Overwinteren 2019-2020

Overwinteren 2019 – 2020

Bijgewerkt t/m 21 maart 2020

Evenals voorgaande jaren willen we het koude weer van NL ontlopen en zoeken de geplande route door frankrijkkopiewarmte op in Spanje en Portugal. Geplande vertrek maandag 4 november 2019.

De vooraf bedachte route door Frankrijk ziet er ongeveer zo uit.

Dit keer willen we via de oostkust van Spanje naar het zuiden trekken om uiteindelijk in het zuidelijke deel van de Algarve in Portugal te komen.

Maar het kan ook nog zomaar veranderen, door bv het weer, natuurrampen of Baskische toestanden. We zullen het zien.

Maar eerst vieren we zondag de 18e verjaardag van onze jongste kleindochter Veerle.

maandag 4 nov. Het is half elf als we vertrekken. We nemen een andere route. Via Kleve en Goch naar de A57. Die kunnen we helemaal naar het zuiden volgen. Later de A1 en de B51 richting Trier. Het weer is niet super, veel regen en af en toe een beetje zon. Onze geplande overnachting plek is Perl. Het 3-landen punt van Dld, Fr en Luxenburg. In Perl doen we eerst nog even boodschappen. Aankomst camperplaats 16,05 uur.  Gereden 361 km.  We betalen met de Ap 5,00

dinsdag 5 nov Perl – Piney 268 km. Vertrek om 9.30 uur Eerst in Schengen diesel en gas getankt. Via Metz, Nancy en St. Dizier naar Piney. Een camperplaats waar we al vaker overnacht hebben. Onder weg vaak regen en af en toe stortbuien. Aankomst in Piney om 13.45 uur.

woensdag 6 nov Piney – Vierzon. 268 km. Onderweg regelmatig regen en 2 omleidingen. Via Troyes en Auxerre richting Vierzon.  Aankomst Vierzon, na eerst bij  Super-U  getankt te hebben, om 14.15 uur.

don20191107_143006_compressedderdag 7 nov. Vierzon – Lembras  (in de buurt van Bergerac) 321 km. Aankomst 15.15 uur. Vertrokken met een waterig zonnetje maar verder de hele dag  regen, met fikse buien waarbij de ruitenwissers het moeilijk konden bijhouden. De camperplaats was voor ons nieuw en zag er prima uit en alle voorzieningen waren voor handen.

vrijdag 8 november. Het heeft de hele nacht geregend. Lembras – Hagetmau. Om 9.30 vertrokken. Opnieuw veel regen. Via Marmande en Mont-de-Marsan naar Hagetmau. Hier stonden we vaker. Aankomst 13.15 uur. 201 km gereden. Onderweg diesel getankt voor 1,418 p.ltr. Morgen gaan we naar Spanje.

zaterdag 9 nov, Hagetmau – Hueska (Sp) (217 km)we vertrekken om 9.15 uur met een waterig zonnetje, maar al snel kwam de regen weer. De bergtoppen van de Pyreneeën waren wit en naar mate we dichter bij de Somport Tunnel kwamen reden we door een dik besneeuwd landschap. 20191109_105316_compressedDe tunnel was 8 km lang en aan de andere kant het zelfde beeld. De Pyreneeën waren wit besneeuwd, maar de wegen waren gelukkig schoon. We passeren Jaca en komen uiteindelijk aan in Huesca.  De camperpllaats was prima, alle voorzieningen, en lag naast een voetbalstadion. We kwamen er aan om13.15 en zowaar scheen de zon  Er was kennelijk een wedstrijd want al snel kwamen de fans massaal toelopen. De luidsprekers van het stadion was goed te horen. Het werd snachts 4gr.

zondag 10 nov, Huesca – Moncofa. Hert is behoorlijk koud enin de nacht heeft het behoorlijk hard gewaaid, de camper stond te schudden. Het waait noch steeds hard. We tanken eerst even onze tank vol vertrekken 9.30 uur richting het zuiden. Het is bijna helemaal 20191110_154615_compressedeen 4-baans weg en we hadden de sterke wind schuin op de kop. Onderweg bij een wegrestaurant hebben we koffie gedronken. Dit restaurant lag op een heuvel en het stormde daar zo hard dat je gekromd tegen in moest lopen. De hele weg ligt op een hoogvlakte variërend van 800 mtr tot 1200 mtr. Aankomst Moncofa 15.00 uur gereden 368 km.


maandag 11 nov Het was vanochtend 12 gr. We zijn nu 1 week van huis en namen vandaag een verdiende rustdag. De eerste dag dat we opstaan met de zon!!.  Het zou volgens de berichten bewolkt zijn, maar de zon schijnt. Later op de dag wat lichte bewolking maar we kunnen nog steeds in onze korte broek buiten zitten. De afgelopen week (tot aan de Spaanse grens)  heeft het  iedere dag flink geregend. De vooruitzichten hier zijn goed. Morgen gaan we weer een stukje zuidelijker.

