Overwinteren 2016 – 2017

 

Van huis naar Portugal  en verder  en weer terug naar huis.

Bijgewerkt tot en met 5 april 2017

Vandaag 7 december 2016 vertrekken we weer naar (hopelijk) het warme zuiden.

Het is de bedoeling om met dag trajecten van 250 km, soms iets meer, soms iets minder, naar Zuid Spanje en Portugal te rijden.

We vertrekken om 11 uur met een voorzichtig zonnetje richting Haldern om broer en schoonzus te feliciteren met hun 32e trouwdag. Daarna gaan we door naar Blankenheim voor de eerste overnachting onderweg.

De volgende stop en overnachting is Perl in Duitsland bij Schengen, op het 3 landen punt Duitsland – Luxemburg en Frankrijk. Het is weer zonnig en via Trier rijden we naar Perl. Daar doen we eerst nog wat boodschappen bij  een enorm groot filiaal van de Aldi. Ook Lidl en Rewe zijn er groots vertegenwoordigd. Bij deze supermarkten komen de Luxenburgers en de Fransen massaal boodschappen doen. Enorme volgeladen boodschappenkarren worden in de auto’s geladen. Omgekeerd gaan de Duitsers ( en wij natuurlijk ook) benzine tanken in Schengen in Luxenburg, net aan de overkant van de rivier de Moezel.                                    Wij overnachten op ons zo’n bekende camperplaats naast het zwembad.

De volgende morgen eerst dus even tanken en de gasflessen vullen in Schengen en daarna verder via Thionville, Metz en Nancy richting Troyes. Het is weer prachtig zonnig, mooi weer om te rijden. Onze overnachtingsplek vinden we in het plaatsje Piney, naast een oud spoorweg station, zo’n 20 km voor Troyes.  Hier kunnen we onze water voorraad weer bijvullen en “ontsorgen” Duits voor vuliwater lozen en de WC legen. Aan het eind van de middag kunnen we genieten van een prachtige ondergaande zon.20161209_170453_compressed

Vandaag, inmiddels zaterdag 10 december rijden we via Troyes en Auxerre naar Vierzon. Opnieuw volop zon. Even buiten Auxerre eten we de warme maaltijd en nemen we het er even van. Om 4 uur vertrekken we weer voor de laatste 100 km naar Vierzon. Tomtom loodst ons door de smalle binnenstad van Vierzon en komen uiteindelijk op de ons bekende camperplaats aan.

De volgende morgen is het grijs en heeft het geregend. We vandaag voornamelijk 4-baans. Eerst 165 km ( in de motregen) over de A21 richting Limoge, dan plm 10 km voor Limoge rechtsaf de N141 op richting Angouleme. Inmiddels is het droog geworden. Onder weg is een stuk van 20 km 2-baans door een aantal dorpjes met overal spandoeken van de inwoners daar die de buik vol hebben van het enorme aantal vrachtauto’s dat deze route rijden. Zo’n 15 km voorbij Angouleme nemen we de afslag naar Roullete St Estephe voor de camperplaats aldaar. We arriveren er om 14.00 uur.

Maandag 12 december. 20161212_084754_compressedDe reis gaat weer verder via Bordeaux naar Mont de Marsan. Hierdoor mijden we de tolpoortjes van de A 63 en in Spanje. Dat scheelt 35,00 ! Het is weer grijs maar droog. Verderop richting Bordeaux wordt het mistig en moet af en toe de mistachterlicht aan. Kort voor Bordeaux komt de zon door en blijft het verder heerlijk zonnig. We vinden de camperplaats in de stad. De temperatuur is 17 graden en we hebben de camperdeur open. Dat begint er op te lijken!! Morgen gaan we de Spaanse grens over. Die is nog maar 150 km hier vandaan.

Dinsdag 13 december. Na invoeren van de toegangscode ging de slagboom omhoog en gingen we verder zuidwaarts richting Orthes en St. jean Pied de Poort. (Dit is het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella)   Hier ging het omhoog tot 1050 meter. Hier gaan we de grens over 1550 km van huis. We halen op de laatste druppel diesel Pamplona. (hadden verkeert gegokt omdat de diesel in Spanje aanzienlijk goedkoper is)   60 km voorbij Pamplona vinden we in het plaatsje Estella onze nieuwe camperplaats. Onderweg was het hier en daar behoorlijk mistig.

Woensdag 14 december. Dichte mist, alle mistverlichting aan en rijden achter de grote mistachterlichten van een vrachtauto  . Kort voor Burgos trekt de mist gelukkig helemaal op. De bestemming vandaag is Palencia. We arriveren  er om 13.45 uur. Even later begint het te regenen. In de loop van de middag loopt de camperplaats helemaal vol.

Donderdag 15 december. Gelukkig geen mist, wel grijs maar droog. De route gaat vandaag helemaal over de snelweg. We plannen als overnachtingsplaats Banos de Montemayor. Dat blijkt heel diep naast de snelweg te liggen. We kronkelen naar beneden en vinden de plek uiteindelijk, nadat TomTom er weer een potje van gemaakt heeft, achter een zwembad. Het lijkt ons niets dus gaan we verder naar Caceres 115 km verder. Onderweg regelmatig de ruitenwissers aan i.v.m. de motregen.  Dat is geen mooie plek maar je kunt er wel goed staan met alle noodzakelijke voorzieningen.

Vrijdag 16 december. Het heeft de hele nacht gegoten van de regen. Als we vertrekken richting Portugal is het droog, maar even later weer regen.In de buurt van Bajedoz wordt het lichter. Hier gooien we nog even onze tank vol en rijden door de grens over. Net als we de grens passeren zien we een zonnestraal als welkom voor ons in Portugal. In Terrugum vinden we weer onze bekende overnachtingsplaats. Een mooie avondrood beloofd morgen een mooie dag.

Porugal

Zaterdag 17 december. De zon staat al aan de hemel. Nu eerst uitvinden welke kant we op zullen gaan. We besluiten uiteindelijk naar het westen te rijden. Eerst in Evora boodschappen doen bij de Lidl en bij een gasstation de bijna lege gastank vullen. We hebben 2 gastanks waarvan er altijd 1 afgesloten (tot de eerste leeg is) blijft zodat we altijd reserv20161218_104855_compressede hebben. Verder gaat het via soms wel heel smalle wegen naar de Carragem “Pego do Altar” De camperplek is een zandvlakte bij een Carragem. Een carragem is een bergmeer, deze is afgesloten door een stuwdam.. Portugal heeft er vele. Er staan 4 campers, alle Engelsen, en wij sluiten ons er bij aan. Inmiddels is de temperatuur opgelopen naar 17 graden. De lucht is wolkeloos en savonds weer een mooie ondergaande zon.

