Overwinteren 2021–2022 Bijgewerkt tot 29 maart 2022

1 Oktober 2021, We popelen om weg te gaan,  Eerst14 oktober nog een artsenbezoek en afwachten wanneer we griepprik kunnen halen.

18 oktober, Hieper-de-piep We kunnen vertrekken, De camper is geladen, maar ja, als de planning is om 6 maanden op reis te gaan, dan heb je wel het een en ander mee te nemen.  Ook de scooter gaat mee en staat weer in de garage.

Morgen willen we naar Perl (375 km) een drielandenpunt D-Fr-Lux). Dat is onze vaste stopplaats als we naar het zuiden gaan, Daar doen we boodschappen bij de Aldi of Lidl en tanken we voordelig in Schengen (luxenburg) .

Daarna gaat het zuidwaarts door Frankrijk. Het doel is om uiteindelijk naar Silves in Portugal te gaan. Daarvoor moeten we ook eerst door Spanje. Dan hebben we de keus uit 3 opties, nl via de oostkust van Spanje en dan via Granada en Sevilla naar Portugal of regelrecht naar het zuiden via Bourges en Salamanca, of als 3e optie via de Pyreneeën en de westkust (Atlantische kust) naar Portugal. Dat staat allemaal nog open. De uiteindelijk keus maken we in zuid Frankrijk waarbij het weer een grote rol kan spelen.

_______________

19-10. Wehl 11 uur vertrekken we van huis bij een km st. van 2940.  De route gaat via de A3 Oberhousen – Keulen e.v. De navigatie mijdt de Rijnbrug bij Keulen en stuurt ons via Bonn. In de buurt van Bon makken pauzeren we  en bakken een piza. Bij het open doen van een bovenkast valt er een Ontbijtkoek uit en gooit een hete kop thee om, o.a. over de kleren van Rina en de zitbank. Gelukkig hebben we ooit voor leer gekozen en kan het makkelijk schoon gemaakt worden, Een goed begin is .. . . . . . Om 17.30 uur arriveren we in Perl. Onderweg veel motregen maar later ook wat zon. Perl km st 3328. De Cp betalen met een App, 5,00.

20-10 Perl, 13 gr en regen. We gaan eerst boodschappen doen bij de Aldi en daarna bij de Lidl omdat de Aldi niet had wat we zochten. Daarna naar Schengen om gas en diesel te tanken. Dan meldt zich het volgende probleem aan: geen internet op de telefoon. Eerst dachten we dat het signaal in dat grensgebied slecht was, komt meer voor,  maar de telefoIMG20211020160621_compressedon van Rina deed het prima. Dus op mijn telefoon geen  camperplaats kunnen zoeken. Gelukkig kenden we Ligny en Barrois (vaker gestaan) dus de navi daar op ingesteld. Onderweg stond een hele harde wind, bijna storm vooral op de kop. Aankomst 14.30 uur met regenbuien.   Na aankomst direct T-mobile gebeld en samen met hun klantenservice lukte het uiteindelijk weer om verbinding te maken met internet. Oorzaak ?????  175 km gereden.

21-10 Ligny en Barrois De afgelopen nacht heeft het flink geregend met harde windvlagen.. Vandaag rijden we naar Fargeau. Nog steeds veel wind vanaf rechts, maar het is wel droog en bewolkt. De eerste stop was bij Saint Florentin (ook een bekende cp) maar na een luncIMG20211021170810_compressedh zijn we via Auxerre door gereden naar Fargeau. Een mooie cp waar we ook al eerder hebben overnacht. We overnachten er samen met 4 (Fr) campers.

22-10 Fargeau –   Lourret –Saint-Estephe  via Vierzon    De eerste 90km naar Vierzon over een 2-baans weg en door dorpjes meestal achter een vrachtauto en ook nog in dichte mist. Hier haden we bijna  bijna 2 uur voor nodig. In Vierzon, zoals gepland bij Super U  tankstation, de tank volgemaakt, (1,519p ltr) Vervolgens de A20 tot bijna Limoge (tolvrije 4-baans weg van plm 190 km en daarna via N141 en de N10 naar Lourret –Saint-Estephe. Ook weer een cp waar we vaker hebben overnacht, vandaag 379 km

23-10 Lourret-S-E  Vanochtend maar 4gr) stonden er in eens 17 campers op de c.p. Die hebben we met onze luiken dicht zien komen. Wij vertrokken om 9.30 uur richting de volgende geplande overnachtingsplek in Hagetmau. Om 11.00 hadden we Bordeaux al achter ons liggen. De zon hoog aan de hemel met een strak blauwe lucht. Er was duidelijk minder vrachtverkeer op de weg.Voor de afslag naar Bordeaux stonden we even in een file achter een heel erg glimmende  tankauto. We konden zo een mooie selfi maken. IMG20211023103536_01_compressedNa een koffiepauze van een half uur waren we al om 13.30 uur in Hagetmau. Ook hier hebben we vaker gestaan. We besloten om hier te blijven ondanks het vroege uur. Na de warme maaltijd was het goed uitrusten. Het is iedere morgen een natte boel door condens op de voorruit, zowel binnen als buiten. Maar met de waterzuiger/wisser neem je heel veel condenswater op. De komende nacht willen we een isolatiemat voor de voorruit zetten.

