Overwinteren 2015 – 2016

Op weg naar het zuiden.  (bijgewerkt tot 25 februari)

Na een paar hectische weken, die o.a. te maken hadden met de aanpassing van de camper en een telefoonprovider die ons weken aan het lijntje hield, konden we nadat we eerst nog gezellig Sinterklaas hebben gevierd, vertrekken richting het (hopelijk) warme zuiden. Althans dat dachten wij. De camper is nog niet klaar en de telefoon kan pas op 16 december omgeschakeld worden. Dus nog even geduld.

linksom2kopielinksom
Onze planning is om, afhankelijk van winterse omstandigheden, linksom via de Vogezen en Clermont Ferrand of rechtsom via het westen door Frankrijk rijden.

 

 

 

 

Via Spanje naar de Algarve. We hebben weer 2 opties, maar willen pas een keuze maken als we halverwege Frankrijk zijn.

portuga rechtsom spanje linksom

16 december 2015 De camper is klaar, het telefoonnummer is geporteerd naar T-Mobile, dus kunnen we vertrekken. Eerst nog even langs Haldern, spulletjes afleveren en LPG tanken. Helaas paste de vulnippel niet. Om tureluurs van de worden. Heeft Duidsland weer een eigen vulpistool, waar voor weer een andere vulnippel nodig is. Ik heb er al 3, maar dat wordt dus een 4-de aanschaffen. Om half 2 vertrekken we richting de Eifel. In het roergebied adviseert TomTom een alternatieve route omdat er 8 min. vertraging is. Onderweg nog een aantal keren bij benzinestations gestopt om LPG te tanken, maar overal het zelfde probleem met de vulnippel. We wilden in Euskirchen overnachten, maar zijn maar zijn uiteindelijk door gereden naar de vertrouwde camperplek in Blankenheim omdat Euskirchen veel te lawaaierig was. Het heeft de hele dag gemiezerd. In Blankenheim stonden we alleen. De shoarma-tent was open dus een heerlijk Dònner gescoord.

17 december 2015. Blankenheim – Perl. Het is de hele dag grijs met af en toe een druppel regen. Perl ligt op het 3-landenpunt Duitsland-Frankrijk en Luxenburg.  We komen hier al een aantal jaren. Daar in Perl hebben we nog wat boodschappen gedaan bij de Aldi en de Lidl. Evenals honderden Fransen en Luxenburgers. Er zijn daar 5 grote supermarkten en de enorm grote parkeerplaatsen staan de hele dag stampend vol. Wij maken van de gelegenheid gebruik om in Schengen net over de Moesel in Luxenburg te tanken. Gelukkig hadden ze daar ook LPG en de goede nippel zodat ook de LPG-flessen gevuld konden worden. Ook in Perl stonden we alleen.

18 december 2015. Perl – Nuit St. George. Aan de Franse grens niets te zien van extra controles. Via Metz en Nancy en secundair via Langres en Dijon uit eindelijk in Nuit een camperplek. Helaas vlak aan een drukke weg. Gelukkig werd het savonds laat wat rustiger,

19 december 2015. Nuit – St. Pourcell aan de Allier. We vertrekken in behoorlijk dichte mist. Een groot gedeelte van de route rijden we langs een riviertje met regelmatig een schutsluis. Een mooie weg als het mooi weer is. Helaas was het dat niet en in de dorpjes waar we door heen kwamen was de max. snelheid 30 km met enorme hoge drempels. Om half elf zagen we de eerst zon., maar dan ook helemaal met een strak blauwe hemel. St.Pourcell ligt zo´n 65 km boven Clermont Ferrand. Eerst was het de bedoeling om in Moulins te overnachten, overigens een prima plek, maar uiteindelijk trok St. Pourcell ons meer omdat we daar vroeger al eens op de camping hebben gestaan. 20151224_133641_compressedFILE0008_compressedDie camping is nu omgebouwd tot camperplaats en ligt langs het riviertje en naast mooie tennisbanen. We waren hier al om haf 1. Heerlijk in de volle zon en  met de deur open. Rina heeft een lekker potje eten gekookt en daarna hebben we heerlijk de rust genomen.

20 december 2015, St.Pourcell – Rodez (midi Pireneen) De route gaat langs Clermond Ferrand en daarna over de A75. Een prachtige tolvrije snelweg met veel stijgen en dalen, soms met meer dan 6%. Van de 190 km die we er op gereden hebben ligt minstens 3/4 boven de 1000 mtr. We wisten een camperplek in Rodez, Zo’n 60 km vanaf de A75 in de richting van Toulouse. DE plek lag aan een wandelroute en omdat het zondag is hadden we veel bekijks.

21 december 2015  Rodez – St.Bertrand de Comminges. Grotendeels 4-baans weg met een klein stukje tolweg bij Toulouse. (2,60FILE0013_compressed)  In campercontact vonden we de camperplaats. De plaats ligt onder aan de heuvel waarop het stadje gebouwd is. Erg fotogeniek. 20151221_155540_compressedDe dag begon weer grijs, maar in de loop van de middag, nadat we behoorlijk gedaald waren, kwam de zon er door.  Inmiddels hebben we er 1550 km op zitten. Morgen rijden we de grens over naar Spanje. Het is de bedoeling dat we Huesca halen  (210 km) Mocht het erg voorspoedig gaan dan rijden we door naar Zaragoza.

22 december 2015.  St.Bertrand de Comminges – Huesca (Sp)   20151222_141959_001_compressedEen prachtige route door de bergen met mooie wintersportdorpen. Door het ontbreken van sneeuw weinig toeristen  gezien. Via een 4 km lange tunnel komen we in Spanje. In Huesca hebben we niet op de bedoelde camperplaats gestaan maar naast een mooie sporthal.