dinsdag 12 nov Moncofa – Cullera. vertrek 09.45 uur 109 km. Via op palen gebouwde wegen kom je in Cullera. Eerst bij de Lidl wat boodschappen gedaan en bij een pompstation van Carrefour voordelig getankt voor 1,15 p/ltr. Daarna via smalle straatjes door het 20191112_132219_compressedcentrum richting de zee. De camperplaats ligt slechts 200 mtr v20191112_132313_compressedan zee. We belanden helemaal achteraan via een hobbelige zandweg. Het is één grote chaos. Alles staat schots en scheef en hebben allemaal erg veel ruimte ingenomen, met als gevolg dat we moeilijk nog een plaatsje konden vinden. Buiten zitten was ook een crime als gevolg van heel veel kleine vliegjes. Hier blijven we echt niet langer dan 1 nacht. Het enige positieve was het prachtige weer.

woensdag 13 nov Cullera – Santa Pola (Grant Alacant) onder de rook van het vliegveld van Alicante. Eerst proberen we Daimus bij Gandia, maar TomTom kreeg het niet voor elkaar om ons via een reeks van eenrichtingswegen naar de geplande camperplaats te brengen. Dus kozen we voor plan B en zijn we naar Santa Pola gereden. Het weer was sowieso niet best, zwaar bewolkt, prima om te rijden dus.  Het leek op de foto een mooie plek en dat was het ook. We staan nu met de neus van de camper bi20191113_121103_compressedjna op het strand. 164 km. Om een uur of 11 begon de zon te schijnen en is tot de avond gebleven. Een minpuntje was de sterke wind die gelukkig naar mate de middag vorderde, werd die steeds minder sterk. We blijven hier minstens 2 dagen staan.20191113_150845_compressed20191113_151008_compressed20191113_151118_compressed

donderdag 14 nov. Santa Pola – Ceuti. Eerst naar Murcia, Op de camperplaats achter de Ikea stond het vol met campers, wel konden we onze toilet daar legen. Ons plan B was de camperplaats in Ceuti, 17 km boven Murcia. Een mooie ruime plaats met alle voorzieningen en een supermarkt op 250 mtr. 20191115_125357_compressedEr stonden veel campers uit Scandinavische landen en waren duidelijk lang parkeerders. We denken hier een aantal dagen te blijven, daarom zetten we de zonnepanelen schuin naar de zon toe. Samen met het extra losse paneel hebben we zeker stroom genoeg om o.a. de voetbalwedstrijden te bekijken.

vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag Het is alle dagen zonnig en af en toe nogal winderig, ‘s-morgens vroeg een graad of 8 – 10 en ‘s-middag zo’n 15 – 17 gr. kunnen we lekker buiten zitten.

woensdag 20 nov. Ceuti – Almeria. Gistermiddag de zonnepanelen weer terug gezet. We vertrekken al om 9 uur. Het doel is Almeria. 217 km Allemaal A7 snelweg. Onderweg zien we kilometerslange20191120_132745_compressed plastic kassen. We rijden door grotendeels landbouw gebied. O20191120_133022_compressedver het algemeen vlak met soms een paar hellinkjes en 1 tunnel. We arriveren om plm 13.00 uur op de Municipal camperplaats tussen flats en 200 mtr van de zee. Incl een prachtige, met palmbomen afgezette lange boulevard (incl joggers).  Prima plek om te overnachten, maar morgen gaan we weer verder. Het doel is Tablate, bij een stuwmeer,

donderdag 21 nov.Almeria – Bez20191121_132201_compressednar, 153 km. Eerst in Almeria getankt. Een route door de bergen van de Siërra Nevada. Een prachtige route met veel bergop en bergaf, hele mooie vergezichten en diepe ravijnen. Geen stukje rechte weg van 1 km. Maar wel heel mooi.

Onze overnachtingsplaats ligt bij de stuwdam van Beznar, Overiges is dit vandaag de 2e stuwdam. Helaas is het bewolkt met af en toe een spatje motregen, jammer voor de foto.

Camperplaats bij de stuwdam. 35 km onder Granada

Onderweg ……

20191121_121916_compressed20191121_124052_compressed

20191121_124132_compressed20191121_124145_compressed

20191121_132133_compressed20191121_121640_compressed 

vrijdag 22 nov. Beznar – La Pueblo de Cazelle 219 km Onze eerste gasfles is leeg. Het heeft een groot deel van de nacht flink geregend.We vertrekken ook in de regen en als de weg stijgt hebben we zelfs dichte mist. Daalt de weg weer dan regent het. Als we in de buurt van Granada komen wordt het behoorlijk druk. Na Granada is het ook weg e20191123_090047_compresseden 4-baans weg en schiet het lekker op. Halverweg Sevilla vonden we een gaspomp waar we de lege gasfles weer konden vullen. We overnachten zo’n 60 km voor Sevilla op een prima, maar kletsnatte camperplaats. In de middag en de nacht stormt het behoorlijk, waardoor we een onrustige nacht hebben. en gedeeltelijk tussen de naaldbomen.


zaterdag 23 nov. La Puebla de Cazella – Playa de Cabecca in de buurt van Monte Gordo in Portugal. De camperplaats wordt onder de camperraars “ADAM en EVA” genoemd. De CP ligt 200 mtr van zee/duinen. Vooradat we de grens over gaan, shoppen en tanken we eerst nog in Ayamonte (ligt net nog in Spanje)

Hiep, hiep hoera we zijn in Portugal. De zon schijnt en het is 22 graden!!!

