Overwinteren 2014-2015- Silves

8 januari 2014. Het wordt bijna eentonig, een strak blauwe hemel en de zon komt om 09.00 al weer boven de horizon. Het zonnepaneel weer klaar gezet, ontbeten en broer Paul gebeld voor zijn verjaardag. Zij staan inmiddels in Vila Real. Wij gaan vandaag ook een stukje verder. Naar Silves. 35 km. Eerst de afvoer en toilet geleegd, daarna afscheid genomen van de buurtjes en vervolgens naar de Lidl om nog wat boodschappen te doen. Op weg naar Silves gas bij gevuld. Er kon toch alweer 32 liter gas bij. Hopelijk is er plaats in Silves naast het zwembad. Vorig jaar gingen we er ook naar toe en was er op de parkeerplaats links van het zwembad  ruimte genoeg, maar daar werden we de volgende ochtend weg gestuurd. De parkeerplaats rechts van het zwembad, dat is eenIMGP0695 legale camperplek, was het toen vol. Gelukkig nu konden we er nog een plekje vinden. Een mooie plek op asfalt en een breed grasveld voor de deur. We hebben tot bijna 6 uur in de zon voor de camper gezeten. In Lagos kropen we al, vanwege de koude wind,  om 5 uur in de camper. Hier staan we voorlopig prima.

 

9 januari 2014. IMGP0698De temperatuur buiten is 8 graden. Minder koud dan in Lagos. Daar was het vaak kort bij het vriespunt. Om 09.30 uur komt de zon al over de heuvel en kan het zonnepaneel al weer naar buiten. Na het ontbijt eerst maar eens de omgeving verkennen en de Lidl zoeken. Op de terugweg  (plm 2 km) zoeken we een ijzerwinkel om een hangslotje te kopen. Met dat slotje en een staalkabel,  vorig jaar gekregen van Theo, wil ik het zonnepaneel vastzetten aan de camper voor het geval we weg zijn. IMGP0696Op een gegeven moment gaf de temperatuurmeter een buitentemperatuur van 22 graden aan. We zijn erg blij met de plek waar we staan en realiseren ons dat we veel geluk hebben gehad om die te vinden. Er rijden regelmatig campers rond om een plekje te vinden, maar alles is bezet. Om 5 uur geeft de voltmeter aan dat de accu’s vol zijn.

 

10 januari 2015. Zaterdag, De buitentemperatuur is om 8 uur 8 graden. Maar in een korte tijd loopt die al op naar 10 graden. Het is vandaag niet zo uitbundig zonnig als gisteren. Water is beschikbaar via een kraantje op een kinderspeelplaats. Om 8 uur ben ik de enige die water komt tappen. Het toilet kun je legen in een put, waarvoor je de zware deksel moet ligten.  We gaan, na het ontbijt,  op zoek naar een andere grote supermarkt, Continente. Die is maar 750 mtr van ons vandaan. We zijn op zoek naar een Mop om de campervloer eens lekker te moppen. Samen met een broodje gaan we weer terug naar de camper. Ondanks de wolken af en toe hebben de zonnepanelen weer prima gewerkt. 20150109_113408_compressed20150109_113730_compressed

 

 

Enkele indrukken van Silves.

20150109_114227_compressed20150109_120341_compressed

 

 

 

 

 

Zondag 11 januari 2015. Een rustdag, IMGP0694Duidelijk te merken dat het zondag is. Het is erg stil op de camperplaats. Ondanks de zondag zijn de grote winkels zoals Lidl en Continente gewoon open. Ook komen er  regelmatig handelaren langs die b.v. sinaasappelen te koop aan bieden. Het weer is super, de temperatuur buiten loopt op naar 22 graden.

 

Maandag 12 januari 2015. Vandaag zijn we verhuisd, 10 meter verder. De Belgische buurman is vertrokken naar een leeg gekomen plek en wij zijn op die plaats gaan staan. De belangrijkste IMGP0704reden is dat we nu geen boompjes voor ons hebben die schaduw geven op het zonnepaneel. In de ochtend is het bewolkt. Wij wandelen weer naar de Lidl om enkele aanbiedingen te halen. Later ga ik met de scooter Silves verkennen en ontdek dat er nog een grote camperplaats is. De temperatuur loopt op tot 24 gr. Tot 6 uur, tot de zon onder gaat, kunnen we voor de camper blijven zitten. Dan koelt het weer snel af.

Dinsdag 13 januari 2015. Vanochtend was het weer wat bewolkt, maar in de loop van de dag klaart20150113_122035_compressed het weer, net als voorgaande dagen, weer op. We hebben het hier prima naar onze zin. Het zijn prima plaatsen en het is hier erg rustig. Af en toe vind je een briefje onder de ruitenwissers waarin aanbiedingen worde20150113_122914_compressedn gedaan, zoals van een restaurant met een voordelig menuutje. We gaan weer een deel van het stadje verkennen en daarna het aangeboden menu proberen in het restaurant in het centrum van Silves.

 

20150113_123046_compressed20150113_123853_compressed

Woensdag 14 januari 2015. Een van dagelijks bezigheden is water halen en de PortaPotti legen. Water kun je uit een kraantje halen, zo’n 5 min. lopen van de camper. Met een slangetje tapje water iIMGP0701n een gieter of plastic flessen van 6 liter.  De porta Potti kun je in het openbare riool legen. Daarvoor moet je een zware gietijzeren deksel weg schuiven. Allemaal erg primitief dus, maar erg efficiënt en  iedereen doet het zo. Dus is het normaal. Overigens is de gemeente bezig om een nieuwe camperplaats te bouwen. Daar kun je, als dat klaar is, de camper totaal verzorgen.