23 december 2015. Huesca – Ma20151223_173314_001_compresseddrid (320 km)  We vetrokken in behoorlijk dichte mist. Pas om half twaalf zagen we de zon. We wilden eigenlijk naar Siguenza (uit het boekje) maar de camperplaats bij een kasteeltje was nauwelijks bereikbaar, dus zijn we door gereden naar Madrid. De bedoelde plek voor campers stond vol met lang geparkeerde campers. Met moeite vonden we een klein plekje waarbij onze deur nog maar net open kon.

24 december 2015. Madrid – 20151224_133602_compressedCaceras Kort voor de Portegese grens. 300 km. Bijna de hele weg in behoorlijk dichte mist gereden. Om 13.30 uur arriveren wij op de ons bekende plek (van onze Marokkoreis)

 

 

25 december 2015 1e Kerstdag Caceres – Beja. Eerst weer dichte mist, maar gelukkig trok de mist snel op en kwam de zon te voorschijn. Om 12 uur passeren we de Portugese grens en is het weer mistig. We zetten de klok 1 uur terug en ineens is het 11 uur. We besluiten een stuk Tolweg te nemen i.p.v. de mistige secundaire route. Het is wel erg rustig op de wegen. Bij Borba schijnt de zon weer en gaan we er af.  Via Evora en Pattel stoppen we in Beja om te overnachten. Beja licht aan de IP2. Deze weg loopt van Evora tot Ourique en wordt danig op de schop genomen en verbreed.

20151225_081733_compressed

 

Onze kerstverlichting in de camper.

 

 

 

26 december 2015. Beja – Silves. We vertrekken vroeg richting Silves en zijn heel benieuwd hoe de situatie er nu zal zijn. Zijn die mooie plaatsen nog beschikbaar of mogen we er niet meer staan en worden we verwezen naar de vorig jaar al nieuw aangelegde plek meer naar achteren.  Om half elf arriveren we in Silves. Eerst nemen we een kijkje op de andere camperplek bij de markt. Die stat mudje vol en is niet meer gratis. 20151229_112712_compressedDan naar “onze” plek. Die is helemaal leeg, er staat geen camper meer, maar de aangelegde plek is beschikbaar. De slagboom staat open, maar er hoeft nog niet betaald te worden. We worden hartelijk ontvangen door Willem die we van vorig jaar kennen. We vinden een prima plekje en worden gelijk uit genodigd voor een kopje koffie. Erg leuk om zo aan te komen.

20151229_112907_001_compressedDe plaats is vlak gemaakt en “verhard” met fijn grind. Één van de nieuw aangelegde stortplaatsen is afgesloten en één van de twee afvoeren voor de PortaPotti zit verstopt. Water is er niet. Er is geen opzichter. Het schijn dat die er naar een paar weken de brui aan gegeven heeft. Hij kon het pachten, maar de gemeente vraagt te veel.

Bij Continente gauw even een broodje en 10 liter water gehaald. Water is geen probleem, 5 liter water voor 42 cent.

27 december 2015. 20151229_084914_compressedHet weer kon beter, het is bewolkt met af en toe zon. De temperatuur is prima, 19 gr. Eerst de scooter er uit gehaald en het zonnepaneel buiten gezet. We hebben leuke buren die ons bijpraten over waar b.v. water te halen is. Het kraantje in de speeltuin is afgesloten, maar 3 km verder kun je water tappen. Met de scooter naar de Lidl om nog 2 flessen water te halen en het bekende broodje en 2 typische pasteivormige gebakjes.

28 december 2015. Vannacht heeft het behoorlijk geregend en geonweerd. Ook in de ochtend nog regen, maar in de middag is het droog en schijnt ook de zon regelmatig bij 18 graden. ‘s avonds weer een flinke regenbui waardoor zelfs de TV (schotel) even op zwart ging. Om half elf gaan we slapen en is het in de camper nog 24 graden.

29 december 2015. IMGP1265_compressedVandaag een prachtige zonnige dag. De temperatuur loopt op tot 20 graden. Samen met het losse zonnepaneel wordt de accu weer lekker opgeladen en wij doen onze Vitamine D op.

 

 

 

30 december 2015. Het is bewolkt. Toch het zonnepaneel maar buiten zetten. Je weet hier maar nooit. Zo is het zwaar bewolkt en even later komt in eens de zon achter de berg vandaan. Op het risico af dat we nat regenen ma20151230_113952_compressedken we onze wandeling naar de Lidl voor een broodje en nog een paar boodschappen. Het is er behoorlijk druk, waarschijnlijk vanwege inkopen voor de jaarwisseling. Op de terugweg gaan we nog even bij de Chinees langs. Dat is werkelijk de “winkel van Sinkel waar alles te koop is”. We hebben alleen maar een badmuts nodig. Een mooie groene Lycra cap voor 1 Euro. Het is inmiddels tegen 12-en 20151230_125407_001_compressedals we langs de vele restaurantjes lopen waar de terrassen al vol zitten voor de lunch.  De markt is al weer afgelopen, maar we lopen door het marktgebouw. Binnen treffen we een mooie kerststal. In een kleine winkeltje waar allerlei drank te koop is kopen we nog een pak wijn van IMGP1266_compressed5 liter. Dit adres was ons aangeraden door een collega Camperaar op de camperplaats. Terug bij de camping schijn te zon weer volop en hebben we ons zonnepaneel niet voor niets buiten gezet. We hebben onze voorraad sinaasappels weer aangevuld. Thuis eten we nooit sinaasappels maar hier….. ze zijn zo lekker zoet en ze worden ons bij de camper aangeboden. Voor 2 euro een hele boodschappentas vol!

31 december 2015. De laatste dag van 2015. Het weer is onveranderd, bewolkt met af en toe een beetje zon, net voldoende om de accu’s wat bij te laden. Een van de camperaars (Willem) komt ons een schaaltje oliebollen brengen. Annemarie staat in hun camper oliebollen te bakken.  20151231_174305_compressed20151231_174133_compressedWe hebben geen idee of er iets gevierd gaat worden en of er vuurwerk is. Kort voor het oud en nieuw in Nederland (1 uur eerder dan bij ons) versturen we whatsapjes naar de kinderen en ontvangen we goede wensen terug. Op de televisie is het niets anders dan herhalingen dus niks aan. Wel kijken we nog naar Herman Finkers, die was wel leuk. Om 11 uur hier gaan we maar naar bed. Om 12 uur begint de sirene  (die ook iedere dag om 12 uur loeit) 2-tonig te loeien, wel 2 minuten lang. Oorverdovend. Ook wordt er hier en daar wat vuurwerk afgeschoten. Dat was onze oudjaarsdag.