20191123_135837_compressed20191123_135434_compressed20191123_135151_compressed

zondag 24 nov. Vandaag blijven we hier. De CP is erg mooi, waar erg saai. Er komt niemand uit de campers. Het is namelijk streng verboden om camping gedrag te vertonen. Geen stoeltjes buiten. Blokken onder de wielen wordt al zo gezien, De politie controleert regelmatig. Een boete kost 135,00. De omgeving is prachtig met een enorm zandstrand. Het langste en breedste strand van de Algarve. Heerlijk om vroeg in de morgen een strandwandeling te maken, Het was eb waardoor het strand 50 mtr breder was geworden.

20191125_073952_compressed - kopie20191125_075244_compressed20191125_074232_008_compressed

Zonsopkomst                                                         Een kokkelvisser en                                             vissende vogels

maandag 25 nov. We vertrekken om 10.30 uur naar Quarteira (plm 70 km). Het miezert een beetje. Jammer want het was een mooie route door bergachtig gebied. Aankomst in Quarteirav12.45 uur . Woensdag is er een grote weekmarkt. In vorige jaren heeft Rina er een paar broeken  gekocht en die nu aan vervanging toe zijn. Die markt (ook wel zigeuner markt genoemd)  is op de camperplaats daarom moeten we dinsdag verkassen naar een even groot terrein pal naast de camperplaats. Vandaag hebben we  de CP in Silves gebeld met het verzoek om een plekje voor ons te reserveren. Ze blijken vol te zijn, dus komen we op een wachtlijst te staan (op plaats 4)

dinsdag 26 nov. de grote verhuizing. We verhuizen vroeg zodat we voor aan staan en woensdag snel kunnen vertrekken.

20191129_081052_compressedwoensdag 27 nov. We gaan eerst naar de markt en konden gelukkig slagen. Er was maak 1 kraam die de gezochte broeken verkocht.

Daarna nog een keer de CP Silves gebeld en kon ons melden dat er waarschijnlijk een plaats vrij zou komen. We zijn daarom maar die kant op gereden. Daar aangekomen kwam inderdaad een plek leeg, zodat we zo er op konden rijden. Niet onze voorkeursplek, maar meestal wisselt het nog al eens, dus wachten we rustig af.donderdag

28 nov. De CP is al helemaal in kerstsfeer. Met kerstbomen en allerhande verlichting is de CP vrolijk versiert.

20191129_174612_compressed20191129_154424_compressed

woensdag 29 nov Een onderdeel van het dagelijkse rituee20191128_140544_compressedl is brood halen. We zijn door onze bakbroodjes heen dus gaan we naar de Lidl die een heel uitgebreid sortiment van broden en broodjes heeft. 

Rina  voor het eerst van haar leven achter de rollator. Het heeft veel moeite gekost om over bepaalde gevoelens heen te stappen, maar uiteindelijk is ze er erg blij mee.

20191128_142340_compressed20191128_141554_compressedVanaf nu maken we iedere dag zo’n wandeling en soms knopen we er onderweg gezellig een kopje koffie aan bij leuk koffietentje. En o.ja ik ben ook even naar de kapper geweest (was jullie nog niet opgevallen hè) Standje 3 met de tondeuse. De volgende keur neem ik standje 2.

zaterdag 31 nov. Gisteravond kregen we van bevriende camperaar te horen er in ons favoriete straatje een plek vrij zou komen . (omdat in deze rij voornamelijk Nederlanders staan, wordt het hier het Amsterdam straatje genoemd ) Na overleg met Philip (de baas hier) zijn we vanochtend verkast.

zondag 1 dec. vanochtend eerst zon, daarna regen en daarna afwisselend zon en wolken bij 16 gr. 2 gr minder dan gisteren.

zondag 8 dec. we staan nog steeds in Silves. Alle dagen prachtig weer met 18 gr. Behalve woensdag toen was het bewolkt. Prima weer om naar de wasserette te gaan en de was te doen. Iedere dag lopen we samen (rina met de rollator) naar de Lidl om broodjes te halen. Afgelopen vrijdag de aandrijfriem van de scooter gecontroleerd. Best wel een klus, maar goed dat ik dat gedaan heb.Hij is licht beschadigd. Voor de zekerheid zal ik er een voor reserve bestellen.20171203_124317

We hebben ook de kip traditie weer in ere gesteld. Buurman Jan haalt dan voor ons een halve portie kip.


vrijdag  20 dec. De afgelopen weken heeft het Portugese weer ons een beetje in de steek gelaten. Af en toe een hele dag zon, maar ook veel bewolking en regen. Vooral snachts. maandag 16 december zijn onze vrienden Jack en Anneke gearriveerd. Wij hadden voor hun een plekje georganiseerd. Dat was erg lastig want de camperplaats is continu vol. Ze waren er al vroeg en ik zou even voor ons vieren  koffie zetten. Dat ging helemaal mis. Ik gebruikte het verkeerde koffiefilter, Dat ding zakte scheef weg. Toen ik dat wilde corrigeren kreeg ik de hele brei van kokend hete koffiedik en water over mijn rechter arm. Door mijn reactie  spatte ik vervolgens de halve camper onder de smurrie. Snel een hele tijd met m’n arm onder de koude kraan en Rina kon alles op ruimen. Wat was ze blij. Uiteindelijk hebben toch met z’n vieren koffie gedronken. Uiteindelijk viel de schade aan mijn arm op 2 brandblaren nu  nog mee,  20191223_125433_compressedOndanks de bewolking lukt het ons nog steeds om voldoende stroom in de accu’s te krijgen. Gisteren donderdag 19 dec. zijn we (omdat het slecht weer was) we gas gaan tanken in Albufeira zo’n 30 km rijden. Jack en Anneke zijn meegreden. Tegelijk worden dan de accu’s weer opgelaten. Toen we daar de camperplaats  wilden bekijken waar broer Paul stond, kwamen we hem heel toevallig tegen buiten het camperterrein. Na even bijgepraat te hebben zijn we weer naar Silves gereden. De afgelopen nacht heeft het behoorlijk gestormd. De camper stond af en toe behoorlijk te schudden.  De verwachting is dat vanaf morgen het weer stabieler wordt.