Camperplek in wording.

Donderdag 15 januari 2015. Inmiddels staan we al weer 1 week in Silves en zijn we bijna 1 maand onderweg. Tegelijkertijd heeft het er alles schijn van dat de periode met het mooie weer (bijna 3 weken aan 1 stuk zon) voorlopig voorbij is. We zagen het gisteravond al tijdens het weerbericht op RTL4. Donkere wolken wisselen zich af met af en20150116_110338_compressed toe een vleugje zon en het waait behoorlijk hard. Dat is wel weer even wennen.  Tussen twee regenbuien door hebben we bij de Lidl een broodje gehaald. Lekker vers met een knapperig korstje. We hebben er ook een vriend bij. Een hond die altijd in ons laantje rond loopt en her en der wat te eten krijgt. Het is een lief en erg rustig beest. Men heeft hem Tobi gedoopt en daar luistert hij ook naar.  Hij dringt zich nergens op maar komt toch makkelijk aan zijn kostje. Gisteren gaf Rina hem een plakje worst en daarmee was, wat hem betreft,  de vriendschap voor eeuwig geregeld. Van ochtend, toen ik de deur open deed stond hij kwispelstaartend voor de deur.

Vrijdag 16 januari. Hoera Oscar is jarig en is vandaag 50 geworden, Abraham dus. We feliciteren hem telefonisch met z’n verjaardag. Ook hadden we via Greetz een kaartje gestuurd. Het weer is net als gisteren, wolkenpartijen, met af en toe een paardruppels en afgewisseld met zon. Gisteravond en vannacht heeft het stevig geregend. Vanochtend hebben we, voor de broodnodige beweging, een rondje over het hele terrein gewandeld en enkele foto’s gemaakt waaronder de dreigende  wolken

20150116_113420_compressed20150116_112642_compressed

IMGP0705_compressedVandaag aten we de restanten van de spaggeti van gisteren op en daarna kreeg Tobi de rest en dat vond hij, net als wij,  ook erg lekker. Je kunt merken dat het tegen het weekend aan loopt. Er komen veel campers binnen op zoek naar een plekje en dat valt niet mee. Er is weinig verloop. Alleen achteraan op de nieuw te bouwen camperplaats kun je altijd nog wel een plekje op het zand vinden. Het grote voordeel van deze plek is dat we op asfalt staan, vooral belangrijk als het regent. Je loopt dan geen zand e.d. mee naar binnen. Zoals eerder gezegd wij vinden dit een prima camperplaats.

Zaterdag 17 januari 2015. Mijn internet tegoed blijkt op te zijn. Dus naar de MEO winkel om MB’s bij te kopen. In dit geval zijn we naar de MEO telefoonwinkel gegaan om te laten opwaarderen.  Je koopt 10 uur internet voor 10,00. Op de simkaart zat 200 Mb en daar hebben we precies 3 weken mee gedaan. Het weer is net als gisteren afwisselend bewolkt en de temperatuur is 15 gr. Bij de Lidl weer boodschappen ingeslagen voor minstens 2 dagen. Morgen zijn de winkels wel open, maar het weerbericht voor morgen is regen. Dus zullen we waarschijnlijk  niet veel buiten komen. Dat wordt Rummikubben dus.

Zondag 18 januari 2015. Het heeft de hele nacht geregend samen met stormachtige wind. De camper stond af en toe gewoon te schudden. Dat kan dus ook in de Algarve.  Hierdoor was het niet koud, de temperatuur kwam niet onder de 13 gr. We dachten in eerste instantie dat wordt een pyamadag. Maar ….. in de loop van de ochtend kwam de zon al weer regelmatig door, zodat onze accu’s toch weer opgeladen werden. Ons middagsmaal was andijviesla, het lievelingskostje van Rina. ‘Nadat we ‘s-avonds het weerbericht op RTL4, Studiosport, Moordvrouw en Divorse bekeken te hebben doken we weer in onze nestjes. Volgens het weerbericht zou morgen weer wolkenloos zijn.

Maandag 19 januari 2015. Het heeft vannacht weer geregend. Het waren kleine buitjes, maar om 09.00 uur was de lucht weer stralend blauw en scheen de zon weer over de heuvel in het oosten. Na het bekende ochtend ritueel,  zonnepaneel buiten gezet, 20 liter water gehaald en de toilet geleegd hebben we ontbeten met oud brood van zaterdag. IMGP0712_compressedLater op dag ben ik in het zwembad gaan informeren wat de toegangseisen zijn. Je kunt niet zo maar gaan zwemmen. Badmuts, teenslippers en een wedstrijd zwembroekje zijn verplicht. Maar dan mag je voor 2,50 anderhalf uur zwemmen. Verder ben ik poolshoogte gaan nemen in de wasserette. Er staan 2 14 kg en 4 7 kg machines voor resp. 6,50 en 4.50. Inclusief zeeppoeder. Drogen kost 1,50 per 10 minuten. Dat zullen we binnenkort maar eens gebruik van gaan maken. Op sommige plaatsen in Portugal komen ze de vuile was halen en brengen die gestreken en wel weer terug, hier in Silves kent men dat niet.