1 januari 2015. Na iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst te hebben, begint het normale overwinterleven weer op gang te komen. Dat betekent zorgen dat er water is, wc legen en boodschappen doen. Dat laatste doen we voornamelijk bij de Lidl, een kwartiertje lopen. Maar ook met de scooter. En met de mannen kletsen over het weer enz enz.

2 en 3 januari regent het met bakken uit de lucht, vooral de laatste nacht.IMGP1269_compressed De weersvooruitzichten zijn voor de komende week niet geweldig. Maar we moeten het er voorlopig mee doen. De temperatuur is wel prima, als het droog is komt iedereen naar buiten. De verwarming hebben we nog niet aangehad. Toch zal het s-nachts wat kouder moeten worden als overdag zon willen zien. We wachten af.

4 januari, hieperdepiep, weer een jaartje erbij. Om half negen fluit  de eerste felicitatie al binnen. Het gezegde “Uit het oog is uit het land” gaat hier gelukkig nog niet op. Telefoontjes, SMS-jes, What-appjes en e-mails maken ons blij. Het weer werkt niet mee, het regent veel, zo erg dat we ‘smiddags het aggregaat een paar uur moeten laten draaien om ‘savonds TV te kunnen kijken.

5 januari. We worden wakker met regen, maar gelukkig verder op de dag weer volop zon. De buren hebben ons gisteren gevraagd om vandaag mee te gaan zwemmen. Vlak bij de camperplaats is een prachtig zwembad met een sauna, Turks stoombad en een  heuse jacuzzi. Voor 2,50 mag je er 1,5 uur gebruik van maken. Rina gaat niet mee zwemmen, maar kan boven in de kantine onze zwemkunsten bekijken. Na het zwemmen gezellig met z,n allen koffie drinken. Van het telefoontje van Oscar later op de dag worden we niet vrolijk van.

De volgende dagen is het weer wisselvallig maar iedere dag krijgen we toch nog voldoende zon om onze stroomvoorziening op peil te houden. De temperatuur overdag is meestal zo’n 18 – 19 graden, dus prima om buiten te zijn. (als het niet regent)  Dagelijks de Porta Potti legen en om de paar dagen met de scooter water halen bij het tappunt 3 km verder en iedere dag een broodje bij de Lidl.

Woensdag 6 januari is het s’morgen maar 10 graden en veel wind. Maar de hele dag wel zon. Vandaag gaan we aan de was. Met 2 tassen vol vuile was naar de wasserette, 5 min lopen vanaf de camperplaats. Er naast is een klein restaurantje waar je in de tijd dat de wasmachine draait, voor weinig geld lekker kunt eten. Verder dagelijks even een broodje halen bij de Lidl. Bij goed weer wandelen we er naar toe en anders pakken we even de scooter.

Vrijdags is de vast marktdag in Silves. Binnen in het marktgebouw is er iedere dag een beetje markt, maar vrijdags staan er ook allemaal kramen om het hele gebouw. Er is alleen maar groenten en fruit te koop. Het zijn kennelijk boertjes die hun artikelen van het land op die kramen te koop aan bieden. 1 keer in de maand is er een grote markt op een terrein aan de rand van Silves, daar staan dan voornamelijk zigeuners met hun handel.

Op 8 januari ook weer naar de kapper geweest. Een bekend adres van vorig jaar. Ze 20160112_143020knipt prima en kost de helft van thuis. 20160112_143004_001Ook zijn we weer met de buren lekker gaan zwemmen. De afspraak is omdat, zolang we hier staan, dat iedere dinsdag en vrijdag te doen.

9 januari regent het bijkans de hele nacht en een deel van de dag, Maar in de loop van de ochtend breekt toch de zon weer door en wandelen we weer naar de Lidl om boodschappen te doen.  De plassen op de camperplaats worden steeds groter en dieper. Niet in het minst door de campers die er door heen rijden op zoek naar een plaatsje. Helaas de camperplaats is al een aantal dagen vol.

10 januari, Nachttemperatuur 15 graden, vannacht weer behoorlijk geregend, Maar er is hoop de weerberichten zijn vanaf komende dinsdag positief. We wachten maar af.

12 januari. Het weer lijkt nu echt beter te gaan worden. Gisteren hadden we al een groot deel van de dag zon en konden we buiten zitten. Vanmorgen was het buiten maar 6 graden (binnen 11 gr) en scheen om 8 uur de zon al. Even de kachel erbij om het binnen behaaglijk te ontbijten. In eens gaat het rode lampje op het display branden en het symbooltje met de gasfles licht op. Dat betekent dat er 1 fles leeg is. Geen probleem andere fles opengedraaid. Maar de storing blijft. Kennelijk zijn beide flessen leeg. Dat betekent naar Portimao rijden om weer gas te tanken. Aangekomen blijkt er maar 19 liter bij te kunnen, m.a.w. de 2e fles is niet leeg. Terug naar de camperplaats en alles nog maar eens controleren. Misschien is er iets mis gegaan met het verwisselen van de gasfilters. Enfin op eens werkt alles weer. Ra, ra.  We zetten de stoelen buiten en gaan lekker van de zon genieten. Tussen de middag een Piza gebakken en klaar is kees. Daarna naar het zwembad om dit bericht te versturen. Eigenlijk zouden van morgen om 10 uur gaan zwemmen met 4 koppels, maar het weer was te mooi om binnen te zitten. Wat hebben we het toch zwaar.