24 dec. DE dag voor kerstmis. Vanaf zaterdag is het weer in positieve zin omgeslagen. Iedere dag alleen nog maar zon. Temp tot 21 gr.   Vervelend is dat de arm nog steeds pijnlijk is, zeker zeker als de zon er op schijnt. . We blijven smeren en hopen. Vandaag zijn we (+Jack) naar Amaceiu de Pera gereden om een rubber ring voor de Potti Potti te halen, een heerlijk ritje.

We schieten inmiddels aardig op naar de feestdagen. Daarom wensen wij jullie dit lezen 

Hele prettige kerstdagen en jaarwisseling toe

en uiteraard 2020!!! i.p.v. 2018

.25 december 2020. 20191223_124145_compressed.

20191225_182138_compressedKerstverlichting op de rotonde vlakbij de CP.

20191228_081633_compressedDe eerste ochtendzon schijnt op de kerk.

20191231_090347_001_compressedDe verbrande huid is flink aan het vervellen. (31-12-19)

26 december en verder. 2e Kerstdag kennen ze hier niet, alle winkels zijn gewoon open en iedereen is weer aan het werk. Wij doen op 2e Kerstdag de was. In de ochtend was het bewolkt, dus prima was-weer. Maar toen alles klaar was scheen de zon weer volop. Op vrijdag de 27e zijn we met J&A koffie gaa drinken bij de Continente en hebben bij MO (een kledingzaak in de supermarkt) een spijkerbroek gekocht voor 7,50  euro. 28, 29 en 30 dec schijnt de zon de hele dag volop. In de vroege ochtend is het amper 6 graden, maar in de loop van de dag loopt de temp op naar zo’n 20 a 22 graden. ‘sMidags moeten we met de rug naar de zon gaan zitten. Het is anders veel te warm. De regen die we de eerste week hadden, zijn we allang vergeten.

Vandaag 31 december Oudejaarsdag Het weer is super, vanochtend met J&A naar de Lidl geweest en koffie gedronken bij ons vaste adres bij de kinderspeeltuin. Het is druk in het stadje, kennelijk hebben veel mensen een vrije dag. De afgelopen ochtenden hebben we even de kachel aan gehad. Het was binnen 12 graden, buiten 5. Voorgaande jaren was het hier rond de jaarwisseling erg rustig. We wachten het af. Het zal zeker rustiger zijn dan in Nederland.

Vanaf deze plek wensen wij iedereen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar toe. 

Op z’n Portugees UM FELIZ ANO NOVO.

2020

Vandaag 7 januari 2020.  De jaarwisseling is voor ons hier een beetje bijzonder, eerst komt de jaarwisseling in Nederland met alle telefoontjes en een uur later hier in Portugal met een schreeuwende  sirene en daarna wat geknal in het dorp. De volgende morgen kom je bijna iedereen van de camperplaats  tegen die je in 3 verschillende talen een gelukkig nieuwjaar wenst.De afgelopen nachten waren behoorlijk koud, 5,6 en 7 gr. Tijdens die ochtenden heeft onze kachel een half uurtje gebrand. 2 dagen was het even bewolkt en was het minder koud. Alle dagen heeft de zon geschenen.   4 januari op m’n verjaardag, zijn we met Jack en Anneke in het dorp gaan eten. Heel gezellig. In de ochtend 20200108_115439_compressednatuurlijk de telefoontjes van de familie. zondag 5 januari weer de gebruikelijk kip Piri, die door een mede camperaar voor wordt ons  meebrengt.  maandag 6 januari  zijn Jack en Anneke naar huis vertrokken in verband met familie omstandigheden. Heel jammer dat ze weg zijn. We hadden regelmatig samen met hus boodschappen gedaan en koffie gedronken. … Met de scooter naar Portimao (een bouwmarkt)  gegaan om polyester te kopen om het gat in het linker voorspatbord te repareren. Hiermee heb ik het gat kunnen dichten. Op dinsdag 7 januari de reparatie afgewerkt met polyesterplamuur. Ook hebben we bij MO een outled kledingzaak  een 20200109_180230_compressedpaar shirts en een spijkerbroek gekocht.  Gelukkig is de arm weer helemaal in orde.

Het gat in het rechter voorspatbord is ontstaan toen we op de snelweg in Spanje gedeeltelijk over een pak dekzeil, dat voor ons van een vrachtwagen viel, reden. Het leek mee te vallen en zijn toen door gereden en de vrachtwagen ook, die zal het ook niet gemerkt hebben. Achteraf blijkt dat er een stuk van het spatbord afgebroken was.