Dinsdag 20 januari 2015. Het heeft vannacht nog weer wat geregend en het beloofd vandaag geen superdag te worden. Bewolking afgewisseld met een beetje regen maar ook af en toe zon. Rina zei: “Ik heb na gedacht” “Als we vandaag eens aan de was gaan. Het is toch niet zo’n mooi weer”. Oké afgesproken. Na het ontbijt (met een zelf gebakken broodje) de vuile was bij elkaar gezocht en 2 tassen gedaan. Het is maar 10 min lopen naar de wasserette en we hadden geluk, alle machines waren nog vrij. 2 kleine machines gevuld, muntjes in de automaat en draaien maar. Hij doet er 55 minuten over. Daarna alles 2x in een 14kg droogtrommel, na 1 keer is de was nog niet goed droog, en daarna de zaak opvouwen en terug naar de camper. Super alles in goed 2 uur schoon en droog en in de kast. Rina gaat daarna haar medicijnenvoorraad bijwerken en ik maak het eten klaar: gebakken piepertjes met tuinboontjes en echte Hollandse frikadellen met uitjes, currysaus en mayo. Koningsmaal. Gelukkig komt de zon er nog regelmatig door zodat de zonnepanelen hun werk kunnen doen. Het waait af en toe flink en het is niet warm, 14 gr. Uit de wind is het 17 gr.

Woensdag 21 januari 2015. De winter is al weer een maand onderweg. Dat kun je hier vooral goed merken aan de lengte van het daglicht. In december was het om 5 uur al donker, nu kunnen we tot 7 uur de zon nog zien. Het was vannacht niet erg koud en dat betekent20150126_111147_compressed dat er veel bewolking is. Voor het ontbijt een voorbakbroodje gebakken en een eitje gekookt. Daarna naar de Lidl gewandeld. Gelukkig hielden we het droog Vandaag hebben de zonnepanelen maar net genoeg geleverd om vanavond onbezorgd TV te kunnen kijken. We hebben op RTL4 de film Jackie zitten kijken. Typisch weer zo’n NL-film. Wel of en toe mooie beelden van Amerika maar allemaal zo traag en slaapverwekkend, zonder van de stroom.                                Blik op de vesting van Silves.

Donderdag 22 januari 2015. Het was vanochtend 12 gr buiten en 16 gr binnen. Dus een kachel was niet nodig. Verder het normalen ochtendritueel: broodje bakken, water halen, wc-tje legen en afval naar de container brengen. Het is weer bewolkt maar gelukkig komt de zon er regelmatig door. Om 11.00 uur is het buiten alweer 15 graden. 20150126_121415_compressedDaarna een lekker kopje koffie gedronken met een typisch Portugees klein gebakje: een Pastel de Nata. Vandaag eten we een keer oer Hollands: Zuurkool met rookworst. Het weer is toch nog aardig opgeknapt de buitentemperatuur is 20,2 graden. Echt weer voor winterkost.

 

 

Vrijd20150123_112805_compressedag 23 januari 2015. Vandaag gebeurt er weinig. We gaan boodschappen doen bij de Lidl. Niet zo zeer voor de boodschappen, maar meer voor de wandeling, we moeten in beweging blijven. Onderweg komen we steeds langs het gemeentelijke marktgebouw en een ook een paar restaurants die een menu aanbieden voor 7,50 Euro. Hoofdbestanddeel is gegrilde kip. De kippen worden op een groot houtskoolvuur gegrild. De kip wordt middendoor gesneden en open geklapt op de gril gelegd.

Zaterdag 24 januari 2015. De temperatuur bij opstaan was maar 8 graden. Dat betekend dat we vandaag waarschijnlijk meer zon krijgen  IMGP0707_compressedIn de ochtend eerst weer bewolking, met ochtendrood, daarna van 2 tot 6 volop zon. We hebben lekker de hele middag buiten in de zon gezeten. Vandaag even met de scooter naar de Lidl geweest om brood en water te halen. Verder valt er weinig te melden.

 

Zondag 25 januari 2015. Het is vanmorgen maar 6 graden maar de zon komt om 9.15 al weer over de heuvel. Het is de hele dag schitterend weer geweest. Om 12.00 uur was het al 18 gr. Uiteindelijk werd het 23 graden! We zijn vandaag ook weer verhuisd. We zijn  vandaag precies 1 maand in Portugal. Een Belgische camperaar die een straatje hoger stond kwam vragen of we belangstelling hadden voor zijn plekje. Hij vertelde dat hij morgen wilde vertrekken. IMGP0710_compressedDie plek was erg gewild omdat je een mooi uitzicht hebt op het zwembad en een  kinderspeelplaats. Daar wilden wij graag gebruik van maken. We zijn maar gelijk van plek gewisseld. Hij kan dan morgen vertrekken op het moment dat hem dat past en wij niet hoeven op te letten dat de plek door iemand anders ingenomen wordt. Om 18.30 uur ging voor ons de zon onder.

