Griekenland over land 2015

Deel 1 Wehl – Passau – Podersdorf.

Vrijdag 1 mei, vertrek vanuit huis. Het is mooi weer, de camper ingepakt en ons huis ingericht voor 2 maanden leegstand. Niet helemaal leegstand omdat onze buurtjes er een oogje op houden en de post verzorgen. Om 10.30 gaan we op weg. We hebben nog geen 300 mtr gereden of daar ga  at het symbooltje van het motormanagement branden en komt er in de display de tekst: “motor kontroleren”. Wat nu? Eerst maar terug naar huis, de camper op de oprit gezet en de motorkap open. Olie en water gecontroleerd, niets te ontdekken. Nog maar eens gestart in de hoop dat het lampje uit blijft. Helaas, dan blijft er niets anders over dan een Fiat dealer te zoeken om de computer uit te laten lezen. Onze dealer Koops is al lang failliet, dus op zoek naar een andere Fiat-dealer in Doetinchem. Via een bandenzaak wisten we hem uiteindelijk te vinden. Firma Schouten en tot onze verbazing (en geluk) waren het allemaal bekende medewerkers van de failliete Koops garage. We werden snel geholpen en met een suggereerde men dat er wel eens een steenmarter bezig geweest kon zijn. Het schijnt hier in de regio veel voor te komen. Nog voor dat de monteur er naar kijkt ontdek ik al dat er een elektriciteitskabeltje is door gebeten. Dat was snel te repareren en voor het bedrag van € 75,00 was alles weer geregeld en konden we met 2 uur vertraging toch aan onze reis beginnen.

IMGP0752Het doel van vandaag is het camperpark Büren in Duitsland. Via Oberhausen en Dortmund en daarna richting Kassel vinden we het plaatsje Büren. Een typisch Duits plaatsje met een historische stadskern. De plaatsen waren allemaal bezet, maar gelukkig konden we nog op het gras staan. Vandaag 212 km gereden.

 

Zaterdag 2 mei. We komen er achter dat we onze koelkast thuis niet helemaal leeg gehaald hebben. We zijn vergeten om de groenteladen leeg te maken. Nu staat de koelkast nog wel aan, maar na 2 maanden zal de inhoud echt wel verrot zijn. Een beetje dom hè. Dus bellen we onze buurtjes met het verzoek om die laden alsnog leeg te maken. Gelukkig is vlak bij de camperplaats een Aldi waar we het een en ander konden aanvullen.

Daarna gingen we op weg in de richting Kassel. Het is mooi reisweer, zon met af en toe een wolkje. Via een mooi heuvelachtig gebied en langs prachIMGP0758tig geel bloeiende lijnzaadvelden vinden we uiteindelijk een camperplaats bij het zwembad en tennisbanen in Hablichtswald/Ehlen. Zo’n 20 km voor Kassel. We zijn er al om 14.45 uur en zijn de enige camper. Even schrokken we omdat er op de parkeerplaats er naast kennelijk een feest gevierd wordt, maar we worden gerustgesteld. Dat was gisteren. Op het Duitse weerbericht horen we dat het morgen een regendag wordt, vooral in Bayern zal het erg nat worden. Vandaag 111 km gereden.

Zondag 3 mei. We worden wakker met een uitbundig gefluit van de vogels. Vannacht is het droog gebleven, maar het is wel zwaar bewolkt. We besluiten om vandaag niet te veel naar het zuiden rijden en kiezen voor een camperplaats iets voorbij Kassel. Om niet door de stad Kassel te moeten rijden, nemen wij bij uitzondering een stuk snelweg. Die loopt om Kassel heen. Dan via de B7 eerst richting Eisenach en al snel linksaf naar Grossalmerode. We zijn er precies met koffietijd (11.00 uur). IMGP0758Er staan nog 2 campers. De voorzieningen zijn er allemaal, zelfs stoom, alleen het terrein is behoorlijk schuin. Met een paar keilen onder de achterwielen en de achterveren op de hoogste stand staan we toch aardig recht. Het begint een beetje te regenen, even later is het weer droog en later in de middag begint het weer te motten. De temperatuur is overigens prima, zo’n 20 graden. In de droge periode even naar het stadje gelopen. Het is een typisch Duits stadje met mooie vakwerkhuizen. In de namiddag begint het pas echt te regenen, tot ver in de nacht. Gelukkig staan we met de voorwielen op een harde ondergrond. Vandaag slechts 46 km gereden.