Vandaag besloten om de oorspronkelijke planning los te laren.

We hebben samen besloten om, anders dan oorspronkelijk gepland was,  zonder omwegen regelrecht naar Silves Portugal te gaan. De reden is dat de Corona-ontwikkelingen in het bloedrode Nederland ons grote zorgen baart. Nog even en dan worden wij aan de grens geweigerd net als nu  bijvoorbeeld in Marokko.Dus willen we er zo snel mogelijk heen. We hebben inmiddels telefonisch contact gehad met Philip van de Cp en er is plaats voor ons gereserveerd. Wij verwachten donderdag of vrijdag daar aan te komen.

24-10 Hagetmau.  Vandaag passeren we bij Saint-Jean-Pied-de Port de Frans/Spaanse grens met als doel Estella even voorbij Pamplona. We vertrekken om 9.30 uur en tanken eerst bij de Intermache. Daarna gaan  rijden we richting Spanje over de bergpas de Ibaneta. Tijdens een koffiepauze op de pas besluiten we niet naar Estella te gaan maar naar Vitoria Gasteiz. Om 12 uur zijn we al de pas over. Aankomst Gasteiz half 3. In totaal vandaag 264 km. De camperplaats stond praktisch vol, maar voor ons ruimte genoeg.

25-10 Vitoria Gasteiz  We vertrekken om 9.30 uur met de bedoeling om vandaag Terredillos bij Salamanca te halen. We zijn net koud vertrokken als er een logootje van de Ad Bleu gaat branden. We moeten dus tanken, maar begrijpen niet dat het nu al na plm 2500 km weer nodig is. Bij 10 ltr  slaat de pomp al af. We tanken onderweg 70 ltr diesel en komen om 14.45 uur aan in Terradillos, 13 km van Salamanca. Ook weer voor ons een bekende plek. 372 km. Morgen hopen we Terrugem, net over de grens met Portugal, te halen. Terredillos heet in campercontact El Encinar.

26-10 Terradillos. – Terrugem Portugal. Het is 1 gr. buiten en 8 gr binnen. Het is hier altijd erg koud. Maar eventjes de kachel aan en dan is het weer snel behaaglijk in de camper. De hele reis door staat de zon hoog aan de blauwe hemel. Prima weer om te rijden. Vandaag 320 km gereden, in totaal tot nu toe vanaf thuis 2400 km. Daar komen nog 260 km bij tot Silves, ons voorlopige eindbestemming. In Portugal is het 1 uur vroeger. Op het moment van schrijven (16.00 P.t) is het hier 24 graden Celsius!! De planning voor morgen is nog onduidelijk. We kunnen nog een keer overnachten in Beja of we rijden door naar Silves.We zouden dan 1 dag eerder aankomen dan dat er voor ons gereserveerd is.

27-10 Terrugem – Beja We proberen een alternatieve (lijkt kortere route) Maar dat viel erg tegen. Halverwege Silves zijn we in Beja nog een keer gestopt. De camperplaats, die we vaker  gebruikte is nu gesloten voor campers, Bij het er op rijden hebben wij het bord niet gezien. Toch hebben we er overnacht. We stonden er eerst met tweeën, later alleen. 170 km.

28-10 Beja – Silves. 136 km. De route gaat door bergachtig terrein met veel bochtenwerk, maar een prima weg. Bij Messinis rechts af dan nog 20 km naar Silves. Bij het naderen van de stad gaf dat weer een heel vertrouwd beeld met het kasteel boven alles uit. We waren vroeg en werden allerhartelijkst ontvangen door Philip en andere bekenden. Allemaal oud gedienden. Het was weer het gevoel van thuiskomen. Er was plek in overvloed, we mochten er zelf 1 uitzoeken. Het weer is prachtig en  warm 24 gr.

Helaas wordt er voor de komende 3 a 4 dagen minder mooi weer verwacht, maar ja de plantjes moeten af en toe ook water hebben. Portugal kampt sowieso al met watergebrek. Van af komende dinsdag wordt het weer warm en met zon.

IMG20211028141905_compressed

29-10 Silves Samen naar de Lidl gewandeld. Voor Rina een best hele uitdaging, maar heeft het heen en terug vol gehouden. Super. Verder vandaag de camper een beetje op orde gebracht. De scooter er uit gehaald en veel dingen een betere plek gegeven. Huishoudelijk werk dus.

01-11 Silves De afgelopen 3 dagen was zoals verwacht,. Regen, bewolkt en  af en toe een beetje zon. Maar toch genoeg zon om de accu’s op peil te houden en  om ‘savonds TV te kunnen kijken. Wat we bijzonder vinden, is de temperatuur in de afgelopen dagen. De buitentemperatuur is niet onder de 20 graden geweest, zelfs ‘s-nachts niet. Overdag tot 24 graden. Morgen wordt nog een bewolkte dag verwacht, maar daarna wordt het weer volop zon.