 

Maandag 26 januari 2015. Net als gisteren is het weer 6 grad20150126_152217_compresseden (binnen 10) Maar dat garandeert weer een super zonnige dag. Ala we om 12 uur terug komen van het boodschappen doen is het al 18 graden. Om half 5 werd het zelfs 25 graden! In de middag met m’n beide telefoons en het tablet naar de receptie van het zwembad waar we gratis Wifi kunnen gebruiken. Er was ook weer een weekverslag van Theo en Lien, zoals altijd weer een kostelijk geschreven verhaal. Om half 7, na een heerlijke portie andijviesla ruimen we de buiten spullen op en gaat de deur dicht.

Dinsdag 27 januari 2015. Bij het opstaan (8 uur Port. tijd) was de buitentemperatuur 5 gr. Dat beloofd dus weer een zonnige dag. Om 8.12 uur komt de zon weer over de heuvels en heeft verder de hele dag weer geschenen,IMGP0714_compressed Weer een super dag. Boodschappen doen was vandaag niet nodig, dus maakten we weer een wandeling in de buurt. Onderweg in de Continente een kopje koffie met een Pastel de Nata genoten en de rest van de dag helemaal niets uit gevoerd, luieren dus. Om  6.30 uur verdween de zon weer aan de andere kant achter de heuvels.

 

Woensdag 28 januari 2015. Vannacht was het minder koud: 10 gr. Het water moest aangevuld worden, dus met de scooter 4 flessen van 6 liter bij onze gemeenschappelijke waterkraan getapt. Daarna bij Continente een vers broodje gehaald en samen met een gekookt eitje samen het ontbijt gegeten. Er zit een weersverandering aan te komen. In de verte zijn wat wolken te zien. In ieder geval is de wind kouder. Toch heeft de hele dag de zon geschenen.

Donderdag 29 januari 2015. Vandaag staan we al weer 2 weken in Silves. Inderdaad het weer is helemaal veranderd. Donkere wolken waar je ook maar kijkt. Eerst even een vers broodje bij Continente gehaald.  Vandaag weer samen naar de Lidl gewandeld om de nieuwe folder op te halen. Gelukkig is het droog gebleven. In de middag is de zon weer gaan schijnen weliswaar afgewisseld met wolken. Door het zon tekort vandaag staan er tegen de avond in ons straatje 5 aggregaten te draaien. Wij kunnen het gelukkig nog zonder  zo’n bromtol af.

Vrijdag 30 januari 2015. Vandaag was een dag van  harde wind en wolken afgewisseld met zon. Koud was het zeker niet. We konden nog wel een tijdje buiten zitten. De enige actie  van vandaag was 4 kannen water halen. Een dag dus om te luieren en na te denken over de komende tijd. Aan 1 kant hebben we het hier wel gezien en zou je wel eens verder willen om Portugal te ontdekken, maar aan de andere kant is dit een geweldige  plek en een gelijkwaardige zal niet mee vallen. Hier hebben we alles op loopafstand en hebben de noodzakelijke voorzieningen dus blijven we nog maar even hier. En niet minder belangrijk het is hier (nog) gratis. Broer Paul, die op dit moment met z’n camper in Messines de Barthelomeo staat, vraagt per SMS of er hier nog een plek vrij is. Ze willen morgen hier naar toe komen. Ik beloof voor ze uit te kijken.

Zaterdag 31 januari 2015. Het weer is niet al te best, veel bewolking en nog meer wind. Na het ontbijt met een vers broodje van de Continente ga ik op zoek voor een plekje voor Paul en Toos. Zo waar vind ik er een en zeker de plek IMGP0718_compresseddoor er mijn scooter op te zetten. Even later komen ze al aanrijden en kunnen ze de plaats in nemen. Later op de dag komt er betere plek vrij en verhuizen ze daar naar toe. Ze staan nu schuin tegenover ons. Inmiddels hebben we een andere zwerfhond die steeds in de buurt van ons blijft en zelfs onder onze camper, of voor onze deur,  gaat liggen slapen. De vorige hond zien we niet meer en is volgens zeggen door Engelsen mee genomen. Dat beestje heeft nu een thuis.

Zondag 1 februari 2015. Bij het opstaan ziet het weer er een stuk beter uit. In eerste instantie een strak blauwe hemel, later komen er wolken bij. In de zon is het prima om buiten te zitten, maar als hij achter een wolk schuif is de wind koud. Toch wordt het 18 gr. We hebben besloten dat we vandaag aan de grote schoonmaak gaan. Ik mag Rina d’r haar verven en daarna hebben we allebei uitgebreid gedoucht. Dat betekent eerst de douche leeg pakken (die is voor lange kleding tot klerenkast  gepromoveerd) Alles wordt tijdelijk op een bed gedeponeerd en dan kunnen we onder de douche. Daarna is het natuurlijk een rommeltje en moet alles weer opgeruimd worden. Matjes er uit en de vloer moppen en daarna alles er weer in. Maar dan is de camper toch weer schoon en opgeruimd. Op het menu van vandaag staat spaghetti.