Zondag 18 december.20161221_165340_compressedOm 9 uur schijnt de zon alweer volop in de camper. Het is buiten 11 graden en binnen is het door de warmte van de zon al snel op een aangename temperatuur. We plaatsen de extra zonnepaneel en gaan op zoek naar mogelijkheden voor water en het legen van ons toilet. Dat blijkt allemaal aanwezig in een toiletgebouwtje naast een restaurant zo’n 300 meter een heuveltje op lopen.  Er is zelfs een douche met warm en koud water. Al met al een prima plek dus.

 

 

Pego do Altar

20161220_141712_compressed20161221_154856_001_compressed

20161218_105041_compressed20161218_105147_compressed20161226_170401_compressed20161226_165744_compressed20161220_083105_compressed

ochtendnevel boven het water

We blijven hier voorlopig wel even staan. 15 km verderop in Alcacer do Sal is van alles te koop en met de scooter ben je snel heen en weer.

28-12-2016, Kerst is inmiddels voorbij. en staan we hier alweer 12 dagen. En iedere dag volop zonneschijn en een middagtemperatuur van 20 tot 22 graden.  sNachts buiten een graad of 6 tot 9, binnen plm 13 gr. maar met de zon op de voorruit en een beetje de kachel aan is het binnen weer snel warm. Toen we hier aankwamen lag het terrein vol met grote plassen regenwater. Nu zijn ze bijna allemaal opgedroogd.  Van Kerstsfeer merken we hier weinig, dat is ook moeilijk voor te stellen bij deze temperatuur. Wel hebben we via Whatsap veel wensen voor deze feestdagen ontvangen. We hebben wel de kerstverlichting in de camper aangestoken. De Portugezen kennen maar 1 kerstdag. Op 2e Kerstdag is alles hier gewoon open. Een keer met de scooter naar Alcacer om boodschappen te doen en verder bestaat het dagprogramma uit eten, zonnen, water halen en de toilet verzorgen, in willekeurige volgorde,.  Op de plek waar we staan hebben we nauwelijks of geen internet ontvangst op onze smartfoon, bellen kan gelukkig wel. Als het restaurant open is kunnen we daar gebruik maken van Wifi.  ‘sAvonds kijken we TV. Gelukkig hebben we hier nog geen ontvangstproblemen met Astra 3. Verderop in de Algarve zal het waarschijnlijk moeilijker worden.

We denken hier nog even te blijven, tot na nieuwjaar, om dan af te zakken naar het zuiden, richting de Algarve.

29 –12 – 2016 Nog steeds prachtig weer. Met de scooter naar de Lidl 15 km verderop geweest om de nodige boodschappen te halen.

De accu van de laptop heeft het begeven. In Nederland vandaag een nieuwe besteld en die wordt per pakketpost naar het restaurant hier vlak bij gestuurd. Dat zal wel een paar dagen duren. Cor z’n verjaardag zullen we dus nog wel hier vieren.

Vandaag nog een probleem: De Ap van de kamerthermostaat meld dat de waterdruk van de CV te laag is. Om dat op te lossen zullen we onze fantastische buurtjes vragen om water bij te vullen. Het probleem is dat we de waterleiding afgesloten hebben. Maar onze buurman is erg handig. Hij heeft er vorig jaar voor gezorgd dat de CV-ketel tijdens onze afwezigheid vervangen is.

07-01-2017. Vandaag zijn we precies 1 maand van huis.

Hiep Hiep hoera vandaag is de accu  voor de laptop gearriveerd.  Volgens Track en Trace was hij woensdag 4 jan. al in Portugal. Maar ja het is hier niet de 24-uurs service die we in Nederland gewend zijn.

De jaarwisseling is hier geluidloos verlopen. Rond 12 uur de gebruikelijke whatsapjes en telefoontjes en verder niets. Het is hier ‘snachts pik en pik donker en zo stil. Je voelt de stilte gewoon. Doordat het zo donker is kun je genieten van ongelooflijk veel helderen sterren, met als helderste de “Kerstster” . 1 januari is volop zon maar wel is de wind erg koud. De volgende dagen zijn duidelijk minder. 2 en 3 januari af en toe regen en 4, 5 en 6 januari dichte mist en geen zon. Het was zelfs noodzakelijk het aggregaat op te starten om de accu’s bij te laden. De tijd komen we door met eten, lezen, Rummykub en puzzelen. En natuurlijk de dagelijkse verzorging van water en het toilet waarvoor we een wandeling van plm 300 mtr, heuvel op, moeten maken.

4 januari Cor z’n verjaardag,  we werden opgevrolijkt door de vele gelukwensen via Facebook, Whatsap en mailtjes via telefoon. IMG-20170107-WA0001Zelfs een bloemstuk, maar helaas zijn we niet thuis. Een IMG-20170107-WA0000leuk presentje voor Ivonne en Derk, die zo netjes op onze spullen passen. . Zo is Facebook weer wel leuk. We wilden gaan eten maar helaas het restaurant was gesloten. Ondertussen steeds maar op Track en Trace kijken waar de laptopaccu blijft.  De boodschap was steeds het zelfde “nog geen datum van bezorging bekend” . Nou dat schiet lekker op. Vanochtend was het eerst weer mistig en  zijn we met de camper naar de Lidl in Alcacer do Sel gereden om de noodzakelijke boodschappen te doen en om onze gasflessen weer bij te vullen. Vorige week zaterdag was de 1e fles leeg geraakt. Bij terugkomst op de camperplaats scheen de zon weer als vanouds, volop en hebben we weer heerlijk een paar uur in de zon kunnen zitten.                                  23 graden buiten 29 binnen.20161230_144025_compressed

Ook hebben we vandaag onze eerdere belofte , om in het restaurant te gaan eten ingelost. Bij binnenkomst  kwam de eigenaar met een brede smile naar ons toe met het pakje in de hand. Eindelijk.

20161228_170501_compressed20161231_114731_compressed                  Avondzon over het meer vanaf de camper. Zicht op de Barragem vanaf het restaurant

20170106_130912_compressed20170106_130918_001_compressed            Wandschildering in het restaurant.