Ondertussen is het 19 januari.  We staan nog steeds op de zelfde plaats. Het 20160115_154038_001_compressedbelangrijkste om te vertellen is dat het weer nog steeds niet stabiel is. Af en toe flinke regenbuien, maar gelukkig meestal in de avond en nacht. Soms is het snachts behoorlijk koud, zelfs tot 4 graden. Maar overdag warmt het meestal toch weer op tot zo’n 18 tot 20 graden. Je moet wel uit de wind zitten, maar dan is het goed toeven in het zonnetje. We hebben hele gezellige buurtjes. 20160119_115421_001_compressedMeestal 2 x per week gaan we naar het zwembad om te zwemmen en 20160119_121306_compressedte bubbelen en in de sauna. We zijn dan met z’n 8-ten en na het zwemmen gezamenlijk gezellig een kopje koffie drinken. Soms alleen maar om te internetten. In het restaura20160112_112541_compressednt (kantine) van het zwembad kun je ook voor weinig geld lekker eten. Maandag 18 januari was weer de maandmarkt in Silves. We zijn er even met de scooter naar toe gereden, maar hebben er niets gekocht. Het is steeds maar het zelfde en dan ook nog meer van het zelfde. Andere markten zoals Lagos of Quarteira zijn veel leuker. Verder om de 2 dagen met de scooter water halen en dagelijks naar de Lidl om een vers broodjes te halen. Een Pao de Nao.

21 januari het heeft de hele nacht geregend. Alle bijna opgedroogde plassen staan weer vol water en het is de hele dag zwaar bewolkt. Onze buurtjes (Jac en Anneke) krijgen een vervelend telefoontje over een familielid en besluiten om de volgende dag naar huis te gaan. In de loop van de middag breekt gelukkig toch nog het wolkendek waardoor de accu’s toch nog bijgeladen worden.

Vrijdag 22 januari. Om 8.30 uur nodigen Jac en Anneke ons uit om als afscheid bij de Continente een kopje koffie te gaan drinken. Ook de oude buurtjes Piet en Hiltje gaan mee. Na afscheid genomen te hebben vertrekken ze richting huis. Wij nemen hun opengevallen plaats in. 20160123_112233_001_compressedWe staan nu in een hoek van het terrein en hebben meer ruimte om de camping. Nu zijn Joop en Annie met hun VW-bus onze buren. Om 10 uur gaan we weer met z’n 6-en zwemmen. Als we bij de camper terug komen is onze plek ingenomen door een kleine 1-persoons Engelse camper.

Om 1 uur belt Jurgen. Hij had van onze buren (die op ons huis passen) een belletje gekregen dat de CV in storing ligt en niet meer aan de praat te krijgen is. Hij schijnt geploft te hebben. Een kijkglaasje is er uit gesprongen en daar komt nu rook uit. Na een telefoontje met Derk (die gelukkig ook verstand heeft van CV-installaties) en zijn verhaal aangehoord te hebben, besluiten we een Installatiebedrijf in te schakelen om de schade op te nemen. Om kwart over twee belt Ivonne al dat de monteur er al is. Die monteur geeft aan dat repareren van een ruim 20-jarige CV-ketel niet zinnig is en adviseert een nieuwe ketel te laten installeren. Daar waren we nu altijd al bang voor. Dat zoiets gebeurt als we ver van huis bent. We hadden het kunnen verwachten. Voor 2 maanden terug ging de droogtrommel kapot, 1 maand later de afwasmachine. Toen zeiden we al, wat zal het volgende zijn?

Gelukkig hebben we hele fijne buren die het voor ons opvangen en begeleiden. De installateur zal ons een offerte mailen en daar wachten we voorlopig maar op. Gelukkig is de vorstperiode over, want het is in de afgelopen dagen in Wehl –11 graden geweest. Dat is bijna niet voor te stellen als je hier met +20 graden buiten kunt zitten.

Maandag 25 januari. Vandaag de hele dag zwaar bewolkt en een hevige onweersbui. Alles staat weer blank. 20160121_110533_compressedZaterdag was een super dag, de hele dag volop zon, maar zondag w20160123_115353_compressedas het weer een stuk minder.  In de middag gaan er weer een paar buren weg, Joop en Ans. Ze gaan alvast naar Messines waar morgen de maandmarkt is.

Vandaag de gevraagde offerte op de email gekregen en bij een ander bedrijf in Wehl een offerte gevraagd, die tegen de avond binnen kwam. De keuze is al wel gemaakt, maar toch nog een paar vragen gemaild. Alles overziend wordt het toch een onkostenpost van ruim 2000,00. Maar ja als je er dan weer 20 jaar mee vooruit kunt…..

Dinsdag 26 januari. Vandaag zijn we precies 1 maand in Silves.

Eindelijk mooi weer. Althans in de middag komen er toch weer wolken. 20160126_110409(0)_compressed20160126_113539_001_compressedVandaag gaan we weer aan de was en eten we in het restaurantje naast de wasserette.  Daarna naar de Lidl om boodschappen te doen en daarna nog water gehaald 3 km verderop.20160113_132541_001_compressed

27 januari. Opnieuw een heerlijke zonnige dag. Prima om te wandelen en boodschappen te doen. 20160127_105828_compressed                                                                                                                                           20160127_110240_compressedEerst bij de Lidl de noodzakelijke zaken gehaald en daar na bij een Chinese “winkel van sinkel” een paar broeken en overhemden gekocht. Dat was nodig omdat ik de broeken thuis had gelaten en alleen maar overhemden met lange mo20160127_110134_compresseduwen bij me had. Voor 40 piek was ik weer het mannetje.20160127_110657_compressed

Cor kijk eens wat een mooie bloemen. Wil je hier even een foto van maken?

28 januari begint weer bewolkt met een enkele druppel regen. De hele dag bewolkt en in de middag regent het weer. Tussen de buien door nog wel even een broodje bij de Lidl gehaald en met de scooter weer 34 liter water gehaald bij de openbare kraan in Falacho, 3 km verderop.