9 januari. Vandaag in totaal 3 kwartier aan de telefoon gezeten in verband met onze ziektekosten verzekering. Half oktober hadden wij ons aangemeld bij kruiswerk achterhoek om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, VGZ.  Eind december zouden we dan van VGZ bericht krijgen. Dat kon niet sneller want er zouden erg veel mutaties zijn.  Omdat we nog steeds niets gehoord hebben, zijn we vandaag aan het bellen geslagen. Eerst kruiswerk, die belde later terug dat ze om privacy redenen de status van ons niet konden inzien. Advies: bel VGZ. Er zijn 4 wachtenden voor u ! We kregen Astrid, een heel vriendelijke dame, aan de telefoon die ons, na lang zoeken, wij in de wachtstand, vertelde dat zij helemaal geen gegevens van ons hadden gekregen. En wat nu???  Belt u de oude verzekeraar maar, die kunnen u misschien helpen. Aevitae gebeld, er zijn nog 4 wachtende voor u. Dat bleek een verkeerd nummer te zijn, we werden doorverbonden, er zijn 4 wachtenden voor u. Uiteindelijk kregen we een medewerker aan de telefoon die onze oude polis er bij gepakt heeft en aangaf als we een mailtje naar hun stuurde met het verzoek om de opzegging ongedaan te maken, wij dan weer bij hun verzekerd zijn. Dus maar een mailtje gestuurd en nu maar afwachten. De kreet overstappen is zo gebeurd, ja, dat zal wel.

14 januari Vandaag de eerste regen sinds begin december!! De weersverwachting voorspelt  dat we tot zaterdag regen kunnen verwachten, maar geen grote hoeveelheden. Nu, 14.00 uur schijnt zelfs af en toe de zon. Gelukkig20200113_082901_compressed maar dan kunnen de zonnepanelen een beetje hun werk doen. Gistermorgen, maar ook de 4 dagen ervoor, was het smorgens echt koud. Het zeiltje op de scooter was wit gevroren. Maar tegen de middag was het al weer in de zon 16 gr. Dat betekent dat we ‘smorgens wel even de kachel aan moeten doen. De 9e jan. was onze eerste gasfles leeg. Als het morgen ook nog bewolkt is gaan we maar gas tanken. Van de ziektekostenverzekering hebben we nog geen bevestiging ontvangen. Maar er is nog tijd. Vandaag heb ik ook Facebook van mijn smartphone verwijderd. Ik werd gek van al die meldingen van eventuele nieuwe door Facebook voorgestelde vrienden.

18 januari Van morgen is het zwaar bewolkt en een beetje regen, toch is er wel wat zon beloofd. . De 3 voorgaande dagen was het super mooi en de komende 3 dagen beloofd het ook weer prima te worden. Gisteren  hebben we ook bericht gekregen van  Aevitae dat de verzekering geaccepteerd is.   Ook gisteren zijn er weer een paar vrienden (Wim en Marlies)  richting Spanje vertrokken. De laatste dagen vertrekken er steeds meer Nederlanders en worden de plaatsen ingenomen door Fransen. Een gebruikelijk beeld van ieder jaar. De Fransen komen  na de feestdagen massaal naar Portugal. Voor ons wordt het er niet gezelliger op.

24 januari Vandaag regent het de hele dag. In de ochtend zijn we gas gaan tanken in Albufeira en onderweg daar20200118_095855 naar toe bij een Andi boodschappen gedaan. Er ging ruim 41 ltr gas bij, dus waren de flessen zo goed als leeg. Het weer liet de afgelopen dagen te wensen over. Net genoeg zon tussen de bewolkte hemel door om onze accu’s op peil te houden. Bij een paar zonnige dagen moesten we smorgens wel even de kachel aan doen. De weersverwachting voor de komende 2 dagen beloofd zon, daarna een week met  mindere dagen van 0 of 1 uur zon.

3 februari.  Vandaag zijn we 3 maanden van huis.  De laatste week van januari was het prima weer, Af  en toe wat bewolkt maar overwegend zonnig. Vanaf 1 februari is het hier hoog zomer, overdag 23 – 25 graden. En de prognose voor de komende tijd beloven ook deze temperaturen. Vorige week 27 jan. stonden we  2 maanden in Silves. Twee maanden op de zelfd20200131_120739_compressede plek is bepaald niet enerverend, maar biedt ons wel een aantal mogelijkheden. Zoals mijn rondje van 2 km  ochtend gymnastiek  om het 20200131_125434_compressedpark en voor Rina de broodnodige dagelijkse wandeling naar de Lidl aangevuld met soms een kopje koffie en espresso bij de speeltuin of in de koffiecorner van de Continente. In het laatste geval aangevuld met (alleen) voor mij 1 Pasta de Nata. Daarom zijn we toch maar niet nu al naar Spanje vertrokken. We hadden het eergisteren besloten en de camperplaats al betaald, maar gezien het mooie weer en het komende sinaasappelfeest, de binnenkort prachtige Mimosabloesem en de faciliteiten hier, zijn we toch nog maar gebleven. Het plan nu is om eind februari te vertrekken, om dan in zo’n 5 -6 weken via Spanje naar huis te rijden.

12 februari.  Na 3 februari weinig te vermelden. In NL stormt het met de nodige schade als gevolg,. Hier is  daar niets van de merken, prachtig weer en lekker warm 21 gr.20200210_133812_compressed. 20200210_133752_compressedEergisteren in mijn eentje een toertocht met de scooter gemaakt o.a. langs de Barragem  de Ararde.  en de eindeloze Citrus boomgaarden in de regio Silves.

Komend weekend wordt hier het jaarlijkse sinaasappelfeest gehouden. Hier presenteert zich de agrarische sector van deze regio. Het wordt weer groter dan vorige jaren. 

14, 15 en 16 februari. Ieder jaar rond Valentijnsdag is het in Silves feest. Een grote expositie en presentatie rondom de sinaasappeloogst. In een weide omtrek van Silves staan miljoenen sinaasappelbomen, maar ook mandarijnen en citroenen. Dit jaar is het weer grootser opgezet dan vorig jaar. Op grote schermen wordt de oogst en de20200214_145344_compressed productie van sinaasappels getoond.  Grote aantallen campers komen er op af en verstoppen de parkeerplaatsen voor de regionale bezoekers.


20200215_111819_compressed - kopie20200215_112110_compressed20200215_112549_compressed20200215_112755_compressed20200215_113200_compressed20200215_114815_compressed20200215_115126_compressed20200216_114623_compressed

zaterdag avond was de grote tent stampvol bij een optreden van Fado zangeres Anna Moura wereld bekend in Portugal.  Wij konden in onze camper “meegenieten” omdat het geluid op “moderne” wijze versterkt werd enorme geluidsinstallaties.

17 febr. Het feest is weer voorbij. De rust is weer gekeerd, maar het was wel erg gezellig.

Het park, waar onze camperplaats aan ligt’, heeft een wandel/fietspad van plm 3 km. Dit pad wordt opnieuw geschilderd met rode verf. Dit past prima bij het beeld dat wij hebben dat het in Silves ieder jaar economisch beter gaat. Oude gebouwen worden opgeknapt en de parken worden goed onderhouden.

Iedere ochtend wordt deze route schoon gemaakt door een vrouwelijk straten veger met een fiets waar een vuilnisbak op is gemonteerd.

20200218_105632_compressed20200218_105656_compressed

18 febr. Een treurige dag voor broers Paul en Fred. Ze zijn vervroegd naar NL terug gegaan. We hebben telefonisch contact gehad. Helaas zullen wij ze niet 20200222_103643_compressedmeer ergens in Spanje aan kunnen treffen.

20 febr. Samen met een Belgische Nederlander een lange toertocht gemaakt naar Cochopo in de bergen van de Algarve. 175 km. Een prachtige tocht door een stil gebied ( je komt er bijna geen auto tegen) met prima wegen en kleine dorpjes.

21 febr. Kwam de wielerkaravaan van de ronde van de Algarve weer door Silves. Helaas was ik te laat om nog een goede foto te maken. Deze is wel 20200219_154203_001_compressedvan erg veraf.

22 febr. Vandaag was het voor ons grote wasdag. Met 2 tassen naar de wasserette. Voor 9,00 alles weeg schoon en droog. Het is warm, zeg maar zeer warm. Al vanaf 2020-02-29 11.36.41de 17e is de dag niet onder de 21 graden (in de camper boven de 30), en de weersvooruitzichten beloven dat het nog minstens een week zo blijft,

28 febr.  De afgelopen dagen  alleen maar zon. de temperatuur ‘s morgens 8 – 10 gr. in de middag tot 25 gr. Hoezo is het winter. maandag 24 febr. besloten dat we maandag 2 maart hier vertrekken. De scooter ingepakt en met de camperplaats  (Philip) afgerekend. We hebben dan ruim 3 maanden hier in Silves gestaan. Het waren bijzonder mooie 3 maanden. Zondag nog 1 keer kip eten en dan maandag rijden. Inmiddels hebben we wel mee gekregen dat het Coronavirus inmiddels ook in Nederland is gearriveerd. Tot voor kort waren wij en Portugal nog Coronavrij. Helaas zijn wij dus ook besmet.

Een  muurschildering op het gebouw van de brandweer (Portugees Bombeiros)

20200229_074452_compressedAchter het zwembad wordt een zonnepark opgetuigd.

Screenshot_2020-02-29-13-30-3920200229_081317_compressed1 maart  Lang gewacht maar op het scheiden van de markt zien we toch nog de Mimosa in bloei. Vandaag de laatste keer kip en morgen vertrek richting Spanje.

Het is de bedoeling dat we in 3 etappes eerst naar Ronda rijden. Daarna naar de kust en dan via verschillende camperplaatsen noordwaarts.  —>

In Spanje ben ik beperkt in het gebruik van internet. Dus weinig of geen foto’s, wel tekst.

2 maart , 10.00 uur vertrokken uit Silves. Eerst onderweg in Portugal nog gas getankt en daarna bij Villa Reaal de grens over naar Spanje. Onze eerste overnachtingsplek in Spanje is Gebraleon. 160 km.20200303_100144_compressed De bloemetjes moeten natuurlijk mee. Tijdens de rit staat alles netjes opgeborgen in de gootsteen.

3 maart Gibraleon – Ronda. 222 km. Autoweg naar Sevilla en daarna zuidwaarts richting Ronda. Zo’n 20 km voor Ronda kwamen we in bergachtig gebied met een mooi een route tot in Ronda.

20200303_161905_compressed extra20200303_133844_compressed extra

We vonden aan de noordzijde van Ronda een camperplaats, een zgn mixplaats, ook voor personenauto’s. Vanaf die plek een prachtig uitzicht  van de  hoge rotsen en diep bouwland De plek kon ons niet bekoren. Je mag hier alleen maar parkeren, “ Geen camping gedrag toegestaan” en voorzieningen zijn hier ook niet.Eerst nog een keer proberen om ons volgsysteem gecertificeerd te krijgen. Gisteren lukte het niet. Daarna is de volgende stop Nerja bij een Lidl. of Motril aan de kust.