20161230_110527_compressedDeze Engelse familie wilde eerst een sheltertje kopen, ha ha  De zwarte auto hangt als een aangekoppelde caravan aan de trekhaak van dit enorme beest. Hierdoor sturen de voorwielen in de bochten gewoon mee.

 

Nu het weer opgeknapt is en de zon weer lekker schijnt, de voorraad weer helemaal aangevuld is hebben we geen haast om verder te gaan.

10 januari 2017. De afgelopen dagen is het erg rustig geweest. Weer lekker zonnig en weinig wind, smiddag zo’n 18 graden. Je voelt je bijna schuldig als je op de TV ziet hoe het weer in Holland is. Maar goed daar hebben we dan ook  2,5 duizend kilometer voor gereden. Eergisteren was broer Paul jarig maar die zit helemaal aan het andere einde van de Algarve, dus hebben we de felicitaties maar telefonisch afgedaan. De hyacinten die we van thuis mee genomen hadden zijn natuurlijk al lang uitgebloeid en staan nu afgesneden achter in de garage. Maar Rina zonder bloemen is net zoiets als een auto zonder stuur. Gelukkig had de Lidl een aanbieding met 3 Hyacinten in een delfsblauw potje. Nota bene een souvenir uit Holland. 3 bollen in een plastic z20170110_132341_compressedakje net als de benodigde aarde. Zelf poten en klaar is kees. Nu maar afwachten of ze uitkomen. Vandaag is het weer een stukje minder, we zagen het gisteravond al op het weerbericht. Het is een waterig zonnetje dat af en toe onder de wolken vandaan komt en het waait vlagerig hard.

20170110_174222_001_compressed

Nog maar een keer een zonsondergang, zo’’n mooie nog niet eerder gezien. In de verte de blauwe lucht die aangeeft dat het morgen weer mooi zal zijn.

Zo nu eerst even naar het restaurant om de email op te halen en dit verhaal te publiceren.

Tot de volgende keer maar weer, misschien op een andere plaats.

17 januari. Nog steeds op de zelfde plek. We staan hier nu precies 1 maand. Het erg moeilijk om te besluiten om weg te gaan. Het weer is steeds super en de plek is ook ruim en super.

Een willekeurige dagindeling Als de zon om 9 uur over de horizon (boomtoppen) komt dan hebben we die volop op de voorruit en de zijkant met de ramen. De kachel hooft maar een 1/2 uurtje te branden om het binnen aangenaam te maken. Het gras was vanochtend wit van de rijp. Om half 10 ontbijten we met ons vers gebakken broodje en om 10 uur zetten we dan het extra zonnepaneel buiten. We hebben absoluut geen stroom gebrek. Om 1 uur eten we meestal en daarna kunnen de stoelen naar buiten. Het is dan zo’n 15 graden. De temperatuur loopt dan op (in de zon, uit de wind)  tot 18-19 graden. Tussen door wandelen we naar boven (plm 300 mtr vlak bij het restaurant) om de wc te legen, de gieter met schoon water te vullen en de mail op te halen. Bij de camper is het signaal te laag, het restaurant ligt een stuk hoger waardoor we daar wel signaal hebben.  Om half zes gaan we dan naar binnen en eten we weer een vers gebakken broodje. De TV gaat om 6 uur aan tot meestal 11 uur.

18 en 19 januari. Het wordt duidelijk kouder. Om 7 uur was het resp. 0 en –1 gr. en woensdag een koude wind, die s’middags gelukkig weer ging liggen zodat we toch weer buiten konden zitten.20170115_154840_compressed Donderdag ochtend had de zon er even moeite mee om er door te komen, maar om half elf scheen hij weer aan een wolkeloze hemel.

23 januari. Ja, we staan er nog steeds. Net als onze Duitse buurman, Reiner, Hij is gelijk met ons gekomen.  De rest van het gezelschap is zeer gemêleerd. Maar hoofdzakelijk Engelsen, 5 campers. Verder een Belg en een Nederlander.  De nachten zijn behoorlijk koud, maar na wat ochtendmist schijn de zon weer de hele dag. Vanochtend zijn we met de camper naar Alcacer gereden om boodschappen te bij de Lidl en om gas te tanken.Sinds 6 januari hebben we 33 liter gas verstookt. Meer dan verwacht maar het is s’morgens zo’n graad of 8. Dan moet de kachel wel even aan. Ook s’avonds verwarmen we meestal ook een uurtje. Om zekert te zijn dat we bij terugkomst weer op onze plek kunnen staan, markeren we die met stoelen een tafel en een aantal waterflessen. Daarnaast let onze Duitse vriend er voor ons op. Dat gebeurd regelmatig omdat iedereen wel een keer weg moet om gas bij te tanken.

24 januari De weersvooruitzichten voor de komende tijd voorspelt vanaf woensdag slechter weer. In dat geval vertrekken we en gaan we richting de Algarve. Maar vanochtend schijn de zon om 9 uur gewoon weer boven de horizon. Het is wel koud, 1 gr. Celsius. Binnen is het 8 graden, maar een half uurtje de kachel aan en het is weer behaaglijk. Later in de middag komen er wat wolken. In het weerbericht van het 8-uur Journaal wordt erg slecht weer voor Portugal aangekondigd.