3-11 Silves Gisteren de andere kant op gewandeld, Naar de Continente een grote supermarkt met een leuke koffiebar en drie zelfstandige winkels binnen het pand. Oa. Mo een outlet kledingIMG20211103082712_compressed (2)winkel en Worten een elektrowinkel. Bij Mo hebben we een regenjack gekocht en bij Worten  een geheugenuitbreiding voor onze telefoon.  Vandaag was het weer een echte ouderwetse Silvesdag. Hele dag zon en wind. Prima om lekker buiten te zitten. Dat is nu de reden waarom we 2700 km gereden hebben om hier te komen. Ik begon de dag met een rondje wandelen om het park dat verfraaid is met leuke gevlochten metalen figuren. IMG20211105113034_compressed

IMG20211107085202_compressedIMG20211109084338_compressed 

We sluiten de dag af met het prettige gevoel dat de vooruitzichten voor de komende dagen er prima uitzien.

Silves heeft een centraal vaccinatiepunt,Op dit moment kunnen mensen van 80 en ouder een griepprik halen in combinatie met de 3e  Coronaprik (Boosterprik).  Corona is in Portugal uitstekend geregeld. 98 % van de bevolking is gevaccineerd. In het dagelijkse leven merk je, m.u.v. mondkapjes in de winkels, hier weinig van Corona.

IMG20211102082303_compressedIMG20211102082259_compressed

4-11 Silves Vandaag de hele dag zon.. Ochtendtemp 8 gr middag 20 gr. Met 3 ander camperaars een motortoertocht gemaakt van 3 uur.IMG20211104130321_compressed Via Portimao en een reeks dorpjes en leuke strandjes langs de kust. Dat was erg gezellig. Mede door het mooie weer was het druk op de stranden en gezellig in de restaurantjes. In 1 ervan hebben we wat gedronken.

Strand Benagil.

5-11 Silves, 9 uur en de zon schijnt al weer. Belooft weer een mooie dag te worden. Rina zonder bloemen kan niet dus een rozen plantje gekocht

.IMG20211105085012_compressedIMG20211111083712_compressedZon komt net over de berg op, gehuld in ochtend mist. Die mist was al weer snel verdwenen en maakte weer plaats voor een hele dag stralend weer.

11-11 Silves. IMG20211112142724_compressedVandaag zijn mijn 2 broers ook op onze camperplaats gearriveerd. We staan gebroederlijk naast elkaar dat is best heel bijzonder. Links Paul en wij in het midden en rechts Fred.

15-11 Silves  De afgelopen dagen valt er over het weer weinig te melden, het is veranderd, alleen maar zon.. Maar 13 november werd voor ons een hele bijzondere dag. Wij zijn zaterdagochtend om 10 uur gevaccineerd. Vrijdagmiddag zei men kom morgen maar om 10 uur We kregen zelfs beide prikken Zowel  de griepprik als de 3e voor Corona, de boosterprik dus. Begrijpelijk dat wij daar heel blij Open-mouthed smilemee zijn.

We zijn min of meer op advies van de huisarts zonder de griepprik van huis naar Portugal vertrokken. (We hadden daar nog 2 weken op moeten wachten.)  Jullie moeten gewoon gaan, was zijn advies! Een griepprik moet ook in Portugal wel te krijgen zijn, Misschien via een huisarts en een apotheek. In Silves aangekomen bleek er een groot vaccinatiecentrum van de Portugese GGD (SNS24) vlak naast de camperplaats. Na een paar maal informeren bleek dat wij daar gevaccineerd konden worden en wel helemaal gratis. Zaterdag 13 oktober hebben we griepprik en de boosterprik gekregen,Daar hadden we wel een pak stroopwafels voor over. Maar wat een vriendelijk mensen. Dat is naar onze mening typerend voor de mensen in Portugal. Het percentage gevaccineerd is hier heel hoog, 98%! De enige maatregel is het dragen van mondkapjes in winkels e.d. Maar heel veel dragen de mondkapjes ook in de buitenlucht, bijv. de markt. Men doet het gewoon zonder mopperen. In de supermarkt wordt het afleggedeelte voor je boodschappen, voor ieder nieuwe klant eerst weer gedesinfecteerd! Op de camperplaats, in de buitenlucht,  heeft Philip altijd een mondkapje op

IMG20211114135218_compressed Zondag was het weer tijd voor de wekelijkse halve kip. Die halen we iedere zondag om 12.50 uur (Pt)  bij het tijdelijke noodrestaurant

1e foto  Lekker kippetje kluiven  2e foto de vismarkt in de geïmproviseerde  markthal en de 3e foto de markt op zaterdag

IMG20211113081732_compressedIMG20211113113111_compressed

IMG20211118133014_compressed19-11 Silves. Gisteren samen met nog 5 scooters een toertocht gemaakt door de bergen van het noorden van de Algarve. Een tocht van 5 uur en 175 km. Een deel van plm 35 km over onverharde zeer moeilijk berijdbare weg. In Ameixial een lunch van  koffie met een tosti genomen. Het weer was de hele dag prachtig.

IMG-20211118-WA0010_compressedgebroederlijk naast elkaar, klaar voor de toertocht.

Vanochtend was het eerst bewolkt met 12 graden (4 graden minder dan de laatste dagen), later afwisselend bewolkt met zon en een sterke wind.