  20200303_142801_compressed extra  4 maart Ronda – Cale de Mijas aan de kust. 84 km. Waarvan de 45 km dwars door bergachtig gebied met mooie uitzichten.omgeving met z’n20200304_114738_compressed extra

De camperplaats in Calle de Mijas bestond uit een grote zandvlakte waar op dat moment markt was. Op de plek voor de campers konden we nog net een vrij plaatsje vinden. Er mogen maximum 30 campers voor max. 48 uur staan. Het terrein stond verder ook vol met personenauto’s , vermoedelijk bezoekers  voor de markt. Wij kwamen nog net op tijd om nog een rondje over de markt te maken. Rina kon nog slagen voor een paar broeken. 

20200304_132712_compressed extra20200304_130937_compressed extra20200308_174653_compressed 15%

20200304_130536_compressed extra Om hier te mogen staan moet je je laten registreren op het politiebureau in Cale de Maijas. 10 min lopen en kregen 2 A4-tjes mee waarop stond dat we tot 8 maart 12.00 uur mochten blijven. De voorzieningen op de plek bestaan uit 1 waterkraan en een put met deksel die je mag gebruiken om de WC te legen. Gisteren 7 maart was er weer een grote markt. Op de zelfde plaats als afgelopen woensdag. Wij zijn even naar een Aldi vlakbij geweest om brood te kopen. We willen hier t/m zondag blijven om maandag richting Motril te gaan.

9 maart. Calle de Mijas – Nerja.  96 km kustweg met het zicht voortdurend op de zee. Een beetje tegen ons zin zijn we uit Mija vertrokken. We hadden er al een dag langer gestaan dan was geregistreerd. Hoewel we geen controles gezien hebben, durfden we toch niet langer te blijven. We hadden 3 opties: 1 Mallaga, 2 Nerja en 3 Motril. 20200309_155444_compressed 15%Uiteindelijk zijn we in Nerja gestopt bij een Lidl met 8 plekken voor campers. Dus zijn we vandaag hier gebleven en hebben we uitgebreid boodschappen gedaan. We troffen hier vrienden (Theo en Sjan) van ons die we van Silves kenden. De wereld is zó  klein.


10 maart.  Nerja – Motril. 44 km. De route via de kustweg was erg mooi. De camperplaats ligt buiten Motril (9 20200310_115519_compressed15%km)  en20200312_083054_compressed15% grenst aan de rechterzijde aan  e20200310_115558_compressed15%en golfterrein en links aan het strand. Er kunnen veel campers terecht en staan allemaal onder palmbomen. Wij staan direct aan de rand vlak bij de ingang. De politie komt minimaal 2x per dag langs en rijdt een rondje over het terrein. We kunnen de wc legen via een putdeksel (heel gebruikelijk op (gedoog) camperplaatsen en water kunnen we dmv een dun straaltje tappen uit een drinkzuil naast een strandhuisje.

20200311_123037_compressed15% Zelden zo’n mooie camperplaats gezien, praktisch aan het strand en notabene gratis.  Inmiddels is het vrijdag 13 maart en staan we hier al 4 dagen. Heb vandaag de scooter uitgeladen en ben naar de Lidl in Motril geweest om de noodzakelijke boodschappen te halen. We blijven dmv de TV goed op de hoogte van de Corona-perikelen in Nederland. Tot 31 maart zijn er ingrijpende maatregelen afgekondigd en het zou ons niet verbazen als het daar niet bij blijft. Hier in Spanje heerst het natuurlijk ook, maar het spitst zich toe op Madrid (code rood) en mindere mate voor Catalonië (code oranje). Maar hier in het zuiden wordt nog code groen aangegeven. Bijkomstigheid is dat de temperatuur lekker hoog is (afgelopen dagen 25 – 28 gr.) en daar kan het virus niet zo goed tegen.  Gegeven deze wetenschap hebben we besloten om voorlopig hier te blijven en de ontwikkelingen hier en in NL af te wachten.

zondag 15 maart. De ontwikkelingen als gevolg van het Coronavirus gaan erg snel.  In een keer is onzekerheid troef. De Spaanse overheid neemt zeer ingrijpende maatregelingen waar door alles in het land dicht gaat, ook hier in het zuiden aan de Costas. Deze maatregel komt omdat de Madrilenen, waar alles al dicht zat, massaal naar hun 2e huisjes aan de Costas gingen en hun besmettingen meenamen. 20200314_105113_compressed15%De politie adviseerde ons maar te vertrekken. Wie weet zit je voor weken vast en omdat de Franse regering ook strenge maatregelen aan het treffen was, zijn we maar vertrokken  in de hoop dat we nog wel de Franse grens over kunnen. Volgens buitenlandse zaken was er nog geen in reis beperking.