29 januari, het is maar 8 graden en de zon schijnt weer volop. Om 10 ur gaan we weer met Piet en Hiltje, onze oude buurtjes, en 2 kennissen van hun, naar het zwembad.  Anderhalf uur zwemmen, Sauna, Turkse Sauna en een Bubbelbad. Heerlijk. Kort na het eten, om een uur of twee, we zaten nog na te tafelen, roept Rina in eens : “Kijk nou eens wie we daar hebben” Daar zijn Hans en Wil op hun fiets op zoek naar ons. Hans en Wil zijn deelnemers en vrienden uit de laatste Griekenlandreis vorig voorjaar. Wij wisten dat ze altijd in Silves op een camperplaats vlak bij waar wij staan overwinteren. We waren inmiddels al 3 keer op die camperplaats geweest om ze te zoeken, maar niet gevonden. Ze vertelden dat ze gisteren zijn aangekomen en dat ze met behulp van dit verhaal ons konden vinden. Is al dat geschrijf toch nog ergens goed voor. Heel gezellig hebben we bij een kopje koffie en lekker in de zon bij kunnen praten. In de loop van de dag zijn de buren links en rechts van ons vertrokken, maar die plekken zijn gelijk weer ingenomen door 2 Engelse campers. We staan zo gezegd ingesloten door de Engelsen. Overigens lijkt het wel een Engelse invasie. Zoveel als er de laatste week er bij gekomen zijn.

30 januari. Het is 6 graden, Dat betekent dat de zon weer op komt en de temperatuur dan weer snel zal stijgen. Piet en Hiltje, onze oude buurtjes gaan nu ook weg. Daarmee zijn alle buurtjes uit het gezellige hoekje vertrokken. Om half twaalf gaan we met Hans en Wil koffie drinken en daarna naar een restaurant bij de markt voor een gezellig etentje.20160130_130904_compressed20160130_131053_compressed De hele dag weer volop zon met een temperatuur van 18 graden. In de korte mouwen op de scooter naar de Lidl!

31 januari. Om half negen komt de zon al ruim over de heuvel. Dat is inmiddels meer dan een half uur eerder dan toen we hier aankwamen. Ook ‘s-middag schijnt hij een half uur langer. Met zoveel zon iedere dag zijn de accu’s al heel snel vol. Het extra zonnepaneel kunnen we al na anderhalf uur weer opbergen. De 2 panelen op het dak kunnen het makkelijk alleen af. Om 5 uur wordt het fris en gaan we naar binnen en kijken het 6-uur nieuws. Het einde van weer een prima dag.

01 februari. Volop zon

02 februari. We verhuizen naar een andere plek op de camperplaats. De Engelse camper naast ons nam zoveel zon weg waardoor we een groot deel van de dag in de schaduw zaten. 20160202_140355_001_compressedOp deze nieuwe plek krijgen20160202_154818_compressed we ‘s-morgens gelijk de zon op de voorruit zodat we binnen gelijk de warmte er van voelen. ‘s-Middags werd het zo warm dat we de luifel hebben uitgezet.  Vandaag kregen we ook een mailtje van Mieke en Hans die inmiddels verhuisd zijn naar Oudenbosch.

 

03 februari ‘s-Ochtends een wazig zonnetje maar ‘s-middags weer volop zon om lekker buiten te zitten. Tussen  de middag zijn we met onze achter buurtjes ,Willen en Annemarie, gaan eten als afscheid. Zij vertrekken vanmiddag naar Aljezur voor het oplossen van hun accuprobleem. Hun plek wordt gelijk weer ingenomen door weer andere landgenoten.

20160203_183639_compressed

04 februari. Vandaag krijgt onze CV-installatie een nieuwe cv-ketel. Een ATAG. ‘s-middag komt het verlossende mailtje dat alles weer werkt. Vandaag veel wind.

05 februari. Bewolkt

06 februari Mist, hele dag geen zon gezien.

07 februari. ‘s-Nachts regenbui, overdag zonnig.

08 februari. Vandaag met een huurauto, samen met Hans en Wil, een rondje door het achterland gemaakt. 20160208_124216_compressed

De route ging via Monchique (koffiepauze) Aljezur (koffiepauze) en Zamujeira du Mar (Lunch), Lagos  (Aldi) en via Portimao weer naar Silves.

Van Silves eerst richting Portimao via een (gedeeltelijk) erbarmelijk slechte weg. Dan na een km of 10 rechtsaf richting een Barregem en Calda de Monchique.  Deze weg kronkelt via soms hele scherpe S-bochten omhoog met prachtige vergezichten. Jammer dat het niet zonnig is zodat foto’s maken er niet in zit. 20160208_102139_001_compressedHet laatste stuk naar Monchique gaat zelfs over een stuk onverharde weg, waarbij je hoopt dat de voorwielen niet gaan slippen in de hele scherpe s-bochten. Maar erg mooi. Bij Fornalha linksaf naar Monchique is een erg bedrijvig plaatsje zo boven op de berg. We konden bijna geen parkeerplekje vinden om een kopje koffie te gaan drinken.

20160208_115000_001_compressedNa de koffie gaan we richting Aljezur. Deze weg is een stuk breder en goed geasfalteerd. Kort voor Aljezur krijgen we dalingen van 10%. Inmiddels half één weer tijd voor een kopje koffie. In het gebouw van de plaatselijke markthal drinken we koffie.

20160208_120307_compressedAlje20160208_120406_001_compressedzur overdekte markthal.

 

 

 

Van daaruit rijden we over de 125 naar het noorden tot Odeceixa . Daar gaan we linksaf naar de kust. Eerst asfalt maar daarna grindwegen. We komen o.a. langs een  prachtig gelegen camperplaats Carvathal de Rocha, midden in de duinen aan zee. In Zamujeira de 20160208_132838_compressedMar, weer een prachtig gelegen dorp, hele maal in het wit, boven op een rots aan de kust.     Daar lunchen we in een klein restaurantje met te veel stoelen voor de keukenbezetting.   Met andere woorden het duurde en duurde maar voor dat het eten kwam. Tot overmaat van ramp waren de frites van mij niet gaar gebakken.  Gelukkig hadden de andere meer geluk.   Na de lunch ging de route weer terug naar Aljezur en vandaar richting Lagos. We wisten dat er in Lagos een ALDI-winkel was. We hoopten daar zoete Duitse witte wijn te vinden, maar helaas alleen maar half droge Riesling. Niet zoet genoeg. Daarna via Portimao weer via Odelouca  naar Silves. We kwamen langs de waterkraan waar we altijd water tapten en hebben de meegenomen flessen daar nog maar even gevuld. Bij hun camperplaats hebben we Hans en Wil weer afgezet en toen naar onze eigen plek. Al met al een leuke dag.

9 februari. We houden de huurauto nog een dag en gaan weer met z’n viertjes op ontdekkingstocht. De route gaat vandaag via de N124 naar  S B de Messines,  Alte, Paderne, Loule, Salir, Alte, Messines en Silves. Alles bij elkaar 120 km.  Het weer was niet best, soms stormachtig met stevige regen, jammer maar gelukkig konden we in Alte het stadje goed bekijken. en in de buurt van Paderne bezoeken we de camperplaats waar Hans en Wil vaak staan.  Het is een bijzondere camperplaats met de faciliteiten en activiteiten van een camping. Motorhome Friends in Centieira. Onderweg drinken we weer 2 keer koffie en lunchen we in Paderne. Ondanks het slechte weer toch een gezellige dag.

20160209_102605_compressed20160209_102826_001_compressed

20160209_103231_compressed20160209_103307_compressed

Alte, park met bron, oude pomp en tegelplateau.

20160209_133301_compressed

10 t/m 13 februari. Er valt weinig te melden. Het weer is niet best. Nauwelijks zon, vooral bewolkt en soms een buitje regen. De temperatuur is wel goed, in de nacht een graagd of 15 en overdag tot zo’n 19 a 20 graden.  11 januari natuurlijk even Fred gefeliciteerd. Van hem horen we dat het thuis een hele natte boel is.

13 Februari is er in het Fissel gebouw weer net als vorig jaar een beurs: Segredos da Terra. Daar worden regionale producten en kunstvoorwerpen getoond. We kopen er een  rond schapenkaasje. Verder is er ook een hoek met tuinen en  allerhande exotische dieren.20160213_115234_compressed20160213_113105_001_compressed20160213_115404_compressed20160213_113852_compressed

14 februari. Het stormt met slagregens in de nacht, maar overdag ook regelmatig zon zodat onze accu20160214_145931_001_compressed’s weer opgeladen worden. In de ochtend zijn we op de koffie uitgenodigd bij Hans en Rienke. ‘s-Middag gaan we, tussen de buien door, nog weer naar het beursgebouw. Voor een optreden van  traditionale Portugese muziek, opgevoerd een door een zanggroepje, begeleid door een guitaar.20160214_151427_compressed

 

De kaaskraam

Volklore groep

 

15 t/m 20 februari.  Op de 15e vertrekken Hans en Rienke weer en hebben we een telefoongesprek met Theo en Lien. Op de 16e Met Hans en Wil een afscheidsetentje in het dorp. Op de 17e Zijn we naar Portimao gereden om gas te tanken. Op de 19e ijn we weer naar de wasserette geweest en  kregen we bezoek van Paul en Toos. Zij zijn op de scooter en staan met hun camper in Messines, zo’n 16 km vanaf Silves. Op 20 februari hebben we in de kantine van het zwembad (WIFI) verjaarskaarten verstuurd. In de ze periode van 6 dagen was het weer erg afwisselend. Wolken, zon een regenbuitje en veel wind. Die wind voelt erg koud aan, maar kun je beschut zitten dan wordt het al gauw 20 graden. ‘sNachts meestal zo’n 10 tot 12 graden.

zondag 21 februari. Het zou zonnig worden maar in de eerste uren is het bewolkt en staat er 20151230_113952_compressedeen stormachtige wind. Gelukkig komt hij wel uit de goede hoek. Met wind uit die hoek wordt het overdag meeste toch nog zonnig. Zo ook vandaag.

Het kasteel in de verte boven op de heuvel,  van af de stad gezien.

We staan nu voor het derde jaar in Silves en steeds als we langs de rivier lopen en boven op de heuvel de kasteelmuur zien, denk ik daar moet ik is gaan kijken.

Vandaag gaan we dus een poging wagen. In de middag ga ik met de scooter op zoek naar het kasteel.  Op de platte grond lijkt dat heel eenvoudig maar het zijn erg steile straatjes en soms moet je weer terug omdat het eenrichting verkeer is. Het bezoek is zeker de moeite waard. bekijk de foto’s.20160221_144743_compressed

20160221_145124_compressed

20160221_145228_001_compressed

20160221_145604_compressed

20160221_145148_001_compressed

20160221_150141_compressed20160221_143448_compressed20160221_150341_compressed

22 februari en 24 februari 2 heerlijke dagen waarvoor we 2500 km gereden hebben. Volop zon, weinig wind en lekker warm,  25 graden. Tegen het middaguur hebben we zelfs de luifel weer uitgezet omdat het te warm werd om in de zon te zitten.

25 februari. Sigrid van harte gefeliciteerd.  Vandaag probeer ik wat naar de site te uploaden. Dat gebeurt met de laptop via de Samsung telefoon. Tetering heet dat. In 1 keer komt er een melding van T-mobile dat er al 80% van de beschikbare Mb’s is gebruikt en 2 minuten later de melding dat het saldo op nul staat. In een paar minuten 400 Mb opgebruikt. Jammer want nu moeten we tot 1maart wachten voor we weer een nieuwe bundel van 1 Gb krijgen. Er zit niets anders op om af en toe even naar het beurs anexschouwburggebouw te lopen voor de Wifi die daar open is.