28-11 Silves. Vandaag staan we precies 1 maand op de Camperplaats Parque do Rio in Silves. Het leven gaat gewoon z’n gangetje, Dagelijks water halen, toilet legen en boodschappen doen. Dat lijkt saai, maar dat is het niet. Er staan afwisselend zo’n 40 campers van verschillende nationaliteiten hier, dus er is altijd wel iets te bespreken. De helft er van is Nederlands of Belg. Vooral deze laatste groep is al enige tijd bezig met kerstmis. Hier en daar kerstverlichting en veel led lampjes. Verder is er een initiatief om St.Nicolaas te vieren. Er zijn lootjes getrokken om op 5 dec cadeautjes uit te wisselen, In Portugal kennen ze geen SinterklaasIMG20211129120712_compressed, maar wel de kerst, die wordt al vroeg in de winkels aan gekondigd. Overigens heeft Portugal maar 1 kerstdag. Verder genieten van het mooie weer. De zon schijnt wel iedere dag. Vorige week donderdag hebben we regenmiddag gehad. Wel staat er iedere dag wind die dan soms koud aan voelt. Hoe dichter we bij 21 december komen, zakt de zon dagelijks iets  en hebben de zonnepanelen het steeds  moeilijker om voldoende stroom te leveren. Daarom hebben we toch maar besloten om een constructie te maken waarmee we de panelen schuin kunnen zetten om naar de zon richten, Dat scheelt een flinke slok op de borrel.                             Bereden politie Portugal in Silves

Corona.  We schrikken iedere dag weer als we horen hoe het aantal besmettingen in NL stijgt. Overigens ook hier loopt het aantal iets op, maar nog geen reden voor de overheid om maatregelen te nemen. Wij voelen ons hier super veilig en hopelijk blijft dat zo. Even afwachten wat de nieuwe Zuid Afrikaanse variant  doet.

Morgen vieren we feest. Toos wordt dan 70 jaar.

Maandag 29-11 voor de camper, in het zonnetje met koffie en Pastel de Nata (gebak), de verjaardag van Toos gevierd.

02-12 Silves. Gisteren een koude ochtend (6 gr) maar weer een mooie zonnige dag gehad, Vanochtend worden we wakker met regen. De regen duurde niet lang. Een half uur later scheen de zon weer en dat bleef de rest van de dag zo.

06-12 Silves. Op 5 december heeft St.Nicolaas onIMG20211205110851_compressedze camperplaats bezocht. SiIMG20211205110913_compressednt vergezeld van 2 Pieten hielden zitting en werden er kadootjes uitgedeeld en gedichten voor gelezen. Veel belangstelling en de nodige hilariteit

Op 6 december hebben we weer met een aantal scooter liefhebbers weer een toertocht gemaakt. Deze tocht ging van Silves naar Lagos (rotsformaties in zee) en Praia de Roch (Portimao) (sandwich op de boulevard) en Ferragudo en Molhe met in de verte de skyline van Portimao Een mooie tocht met schitterend weer. Om 3 uur weer terug op de CP.

IMG20211206115429_compressedIMG20211206120421_compressedIMG20211206120733_compressedIMG20211206120830_compressedIMG20211206120934_compressedIMG20211206142402_compressed

woensdag 15-12 Silves. Over de afgelopen week zijn een paar dingen het vermelden waard. Op 7 december ben ik naar de kapper geweest, dat was hoog tijd. De zelfde kapper die mij de vorige keer bijna kaal geknipt heeft, maar nu netjes de schaar gebruikt. Het weer was afwisselend bewolkt met zon en meestal vrij veel wind, die vaak uit het noorden komt en dus koud is. Toch drinken we smorgens de koffie en smiddags de the buiten, samen met broer Fred. Zaterdag 11-12 meldde Yvonne dat zij deze blog niet meer kon benaderen. Een Fatal Error. Gelukkig heb ik het probleem op kunnen lossen met een software update. Zondagochtend zijn we voor het eerst weer eens koffie gaan drinken in een restaurant. Helaas waren we te vrIMG20211212105547_compressedoeg zijn we bij Continente beland. Konden de dames gelijk nog even kijken bij het MO outletcenter. Onderweg kwamen we langs een ciroenboom met wel erg grote ciroenen. Daarna smiddags weer de zondagse kip gehaald en op gepeuzeld. Zaterdag en zondag was het warm, 21 en 23 graden. Maandag 13 was het maar 18 graden en bewolkt en dinsdagnacht ging de 1e gasfles op rood, omschakelen dus. Typisch altijd in de nacht. Met deze fles hebben we 21 dagen gedaan. Dinsdag 14 zijn we weer eens naar de Lidl gewandeld. sMorgens was het bewolkt maar s,middags klaarde het helemaal op. Vandaag is weer een super dag, hele dag zon. Maar voor de rest van de week ziet het minder mooi uit en vanaf zondag worden er 4 dagen regen verwacht.IMG_20211213_090543_compressedEen bilboard wenst ons een prettig Kerstfeest. Op een plein in de stad is een speeltuin voor kinderen gemaakt.