25 januari. De lucht zit helemaal dicht en er wordt veel regen verwacht. Dus vertrekken we na 38 dagen met heel veel plezier hier gestaan te hebben. We nemen hartelijk afscheid van Reiner, onze Duitse buurman/vriend die er net zo lang heeft gestaan. We vertrekken naar Sines, een plaatsje aan de kust, 80 km. Daar is een grote Intermache supermarkt met in de winkel een moderne kapsalon waar Cor2 jaar geleden zijn haren heeft laten knippen. Het is de bedoeling dat Rina daar haar haren laat doen. Daar aangekomen bleek de kapsalon er niet meer te zijn. Helaas. Daarna nog even naar een andere grote supermarkt er vlak naast: de Continente. Daar was geen kapsalon maar wel o.a. een inpandige kledingwinkel. Rina vond dat Cor te weinig broeken had meegenomen dus hebben we een broek en een mooi hemd gekocht. Inmiddels was het etenstijd en  zijn we in de inmiddels stromende regen naar de ernaast gelegen McDonalds gegaan om een BigMac te scoren. Toen de vraag naar welke camperplaats zullen we gaan? We hadden de keus uit 2 opties: De ene zouden we op een met stenen verharde ondergrond staan en de andere op een verharde zandvlakte. Gezien het slechte weer kozen we voor de eerste, Santiago do Cacem. Een kwartiertje rijden. Met de hartelijke dank van TomTom kwamen we in het oude gedeelte van het stadje terecht, Steil, kinderkopjes en smal. We kwamen helemaal vast te staan. Er was geen doorkomen meer aan. Een hele lieve mevrouw heeft ons toen geholpen om te keren (er stonden inmiddels al 3 auto’s achter ons) maar die waren zo vriendelijk om even afstand te houden. Daarna heeft ze ons heel vriendelijk helemaal voor gereden naar de camperplaats. Dat bleek helemaal niets te zijn, plaats genoeg maar (te)klein en zo scheef dat we er zelfs met onze 2 keilen nog niet een beetje vlak konden staan. Dus toen maar naar optie 2. Porto Covo, daar hebben we 2 jaar geleden een tijdje gestaan. Via een prachtige weg door de natuur, wel in de stromende regen, kwamen we in het plaatsje aan. Dat was erg schrikken, helemaal vol (allemaal Fransen) en een enorme modderpoel. Een dun laagje zand met daar onder gladde klei, Maar goed, voor 1 nachtje konden we er nog wel bij. Morgen zien we wel verder. Het is wel te hopen dat we dan nog weg kunnen komen. De ondergrond is spek glad.

20170126_181825_001_compressed

Een grote modderpoel. Dit is maar een kwart van de hele plaats. Er stonden ruim 30 campers

 

 

 

26 januari. Het is de hele nacht hondenweer geweest. Gisteravond begon het al. Het TV-beeld viel al regelmatig weg als gevolg van het dikke wolkendek. In de nacht regende het onophoudend met enorme windvlagen waardoor de camper stond te schudden. Ook nog een enkele onweersklap. H20170127_091648_001_compressedier blijven is geen optie. We willen verder naar het zuiden, misschien wel Silves of zo. Om 9 uur zijn we glibberend de plaats afgereden. We waren gelukkig de eerste die vertrok, het zou alleen maar meer modder worden. Met Silves in de TomTom als bestemming en een alternatieve  route via Lagos zijn we via de N120 naar het zuiden gereden. In Aljezur is ook een camperplaats en wel op asfalt. Het bleek dat daar ruimte plenty was, dus zijn we daar neer gestreken. Inmiddels schijnt de zon weer regelmatig maar het waait nog behoorlijk hard. Het is om 3 uur al weer 15 graden.

20170127_120506_compressed20170127_120333_001_compressed

20170127_115738_compressed20170127_120305_compressed

20170127_120215_compressed

27 januari 20170206_130353_compressedUiteindelijk zijn we, met behulp van vrienden  toch nog in Silves terecht gekomen. Op camperplaats Algarve Motorhome park20170127_183338_compressed20170127_183257_compressed hebben we een plekje gekregen.

 

 

 

Silves. Het is eigenlijk weer een beetje thuis komen. In de afgelopen jaren hebben we hier een aantal maanden in dit stadje gestaan. Voorlopig staan we hier minstens 1 week.

28 januari Dat plekje bleek niet zo’n fijne. Het was een plek van “als er niets meer vrij is dan mag je daar gaan staan.” We waren er erg blij mee omdat alles (3 camperplaatsen met in totaal 160 plaatsen) vol was.

29 januari Het was er vanmorgen  heel vroeg erg lawaaierig a.g.v. een transportbedrijf aan de andere kant van de muur. Een paar bevriende Nederlanders tipte ons dat zij de volgende dag zouden vertrekken en dat hun  plaats (een van de beste van de hele camperplaats) vrij zou komen.

Na overleg met de beheerder kregen wij vanochtend toestemming om daar te gaan staan. Daar staan we nu en zijn er erg blij mee. We hebben vrij uitzicht over de weilanden met een kolonie ooievaars en heuvels op de achtergrond.20170129_132925_compressed20170129_133705

 

 

 

20170129_135728_compressed20170129_163541_compressed

 

Dit is een erg luxe camperplaats, van alle gemakken voorzien zoals douches, wifi en wasmachines en droogtrommels  Zelfs met 2 JeudeBoule-banen.. Meer een camping dus. We betalen hier 5,00 per dag voor, alleszins redelijk dus.

20170129_153746_compressed

Middags zijn we met Hans en Wil in het stadje gaan eten. Het zelfde restaurant waar we vorig jaar ook eens gegeten hadden.

 

 

30 januari, Heerlijk geslapen. DE zon was er weer vroeg bij., later tegen de middag wordt het afwisselend bewolkt, de temperatuur is 18 graden.

31 januari, Een troosteloze regendag.

1 februari.  Vandaag een auto gehuurd en met Hans en Wil een prachtige toertocht gemaakt. Eerst oostwaarts naar Tavira (100km over de 125)20170201_134109_compressed maar dan links de bergen in. Een w20170201_153958_001_compressedeg met honderden bochten en prachtige vergezichten. Onderweg een aantal keren gestopt voor een

DSC_3418_compressedkopje koffie , in Tavira en Alte,  en gegeten in Cachopo waar de mimosa volop bloeit.

Onderweg op een picknickplaats paard en wagen gereden.20170201_134320_compressed

20170201_134030_compressed20170201_134453_compressed

Verder via Messines terug naar Silves. Totaal 230 km gereden.

Een groot gedeelte van de dag heeft de zon geschenen waardoor de accu’s weer niveau zijn.

 

2 februari. Het weer is veel beter dan het weerbericht aangaf. Volop zon en af en toe een wolkje.Vandaag heel luxe, met de auto boodschappen gehaald bij de Lidl en de was in de wasserette gedaan.20170202_105921_compressed20170202_110308_compressed

 

 

 

Naast onze camper de huurauto met 220000 km op de teller. De hyacinten doen het ook prima. Vergelijk met de foto van 10 januari.