26 februari. Op de kop af staan we alweer 2 maanden op de camperplaats. Paul en Toos komen vanaf Messines naar ons toe. We houden een plaatsje voor hun vrij door onze scooter en een tafel op de open plek te zetten.  Ze brengen geen mooi weer mee. Het is bewolkt en in de middag begint het te regenen. Het weerbericht van RTL4 voor morgen is erg slecht. Regen en harde wind.

Van onze dealer krijgen we een telefoontje dat de camper op 20 maart APK gekeurd moet zijn. Dat komt erg slecht uit en past helemaal niet in onze plannen. Na telefoontjes met de RDW en met Unigarant blijkt dat er niets anders op zit dan te zorgen dat we op tijd thuis zijn. Met de garage hebben we gelijk maar telefonisch een afspraak gemaakt voor 21 maart.

27 februari. RTL-weer heeft het bij het rechte eind gehad. Het heeft de hele nacht geregend en gestormd met harde windvlagen. De camperplaats is weer een waterballet. In de loop van de middag klaart het gelukkig op zodat de zonnepanelen nog hun werk kunnen doen.

28 februari. Er is beter weer beloofd. In de ochtend is het inderdaad zonnig maar in de middag is het weer bewolkt.

29 februari. Eindelijk!!!  De hele dag zag een wolkeloze hemel en een prachtige zon. De meteriologische  voorjaar begint hier geweldig.20160229_142938_001_compressed Een strak blauwe hemel

 

 

 

 

 

 

1 maart. 10.00 uur Samen met Paul en Toos af gesproken om te gaan  zwemmen in het mooie overdekte zwembad hier vlak bij. Het weer is weer super.

2 maart . Gisteravond een huurauto opgehaald om vandaag samen met Paul en Toos een dag je te gaan toeren. Eerst wilden we naar Carvoeito, naar Playa de Marinya. Dat zou een mooie camperplaats aan zee zijn. Je zou dan op het strand kunnen staan. Toen we daar aankwamen wemelde het er van politieagenten die ons vertelden dat die plaats gesloten werd. Je kon nog wel op een parkeerplaats in de duinen staan.  Daarna zijn we naar Quarteira gereden omdat daar op woensdag markt is. Vorige jaren hebben we er ook een tijdje met de camper gestaan. Rina heeft er twee broeken en een horloge gekocht. Daarna zijn we via Loule en het achterland naar Paderne gereden, opzoek naar een restaurant waar we eerder met Hans en Wil lekker gegeten hadden. Dat bleek niet meoilijk terug te vinden en hebben daar lekker gegeten. Via Messines weer terug naar Silves. Eerst bij de Lidl nog boodschappen gehaald en nog gauw met de auto water gehaald. Ook vandaag weer de hele dag volop zon.

3-4-5-6 maari. Iedere dag volop zon. 20160305_145111_compressed        Mimosa boom

De ene dag wat meer wind dan de andere, maar uit de wind is het heerlijk toeven. Eindelijk stabiel zonnig weer, dan is het wel erg sneu te weten dat je ongewild 14 dagen eerder naar huis moet van wege de APK van de camper. Temeer omdat we op de TV zien dat het weer in Nederland nog niet erg uitnodigt, maar ook kunnen we op weg naar huis nog veel winterse narigheid tegen komen. Temeer ook omdat de weersvooruitzichten hier de komende 10 dagen nog prima zijn.

7 maart. In de ochtend regent het even en is het bewolkt. Paul en Toos hebben hun gastank leeg en gaan in  Portimao hun gasflessen vullen. Tegelijk vullen we ook even de meegenomen waterflessen. Wij zijn uitgenodigd om mee te gaan en daar boodschappen te doen. In een groot winkelcentrum aan 2 kanten van de weg in het centrum van Portimao drinken we koffie bij de Continente en doen we inkopen bij de Lidl en Aldi. Terug in Silves schijnt de zon weer, wel veel wind. ‘s-Middags nog een mooie regenboog.20160307_100809_compressed

20160307_101346_001_compressedRina met bloemetjes zoals die hier in het wild te vinden zijn.20160307_101332_001_compressed. Dat ligt zo’n 145 km

8 februari. Wasdag. Daarvoor lopen we naar de wasserette een minuut of 10 hiervan dan. Daar ben je al met al een kleine 2 uur mee bezig. De wasmachine, 11 kg!,  doet er een uur over en daarna 2x de droogtrommen van ruim een kwartier. Dan is het 12 uur en prima tijd om in het restaurantje er naast te gaan eten. 2 vliegen in 1 klap. Was gedaan en het warme eten gehad. Daarna terug naar de camper om heer lijk in het zonnetje te gaan zitten.

9 maart. 20160309_143557_compressedGisteravond hebben we besloten om vandaag naar Mina de Sante Domingos te gaan. Dit plaatsje moet de moeite waard zijn om te gaan bekijken en ligt zo’n 145 km naar het noord-oosten tegen de Spaanse grens aan. Het is een oud stadje waar vroegen mijnarbeiders woonden voor de kopermijn in de buurt. De mijn is al lang gesloten, maar het stadje houden ze in stijl. We hoorden dat er in de buurt nog een mooi mijnwerkersdorpje ligt: Pomarao. Daar zijn we eerst naar toe gereden. Na Mertola wordt het een prachtig heuvelachtig landschap. Langs de weeg ziet het soms wit van de mooie bloemen (zie 8 februari)  Een aantal keren zijn we onderweg gestopt zodat Rina een mooi veldboeket kon plukken. 20160309_134211_compressedKort voor Pomarao is een stuwdam die een aantal meertjes bedwingt. Dan in één keer komt het bord Spanje 1km en dan daal je een helling van 10% af naar het dorpje en de grensrivier. Een prachtig uitzicht over het dorp en de rivier. Beneden in het dorp, na een nauw straatje door gereden te zijn zie je een enorm grote camperplaats. Er staan maar een paar campers. We lopen wat rond en maken wat foto’s en eten daarna het restant van de zuurkool van gisteren op. 20160309_124333_compressed20160309_135804_compressedWe besluiten verder te rijden naar Mina de Santo Domingo, slechts 20 km. Daar is een prachtig aangelegde camperplaats aan een meer, maar helaas die is propvol. Dus wijken we uit naar een braakliggend terrein iets verder. Dit plaatsje is veel groter en er staan nog heel veel van die oude, piepkleine, mijnwerkershuisjes die ze langzamerhand opknappen of afbreken voor nieuwbouw.20160309_145927_compressed

20160309_151514_compressed

 

 

 

 

10 maart. Vandaag gaan we naar Terrugem, (een camperplaats waar we meestal komen op weg naar Portugal en terug) met een tussenstop in Estremoz om gas te tanken. Eergisteren is de eerste gasfles leeg geraakt. Dus gaan we weer bijtanken.