IMG20211215184758_compressedKerstverlichting op de camperplaats

Corona in de Algarve  Zoals we eerder meldden hebben wij hier in Silves van de Portugesche GGD (SNS) op 13 november onze Boosterprik en tevers de griepprik gekregen. Wij waren de eerste hier op de Cp. die het na een aantal keren informeren, dat lukte. Daarna zijn er meer camperaars, zo ook de beide broers Fred, Paul en Toos,  een prik gaan halen en hebben die ook  gekregen.  Tot een week geleden, toen is men er mee gestopt. Men wil nu alleen nog maar Portugezen vaccineren. Wat ons nog bezighoud is of de 3e prik ook in de Digitale registratie opgenomen wordt. In de QR-code dus. D,at wachten we voorlopig maar af. Er staat ons c.q. allemaal waarschijnlijk nog het een en ander te wachten, gezien de ontwikkelingen met de nieuwe Omnicro variant. Hoofdzaak we hebben de 3e prik gehad. Overigens loopt het aantal besmettingen,  in de Algarve, snel op.  Via “Wonen in de Algarve” worden we dagelijks op de hoogte gehouden.

17-12. Silves

IMG20211217084929_compressedMaar er is ook positief nieuws. Hoera, de sinaasappels zijn er weer. Toen wij hier aankwamen hingen de sinaasappels nog gedeeltelijk groen aan de bomen. De Sinaasappels uit de Algarve zijn de beste van Portugal en smaken veel beter dan die we in Nederland in de supermarkt kopen. Ze zijn groot en lekker zoet. We bewaren ze altijd in een netje buiten de camper. In dit geval aan een tak van de heg.

23 december. Silves,   Op 19-12 waren we inmiddels al 2 maanden van huis weg. De afgelopen 3 dagen heeft het veel geregend en de komende 3 dagen zal het niet anders zijn. Het blijkt dat we hier in Portugal ook de “donkere dagen voor de kerst” hebben. Gelukkig blijft de temperatuur goed. Gemiddeld 18 graden. Vandaag hebben we onze camper aangesloten op het licht net. Met dit donkere weer krijgen we de accu’s niet gevuld. Vanaf maandag 27 –12 wordt weer zon beloofd. Afwachten dus.

Op een enorm groot digitaal bilboard wenst de gemeente Silves iedereen

Feliz Natal en  Um Prospero Ano Novo,


Natal 2022Silves met kerk en kasteelWijsluiten ons daar graag bij aan en wensen iedereen


Vrolijk Kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar,


24-12 Silves. . Gisteren kreeg Fred een triest bericht dat z’n schoonmoeder (Geer) met hartklachten was opgenomen in het ziekenhuis in Wesel. Om die reden is hij vanochtend om 09.30 uur, in de mist, richting huis vertrokken. Hij hopelijk is de reis van 7 dagen voorspoedig. Hij hoopt oudejaarsdag weer thuis te zijn.


2022


31 12-2021 Silves. De afgelopen week is redelijk ongemerkt voorbij gegaan. Meestal zon en soms in de ochtend wat mist die dan meestal tegen de middag op trok en de IMG20220103184635_compressedzon weer scheen.  Vandaag hebben we weer gas getankt in Gya en in Alcanterelja naar dr Aldi en in Albufeita naar de Lidl geweest. Was even een leuk ritje. Iedere namiddag worden we getrakteerd op een prachtig avondrood.04-01-22  Silves Hieperdepiep  er is er een jarig, 80 jaar geworden. De WhatsApp bleef maar felicitaties melden, erg leuk.  Vanochtend met Paul en Toos koffie met een Pastel de Nata genoten. Moest helaas in de camper want buiten was het koud en mistig. Voor tussen de middag hebben we kip besteld die we lekker met z’n tweetjes in de camper op zullen eten. Die kip haal ik te voet, 5 min van de camperplaats.


Toen ik met het tasje met kip de camperplaats op liep zag ik wel een aantal mensen met mondkapjes op in gesprek met de beheerder, maar schonk er geen aandacht aan, ik had een beetje haast, het regende licht en de kip wil je wel zo warm mogelijk op eten. Enfin we dekken de tafel en beginnen aan de maaltijd. (1e foto links) Opeens horen we gezang en kwamen onze kinderen aan de camperdeur en begonnen te zingen van “ER IS ER EEN JARIG”  Geheel onverwachts, sprakeloos en niet te bevatten. Wat een enorme overweldigende verrassing Staan in een keer je zonen en schoondochters (verder onze kinderen) voor de camperdeur terwijl wij ze 2700 km verder in Nederland verwachtte. Er werden slingers en ballonnen opgehangen. IMG20220104135116_compressedWe hadden het op de camperplaats stil gehouden, maar het was nu wel bekend dat er iemand jarige moest zijn. Hat was jammer dat het weer wat tegen minder was, maar toch hebben we met z’n allen de koffie buiten naast de camper kunnen drinken. Ze vertelden dat ze gisteren in Faro zijn aangekomen en met een huurauto naar hun appartement gereden zijn. Een paar uur later vertrokken ze weer naar hun appartement in Carvoeiro maar met de belofte ons later op te halen om ergens gezamenlijk te gaan eten. Daar later in een restaurant in Carvoeiro, vlak aan het strand hebben we heel gezellig gegeten. Ze blijven tot zondag in Portugal voor een korte vakantie  en vliegen dan weer terug. Om hier te komen hebben ze 4x een test moeten doen. De laatste keer hier op de camperplaats.


Enkele sfeer foto’s.


WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.13 (2)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.10 (1)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.12 (4)WhatsApp Image 2022-01-05 at 18.46.16 (3)


5-1-2022 SilvesIMG20220107133458_compressed Gelukkig is het weer vandaag al een stuk beter Het is nog wel een beetje winderig maar wel volop zon en vanaf morgen alleen maar zonneschijn. We zijn toen met z’n zessen naar het cafetaria Chapim  gewandeld (hier dronken we vorige jaren vaker koffie) en koffie met gebak gedronken. Daarna weer terug naar de CP en zijn de kinderen Silves gaan verkennen.IMG20220108115601_compressed


8 januari 2022 Silves . Vandaag is broer Paul is jarig. Een fantastische zonnige dag het is warm. We vieren dat samen met onze kinderen die toch nog hier in Portugal zijn. Morgen vliegen de “kinderen” helaas weer naar huis.


14 januari Silves Alle dagen prachtig weer. maandag en dinsdag in de ochtend wat bewolking, maar smiddags was het weer warm. Evenals de dagen daarna tot vandaag.


Zondag 10/1 weer de gebruikelijk kip gehaald die Rina zo lekker kan kluiven.IMG20220109132802_compressed


Dinsdagochtend 11/1 onze huisarts gebeld omdat ik al een paar dagen behoorlijk hevige rugpijn had. Hij belde smiddags terug en adviseerde stevige pijnstilling maar wel blijven bewegen. Volgens hem lijkt het op een probleem met het ECI-gewricht. Bij de plaatselijke apotheek heb ik Neproxen en Opremasol als maagbeschermer gekocht. Tevens op advies van de huisarts warmtepleister. De pijnstiller werkte gelukkig goed en kon mij later weer vrij bewegen. De warmtepleister was geen succes, die werd naar enige tijd bloedheet.


12, 13, en 14 was het smorgens koud, maar 7 graden. Toen maar even de kachel aan gehad, maar om half tien komt de zon al weer op de ramen waardoor de camper weer snel warmer wordt. In de loop van de dag wordt het dan 18- 20 graden. Donderdag zijn we weer een keer samen naar de Lidl gewandeld, heen waaide het stevig maar terug hadden we de wind in de rug. Thuis een heerlijke BBQ-pizza gebakken. IMG20220110082226_compressedOndertussen moesten we de diepvries weer ontdooien. Helaas een kwaal van deze vriezer. Ondanks dat we het probleem gelijk na 1 week al gemeld hadden is er nog geen oplossing. Hier moet volgens de dealer de fabrikant mee aan de gang.


26 januari 2022 Silves. AL weer 10 dagen na mijn laatste bijdrage aan dit verslag.  Er valt wel wat te melden. zondag 16 jan zijn we koffie gaan drinken samen met onze vrienden Jack en Anneke, daarna weer de kip Piri gehaald bij het restaurant en in de camper op gepeuzeld. De dagen daarna een aantal koude nachten ( 5-7 gr) Maar altijd weer opgevolgd door zon met zo’n 16 gr. Prima weer om buiten uit de wind koffie te drinken. Ondertussen hadden we nieuwe achterburen gekregen met een hele hoge oude camper. Hierdoor kregen we pas heel laat zon in onze camper. IMG20220119164148_compressedWoensdag 19 jan kregen we gelukkig de mogelijkheid om te verhuizen naar een andere plek. We staan nu op de 2e plek vanaf het gebouwtje Donderdag was het om 08.00 uur maar 4 gr. dus de kachel maar even aan gezet. In de middag zijn we met Jack en Anneke gaan eten, dat was een uitgesteld verjaardags etentje. Tegen de avond was de 1e gasfles leeg. Daar hebben we 20 dagen mee gedaan. Maandag 24 jan. voelde Rina zich niet zo lekker en had het koud. Dinsdag morgen had ze keelpijn eIMG20220123182300_compressedn deed het slikken zeer. Bij de plaatselijke apotheek heb ik tabletten gehaald.Ook hebben een zelftest gedaan. Gelukkig was die negatief. De afgelopen 2 weken stond er een enorme camper van 12 mtr op de camperplaats. Toen hij op de plaats stond werd er een rode Mini Cabrio uit de garage gereden.  Later (zie foto)  hebben ze het inladen maar buiten het hek gedaan. Ondertussen blijft het weer uitstekend. ‘s-morgens meestal koud en daarna weer zon met af en toe een wolkje en een temperatuur oplopend naar 18 graden. Dus hebben we verder niks te klagen. Hopen dat Rina weer snel op knapt. Over 2 dagen staan we al weer 3 maanden hier in Silves.


29 jan 2022 Silves   Woensdag 26 januari  De tabletten hielpen wel iets voor de keelpijn, maar de volgende ochtend had ze flinke koorts en werd ze echt ziek. De nacht daarop de hele nacht gehoest en allebei geen oog dicht kunnen doen. Midden in de nacht het bed moeten verschonen. ‘sMorgens 27/1 naar de wasserette om de was te doen. Gelukkig had Rina nog oude codeïne tabletten bij zich. Wij denken dat de koorts veroorzaakt wordt een voorhoofdsholte ontsteking. De afgelopen nacht, als gevolg van de codeïne, met tussenpozen redelijk geslapen. ‘-Ochtends 28/1  weer een tablet genomen en verbleef nog de hele dag in bed. Bij de plaatselijke apotheek heb ik nog extra codeïne tabletten kunnen halen. Daarvoor had ik een Portugees recept nodig en wilde de eerste apotheek geen medicijn mee geven. Ik moest dat recept bij de dokter halen, maar helaas die was er vandaag niet, morgenochtend kon ik terecht. Toen bij een andere apotheek geprobeerd en bingo die wilde het wel verstrekken. Deze tabletten zijn nog wat zwaarder 30mgr + paracetamol. Prima dus. Vannacht nog een keer een tabletje in laten nemen , waardoor we redelijk goed geslapen hebben. Vanochtend aan tafel ontbeten. Vandaag misschien even naar buiten in de zon. We hopen de komende  nacht weer eens goed te slapen en zien morgen wel verder. Met deze medicijnen moet het wel goed komen .