Maandag 2 februari 2015 Het is zwaar bewolkt en beloofd niet veel goeds. Het heeft vannacht geregend en in de loop van de dag valt er af en toe nog  een miezer regentje. We hebben besloten om de was te gaan doen. Naast de wasserette is een restaurant waar je voor een hele schappelijke prijs goed kunt eten. De wasmachine doet er 1 uur over en 2 x drogen nog een half uur. In die tijd kun je prima eten. Voor de somma van 10,00 hebben we eenvoudig maar heerlijk gegeten, incl. 4 drankjes incl. 23% BTW. Daar kun je zelf niet voor koken. In de wasserette is ook gratis WiFi om de mailtjes weer op te halen. Er is ook weer een weekverslag bij van Theo en Lien (zie ons verslag van vorig jaar). Inmiddels zijn ze ook in Portugal gearriveerd. Later in de middag nog de obligatorische wandeling naar de Lidl voor een vers broodje. Aan het einde van de dag hebben de zonnepanelen er toch weer voor gezorgd dat we voldoende stroom hebben voor de TV vanavond. In het weerbericht van RTL4 zien we dat het morgen nog niet beter wordt.

Dinsdag 3 februari 2015. Het weerbeeld is gelijk aan gisteren. Geen regen, maar wel veel wind. Toch nog voldoende (zon)licht gehad voor de noodzakelijke stroomvoorziening.

Woensdag 4 februari 2015. Om 9.10 de zon al hoog aan de blauwe hemel, maar wel koud: 6 gr. Dus een poosje de kachel aan. Maar dan blijkt hoeveel kracht de zon al heeft. Met de zon op de voorruit is het in de camper al snel behaaglijk warm. Ook buiten loopt de temperatuur op tot zo’n 16 gr om 12.00 uur. Behoudens water halen en een vers broodje kopen valt er weinig te melden. De hele middag lekke buiten gezeten.

Donderdag 5 februari 2015.  Net als gisteren weer om 9.10 de zon hoog aan de hemel. De buitentemperatuur was nog iets lager dan gisteren maar het was vooral binnen een stuk kouder: 9 gr. Gelukkig dat we een prima kachel hebben. Tussen de middag hebben we weer in het restaurantje naast de wasserette gegeten. Om 15.00, als we water voor de koffie op willen zetten brandt het lampje in de display rood en is het symbooltje met het gasflesje aan. Gas op. Oké camper rijklaar maken en naar Portimao (20 km verder) om LPG te tanken. 38 liter ging er in, dus waren beide flessen echt wel leeg. Ook gelijk de dieseltank maar gevuld. Gas kost 0,66 per liter, diesel 1,15 Verder vullen we dag met van de zon genieten. Het wordt nog ruim 17 gr.

Vrijdag 6 februari 2015. Voor de 3e dag op rij het zelfde weerbeeld. Geen wolkje aan de lucht en zon. Gelukkig hebben we weer genoeg gas, want het is weer net als gisterenochtend  koud. Ons internetabonnement was weer opgebruikt dus zijn we weer naar de telefoonwinkel gegaan om hem op te waarderen. Voor 10,00 kunnen we weer 10 uur internetten. Dat moet genoeg zijn tot einde februari. Vanmiddag net de scooter een stukje richting Portimao gereden om een paar foto’s van boven af te maken.

IMGP0722_compressedIMGP0725_compressedIMGP0727_compressed Dit is op de voorgrond de grote parkeerplaats met een hamburger restaurant, een snackbar, en een kinder speelplaats (waar wij het water halen) daar achter het overdekte zwembad en daar weer achter de campers. Na de wandeling naar de Lidl in een snackbar een tosti gegeten met een heerlijke bak koffie. Om 6 uur Portugese tijd een kapper opgezocht om me weer een beetje toonbaar te laten maken.

Zaterdag 7 februari 2015. Het was vanochtend echt koud. Om 8.00 uur was het nog maar 3 graden, maar het zadel van de  scooter was wit bevroren.  Binnen nog maar 9 graden dus moest de kachel echt wel even aan.  Verder de hele dag weer zon. De max temperatuur was vandaag 15 gr. Maar dan wel als je uit de wind zat. Maar met het vest aan in de zon is ook lekker.

Zondag 8 februari 2015. Het weer is als gisteren, verder niets te melden.

Maandag 9 februari 2015. Het weer is volledig om geslagen.  De zon schijnt wel, maar de wind heeft stormkracht. Buiten zitten was niet mogelijk ondanks dat de buitentemperatuur uit de wind op liep tot 20 graden. Er is duidelijk een weersverandering op komst. We trotseren de wind om bij de Lidl boodschappen te gaan. Heen hadden we hem tegen maar terug lekker in de rug en dan met het zonnetje erbij was dat lekker.

Dinsdag 10 februari 2015. De storm is gebleven, maar daarbij heeft het de hele nacht en ook de rest van de dag continu geregend . De wind en de regen stond pal op de linker kant van de camper. Toen ik om 9 uur het gordijn van het grote raam open deed zag ik het water  aan de binnenkant druppelen. Wat nou? het raam niet goed dicht? Maar nee alles zit goed dicht IMGP0728_compresseddus moet het een lek zijn. Kom op zeg, nog geen 3 jaar oud en nu al lekkage. Aan de buiten kant tussen twee buien door zo goed als zo kwaad de boven rand een beetje droog gemaakt en er tape op geplakt. Hiermee is de ergste lekkage voor even opgelost. Het hele raam zal er uit moeten, maar dat laat ik bij voorkeur toch door de dealer doen. Onze buurman Wim heeft gelukkig nog wat buthyleenkit in de spuit zitten. Als het droog wordt kan ik een rupsje kit over de naad leggen. Maar dat wordt pas morgen want het heeft de hele dag en een gedeelte van de nacht geregend. Een bijkomstigheid van die regen is dat de zonnepanelen ook niets gedaan hebben, zodat de accu’s niet bijgeladen zijn. In het noodgeval kunnen we het aggregaat nog gebruiken. Gelukkig was dat niet nodig en hebben we tot 11 uur TV kunnen kijken. Hopelijk hebben we morgen weer zon om de accu’s weer bij te laden.