3 februari. Vandaag gaan we weer een ander deel van de Algarve verkennen. Nu naar het westen. Via Portimao, Alvor, Lagos, Luz, Burgau en Salena weer terug via de 125 en 124 naar Silves. Deze route hebben we  zoveel als mogelijk binnendoor gereden langs de kust. Alvor is een leuk plaatsje waar we aan het strand koffie gedronken hebben. Daarna naar Lagos, naar de Ponte De Piedade met z’n prachtige door wind en zeewater uitgesleten rotspartijen. 20170203_131913_compressed20170203_132210_compressed20170203_132218_compressed20170203_132345_compressed20170203_132431_001_compressed20170203_132452(0)_compressed20170203_132531_compressed20170203_132902_compressed

Daarna lunchtijd in een camping bij Luz. Daar b20170203_144104_001_compressedieden ze dagelijks een lunchbuffet aan. Werkelijk super.20170203_150535_compressed20170203_152922_001_compressed

Daarna naar Luz en via een strandweg met plaatselijk hellingen van 16 en 20 gr. naar Burgau en Selena. Bijde toeristen(kust)plaatsen, maar in de winter is eigenlijk alles gesloten. Wel hebben ze een vissershaven. Van hieruit linea recta weer naar Silves. Onderweg kropen we nog door het oog van de naald als gevolg van een malloot die zo de weg op wilden draaien. Op een haar na gemist. Om half vijf waren we weer thuis,  Onderweg bijna altijd een beetje heiig zonnetje gehad.  met een temperatuur van 17 graden.

20170203_153740_compressedBurgau20170203_154042_compressed20170203_154125_compressedSelena

4 februari. Eerst zon later regen.20170204_121740_compressed In het evenementengebouw was weer de jaarlijkse presentatie van artikelen uit de Algarve. “Segredos Da Terra” Van alles landbouw, handenarbeid en horeca. Er werd ook weer een varken aan het spit gebraden. Voor de deur stonden een paar leuke speeltjes.20170204_121846_001_compressed

 

7 februari. 20170207_115847_compressed                                                                                                                                   Vandaag zijn we precies 2 maanden van huis. Het bevalt ons nog steeds prima, zeker als we op het nieuws zien dat er weer een koude periode in Nederland komt.  We staan nog steeds op de zelfde camperplaats,

20170205_172352_compressed3 februari hebben we nog voor 1 week bijgeboekt, maar gaan vrijdag verhuizen naar een andere camperplaats hier in Silves. Slechts 1,5 km verderop. “Parque do Rio” Daar hebben we voorgaande 2 jaren ook gestaan, maar toen was het nog een vrije (gratis) plaats. Nu is alles netjes geregeld, net eender als waar we nu nog staan. Wifi, Douches, water en zonodig elektriciteit en verharde ondergrond.

9 februari. Een dag eerder dan ge20170209_124612_compressedpland zijn we al verhuisd. We staan nu op Parque Do Rio,20170209_124703_001_compressed Een dag eerder omdat we ons op de wachtlijst hadden laten zetten. Toen er vandaag een plekje vrij kwam zijn we snel verhuisd. Het voornaamste  voordeel is dat het korter bij het stadje en de winkels ligt. Maar het is er ook gezelliger. Er staan nog al wat bekenden van ons. Even later kwam er nog een bekend stel binnen waarmee het 6-tal weer compleet was om morgenvroeg (net als vorig jaar) weer te gaan zwemmen, bubbelen en in de sauna.

10 februari. Het heeft vannacht wat geregend en de weersvooruitzichten voor de komende week zijn niet geweldig. Tot en met zondag regenbuien en daarna bewolkt. Vanochtend zijn we met z’n zessen, tussen de buien door, naar het zwembad geweest om lekker de badderen.  Het zonnepanaal wel buiten gehad maar heeft weinig gedaan.

11 februari. Broertje met z’n verjaardag gefeliciteerd. Het heeft vannacht weer geregend. In de ochtend was het even droog zodat we snel even boodschappen konden doen. Om half twaalf tikte de regen behoorlijk hard op het camperdak. Even later donder en bliksem.

15 februari. Tot en met 13 februari heeft het veel geregend. Zondag een enorme en langdu20170212_125719_compressedrige hoosbui. Maandag zag ik in een keer vochtvlekken in het plafond vlak naast de douche. Lekkage dus. Het water moet dus via de kitafdichting van het dakluik binnen zijn gekomen. Er zat dus niets anders op dan het dak op te gaan en het dakluik af te plakken met ductape.  Hierdoor ontdekten we ook dat het houten plafonddeel een kier met het dak vertoonde. Er bleken 2 schroeven uit het hout los gelopen. Daar ben ik dinsdag de 14e de hele ochtend mee bezig geweest om die weer vast te krijgen. Wat een domme constructie. s’Middags zijn we met Hans en Wil weer in het dorp gaan eten. Daarna even bij de kapper informeren wanneer ze tijd hadden voor Rina’s 20170214_174516_compressedhaar te verven en mij te knippen. Nou, dat kon vandaag nog, kom om half vijf maar terug! Zo gezegd zo gedaan, 20170214_183010_compressed20170214_190817_compressed20170214_202500_compressed

 

 

En dit is het eindresultaat, een metamorfose, weg paardenstaart.

s’Middags DSC_3484_compressedkomt de wielerronde door de Algarve door Silves. De hele ochtend cirkelde er al een helikopter over Silves. Later bleek waarom.DSC_3486_compressed

De weers vooruitzichten voor de komende tijd zijn gelukkig weer een stuk beter.

17 februari. Gisteren met Hans en Wil naar Portimao geweest. Eergisteravond kwam Wil vragen of we haar morgen (vandaag dus) naar het ziekenhuis in Portimao wilde brengen. Ze was net naar een huisarts in Silves geweest om naar haar pijnlijke schouder te laten kijken Afgelopen vrijdag is zij met haar fiets gevallen. We hebben dus weer een auto gehuurd waren om 10 uur in het ziekenhuis. Om 13.45 uur was ze eindelijk klaar. Bijna 4 uur om een röntgenfoto te maken en die te beoordelen. Wat een toestand. Het goede nieuws is dat er niets gebroken is. 20170216_142508_compressedWij zijn na 2 uur wachten, toen we hoorden dat het nog minstens 1 uur ging duren, met Hans boodschappen gaan doen, koffie drinken en een broodje eten in een groot winkelcentrum in de stad. Dat winkelcentrum lag aan beide zijden van de grote doorgaan de weg (de N124). Een loopbrug verbindt die beide centra. Daarna in Silves naar de apotheek om de medicijnen op te halen. Om 16.00 uur waren we weer bij de camper. Het weer is gelukkig helemaal opgeknapt en de vooruitzichten voor de komende week zijn prima.