Terugreis.  Dus de scooter maar weer ingeladen en  na afscheid genomen te hebben van een aantal NL-ders zijn we gaan rijden. Via de mooie snelwegroute door de Sierra Nevada naar Granada – Jaen. Bij Madrid vervolgens richting Zaragoza. 20200315_171719_compressed15%20200315_171837_003_compressed15%20200315_172154_compressed15%                 Na 630 km vonden we een camperplaats in Medinaceli, een historisch plaatse hoog in de bergen op 1015 mtr.  We waren er om 17 uur en konden nog net op de TV de Nederlandse Corona maatregelen zien. Dus NL gaat ook zowat op slot. Super!  Om 18 uur begon het te regenen, even later korrel hagel en daarna heeft het de hele nacht geregend. Er is zelfs sneeuw voorspeld,

maandag 16 maart.  Brr wat is het koud, wat een verschil met de afgelopen dagen aan de Costa. Vannacht de kachel aangezet om te voorkomen dat de waterleiding bevriest en van morgen hoog gedraaid20200316_075514_compressed15%. Dat was lang geleden. Vandaag hopen we de Franse grens te passeren. Misschien worden we aan de grens wel gecontroleerd op Corono, misschien wel onze temperatuur opgenomen. We zijn gelukkig nog gezond, dus geen angst daar voor. Via Zaragoza en Jaca door de tunnel naar Frankrijk, net zo als we in november gekomen zijn. 

Na de camper sneeuwvrij gemaakt te hebben zijn we heel voorzichtig de berg afgereden.  De weg was gelukkig al een beetje schoongereden. Onder in het dorp getankt voor slechts 1,08  Dat is weer een positi20200316_163607_compressed15%ef gevolg van de Coronavirus. Via Zaragoza, Huesca  en Jaca zijn we zonder problemen de grens over gegaan. In Oleron vonden we een camperplaats.  Tegen de avond stond de plek vol met camperaars die uit Spanje gestuurd zijn.

dinsdag 17 maart. Oleron – Lembras.  Vanaf 12 uur werd het in Frankrijk erg rustig. Er was door de overheid een uitgangsverbod uitgevaardigd die overal door politie werd bewaakt. Wij werden 1 keer aangehouden en moesten we vertellen dat we op weg waren naar huis. Toen mochten we door. Op veel rotondes stond politie. Ook in Lembras kwamen we weer camperaars tegen die Spanje moesten verlaten.

woensdag 18 maart  Lembras – St Florentin. 489 km. We konden overal goed doorrijden. Het is spookachtig bijna geen verkeer op de weg, alleen het vrachtverkeer mocht doorgaan.20200318_185959_compressed15%

Morgen wordt het heel spannend, dan willen we via Luxenburg en Duitsland en de Eifel naar huis. Beide landen laten geen Fransen meer toe omdat er in NO Frankrijk de Corona heel erg heerst. Via België is ook geen optie omdat dat land ook op slot zit.

donderdag 19 maart  St. Florentin – Bergheim 562 km.  Vandaag vroeg vertrokken. Eerst maar zien hoe het zal gaan bij de 2 grenzen die we over moeten nl. Luxenburg en Duitsland. Heel verrassend, op de grens met Luxenburg was helemaal geen controle en iedereen kon er zo inrijden. Bij de Duitse grens werden we in een fuik geloodst  en kregen we vragen van waar komt u vandaan en waar wil u naar toe. De paspoorten werden gecontroleerd, Daarna konden we zonder problemen verder. Het was dus niet erg spannend. Toen op zoek naar een overnachting plaats en zijn doorgereden naar Bergheim, waar we vaker hebben gestaan. We stonden er met nog een camper maar werd daar kennelijk gestald

 vrijdag 20 maart Bergheim – Wehl  158 km. Bij aankomst natuurlijk alle door onze vrienden opgespaarde post doornemen en de direct noodzakelijke spullen voor de nacht uit e camper halen.

zaterdag 21 maart. Na een nacht in het bed thuis geslapen te hebben begint de grote verhuizing weer. Alles er uit. De Corona epidemie zal zeker maanden duren en zal de camper op stal moeten blijven.

Slot. We kijken terug op een fijne periode in Portugal en Spanje. Het weer was weer voortreffelijk.

Het werd in één keer spannend toen we door de Spaanse politie geadviseerd werden om weg te gaan. Zo niet bestond de kans om daar voor langere tijd in quarantaine te moeten.  (Gisteren hoorde we op de TV dat alle campings in Spanje nu dicht gaan)   Daarna werd het spannend of we de grenzen nog over konden komen. Aan de Spaanse grens mochten we er alleen nog maar uit. De Fransen controleerden nog niet. Het was ook nog erg druk op de wegen in Frankrijk, maar op 17 maart bleef iedereen thuis. Overal stonden politieagenten te controleren en werden wij ook aangehouden. Gelukkig mochten we door naar huis. Nog 2 grenzen te gaan. De grens met  Luxenburg stond wagenwijd open,maar aan de Duitse grens werd streng gecontroleerd. Nu we thuis zijn is het zaak niet besmet te raken en vinden dat De NL maatregel verder aangescherpt zou moeten worden.

Totale reisafstand 6587 km. Een mooie reis maar met een heel onverwacht en angstig einde.


Corona


Op 22 maart 2020 onze camper naar de stalling gebracht en de wegenbelasting geschorst. Tom maximaal 22-3-2021,        prijs 73,10. De wegenbelasting is normaal 85,00 per maand!

18 maart     De remschijven en remblokken van de voorremmen vervangen en op 20 maart naar de garage voor de APK.  

Hiermee staat onze camper weer klaar om gebruikt te worden. Nu alleen nog afwachten wanneer het weer toegestaan is.