Woensdag 11 februari 2015. 2-ledig hoera het is droog en door een dun wolkendek schijnt er een waterig zonnetje. Er liggen nog een paar druppeltjes in het raam, maar de tape heeft het grotendeels tegen gehouden. Als eerste de tape verwijderd. Dat viel nog tegen, van de lak liet het zich makkelijk verwijderen maar van de raamlijst al erg moeilijk. Daarna met de kitspuit (die ik onlangs bij de Lidl gekocht had, hoezo toeval bestaat niet) een rupsje kit over de naad tussen de camper en raamlijst gelegd. Hopelijk is dat voldoende tot 23 maart tijdens de servicebeurt bij de dealer. En ook hoera voor onze jongste broer die vandaag zijn 60-ste verjaardag viert. Even bellen dus en hem feliciteren.

Donderdag 12 februari 2015. Gelukkig de zon schijnt weer, maar er is wel veel wind. De temperatuur loopt op tot 20 graden, maar je moet echt wel uit de wind blijven, anders is buiten zitten niet lekker. Tijdens de wandeling naar de Lidl hadden we de wind tegen, maar terug achter en met het warme zonnetje in de rug heel lekker. 20150209_125844_compressed20150209_125950_compressed Op onze wandeling  naar de Lidl komen we iedere keer hier langs.

Vrijdag 13 februari 2015. Hele dag weer zon en veel minder wind. Onze buurtjes houden het na 2 maanden hier gebivakkeerd te hebben voor gezien en vertrekken naar vrienden die in  Castor Marim staan. Dat ligt tegen de Spaanse grens aan. Paul en Toos schuiven op en zijn nu onze buren. De vrij gekomen plek wordt door een Nederlandse camper ingenomen. Gelukkig geen Fransen. De plaats hier wordt overspoeld door Fransen die niet meer naar Marokko durven te gaan. Je mag niet generaliseren, maar het zijn over het algemeen niet de prettigste camperaars. Aan het einde van de middag maar even met de scooter een vers broodje  ( Avo de Tao) bij de Lidl gehaald en gelijk maar 2 x 6 ltr water en voor de avondkoffie nog een paar Pastel de Nata gebakjes mee genomen.

Zaterdag 14 februari 2015. Het is bewolkt. Toch maar het extra zonnepaneel buiten gezet. Helaas het heeft niet veel geholpen. De zon heeft zich weinig laten zien. In de middag was er een carnavalsoptocht voor kinderen. Behoudens een paar SMS-jes met de kinderen valt er verder weinig te melden.

Zondag 15 februari 2015. Het is weer bewolkt en het heeft de afgelopen nacht behoorlijk geregend. We komen de dag door met lezen, puzzelen en Rummykup.

Maandag 16 februari 2015.  Het is in eerste instantie weer bewolkt maar gelukkig klaart het te de middag op kunnen we na 3 uur lekker buiten in de zon zitten. De weers verwachting voor de komende dagen belooft beterschap. Het is de 3e maandag in de maand en dat betekent een grote (maand)markt in Silves. Rina wilde liever in de camper blijven dus ben ik met de scooter even gaan kijken.  Zoals verwacht was het het zelfde recept als de markt in Lagos. Niets nieuws en had het snel gezien. Rina had dus niets gemist.

Dinsdag 17 februari 2015. Een nacht met een sterrenhemel maar ook met een stormachtige vlagerige wind. De camper stond regelmatig te schudden. Van slapen is niet veel gekomen. ‘s-Morgens nog steeds die wind maar ook volop de zon en 9 graden. In de middag ging de wind gelukkig liggen en konden we lekker buiten zitten. Halverwege de middag leek het in de verte  bewolkt te worden. Dat bleek de rook van een bosbrand te zijn. Geen idee hoever het van ons vandaan was, maar konden de brandlucht ruiken.

Woensdag 18 februari 2015. Om 7.45 kwam de zon alweer over de heuvel. Tot 15.00 uur een wolkeloze hemel en een temperatuur van 22 graden! Daarna wolken. Heerlijk weer, in het T-shirt en een korte broek op de scooter een broodje halen. Waar kan dat op 18 februari?

Donderdag 19 februari 2015. Het zelfde beeld als gisteren, alleen zijn we ‘s-ochtends weer naar de Lidl gewandeld om onze boodschappen te halen. O.a. een pak van 5 ltr rode wijn voor 4,99!  Alles bij elkaar hadden we toch weer aardig wat te sjouwen. Rina de rugzak vol en ik, voor het evenwicht,  in iedere handen een tas met boodschappen.

Vrijdag 20 februari 2015. Duidelijk ander weer. (was ook aangekondigd) De zon heeft moeite om door de bewolking heen te breken. Het is buiten 7 graden en binnen 11. Vandaag gaan we naar het zwembad om te internetten. Bij een kopje koffie heb je daar volle bak Wifi. We gaan dmv Greetz een paar felicitatiekaarten versturen. Dat kost veel internettijd, dus doen we dat niet via het mobile internet. We hebben daar ook maar gelijk gegeten. Inmiddels was het weer helemaal opgeknapt en konden we lekker buiten zitten.