Ook vandaag presenteert Silves zich als het sinaasappelcentrum van de Algarve. 20170217_154651_compressedDe citruscultuur is de grootste agrarische sector van de Algarve en waarschijnlijk van heel Portugal. De  Portugese sinaasappels zijn bewezen zoeter dan de Spaanse sinaasappels uit Valencia. De presentatie is in een groots opgezette tent aan de expositiehal Fissul.

20170217_162104_compressed20170217_162119_compressed20170217_163141_compressed20170217_165240_001_compressed

Mooie bloemstukken bij de entree, schoolkinderen zingen en jonge sinaasappelplantjes.

20170217_162634_compressed

20170217_165141_compressed

Een glaasje sap ?

Iedere ochtend beginnen we met een groot glas sinaasappelsap geperst uit Silves sinaasappels. Ze worden ons op de camperplaats bezorgd voor 2,00 een hele tas vol van 5 kg.

18 februari. Na een prachtige zonnige dag r een bijzondere avondrood.20170218_192610_001_compressed

20170218_192542_compressed

20 februari.  Gisteravond was de muzikale afsluiting van het weekend “Sinaasappel festival” Die werd verzorgd door “VA DE VIRO”  Een bekende Portugese groep die populaire  volksliedjes ten gehore brengt.20170219_171233_compressed                                                                                           Ondanks dat we er niets van verstonden, was het een leuke presentatie. De tent zat helemaal. met enthousiast klappen de mensen vol.

23 februari. Vandaag gaan we met de camper even naar Portimao om gas te tanken  en boodschappen  te doen. Het is buiten grijs en als we de gordijnen open doen kunnen we amper door de voorruit kijken. Buiten gekomen is niet alleen de voorruit bruin, maar de hele camper. Het heeft vannacht woestijnzand geregend. Alles zit er vol mee. Het was vannacht behoorlijk warm en daarom hadden vele camperaars de dakluiken wagenwijd open gehad met als gevolg dat het in de camper ook bruin was.  Na de voorruit schoon gemaakt te hebben 20170223_162314_compressedzijn we eerst naar Portimao gegaan en hebben daar uitgebreid gewinkeld en gas getankt. We wilden de camper door een wasstraat te halen, maar daar was geen kijk op. Er stonden lange rijen voor de verschillende wasstraten. Terug op de camperplaats bleef er niets anders over dan, net als iedereen, het dak op te gaan om de zonnepanelen en dakluiken schoon te maken. Het weer is nog steeds grijs en het zou ons niet verwonderen als er nog meer komt. Afwachten dus.

24 februari.20170224_152209_compressed vanochtend lag er weer een dun laagje stof op de campers. Gelukkig niet zo erg als gisteren. Verder de hele dag zon en warm, 22 graden C.  Vanochtend weer met vrienden wezen zwemmen.

Carnaval! Speciaal voor de senioren in Silves wordt een carnavelsfeest georganiseerd in Fissul. Natuurlijk waren wij toeristen ook uitgenodigd.20170224_162050_compressed

20170224_162313_compressed20170224_162350_compressed

4 maart. De afgelopen week is er weinig gebeurt dat vermeldingswaardig was. Eigenlijk heel saai dus. Iedere dag de dagelijkse rituelen en vooral prima weer. Soms  s’morgens wat bewolkt maar tegen middag komt de zon weer door en dan is het ook gelijk warm. De zon staat inmiddels al behoorlijk hoog, zodat de extra zonnepaneel in de camper kan blijven staan. Afgelopen woensdag zijn we met Hans en Wil nog een keer in het stadje gaan eten ter eren van hun afscheid. Zij zijn inmiddels onderweg naar huis. Gisteren kwamen broer en schoonzus even een bakkie halen. Zij staan in Messines, zo’n 17 km hier vandaan en gaan dan gelijk even naar de Lidl hier in Silves. Daar is er geen. Gisterochtend ook weer met Jack en Anneke  wezen zwemmen. Ook is het gisteren het weer omgeslagen, stormachting met flinke regenbuien. De afgelopen nacht heeft het de hele nacht geregend en gestormd. Vanochtend was het bewolkt, maar toch kwam tegen de middag  de zon weer te voorschijn en die is inmiddels behoorlijk vel. Morgen en maandag beloofd weinig zon, maar daarna knapt het weer op. De temperatuur    blijft ondanks regen en bewolking toch wel 20 graden.

5 maart. Vanochtend enkele regendruppels en bewolkt.

920170225_101530_compressed maart nog voor één week bijgeboekt omdat de weersverwachting voor de komende week nog prima is.20170225_113517_001_compressed

Buurman Jan met z’n hond Max. Jan zet als eerste smorgens de stoel voor Max buiten.

10 maart. Vanaf 20170309_151534_compressed6 maart is het onafgebroken zonnig geweest en warm. Iedere dag loopt de temperatuur op naar 25 gr. In de zon zitten is niet te doen, dus zoeken we tegen de middag de schaduw op.  Vanochtend voorlopig voor de laatste keer wezen zwemmen met onze vrienden.  Wij gaan donderdag 16 maart verder en zij gaan 2 dagen later. Wij willen nog een stuk van de Algarve verkennen. Omstreeks 1 april willen we dan langzaam richting huis gaan, zodat we omstreeks 15 april thuis zijn.

20170309_112103_compressed20170309_122740_compressed

11 maart werden we ‘s-avonds weer verrast door veel lawaaierige muziek van verschillende bandjes vanuit Fissol. Dat begon om 3 uur ‘s-middags en zou door gaan tot 7 uur de volgende morgen. Muziek kan heel prettig zijn, maar de moderne muziek met enorme zware bassen houd je wel uit de slaap. Uiteindelijk hield het om half drie ‘s-nachts op. Toch nog wat geslapen. Het begon gisteravond al met allerhande testgeluiden. Hoe hard kan die gitaar en het drumstel?

12 maart. Het weer blijft nog steeds goed. Wel staat er een harde win20170310_154423_compressedd. Dinsdag 14 maart heeft het even wat geregend. Omdat de weersvooruitzichten voor de komende 3 dagen minder zijn hebben we nog 1 dag bijgeboekt zodat we donderdag nog hier blijven.