3 februari 2022 Silves  De belangrijkste melding vandaag is dat Rina gelukkig weer bijna de oude is. Ze hoest en snottert nog wel een beetje, maar ze voelt zich weer goed. Verder hebben we nog steeds prima weIMG20220203091626_compresseder, elke dag na een koude nacht volop zon. Vandaag is het wat bewolkt en misschien morgen een klein buitje. Het sinaasappelfeest komt weer naar Silves. Achter het vaccinatiegebouw worden grote tenten op gebouwd. Vorig jaar kon het vanwege de Corona niet door gaan, maar kennelijk vindt men het nu wel verantwoord ondanks de grote hoeveelheid besmettingen iedere dag.
IMG20220209084552_compressedIMG20220209084613_compressedOoievaar kolonie bij SikvesDe


sinaasappels zijn hier best groot. In vergelijking er naast een mandarijn


IMG20220209151916_compressed19 februari 2022. Vandaag zijn we precies 4 maanden van huis, waar blijft de tijd. Sinds onze laatste Blog viel er weinig te melden. Het wordt wel erg saai om iedere dag te melden dat het mooi weer is.


IMG20220213151604_compressedMaar toch vanaf 3 februari heeft echt iedere dag de zon geschenen en hebben het extra zonnepaneel niet meer nodig gehad. Maar een paar dingen zijn toch wel vermeldingswaardig. Op 7 februari hebben we gas getankt in Tunes zo’n 50 km heen en terug, hadden we in ieder geval een ritje. We zijn een keer met vrienden gaan eten en af en toe smiddags thee gedronken. IMG20220216122118_compressedOp 16 april was er een wijnproeverij op de camperplaats, die werd verzorgd door een regionale wijnmaker.  Vanaf 17 februari is men begonnen om het sinaasappel festival in te richten. Dat is dit jaar erg groots aangepakt. Officieel heet het “6e Mostra Silves, Capital da Laranja”  Vertaald de “ 6e presentatie van de Sinaasappelstad Silves”, IMG20220217191418_compressedDat is een 3-daag festival, gratis voor iedereen toegankelijk, waar van alles getoond wordt dat met de sinaasappelcultuur te maken heeft. Met savonds muziek van diverse artiesten. IMG20220217194012_compressedIMG20220218153902_compressedIMG20220218084832_compressedIMG20220218090812_compressedIMG20220218200534_compressed de toegangsweg naar het festival (maar ook naar onze camperplaats)  helemaal versierd.


Gemaakt van echte sinaasappels en citroenen. met op de grond het logo van dit festival.


IMG20220218200630_compressedIMG20220218090937_compressedIMG20220218115158_compressed

22 februari 2022. ONGELOOFLIJK Het is buiten 25 graden. Alleen in de schaduw is het uit te houden. Gisteren was het nog 23 graden. Het is dan ook doodstil op de CP.  Zaterdagavond nog een groot vuurwerk en diverse optredens. Wij zelf zijn zaterdag er een keer overheen gelopen en wat vruchten gekocht. Veel standjes met etenswaren en techniek voor de sinaasappelkultuur.

Het festijn werd zondagavond afgesloten. Die dag wIMG20220221164553_compressedas er nog  een wandeltocht van 5 en 10 km. Daar  was veel bekijks en er deden heel veel mensen uit de hele regio aan mee. Gisteren mochten we sinaasappels plukken van de mooie brug. Iedere sinaasappel zat met een elastiekje op een raster gemonteerd. Dat moet monnikenwerk zijn geweest.  Wij hebben er maar zo’n 15 verzameld. Meer heeft geen zin, want sommige waren al aangestoken. Ze hebben 4 dagen in de volle zon gezeten.


Dit was vanmorgen nog over van het kunstwerk.


IMG20220220104612_compressedIMG20220220105852_compressed IMG20220220111105_compressed28 februari 2022 Silves. Vandaag staan we precies 4 maanden in Silves. Op 24 februari hadden we zowaar een keer een flinke bui regen. Heel Portugal blij, ze hebben het zo nodig.  Op 25 februari hebben we onze beide schoondochters gebeld en gefeliciteerd met hun verjaardag. Bijzonder was dat onze schoondochter in Aalten haar 50e verjaardag vierde. Op 26 februari zowaar nog een regenbui. Maar net als eergisteren schijn daarna weer vrolijk de zon.  IMG20220227153747_01_compressedOp 27 februari begon de carnaval. Ook hier op de camperplaats wordt het gevierd. Het zelfde stel camperaars die het St.Nicolaasfeest organiseerde zorgde nu weer voor de feestvreugde. We teren nog steeds op onze 1e gasfles. Dat is langer dan de vorige keer toen we af en toe nog de kachel moesten gebruiken.