Zaterdag 21 februari 2015. Het heeft vannacht en vanochtend geregend. Vandaag maken we er een wasdag van. Boiler aan gezet en na het ontbijt eerst onder douche en daarna met de vuile was naar de wasserette, ideaal. Met 2 tassen vuile was op de scooter er naar toe  2 machines gevuld, 4,5 Euro er in en draaien maar. Met de scooter weer terug naar de camper en 1 uur later weer terug om alles in een enorm grote droogtrommel te doen. Een 1/2 uur later alles netjes schoon in de tassen en weer terug naar de camper. Bij terugkomst wachtte Rina mij met een somber gezicht op, “hier zul je niet blij van worden”, Wat is er gebeurd? het zonnepaneel is omgevallen en de hele glasplaat is in honderd duizend stukken gebroken. Die is dus kapot,  Door gemeten, maar hij doet helemaal niets meer. Ondertussen had Rina wel het eten klaar. Andijviesla, haar lievelingsgerecht. Net als gisteren is het weer helemaal opgeknapt en konden we buiten lekker uitbuiken.  Het kapotte zonnepaneel heb ik maar in de container gegooid, erg jammer. We hebben er erg veel plezier van gehad. Gelukkig staat de zon inmiddels al een stuk hoger, zodat de 2 schuin gezette vaste panelen al veel beter leveren dan in december en januari.

Zondag 22 februari 2015. Om 8.45 uur komt de zon alweer over de heuvel. Het heeft vannacht wel behoorlijk hard gewaaid, maar het is nu weer rustig. Het is weer een mooie dag geworden. Wij hadden een uitnodiging voor de Valentine’s loop die vanaf het zwembad startte. Al vroeg werden we er met harde muziek er aan herinnerd. De opkomst was groot. IMGP0740IMGP0739IMGP0735

De wandelaars werden met bussen vanuit verschillende plaatsen in de Algarve aangevoerd. Vooraf er een warming up gedaan door iemand op het podium en ritmische muziek. Daarna hebben nog een kopje cappuccino gedronken in het barretje vlak bij het zwembad.

Maandag 23 februari 2015, Wisselend bewolkt met later weer zonnig. Max temperatuur =20 gr.  Toen ik ‘s-middags wilde ik even mijn emails bekijken bleek dat mijn internet minuten in eens op waren. Gisteren had ik nog 6,5 uur en vandaag was het in één keer op. Mogelijk is de Mobile Wifi niet afgesloten en dan tellen de minuten gewoon door. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om bij het zwembad te internetten. Tja tja tja wat zullen we vandaag weer eens eten? Wat dacht je van zuurkool met rookworst? Heerlijk! Met een glaasje Portugese wijn en een Griekse Yoghurt met honing toe. Weer een koningsmaaltijd.

Dinsdag 24 februari 2015. Het weer is gelijk als gisteren. ‘s-Middags hebben we Lasagna met een beetje sla er bij gegeten. En natuurlijk een toetje, deze keer  ‘een ijsje op een stokje. s-Avonds voetbal bekeken. Manchester – Barcelona , 1-2.

Woensdag 25 februari 2015. Hoera er is er één jarig vandaag: Sigrid is jar erig. Vandaag weer een prima dag. We zijn samen met Paul en Toos naar Portimao en Ferragudo geweest. 20150225_140005_compressed20150225_154956_compressedPaul moest nodig gas tanken en wilden een camperplaats in Portimão bekijken. Daarna zijn we naar Ferragudo gereden en hebben we daar op het ons bekende pleintje in het zonnetje gegeten. Een lekkere mixed gril en patat. En gelijk maar een glaasje gedronken op de verjaardag van Sigrid. Als toetje aardbeien met slagroom. Paul en Toos hadden vis.   Ook is daar vlakbij een mooie camperplaats met een uitzicht op zee en Portimao. Om 4 uur waren we na een gezellige dag weer terug. Nog even met de scooter water getapt en bij de Lidl een vers broodje gehaald. Om 5 uur hebben we Sigrid gebeld en gezellig gefeliciteerd met haar verjaardag.

Donderdag 26 februari 2015. Met de zon al weer boven de heuvel en de warmte er van op de rug ontbijten we met een gekookt eitje. Dat doen we normaal woensdags en zondags, maar gisteren ben ik het vergeten, dus vandaag een zacht gekookt eitje bij het brood. Na het ontbijt wandelen we weer voor de brodnodige beweging en een paar boodschappen naar de Lidl. Het diner vandaag bestaat uit het restant Lasagna van dinsdag. Met een beetje sla er bij smaakte dat weer prima. Later in de middag even naar het zwembad om te kijken of er nog email is. De rest van de dag van de zon genoten.