14 maart was ik helemaal de kluts kwijt. In plaats van theewater op te zetten in de waterketel, neem ik de theepot en zet die op het gas. Toen ik dat in de gaten kreeg was het kwaad al geschied, Was het handvat al gesmolten en brandde ik mijn vingers er aan. Van de schrik zet ik de hete theepot op het aanrechtblad met als gevolg brandkringen in het kunststoffen aanrechtblad.

Woensdagmorgen 15 maart bleek dat we weer Sahara zand geregend heeft. Gelukkig niet zoveel als de vorige keer.Vandaag ook 2 keer voor niets naar de Lidl gereden om brood te halen. Zij hebben van dat heerlijke bruinbrood, maar helaas niet altijd. Je kunt er niet echt van op aan. 20170315_172234_compressedOmdat we vrijdag vertrekken en niet weten of deze sinaasappels elders nog kunnen kopen, hebben we nog extra 5 kg Sinaasappels ingeslagen. We staan nu 5 weken hier en hebben zeker al 25 kg gekocht, Voornamelijk uitgeperst voor bij het ontbijt. De leverancier kan ze niet genoeg aanslepen. Velen gaan al richting huis en willen dan een extra voorraad meenemen.

16 maart. Vanmiddag gaan we met Ben en Doortje, onze buren, in het dorp eten als afscheid van 5 weken naast elkaar staan. Daarna inpakken voor het vertrek morgenochtend.  Vrijdag gaan we eerst naar een camperplaats aan het strand van Amacão de Pera. Nog geen idee hoelang we daar blijven. De komende 2 weken willen we nog wat verder langs de kust tot de Spaanse grens en dan omhoog.

16 maart. (2)  Het heeft bijna de hele dag geregend. Behoorlijk hard zelfs. Hierdoor is het afscheidsetentje in het water gevallen. Om 3  uur was het even droog zodat we de scooter tussen de buien door in de garage hebben kunnen zetten. Om 5 uur scheen de zon nog even tussen de wolken door, maar het is weer zwaar bewolkt en als je naar de lucht kijkt komt er nog meer. Morgen zou het beter moeten worden.

17 maart. 20170206_130440_compressedHet weer is verbeterd. Om 10 uur schijnt de zon al weer. We helpen Ben z’n aanhanger aan te koppelen en zwaaien hun uit. Zij gaan weer richting huis. Wij vertrekken ook maar nog niet naar huis.. Eerst naar de Lidl om uitgebreid boodschappen te doen en daarna richting Amacão de Pera. In Pera doen we ook nog even een Aldi aan en komen dan op de grote camperplaats. Door vele geroem20170317_123708_compressedd om zijn ligging vlak aan zee. Het zou er altijd vol staan, er kunnen er wel 100 op, maar nu niet. Het heeft gisteren ook hier flink geregend met als gevolg dat er veel plassen staan en het een modderpoel is geworden. We besluiten hier 1 nacht te blijven en morgen verder te trekken. Een wandeling langs het strand is best de moeite waard, ondanks de harde wind. Onze 20170317_122543_compressedzwemvrienden, Jack en Anneke zijn gisteren al uit 20170317_122640_compressedSilves vertrokken en zouden hier ook naar toe gaan . “We zien jullie morgen wel”  Helaas we hebben ze niet 20170317_122550_compressed

gevonden, vermoedelijk door de regen gisteren een andere plek op gezocht. Maar goed zoals de foto’s duidelijk laten zien is het weer volop zonnig met een strak blauwe hel en een temperatuur van 20 graden.

18 maart. Om half elf zijn we weer vertrokken richting Quarteira. We vonden het geen fijne camperplaats. Je mocht er alleen maar parkeren en overnachten, maar een stoeltje buiten zetten kon als gevolg hebben dat je door de politie weg gestuurd werd. Het was dus eigenlijk meer een gedoogplaats.  Op weg naar Quarteira hebbe we eerst in Albufeira20170318_132308_compressed gas getankt. Eergisteren nacht was de eerste tank leeg, dus dat hebben we bijgevuld.  De camperplaats van Quarteira kennen we goed. We hebben hier voorgaande jaren ook gestaan. ‘s-Woensdag is er een grote markt en dan moeten we dinsdags  allemaal verhuizen naar een terrein hier naast. Woensdag eind van de middag mogen we er weer op.

22 maart.  We zijn niet naar de markt geweest, die hebben we voorgaande jaren genoeg bezocht. In plaats daarvan zijn we richting Faro gereden, maar eerst in Almancil naar de Aldi gegaan om boodschappen te doen. Daarna naar Faro en de camperplaats Praia de Faro. Een grote parkeerplaats vlak bij het vliegveld. Je kunt de vliegtuigen horen en zien opstijgen. Toch valt het geluid erg mee. Het was vanochtend bewolkt maar later werd het 20170323_120722_compressedtoch nog zonnig. Wel is het erg winderig.  Via een smalle houten brug kun je naar een schiereiland aan de kust rijden. Het verkeer op de brug wordt met stoplichten geregeld. Tevens kunnen we op dat schiereiland onze noodzakelijke voorzieningen, zoals water en afvoer,  regelen.

20170323_122204_001_compressed20170322_120520_compressed20170323_121634_compressed20170323_123627_compressed

20170322_121808_compressed

Hier boven : natuurlijk bloemetjes plukken die hier in het wild bloeien.

En dit is het resultaat,mooi hè?

 

 

20170322_115959_compressed Uitzicht over de laguna en op de achtergrond de brug en  het Schiereiland.

De start- en landingsbaan is maar zo’n 500 mtr hier vandaan. 20170323_120337_compressed20170323_120614_compressed

20170323_121634_compressed   Wat een bloemenpracht en dat in het wild. De camperplaats Praia Faro.

24 maart. De nachten zijn behoorlijk koud, 6 graden, dus heeft na lange tijd de kachel s-morgens weer even gebrand. Gisteren was er te veel wind om buiten te zitten, maar vandaag hebben we een groot deel van de dag buiten in de zon gezeten. Gisteravond kwam een buurman (Duitser) vragen of ik een ladder heb, z’n TV werkte niet meer en hij wilde het dak op van z’n camper.  Om 21.00 uur kwam hij de ladder terug brengen, zonder resultaat. 20170324_14153720170324_174431_001 copy  Met verwondering zien we iedere dag de lagune leeg lopen en 12 uur later weer vol water staan.  Linker foto de lagune bij vloed, rechts bij eb.