11 maart  Van Terrugem naar Terredillos bij Salamanca. We vertrokken met een stralend blauwe koude lucht. Het was om 7.00 uur maar 4 graden. In Badeloz, net over de grens in Spanje tanken we de dieseltank vol voor 85,4 cent per liter. Tot Caceres is het een twee-baans weg, daarna 4-baans snelweg tot vlak voor Salamanca. Halverwege bij Beja moeten we bergkam van ongeveer 1000 meter. Hier konden we duidelijk nog de sneeuw zien liggen. Op dit punt slaat het weer helemaal om van strak blauw zonnig naar zwaar bewolkt. Bij aankomst in Terrugem is het om 14.00 uur maar 9 graden. Later komt er wel weer wat zon bij, maar het wordt er niet warmer van.

12 maart. Van Terrugem naar Vitoria –Gasteiz, 400 km. Om 7 uur was het 1 graad Celsius en de buitenkant van de camper was ijs.   Vitoria –Gasteiz  een voor ons onbekende camperplaats. Tot Burgos is het weer een 4-baans snelweg, daarna grotendeels 2-baans en door een bergachtige uitloper van de besneeuwde Pyreneeën.  20160312_124447_compressedHet stuk van Pancorbo tot Vitoria is een tolweg. Heel merkwaardig, er wordt aangegeven dat dit stuk tolweg gratis is maar je moet toch een kaartje uit de automaat trekken. Heel verwarrend. 20160312_151654_compressedOp een gegeven moment kom je weer aan een tolpoort. Daar doe je kaartje er in en dan gaat de slagboom zonder te betalen open. Vitoria Gasteiz is een hele grote plaats met veel groot industrie. Onder andere heeft Mercedes hier een fabriek waar de Vito’s gebouwd worden. De camperplaats is in het centrum, 11 afgebakende plaatsen met alle voorzieningen en als die plek vol is kun je ook op het grote marktplein staan.

13 maart Vitoria Gasteiz – Roullet St. Estephe. Het laatste stukje Spanje. We nemen de tolweg voor 12,33. Secundair is het niet leuk om te rijden. Daarbij is de tolweg best mooi, zo dwars door de Pyreneeën. Voordat we bij San Sebastian de Franse grens over gaan tanken we nog even voor 86 cent per liter. Daarna moeten we weer de tolweg naar Bordeaux pakken omdat er nauwelijks een alternatief is. Dat loopt lekker in de papieren, 5 x bij een tolpoort stoppen voor totaal 22,00. Tot plm 65 km voor Bordeaux. Daarna via Bordeaux richting Limoge over de N10. De camperplaats bij Roullet is een bekende voor ons, daar hebben we al zeker 3 x overnacht. Prima plek.

14 maart. Roullet – Vierzon, 300 km. Het is om 7 uur koud, 2 graden. Om kwart over negen is de temperatuur in de camper comfortabel, hebben we het ontbijt gehad en de noodzakelijke sanitaire handelingen verricht. Helaas is de waterleiding bevroren. Gelukkig hebben we nog water genoeg. De route is grotendeels 4-baans en saai. Om half twee vinden we de camperplaat20160314_142534_compresseds via smalle weggetjes in het stadje. 20160314_142638_001We staan op een zandvlakte, met aan de ene kant een blok flats (afgescheiden door een manshoog hek, en aan de andere kant een rivier met stuwen waarvan je het bruisende water goed kunt horen. Maar prima om bij te slapen.

15 maart. Vierzon – Ligny en Barrais (als we er komen want het is 340 km over 2-baans wegen door diverse plaatsjes. TomTom geeft aan via Auxerre – Troyes en St. Dizier. Die route hebben we vorig jaar grotendeels  ook zo gereden. Na zo’n 230 km waren we het een beetje zat en zijn we in Brienne la Chatteau gestopt op een camperplaats bij een oud stationnetje. Na warm gegeten te hebben hadden er toch niet zo’n goed gevoel bij. Het leek er op ingesloten te kunnen raken tussen geparkeerde vrachtauto’s. We zijn toen weg gereden en door naar Montier-en-Ender. Achter het toeristenbureau. Daar hebben we vorig jaar ook gestaan.

16 maart. Montier-en-Ender – Perl, op het 3 landenpunt van Duitsland, Frankrijk en Luxenburg. Om 1 uur waren we al in Schengen om voordelig gas en diesel te tanken. Daarna bij de Aldi in Perl uitgebreid boodschappen gedaan. Er zijn hier 4 enorme grote supermarkten  waarvan alle parkeerplaatsen vol staan met auto uit Luxenburg. Voor de rijken uit dat land is Duitsland erg goedkoop.

17 maart Perl – Bergheim. Langs de Moesel en door de Eifel, waar nog veel sneeuw naast de weg lag, rijden we naar Bergheim. Een prima camperplaats waar we al eens overnacht hebben.

18 maart Bergheim via Haldern  naar huis.  Het is een beetje mistig, maar goed te rijden. In Haldern zoeken we Fred en Margriet even op en daarna rijden we de laatste 40 km naar huis.

Aankomst thuis na ruim 3 maanden en 5650 km.