Overwinteren 2023/ 2024 (12)

10 januari

Over de afgelopen 10 dagen valt er wel het een en ander te melden.

Het nieuwe jaar is begonnen met wolken, veel regen en af en toe ook wel wat zon. Gemiddelde dag temperatuur van zo’n 15 a 16 graden. Deze periode stond in de teken van de  scooterperikelen en de zonnepanelen op het camperdak. Onder tussen bleek ook nog de standaard van de scooter gescheurd. Op 3 januari heb ik het voor elkaar gekregen die bij een gemeentelijke werkplaats gelast te krijgen.  Op mijn verjaardag 4 januari heeft het bijna de hele dag geregend. Op 6 januari staan we alweer 2 maanden in Silves. Op 8 januari de scooter naar de Honda dealer in Portimao gebracht. En op 10 januari konden we hem weer ophalen en hebben we bij Auchan in Lagoa weer gas getankt. De scooter loopt weer prima. De kosten vielen mee, 150,00.

11 januari Tijd om de zonnepanelen weer schuin op het dak zetten. Daardoor wek je meer stroom op omdat het paneel dan gericht staat naar de zon. Toen bleek dat 1 van de 4 spoilers (die vast op het dak gelijmd liggen) los lag. Het zonnepaneel ligt daarin vast geschroefd. Werk aan de winkel dus. Eerst zien dat je alle oude lijmresten kunt verwijderen, dat best hele klus is en dan, daarna weer nieuw vast lijmen.

De kit verwijderen viel erg mee. Alles schoon gemaakt, geschuurd en ontAfbeelding van WhatsApp op 2024-01-13 om 13.35.50_946f974fvet de spoiler weer op zijn plaats geplakt met kit die ik uit voorzorg bij mij had. Daarna heb ik met behulp van Mathieu het paneel met scharnieren op de spoiler gemonteerd. Hierdoor kan het paneel eenvoudig omhoog gescharnierd worden en is de constructie ook veel steviger.  (Foto gemaakt door de buurvrouw)

Bij nader onderzoek bleek van de achterste spoiler (van het zelfde paneel) ook al de kitnaad  gedeeltelijk los te zijn. Dus voor die kant was de zelfde behandeling nodig. Zodoende kon ik gisteren (16 januari) die spoiler nog net voor de regen weer opnieuw lijmen met kit.

Gistermiddag waarschuwde Philip, de camperplaats beheerde, ons voor harde storm en regen. Dus uit voorzorg de schuin geplaatste en losse  zonnepanelen in de camper opgeborgen. Alles naar binnen want het kan hier hevig spoken. De storm kwam laat in de middag en heeft de hele nacht, samen met hevige onweer en slagregens, geduurd. Op dit moment (17 januari) waait het nog steeds hard met af en toe een bui, maar soms ook zon. Het losse buitenpaneel waaide een keer om zodat ik die met een flinke steen en kabel vast gezet heb.

Op 14 januari kwam ik er achter dat de zonnepanelen thuis ook niets meer deden. Met de app las ik dat de panelen al lange tijd (weken) offline zijn. In overleg met Oscar aan vriend Dirk gevraagd om in de zekeringenkast te kijken. De betreffen de zekering was afgeschakeld. Door de schakelaar aan te zetten ging het systeem Online, maar helaas korte tijd later weer offline.Om uit te vinden of de omvormer de oorzaak is zal deze apart uitgeschakeld moeten worden. Maar daarvoor moet je op vlizozolder op.