Af en toe zien we van de mannen met lieslaarzen aan, de lagune in gaan met een emmertje. Ze zoeken waarschijnlijk op kokkels of andere schelpdieren. Verder is het een komen en gaan van campers en stijgende en dalen vliegtuigen. Dat laatste is best indrukwekkend als het zo kort bij gebeurd. Ook was er weer ruimte tussen het houten plafonddeel en het plafond, ( zie 14 februari) nu waren 2 andere schroefjes los gelopen. Het is me weer gelukt ze vast te schroeven. Maar wat een kl. constructie.

25 maart. Afgelopen nacht heeft het gestormd met harde windvlagen en slagregens. De camper stond behoorlijk te schudden. De koelkast heb ik 3x moeten opstarten omdat de gasvlam steeds uitwaaide. Vandaag nemen we afscheid van de kust en trekken  we noordwaarts richting Pereiro en Alcoutim. Dat is de eerste stap richting huis. Via Bras de Portel was het de bedoeling om via Cachopo naar Pereira te rijden. Omdat Tom Tom aangaf dat dat een onverharde weg was zijn we via Tavira en Castro Marim naar Pereiro gereden.  Het weer was ondertussen aardig opgeknapt en ‘savonds werden we nog verrast door een mooi avondrood.20170325_193813_compressed20170325_194155_compressed

 

 

 

 

26 maart. Vanaf deze prima camperplaats zijn we naar Alcoutim gereden (maar 15 km) om de camperplaats daar te bekijken voor eventueel volgend jaar te bezoeken. Het is een leuk plaatsje dat ligt in het dal van de Guadiana rivier, die tevens de grens is met Spanje. Zeker een boekje waard. 20170326_115841_compressedDan verder via een prachtig heuvellandschap richting Mertola. Halverwege Mertola verlaten we (helaas) de Algarve en komen we in de provincie Alentejo. Uiteindelijk komen we in Beja aan voor de overnachting. Om 15.00 uur begint het te regenen en houdt het niet meer op tot diep in de nacht.

27 maart.  We staan met zo’n 8 andere campers op een grote parkeerplaats zonder verdere voorzieningen. Om 7 uur begint het maandagochtend verkeer volop te rijden, dus was het gedaan met de rust. De bestemming voor vandaag is Terrugem met een tussenstop bij de Lidl in Evora om nog een paar inkopen te doen. Hier waren we 17 december ook. Onze eerste dag in Portugal en nu 3 maanden en 10 dagen later onze laatste dag. Om 13.00 komen we aan in Terrugem. Hier hebben we Wi-Fi zodat we dit verslag kunnen updaten. En gelukkig schijnt inmiddels de zon. Onderweg heeft het geregend. De volgende stap zal Caceres in Spanje zijn. We zijn in 10 dagen naar Portugal gereden, dus . . . . . .

28 maart. We vertrokken om 09.30 uur uit Terrugem, in behoorlijk dichte mist, die gelukkig na zo’n 25 km optrok en de zon doorbrak. De hele dag verder in de zon. We zouden al om half twaalf in Caceres zijn, dus zijn we maar door gereden naar Terradillos, zo’n 10 km vanaf Salamanca. Onze vaste tussenstop in Spanje. We overnachten hier met nog 2 andere campers.20170328_124347_001_compressed

A66 Van Caceres naar Salamanca. In de buurt van Beja. Een hoge parkeerplaats na een steile klim.

 

 

29 maart. Vertrek uit Terredillos om 10.00 uur met de bedoeling om in Palencia te overnachten. Omdat we erg vro20170329_144956_001_compressedeg waren hebben we die overgeslagen en zijn verder gereden via Burgos en Logrono. Onze eerste mogelijkheid was Nejera zo’n 75 km voorbij Burgos. Via nauwe straatjes kwamen we bij de bedoelde plek, naast een oude stierenvechters arena. We vonden het geen fijne plek en zijn toen door gereden via Logrono naar Viana. Een prima plek met alle voorzieningen en gereserveerd voor campers. 20170329_161651_compressedDe zon staat de hele dag al hoog aan de hemel, toen we aan kwamen was het 28 graden.

30 maart. Viana – Sauveterre de Beans Op de route van gisteren en vandaag kwamen we regelmatig bepakte en bezakte wandelaars tegen, vaak met wandelstokken, die op weg waren naar Santiago de Compostella. Het is voor hen een hele bekende route waarvoor vaak speciale wandelwegen zijn aangelegd. (althans dat lijkt het)  Onze route loopt van Viana naar Pamplona en daarna de Pyreneeën over naar St. Jean Pied de Pont. Dit plaatsje is kennelijk een verzamelplaats van de wandelaars om vandaar uit verder te gaan de Pyreneeën over. Een lange, meer dan 20 km klim tot plm. 1100 km tot de top van de Ibafieta. Wij zijn verder gereden naar Sauveterre do Bearns voor de camperplaats aldaar.  We staan tussen een speelplaats van de aangrenzende school en tennisvelden. Een prima plek en het is inmiddels 30 gr.!!.  20170330_151111_001_compressed20170330_151207_compressed

 

 

 

31 maart.  Het regent. Dat werd ons gisteren al duidelijk tijdens het weerbericht van RTL4 om 8 uur. Het doel voor vandaag is Roullet  St. Estephe, 311 km. Tijdens de rit viel het weer toch nog mee. Af en toe een bui, maar ook soms zon. Tot 70 km voor Bordeaux is het grotendeels 2-baans en heuvelachtig. Aankomst 15.00 uur.

01 april. Roullet – Vierzon 296 km. Onderweg veel regen. In Chabbana bij de Super U weer getankt. De camperplaats in Vierzon was behoorlijk nat, hier iets ervoor gestaan op de verharde ondergrond.

02 qpril. Vierzon – Montier en Der. 290 km. 20170402_164038_compressedEen plaats aan een park, achter een VVV-kantoor waar we vaker overnacht hebben. Wisselend bewolkt en later nog veel zon.

Even het bloemperkje geïnspecteerd.

 

 

03 april. Montier en Der – Perl. 229 km.  Perl onze vaste overnachtingsplek op het 3-landen punt van Frankrijk-Luxenburg en Duitsland. Tevens vlak bij Schengen om gas en diesel te tanken.

04 april. Perl – Haldern – Thuis. 335 km. Om 18.00 uur zetten we onze camper weer op zijn vertrouwde plek op de oprit van ons huis.

We kijken terug op een heerlijke winter in Portugal.

Totaal gereden km’s: