer op de hoofdweg Messines – Silves.

Een Barragen is een stuwmeer achter een stuwdam. Het is triest om te zien hoe laag het water staat.20171126_141234_compressed

Een panoramafoto

20171126_141353_compressed20171126_141748_compressed

Er is ook een camperplaats, maar zonder voorzieningen, wel een mooie omgeving.

20171126_140816

Foto vanaf de stuwdam.

 

 

 

28 nov. 16.00 uur. Onze eerste echte regenbui met onweer  in Portugal.

De buurtjes hebben het 2 dagen zonder TV moeten doen. Het bleek een groot probleem om de oorzaak te vinden. Uiteindelijk bleek de receiver kapot. Gelukkig konden zij er een in de buurt kopen. De schotel moeten ze nog wel handmatig doen,

29 nov. Vannacht heeft het ook nog geregend. De buitentemperatuur was 17 graden. We konden er slecht van slapen, veel te warm. ‘s-Ochtends was het nog bewolkt maar ‘s-middags scheen de zon weer volop.

30 nov. De afgelopen nacht was het 10 graden kouder dan gister nacht. Wat een overgang. Maar de zon stond vandaag weer hoog aan de hemel, temperatuur 17 gr even warm als gisteren nacht.Vanmiddag zijn we weer samen op de scooter naar de Lidl gereden. Heen en terug!

Later samen met buurman Ben naar de Aldi in Albufeira 13 km verder gereden voor het speciale bruine brood dat zij verkopen. Onderweg zien we veel sinaasappel bomen. Ze zitten vol sinaasappels, maar zijn  (door de droogte) nog niet plukrijp.

1 dec. Vannacht bleef de temperatuur op 4 graden steken. Overdag warmt het dan weer snel op naar 15 – 16 graden. Uit de wind prima vol te houden. De vooruitzichten zijn voor de komende 10 dagen onveranderd.

 

 

 

2 dec. Inmiddels zijn 4 weken van huis. Verder niets nieuws te melden.11e85a744a94ed6cfc9cee90d9c73981

 

Wel wensen we iedereen de komende pakjesavonden een fijn  St.Nicolaas feest.

 

 

3 dec. Zondag, op deze camperplaats een traditie: afhaaldag.  Hier in Silves hebben we geen afhaal-chinees maar een afhaal-kiprestaurant. Specialiteit is Kip Piri Piri. In een plastic tas krijg je 3 aluminium schalen. 1 met kip, 1 met patat en 1 met salade. De hele kip is heerlijk geroosterd en in stukken gesneden.

 

4 dec. De eerste gasfles is leeg.

6 december. Silves komt langzamerhand in de Kerstsfeer. In het dorp is een kunstschaatsbaan gelegd en zijn hier en daar al verlichte kerstversieringen aanwezig.

In “ons camperdorp” komen we ook al aardig in de kerstsfeer.

20171206_10552520171206_185412 lichter

7 dec Wasdag. Het weer is nog steeds prima, maar we moeten nu toch echt aan de was. Met 2 grote tassen gevuld met wasgoed naar de wasserette. 2 1/2 uur later ligt de was weer netjes opgevouwen in de kast.

12 dec. .  Zondag en maandag was het even minder. Zondagmiddag en de nacht naar maandag was het harde wind en regen. In de nacht stond de camper behoorlijk te schudden. Gisteren (maandag) zijn we naar Portimao gereden om boodschappen te doen. Om te kunnen vertrekken moet er eerst het een en ander gedaan worden. De zonnepanelen op het dak moeten weer vlak en vastgezet worden en in de camper alles vastzetten. De gasflessen moesten nodig bijgevuld worden. 20171211_115309Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Lidl en de Aldi te plunderen.Ben en Doortje waren met ons mee en hebben gezellig een kopje koffie gedronken in het grote winkelcentrum. Terug op de camperplaats het camperdak weer op om de zonnepanelen schuin te zetten.(naar de zon gericht) Later in de middag begon het weer te regenen.

20171211_170525IMG-20171212-WA0000

 

 

 

Het weerbericht: Code rood in Nederland.

Winters sfeerplaatje uit Wehl.

Even een paar dagen wat minder weer maar dat is niets vergeleken met wat er in NL aan de hand is.

Silves op dit moment (9.30 uur),  schijnt de zon al weer bij een temperatuur van 12 gr.

20171212_153847

We hebben even moeten wachten, maar onze sinaasappel leverancier is er weer. Een kist je met 10 kg  mooie grote sinaasappels, vers geplukt, voor 3,00.

13 dec. Het was vannacht hier ook behoorlijk koud. 4 gr. 8 gr. in de camper. Br..Ben en Door meten gas tanken en nog wat boodschappen doen. Wij gaan gezellig met ze mee. De boodschappen deden we bij 20171214_094039de Chinees (al eerder verteld dat het een enorme grote winkel is) en de Aldi in Alcantariha en Gas in Albifeira. Om 2 uur waren we terug bij de camper en begon het te regenen.

14 dec,20171215_103440 Het heeft vannacht veel geregend en het was aanzienlijk minder koud: 15 graden, Het is vandaag een dag om binnen te blijven, afwisselend regenbuiten, enorme donkere wolken en af en toe een zonnestraal, We spelen een paar spelletjes Rummicub,20171216_100947

 

Iedere dag om 10.30 uur komt de bakker

16 dec. Het weer is helemaal opgeknapt. ‘smorgens vroeg koud en daarna loopt de temperatuur weer op tot 15 graden, De verwachting is dat het de komende week zo blijft. Uit de wind in de zon kan de korte broek weer aan.

19 dec. Behalve het dagelijks ritueel van water halen en kerstoudennieuwgroet2kopiewc legen valt er weinig te vertellen. Het is iedere morgen koud, zo’n 5 a 6 graden, maar zodra de zon over de camper van de buurman heen komt warm20171221_132259t het snel op naar zo;n 17 graden. Uit de wind en inde zon is het best warm.

Op z’n Portugees “Feliz Natal”

 

22 dec. Op weg naar de Lidl kwam ik  langs de kunstijsbaan. In een land dat geen schaatstraditie heeft heb je hulpmiddelen nodig om op de been te blijven.20171221_132411

24 dec. Gisterenmiddag zijn we met de buurtjes rechts en links van ons in het stadje wezen eten. De linker buurtjes (Frank en Lieni) zijn vrienden van Ben en Doortje en zijn vorige week aangekomen.

.20171223_141222

‘s-Middags doen we meestal een potje Jeu de Boulle. Rina houdt op veilige afstand dan de juiste stand bij. Het gaat er soms best fanatiek aan toe, zodat de rolmaat er aan te pas moet komen.20171223_152108

Vannacht heeft het een paar keer geregend en vanochtend is het zwaar bewolkt. Dat is een probleem omdat gisteren door een storing in onze zonnecellen de accu’s niet geladen zijn. Hopelijk schijnt de zon vandaag nog een beetje.

25 dec. 1e Kerstdag. Voor de Portugezen de enige kerstdag. De 2e Kerstdag was erg bewolkt en winderig, zodanig dat we het aggregaat een paar uur moesten laten draaien

20171227_10150520171227_111739

Als  we niet buiten kunnen zitten vermaken we ons met onze telefoons, lezen wat of proberen een puzzel met 1000 stukjes te maken. Het is een 3D-puzzel met een speciale bril om het resultaat te kunnen zien.

20171227_110959Natuurlijk hebben we ook weer bloemetjes in onze camper.Rina kijkt ze de grond uit. Ze ruiken inmiddels lekker.

28 dec. Wasdag. In de wasserette vlakbij de was gedaan en in het restaurantje er naast gegeten. Gisteren stond er veel wind en was het bewolkt. Vandaag gaat het al weer veel beter. In ieder geval zon genoeg voor onze accu’s.

 

Wij wensen wij jullie z’n Portugees  een gezellige oudejaars avond “FIM DE ANO”  en een gelukkig nieuwjaar “FELIZ ANO NOVO”

30 dec. Vanochtend toen we de kachel aan wilden doen, bleek de 1e gasfles leeg. 18 dagen hebben we er mee gedaan. De afgelopen dagen lijkt het er ook op dat de startaccu op z’n eindje loopt. Een paar maal is het rode lampje gaan branden en was hij nog maar net te starten. De accuspanning is dan nog net 12 Volt.  Enkele dagen geleden zijn we met de puzzel begonnen. Hij past precies op de tafel. Hij ligt op een houten schildersraam bespannen met linnen. Om de stukjes er niet vanaf te laten glijden hebben we er een houten randje (bij de bouwmarkt gehaald) omheen gemaakt.

31 dec, oudejaarsdag. Het weer is 20171231_123658vandaag niet super, slechts 2 uur zon en de rest bewolking. Niet beste voor de accu. Om half twee komt Jan (van 3 campers verderop) weer met onze bestelling; Kip pirii-piri.  We kijken TV tot 12 uur en bekijken het vuurwerk. Daarna naar buiten om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Om 01.00 uur gaan de sirenes af en krijgen we echt vuurwerk te horen. Het nieuwe jaar begint in Portugal 1 uur later.

20171230_092130

 

 

 

 

 

1 jan 2018, Het nieuwe jaar begint weer prima, 6 graden morgens vroeg en de hele dag een strak blauwe hemel. Om 10 uur drinken we met zo’n 10 buren een Nieuwjaars borrel. Daarna begint het gewone leven weer. Water halen, toilet legen en vuilnis wegbrengen. Daarna aan de koffie en in de zon zitten. Wat is het toch saai. s-Middags om etenstijd eten we de rest van de kip op.

2 jan 6 graden, dat beloofd weer een prachtige dag te worden.  We hebben een oplossing gevonden voor een plek voor de puzzel. Eerder moesten we hem 2 x per dag verhuizen van de tafel naar het bed en ‘s-avonds weer terug naar de tafel. Nu ligt hij, als we er niet mee bezig zijn, op het dashboard van de camper. Ter meerdere belangstelling van voorbijgangers.

. 20180102_11020920180102_110252

7 januari, vanochtend 6 gr. Dat beloofd weer een zonnige dag te worden.Om 10.30 uur is iedereen al weer buiten bezig.

De afgelopen 3 dagen waren minder. donderdag de 4e hele dag bewolkt (slecht verjaardagskadotje) vrijdag de 5e zwaar bewolkt en vanaf 14.30 fikse regenbuien tot in de nacht. We hebben zelfs de kabel uitgelegd naar een stroompaal. Die stroomvoorziening is nieuw, de palen zijn vorige week geïnstalleerd, je kunt voor 3 Euro per dag stroom kopen. Zaterdag 6  jan.wel zon maar een ijskoude wind. De komende 2 dagen belooft weer prima te worden.. Dinsdag wordt regen verwacht. We wachten het wel af.

10 jan. Gisteren was een regendag. Het regende van 8 uur s-morgens tot 8 uur s-avonds. Maar het was al dagen van te voren aangekondigd, dus hebben we ons er op aangepast. Wij samen met onze buurtjes Ben en Door gaan shoppen in Portimao. We wilden natuurlijk naar de supermarkt (de Aldi) maar wij hadden ook startproblemen omdat de accu op zijn laatste benen liep.  Dus op zoek naar een automaterialenzaak. Bij de firma Norauto, een keten door heel Portugal, konden ons aan een passende accu helpen. Voor de somma van 170,00 Euro was ons startprobleem opgelost. Zij verkochten ook banden. Onze achterbanden waren ook aan vervanging toe dus gelijk ook maar 2 banden besteld, die a.s. donderdag daar gemonteerd worden. Inmiddels hadden we trek in een hartig hap en zijn we bij de Burgerking een Whopper gaan eten.

rina koningin We hebben Rina maar even als koningin gekroond.  De laatste boodschap was gas tanken. We schoten al behoorlijk op, er ging 38 liter in, hoogste tijd dus.

Toen weer terug naar Silves. Op de camperplaats de afvoer geloosd en water getankt en weer op de plaats de nieuwe accu geplaatst. Een wel bestede dag dus.

En nu 9.30 uur komt het zonnetje er al weer door. Het beloofd de komende dagen weer  prima te worden.20180117_175605[1]20180117_175657[1]

16 jan. Jack en Anneke, vrienden waarmee we vorig jaar veel mee optrokken zijn ook weer gearriveerd. Dat was een heel hartelijk weerzien.

17 jan. Gisteren (16 jan) hebben20180116_092114 we een auto gehuurd, een Rover met 235000 km op de teller,  en hebben samen met Ben en Doortje en hondje Suzi een stukje Algarve bezocht. De route ging in eerste instantie via Messines naar Alte. Een leuk plaatsje waar wij als eens eerder waren maar 20180116_101916Ben en Doortje kende het nog niet.

 

Op het briefje staat : Niet plukken, fruit is bespoten.20180116_10184020180116_102732  20180116_101903

Daarna op zoek naar een adres voor een kopje koffie. We rijden door een mooi landschap met veel groen en citrusplantages. Helaas moesten we voor dat kopje koffie door rijden tot Barranco de Velho. Inmiddels waren we ook aan een lunch toe. 20180116_11490820180116_122024

20180116_12283020180116_122856

Na de lunch zijn we naar Faro gereden, hebben we camperplaatsen bekeken (die behoorlijk vol waren) en het houten bruggetje over gereden naar het eiland voor de kust. Vorig jaar hebben we hier in maart een korte tijd gestaan en vliegtuigen gespot. De landings- en startbaan licht vlak tegen de camperplaats aan.20180116_134459

Een kijkje vanaf het eiland (eigenlijk een heel smal schiereiland) over de lagune naar de camperplaats en de stad Faro.

20180116_13440920180116_134713

De boulevard en het strand van het “eiland” aan de Atlantische oceaan.

Daarna via Bouliqueime en Albufeira terug naar Silves waar we ter afsluiting van deze gezellige dag hebben gegeten in restaurant “Casa Velha de Silves”. 20180116_180920In Bouliqueime zijn we nog even bij een garage langs gegaan waar vandaag (17-1) de lekkende kachel van Ben en Doortje gerepareerd zal worden. De garage wordt al 40 jaar gerund door een Hollandse ondernemer. Het is een bedrijf dat door de ANWB genoemd wordt als je hier in de Algarve problemen hebt met je camper.

Inmiddels (17 jan.) is de camper tot volle tevredenheid  gerepareerd en is de kachelradiator vervangen.

18 januari 2018.  Het nieuws op NPO1 0m 10 uur NL-tijd.

.20180118_09032620180118_111710

Code rood voor een groot deel van Nederland, tot zelfs ver in het oosten van het land.. De tegenstelling met hier in de Algarve is wel heel groot. Wij in de korte broek bij een temperatuur van 18 raden.  Je zou je bijna schamen.

26 jan. De afgelopen week was het weer super en zijn we een beetje gaan klussen. Aan onze camper de achterwielen (met de nieuwe banden) met de voorwielen omgewisseld20180110_130104. Bij de buurtjes links van ons (Frans en Lienie) een dagrijlichtverlichting gemonteerd.

Toen Jack dat zag wilde hij die ook graag hebben. Dus samen met hem op de scooters naar Norauto in Portimao. Helaas niet meer te krijgen, maar gelukkig  een filiaal in Albufeira had er nog wel een.  Dus op de scooters daar naar toe. Die hadden er zelfs twee. Op de terugweg nog even naar de camperplaats in Amacao de Pera gaan kijken en even een babbeltje gemaakt met de mevrouw in het kantoortje op de camperplaats. Jack kende haar goed en het weerzien na 1 jaar was erg hartelijk.. We kregen toen allebei een plastic tas vol sinaasappelen mee. De camperplaats ligt praktisch aan het strand maar soms wordt je er door de politie weg gestuurd. Wij hebben er vorig jaar 1 nacht gestaan.

IMG-20180124-WA0000 20180123_152541 (1)Die hebben we toen maar allebei gekocht. De volgende dag hebben we het ene setje op de camper van Jack gemonteerd en de tweede set wordt later thuis op de Suzuki gemonteerd.

26 jan. Gisteren was minder, een halve dag regen. Vooral in de ochtend. Maar weer prima om naar het zwembad te gaan. Voor 3 Euro 1,5 uur badderen, baantjes zwemmen, bubbelbad en sauna. Daarna in het restaurant boven met z’n allen gezellig een kopje koffie gedronken.. Met z’n allen was Ben, Jack en Anneke en wij tweetjes.

20180131_16491620180202_124059

De derde versie van de Hyacinten van de Lidl.   Hoe lijkt dat?

27 jan. De eerste gasfles is leeg.

Het weer heeft ons alleen op 29 januari een beetje in de steek gelaten. Een bewolkte dag. 31 jan was het s’morgens bewolkt en zijn we weer gaan zwemmen. Daarna weer volop zon.

Zondag 5 febr. gaan we met de camper en met Jack en Anneke naar Amacao de Pera voor een Oldtimerbeurs, Verder gaan we naar de Aldi voor brood en  naar Albufeira om gas te tanken. Vanochtend vroeg heeft het behoorlijk geregend, maar we vertrekken om 10 uur P.t. met droog weer en een voorzichtig zonnetje. Die naarmate de dag vordert steeds meer gaat schijnen. Wel staat er een straffe koude noorderwind. Tussen 2 campers in is het in de zon enigszins uit te houden.

. 20180204_10442320180204_104548      Een mooie Jaguar E-type buitenkant           Het interieur met een indrukwekkend dashboard

.20180204_10541120180204_105425     De mannen vergapen zich aan de mooie oldtimers en de dames rusten uit.

20180204_12081320180204_120841 Over het strand terug naar de camper.      In Pedro´s Bar nog een Bifibroodje gegeten.

Om 15.30 uur weer terug op de camperplaats.

Inmiddels is het vrijdag 9 februari. Na 3 dagen zonneschijn bij een koude wind heeft het vannacht en van morgen geregend. Een prima gelegenheid om weer te gaan zwemmen. Tot op dit moment (15 uur) nog geen zon gezien. 20180205_175613[1]

Eergisteravond een bijzonder avondrood.

15 febr. Vandaag staan we precies 3 maanden op deze camperplaats.

De afgelopen dagen is er weinig te melden. Het weer was prima, m.u.v. 9 febr., iedere dag zon. S-morgens vroeg is het 5 of 6 graden maar in de loop van de ochtend loopt de temperatuur op naar zo’n 15 graden. In de zon en uit de wind is dat korte broeken weer. Gisteren was het een beetje bewolkt dus zijn we weer naar het zwembad geweest.

20180214_120728

 

 

 

 

 

 

Het komende weekend is een feestelijk weekend. O.a. het sinaasappelfeest, net als vorig jaar.

16 febr.. Gisteren en vandaag  weer 2 super mooie dagen. Eigenlijk te warm om in de zon te zitten, er was helemaal geen wind. Vanmiddag zijn we even naar de tentoonstelling geweest. Belangrijkste onderwerp is natuurlijk sinaasappels en dan speciaal sinaasappels uit de omgeving van Silves. Dat zijn de beste van de Algarve. Verder laat de tentoonstelling zien wat de agrarische Algarve op brengt. Vandaar ook al die landbouwwerktuigen.20180216_14003920180216_14285320180216_13553020180216_135747

20180216_14375620180216_144139

20180216_14481520180216_145021

Later in de namiddag werd er de camperplaats officieel geopend. In scene gezet door een aantal camperaars. Volgende week woensdag doen we het nog een keer over maar dan officieel met een drankje en een hapje en ook de burgemeester van Silves erbij

.20180216_19114820180216_190903Philip de beheerder van de CP. knipt het lint door.Roy is zijn assistent.

20180216_190236 De oranje hoedjes hadden we van de sinaasappel tentoonstelling mee gebracht. Al met al even reuze gezellig.

17 febr. Met de camper naar Portimao om gas te tanken en boodschappen te doen.

20 febr. Vanmiddag een toertocht gemaakt met de scooter via Estombar, Faragude en Carvoeiro. De laatste 2 plaatsen liggen aan een doodlopende weg tot aan het strand en zee. Carvoeiro is een leuk pittoresk, maar ook een erg toeristisch plaatsje.

20180220_132901 zicht op Silves.

20180220_13245720180220_132548 Renovatie van historisch straatje in Silves

20180220_135346 Panoramafoto van Faragudo en de haven.

20180220_13545620180220_135507 Camper “gedoog”plaats in de duinen van Faragudo

22 febr. Gisteren zijn alle “bewoners” van de camperplaats door de beheerders uitgenodigd voor een BBQ. De reden is niet helemaal duidelijk, (zie ook 16 febr.)  maar waarschijnlijk i.v.m. het in gebruik nemen van de beveiligingsapparatuur: Camerabewaking, een slagboom met kentekenherkenning en stroom aansluitingen voor iedere plaats. Het weer werkte mee. Het is de afgelopen week iedere dag 20 gr. en volop zon.

Het werd een groot feest, ruim 100 mensen. Er was ruim vlees, wijn en een biertap. En er was muziek. Het begon om 12 uur en is door gegaan tot de zon om 6 uur onder ging.

20180221_12182020180221_12193220180221_12225720180221_13004120180221_142425

5 maart  De eerste 3 dagen na de BBQ waren super. Koude nachten warm overdag. De afgelopen week was het beduidend minder. Behoorlijk veel regen en harde wind gehad. In tegenstelling van de vrieskou in NL hield de temperatuur zich hier goed. Tussen de 14 en 18 graden. Af en toe was er ook wel zon, maar door de harde wind, soms met zeer harde windvlagen, was het niet mogelijk om de stoeltjes buiten te zetten. Op 28 februari zijn we nog een keer met de camper boodschappen gaan doen in Portimao en hebben we de gasflessen nog eens bij laten vullen. We staan nog tot 18 maart hier in Silves. Wat we daarna gaan doen hangt erg van het weer af. De 2-weekse weersvoorspelling is niet geweldig, afwachten dus.

11 maart.  Aan de bloemetjes langs 20180307_103550de weg kun je goed zijn dat het hier  voorjaar is. Maar het weerbeeld is eerder herfst. Eigenlijk vanaf het moment dat het in NL is gaan vriezen hebben wij hier dit wisselvallige weer. Een geluk is dat de temperatuur aangenaam blijft. Er zijn al wat camperaars, in de hoop op beter weer, richting de Spaanse costa’s vertrokken. Maar daar is het niet veel beter dan hier. Dus zitten wij het nog maar even uit. Het is onze bedoeling om zondag 18 maart hier te vertrekken en dan met kleine dagtrips langzaam richting huis te gaan. Maar …… dat wordt bepaald door het weer en dat is nog erg onzeker. Van onze lieve huisbewaarders kregen we al een paar leuke voorjaarsfoto’s.

 

17 maart. De afgelopen week was zoals eigenlijk al vanaf 1 maart: Veel harde wind, regen en af en toe zon. De week begon op maandag 12-3 met een dode kat onder onze camper. Geen idee hoe die daar terecht gekomen is. De overbuurman zag hem/haar liggen. Philip heeft hem in een plastic zak gestopt en afgevoerd.

Uiteindelijk zijn we gisteren 17-3 uit Silves vertrokken. Het weer is zoals voorspeld slecht. De hele dag heeft het geregend. Eerst even bij de Aldi in Alcanterilha 2 Pao Rusticano broden gehaald en daarna via Algoz en S.B. de Messines de IC1 op tot Castro Verde uiteindelijk naar de geplande overnachtingsplaats aan een Barragem in Ervidel. De plaats was leeg en door het slechte weer erg troosteloos. Toen maar doorgereden naar Alcacel do Sal om te tanken (gas en diesel) en naar Pego de Altar om te overnachten. Aan het niveau van het meer kon je goed zien dat het de afgelopen tijd veel gerend heeft. Uit de foto’s is goed te zien hoeveel water er sinds vorig jaar bij gekomen is. In tegenstelling tot Ervidal stond de zandvlakte hier vol met campers. Wij vinden nog een plek vlak voor de dam. In de loop van de avond is het uiteindelijk droog geworden. Als het morgen zoals voorspeld mooi weer wordt blijven we hier 1 dag staan.20180318_10484120180318_10510020180318_11210920161220_141712_compressed

18 maart. Het zonnetje laat lang op zich wachten en het wordt geen dag om lekker buiten te zitten. Dus besluiten we om verder te gaan richting Fatima. Via Montemor stoppen we in Coruche, een plaatsje met veel kurk verwerkende industrie.20180318_132449 De camperplaats is een grote marktplaats die kennelijk één keer per week of maand gebruikt wordt voor markt. Wij mogen er nu staan, net zoals de 15 campers die er ook staan. Morgen naar Fatima.

19 maart. Om half elf vertrokken richting Fatima. Het is afwisselend zonnig en donkere wolken. De eerste helft van het traject door een landschap versiert door grote hoeveelheden gele brem langs de bermen.. Het laatste stuk door een heuvelachtig landschap en door dorpjes met smalle wegen. Al met al een mooie route. Om kwart over één NL-tijd vonden we een parkeerplek op het immens grote parkeer terrein. De 6 plekken speciaal voor campers waren natuurlijk al bezet. Hieronder een paar foto’s van het heiligdom.

20180319_12184320180319_12190620180319_121309 de bovenste foto is een panoramafoto, daar onder de kerk met de galerijen aan beide zijden van de kerk en het interieur van de kerk. Het heeft er alles van weg dat de initiatiefnemers het Pietersplein en het Vaticaan hebben willen kopiëren. De foto’s geven nog niet een goed beeld van het immens grote plein. Het dorp Fatima lijkt er zo te zien wel bij te varen.

20180319_122453

20 maart. Vannacht heeft het veel en hard geregend in combinatie met harde vlagerige wind. Om 10.00 uur vertrokken uit Fatima in de richting van Croimba. Eerst een mooie weg met mooie vergezichten. Daarna een drukke weg met veel vrachtverkeer en veel gaten in de weg. Zeer vermoeiend rijden. In Croimba aangekomen bleek het behoorlijk druk op de camperplaats, er stonden zo’n 25 campers. De plaats licht aan een mooi park aa20180320_130653n de rivier.20180320_131318

21 maart. De dag begint met zon en een blauwe hemel. Het is 13 gr. Vandaag willen we nog weer even van een zonnige dag genieten en besluiten vandaag maar 35 km te rijden en daar op de camperplaats in Penacova.  We rijden nu echt door bergachtig terrein. Het dorpje ligt tegen een berghelling gebouwd. We klimmen eerst steil omhoog tot het dorp en dalen dan weer heel steil naar beneden over zeer smalle wegen naar de camperplaats. Onderweg prachtig uitzicht. De camperplaats viel erg tegen, ongezellig. Na water ingenomen te hebben zijn we verder gereden naar Oliveira do Hospedal. De camperplaats biedt 6 campers plaats, maar we staan er in ons eentje. Geen probleem, het is er gezellig met picknic banken midden in de bebouwing. Hoogte 570 mtr.20180321_130809

Sinds gisteren zien we een heel ander Portugal, niet te vergelijken met de Algarve. Bergachtig met vergezichten, zelfs in de verte nog sneeuw op bergentoppen zien  liggen. Vandaag 85 km gereden.

23 maart. Gisteren weer zo’n prachtige dag volop zon en prima wegen. Hierdoor zijn we verder gekomen dat de bedoeling was. 20180323_074935Uiteindelijk zijn we in Macedo do Cavelleido  bij de Lidl gestopt en hebben daar op speciaal voor campers gereserveerde plaats overnacht. Hoogte 572 mtr. Vandaag is het de bedoeling om  naar Placenca te rijden. Helaas is het met het mooie weer gebeurd. Het is bewolkt met 13 gr. Nog zo’n 80 km en dan zijn  we in Spanje.

Totaal vandaag 280 km. Via Braganca  en de pas naar Puebla de Sanabria richting Benavente over de A52. Daarna nog 100 km over N610 naar Palencia. Om 09.30 uur zijn vertrokken en om 14.15 uur kwamen we aan op de camperplaats. Goed dat we vroeg waren, de plaats was al bijna vol.

24 maart via Bourges en Logrono naar Estella/Lizarra waar we op de heenweg ook hebben overnacht. Zoals vaker is het weer iets anders gegaan en hebben we uiteindelijk in Pamplona/Berriozar overnacht. We waren erg vroeg in  Estella dus zijn we nog wat verder gereden, ruim 40 km naar Pamplona. Dat maakt de rit morgen over de Pyreneeën 40 km korter. Gezien de weersverwachting misschien wel erg gunstig.

De planning voor de komende dagen.pamplona perlkopie

25 maart. Van Pamplona over de Pyreneeën naar Hagetmau in zuid Frankrijk. Het weer in Pamplona was bewolkt, maar hoe hoger we kwamen hoe harder het regent. Zelfs op het hoogste punt van de pas (1050 mtr) reden we in een sneeuwbui en was het een witte wereld. 20180325_112304Van Pamplona naar St. Jean-Pied de Port (hier een koffiepauze)  is ongeveer 85 km. We deden hier 3 uur over. De laatste 100 km naar Hagetmeau in de regen in 1.5 uur.

 

26 maart. Hagetmau – Rollet 280 km. Via Mont de Parsan en Bordeaux naar Rollet. De hele weg droog, bewolkt weer. Vertrek 9.30 uur, Aankomst 14.00 uur. Het is hier ook altijd behoorlijk druk, dus op tijd arriveren.20180326_160028

27 maart. Roullet – Vierzon. De hele weg (300 km) in de regen. De camperplaats is een modderpoel, maar gelukkig vonden we nog een stukje asfalt.

28 maart Vierzon – Montier en Der. De hele weg:  284 km in de regen. De bedoeling was Saint-Florentin, maar gezien het slechte weer zijn we maar door gereden. Hier hebben we ook al vaker gestaan.

29 maart Montier – Perl , 225 km  prima weer

Boodschappen gedaan bij de Aldi en bij de Polizei het proces verbaal van de aanrijding van 6 nov.j.l. opgehaald. Werd zelfs door een politieauto terug gebracht naar de camper. Zeer vriendelijk behandeling.

30 maart Perl – Bergheim 210 km zonnig

31 maart Bergheim – Haldern –   en na bijna 6000 km weer huis. 170 km                         We kijken terug op een prima overwinter periode.