Maandag 4 mei. Als we wakker worden fluiten de vogels en schijnt de zon ons weer vrolijk toe. Na het ontbijt met de laatste aardbeitjes van gisteren en Rina de camper uitgeveegd te hebben en het pleetje geleegd kunnen we vertrekken. Omdat we gisteren nauwelijks opgeschoten zijn moet er vandaag een flink stuk gereden worden. Het is de bedoeling om woensdag in Passau aan te komen. We kiezen voor Kulmbach, een plaats waar we al vaker overnacht hebben. Het is zo’n 270 km naar het zuiden. Bij Eschwege vallen we, na de koffiepauze, weer in de val van onze TomTom. In plaats van ons via de B7 naar Eisenach te sturen kiest hij (of is het een zij) voor allerlei binnenwegen en dorpjes waar je maar 30 km per uur mag rijden. Wel mooi, rustieke dorpjes en gele koolzaad velden, maar het schiet niet op. Uiteindelijk komen we 20 km zuidelijk van Eisenach op de B19 uit. In Meiningen op een parkeerplaats van de Lidl, eten we verse broodjes (alweer) met aardbeien. Om wat tijd in te halen nemen we een stuk snelweg tot Lichtenfels. Dan nog 40 km tot Kulmbach. Aankomst half vijf. De camperplaats is helemaal vol met veel te ruim geparkeerde Duitse campers. Het campergedeelte is onderdeel van een hele grote parkeerplaats. We gaan er maar aan de andere kant van de struikjes staan op de parkeerplaats voor personenauto’s. Het is inmiddels 25 graden en van de voorspelde regen hebben we niets gezien. We zijn hier nu al voor de 4e of 5e keer. ‘s-Avonds TV gekeken naar de doden herdenking op de dam Vandaag 267 km gereden.

Dinsdag 5 mei. Bevrijdingsdag. Het heeft vannacht geregend, maar bij opstaan is het gelukkig droog. Het doel van vandaag is Oberviechtach, zo’n 125 km in de richting van Passau. Eerst naar Bayreuth en daar via de B22 naar onze bestemming. Het is een camperplaats bij een zwembad, ook daar zijn we al vaker geweest. Bij Bayreuth was de weg afgesloten en moesten we een stuk over de snelweg. Bij de afrit naar Bayreuth Nord zien we een Aldi, waar we even wat boodschappen doen en een kopje koffie op de PP drinken. Daarna gaat het verder richting het zuiden over de B22. Een prachtige 2-baans weg door heuvelachtig landschap en nergens door plaatsjes maar er omheen. Schiet lekker op. In Weiden komen langs een Burger King en kunnen de weerstand niet weerstaan om weer eens een lekkere Whopper te eten. IMGP0765Verder via de B22 komen we om 13.30 uur in Oberviechtach op de camperplaats aan. Het is de hele dag droog gebleven en het is erg warm. In de loop van de namiddag en de avond is het een komen en gaan van personenauto’s met vooral jongelui  die bij een tegenoverliggend fysiotherapeut sporten. Later op de avond begint het te regenen en dat gaat de hele nacht door. ‘s-Avonds kijken we ongestoord naar de voetbalwedstrijd Inter – Real Madrid. (2-1)

Woensdag 6 mei. Het was vannacht benauwd warm. Om 10.00 vertrekken we voor het laatste stuk naar Passau, 150 km. Eerst via de B22 en dan na Cham de B85. Jammer het regent de hele weg. Jammer omdat het door een prachtig heuvelachtig gebied en landerijen gaat. Vooral het laatste stuk met veel S-bochten. De camperplaats wordt al vroeg aangegeven en vinden de plek heel makkelijk door eenvoudig de bewijzering te volgen. Het is een hele ruime plaats waar wel 30 campers kunnen staan. Er staan maar 3 campers als we aankomen. IMGP0766De camperplaats “Passau Winterhaven” ligt aan een zijtak van de Donau. Behalve een paar vuilnisbakken zijn er verder geen voorzieningen. Er is een informatiebord en er liggen foldertjes over Passau.  Wij arriveren om 13.00 uur. Een half uur later zitten we aan de gebakken aardappeltjes, sla en verse worst. We SMS-en naar Hans en Mieke om te vertellen dat wij er al zijn. Zij antwoorden dat ze verwachten morgen aan te komen. We wachten af.

Donderdag 7 mei. Het is zwaar bewolkt en zelfs een spat regen, maar tegen de middag worIMGP0771dt het steeds beter en kunnen we de stoelen buiten zetten. Als Hans en Mieke om 15.30 uur arriveren zitten we heerlijk in de zon. Even later hebben zij ook de stoelen er uit en kunnen we gezellig bijkletsen. Als wij vertellen dat in de Dom van Passau het grootste kerkorgel van de wereld iedere ochtend een concert van een half uur geeft, is Hans enthousiast en stelt voor samen te gaan. We spreken af de volgende ochtend naar een andere camperplaats te rijden die dichter bij het centrum van de stad ligt.

Vrijdag 8 mei. Om half tien rijden we naar camperplaats Illbrucke, 4,5 km verder. Die plaats is niet zo groot, maar gelukkig vinden we er allebei een plekjeIMGP0772.Voor 8 Euro mogen we hier 24 uur staan. De dames halen voor 4 munten van 3 Euro een kaartje uit de automaat en Hans en Ik maken van de gelegenheid gebruik om water in te nemen en onze WC’s te legen.  Wij hadden op de vorige plek al onze reserve Porti-Potti moeten wisselen, dus moest ik er 2 leeg gooien. IMGP0773Om half elf wandelen we met zijn vieren naar IMGP0793de stad en de Dom, plm 1 km lopen. Vooraf eerst kaartjes voor het concert gekocht en een kopje koffie in

een mooi terrassen café gedronken. Om Precies 12.00 begon het concert. Het orgel heeft bijna 18000 pijpen en dat kun je horen! Wat IMGP0786een volume. De kerk zat bijna helemaal vol. Een half uur later was het afgelopen en konden we buiten in de zon opwarmen, want het was erg koud in de kerk. Het concert viel ons erg tegen. Er werden 5 stukken gespeeld waarvan niet één ons bekend voorkwam. Toch een leuke ervaring en de 4 Euro toegang meer dan waard.

Na het concert hebben we gevieren in een Italiaans restaurant Lasanga gegeten. Het zag er lekker uit, was het ook, maar 2 porties hebben we IMGP0794terug moeten sturen om dat het van binnen nog koud was. Jammer, maar niet te min lekker. Terug bij de campers kunnen de stoelen naar buiten en lekker in de zon zitten. Inmiddels blijkt er ook een deelnemer van de reis hier op de plaats te staan. Hij blijkt organist te zijn, dus gaat het gesprek over orgels en het concert dat hun gemist hebben omdat ze er te laat voor waren aangekomen.

Zaterdag 9 mei. Gisteravond hadden we afgesproken om de afstand naar Podersdorf ( het officiële startpunt van de reis) in 2 keer te rijden. Ons overnachtingsdoel is Ybbs aan de Donau, 135 km verder. Met zijn vieren vertrekken, nadat Hans eerst nog zijn afvalwater geloosd heeft,  om 10.00 uur richting Ybbs a.d. Donau. Eerst een stuk door de stad met soms erg krappe doorgangen en later de B-weg richting Oostenrijk. De grens bereiken we al snel en direct er na is een enorm tankstation waar de diesel maar 1,17 kost. Dus hebben we beide de tank vol gegooid. De weg verder is prima en erg rustig. En vooral mooi om dat hij helemaal de Donau volgt. Voortdurend mooie uitzichten. Onderweg drinken we op één van de spaarzame parkeerplaatsen gezamenlijk een kopje koffie IMGP0802_compressed

Bij Ybss aangekomen hebben we eerst een broodje gegeten. De parkeerplaats ligt pal aan de Donau en je kijkt op een enorm sluizencomplex. We zijn er al om 13.00 uur dus besluiten we nog wat verder te gaan en kiezen voor een mogelijkheid bij een Gasthof in Loosdorf, zo’n 32 km verder. Daar krijgen we een plek in de tuin van het restaurant, onder de fruitbomen die helaas net uitgebloeid zijn.  Het kan allemaal net, een erg nauwe ingang en overal lage takken van de fruitbomen.

IMGP0803_compressedWij arriveren om 15.00 uur en kunnen hier ook weer lekker onze stoeltjes buiten zetten. Even later komt er een andere deelnemer van de groep aan die er ook wil overnachten. Het zijn goede bekenden van Hans en Mieke en al snel zitten we gezellig met z’n zessen aan een drankje. Om 6 uur gaan we gezellig in het restaurant een heerlijke Wiener schnitzel eten en om 8 uur duikt iedereen in z’n camper.

Zondag 10 mei. We worden wakker met een strak blauwe lucht. Waarschijnlijk als waardering voor alle moeders, want het is moederdag! Het restaurant zorgt voor de broodjes en na het ontbijt vertrekken we richting Podersdorf. Hans en Mieke rijden in één keer door en wij doen het rustig aan. Het weer is prima, maar wel veel wind. Onderweg in Berndorf drinken we een kop koffie. In de buurt van Wiener Neustadt klopt de routebeschrijving niet meer als gevolg van nieuwe wegen en nieuwe rotondes. Daar komen we Hans en Mieke weer tegen die ook probeerde de route weer te vinden. Van Mieke krijgen we een bakje aardbeien, die onderweg overal te koop aangeboden werden en eten onze te terplekke op met de resterende broodjes. Het laatste stuk (zo’n 80 km) schiet niet op. We rijden van plaatsje naar plaatsje en overal max 50 k’/h. IMGP0807_compressedIn Podersdorf overnachten we op een camperplaats van een Weingut. Een prachtige, goed geoutilleerde grasveld. Er staat 1 deelnemer en kort nadat wij aankomen, komen er nog 2 bij.  Even gezellig bijkletsen en daarna de stoelen naar buiten en van de zon genieten. Er staat nog steeds veel wind, maar je kunt niet alles hebben. Morgenvroeg gaan we naar de startcamping.

Maandag 11 mei 2015. Van de camperplaats naar de camping in Poderdorf  is slechts 1,5 km. Om 11.00 komen we daar aan.

Camping Podersdorf aan Zee.IMGP0808_compressedIMGP0809_compressed

 

 

 

IMGP0811_compressedIMGP0818_compressed

IMGP0812_compressedIMGP0814_compressed

 

Het vervolg van deze reis staat onder en klik op “Griekenland 2015  van Podersdorf naar Griekenland”