Vrijdag 27 februari 2015. Het heeft vannacht weer behoorlijk hard gewaaid. Dat doet het ‘s-morgens ook nog even, maar een uurtje later zijn de wolken verdwenen en de wind is gaan liggen. Het wordt weer een fantastische dag. Het werd weer net als gisteren 23 graden. Na het ontbijt gaat Rina een klein handwasje doen en ik het toilet legen in de put van het gemeente riool. 20150228_110620_compressedDaarvoor moet je een behoorlijk zware gietijzeren deksel lichten. Naspoelen doe je met water uit de vuilwater tank. Dat is douche- en afwas water. Het water uit de vuilwatertank tap ik om de zoveel tijd af en doe dat in lege Petflessen van 6 ltr. Per dag gebruiken we ongeveer 10 liter water. 20150228_125719_compressedDat halen we met 4 van die 6 ltr Petflessen te gelijk uit de kraan bij de kinderspeelplaats achter het zwembad. Dat doe ik met de scooter. Drinkwater voor de thee en de koffie kopen we per 6 ltr bij de Lidl. Kost 50 cent per 6 ltr!  Daar doen we meestal 2 dagen mee. Dus om de 2 dagen even met de scooter naar de lidl om een paar van die flessen drinkwater  te halen. Dat kombineer ik meestal met een vers broodje of soms flessen limonade zodat we die niet hoeven te sjouwen. Vandaag eten we rest van de zuurkool met worst van afgelopen maandag. Ik vind de opgewarmde zuurkool nog lekkerder dan als ze vers gekookt is. Een bakje Griekse yoghurt met honing toe en de koninklijke maaltijd is weer helemaal compleet. 20150227_163828_compressedLater in de middag even met de scooter naar de Lidl om een vers broodje te halen. Het brood is daar altijd vers. Ze bakken daar de hele dag door. Om 6 uur ‘s-middag  (NL tijd) gaat de TV aan en kijken we naar het nieuws. Meestal tegelijk met de broodmaaltijd. Om even voor acht uur kijken we naar het weerbericht op RTL4. Het is echt verbazend dat ondanks al het slechte weer in grote delen van Europa het hoekje van de Algarve en de Spaanse Costa’s  bijna altijd schoon blijft. Het beloofd morgen weer prima te worden. Om elf uur kruipen we dan in ons mandje.

Zaterdag 28 februari 2015.  De laatste dag van deze maand. Het gaat voor ons langzamer zeker opschieten. Als we half maart weer thuis willen zijn dan moeten we over week gaan rijden. Maar gelukkig hebben we nog een week. Het heeft de afgelopen nacht weer met vlagen hard gewaaid maar om kwart voor negen kwam de zon eventjes over de berg maar het is de hele dag wisselend bewolkt geweest met veel wind. Behoudens de dagelijkse bezigheden valt er weinig te vertellen. Paul en Toos hebben aan gegeven dat ze maandag vertrekken richting Ferragudo.

Zondag 1 maart 2015. Het weer ziet er een stuk beter uit. De zon schijnt al weer volop en er is nauwelijks wind. Het is zondag. dus beginnen we dag met het ontbijt en een gekookt eitje.Al snel kunnen de stoelen weer naar buiten. In de zon is het erg warm. De buitentemperatuur loopt op tot 25 graden! Een echte zondag dus. In het evenementen gebouw naast ons terrein staat dit weekend in het teken van de Algarve. Het evenement heet “ALgarve sustentavel 2015”. Het motto is “De Algarve is meer dan toerisme alleen”  We gaan er vandaag maar eens kijken. De entree is 2 Euro per persoon, is niet verplicht, maar hiermee steun je de plaatselijke brandweer.20150301_12250720150301_122659_compressed

 

 

 

 

20150301_125201_compressedBinnen zien we veel groen. Veel stands  met planten, vooral veel c20150301_172857_compressedactussen en vetplanten. Maar ook orchideeën. Er wordt ook een heel varken aan het spit gebraden.Verder krijgen we veel informatie over beveiliging van je huis en camper en buiten staat een democar met een complete  installatie voor het verwarmen van water d.m.v. een zonnecollector op je dak. Al met al heel interessant. Het is in de camper veel te warm om eten te koken, dus besluiten we om buiten op ons gaspitje pannenkoeken te bakken. Dit was weer een geweldige dag.

Maandag 2 maart 2015, 9 uur. Het is licht bewolkt, maar de zon komt er al weer doorheen. Het zier er naar uit dat het vandaag weer warm wordt. Inderdaad het werd weer 25 graden. Paul en Toos zijn om 11 uur vertrokken richting Ferragudo. Wij hadden al eerder besloten om morgen te vertrekken richt Quarteira. Dat betekent de scooter weer in de garage inpakken en goed vast sjorren. Ik verwacht niet dat hij er op weg naar huis nog een keer uit komt. Daarna het dak op om de zonnepanelen die ik schuin had gezet weer plat leggen en met 16 schroeven vast zetten. We gaan op dinsdag naar Quarteira met een bijzondere reden. Op Woensdag is er markt, daarvoor moet iedereen die er staat op dinsdag naar een veld er naast verkassen. Wij rijden dus naar het naast gelegen  en kunnen dan woensdag de markt bezoeken en woensdagsmiddags de camperplaats (de markt) oprijden. Dat is iedere week daar een hele volksverhuizing. We hebben er vorig jaar ook een aantal weken gestaan dus kennen het circus. Het is nu op dit moment 3 uur en ik zit in het zwembad om deze tekst te kunnen versturen. Morgen vroeg gaan we met de camper eerst naar de Lidl om boodschappen te doen en daarna rijden we richting Quarteira en hopen onderweg nog ergens LPG te kunnen tanken.

Het vervolg van ons verslag begint met een nieuw hoofdstuk, nl. Overwinteren 2014-2015 – Quarteira.