5 maart 2022 Silves. Op 2 maart ‘s-avonds na 23 dagen was dan toch de gasfles leeg. Gelukkig niet in de nacht zodat er zaklamp nodig was om de 2e fles aan te sluiten. Tot en met vanochtend was het iedere dag zonnig en warm. Nu op dit moment (half vier) is regent het en is een mooi moment op de verhaal te doen.

EHBO verleIMG20220305101559_compressedend.

Vanochtend is een oudere vrouw op weg naar het washok gevallen. Ze liep met een rollator waarop een waszak lag  toen ze om onbekende redenen  omviel met en haar rechter beek een flinke lap vel open haalde op het scherpe grit van de weg. Het bloede hevig en er was een flink stuk vel opgeschoven. Een aantal mensen trachtte met papieren handdoeken het bloeden te stoppen.  Dat hielp weinig en  Iemand riep al om jodium, (helemaal niet goed dus)  toen heb ik maar snel onze verbandtrommel gepakt en zo goed mogelijk alles steriel ingepakt. Rina en Anneke hebben haar op een stoel gezet en ik heb de 112 laten bellen. Die kwam gelukkig snel. Anneke ging als tolk mee naar het ziekenhuis omdat de mensen geen Engels spraken. De echtgenoot mocht niet mee, daar was geen plaats voor in de ambulance. De patiënt is naar het ziekenhuis in Portimao gebracht waar men de  grote wond verzorgd heeft. Een paar uur later kwamen ze na behandeling met een taxi terug. Het been helemaal ingezwachteld.

Het geheimzinnige rode kabeltje

Donderdag en vrijdag hebben we ons vermaakt met een geheimzinnig technisch probleem van de camper van  Jack en Anneke. Al een paar dagen kwamen ze ‘s-avond stroom te kort om TV te kunnen kijken. Overdag kon het zonnepaneel de accu niet genoeg opgeladen krijgen. Wat was de oorzaak? Zonnepaneel? regelaar? of toch de accu, maar die was op 13 november j.l. nieuw aangeschaft. De boosdoener uit sluiten dus. Ander zonnepaneel en andere regelaar geprobeerd, helaas het zelfde resultaat. We ontdekten bij de accu een gezekerde rode draad die warm werd, zo warm dat het plastic van het zekeringetje was gesmolten evenals een kroonsteentje die daar bij aan zat. Deze kabel was verbonden aan de pluspool van de nieuwe accu. Nadat we de draad losgenomen hadden werkte het ladesysteem weer naar behoren. Ook in de camper werkte alles ogenschijnlijk goed ondanks de los genomen kabel! Toch zou zo’n kabel een functie moeten hebben. Waar gaat hij dan naar toe? Na verwijdering van een houten paneel boven de wielkast  bleek dat de kabel samen met een andere zwarte kabel door de campervloer naar onder de camper uit kwam.
Die bundel konden we volgen naar linksachter in de hoek onder de camper. Daar ging hij weer omhoog naast een zwarte bak? die gedeeltelijk onder de campervloer uitstak. Na alle bagage onder het klap bed weg gehaald te hebben kwamen we een deksel tegen die met enkele schroeven vast geschroefd zat op de bodem. Na verwijdering van die deksel bleek het een accubak te zijn met daarin een 12 Volt accu!!!. En het geheimzinnige rode draadje zat op de pluspool van die (defecte) accu. Ha ha Jack  wist niet beter dan dat er maar 1 huishoudaccu in z’n camper zat. Nu blijkt dat die er al 11 jaar twee heeft. De nieuwe accu probeerde via die rode draad de defecte accu te laden en daardoor werd de draad warm en smolt het plastic.. Na plaatsen van een nieuwe 2e accu functioneert alles weer prima. Maar het was wel een zoekplaatje.

Van 6 maart tot 13 mrt was het een keer koud met ijsvorming op het dak van de camper en daarna af en toe zon/wind/regen. M.a.w. het mooie weer is voorbij. InIMG20220312082008_compressed Nederland mooi weer in Portugal/Spanje minder mooi. Maar we klagen niet want we hebben 4,5 maand schitterend weer gehad. Onderwijl hebben we op 6 mrt afscheid genomen van onze vrienden J&A en op 11 mrt zijn ook Jan en Annie incl Max richting huis vertrokken. Met ons vertrek uit Silves nemen we ook afscheid van al die ooievaars die druk zijn met nestelen. Ze vliegen dan rakelings laag over met van alles en nog wat in hun snavel waarmee ze hun nesten kunnen opbouwen. (Foto bloeiende amandelbomen)

13 maart 2022 Sao Bras de Alportel. Vandaag hebben we na afscheid genomen van Silves. 4,5 maand hebben we IMG20220313133852_compresseddaar met veel plezier gestaan. We moesten gas tankeIMG20220313133325_compressedn en besloten toen maar gelijk nog wat andere camperplaatsen te bezoeken.

De reden om andere plekken te bezoeken is om (voor het seizoen 2022-2023)   een alternatief voor Silves te vinden.

De eerste is dus Sao Bras de Alportel. We staan op het “Motorhome Ecopark Sao Bras de Alportel” De plaats ligt hoog op 300 mtr tussen olijfbomen in de middel of nowhere. Erg rustig dus. Erg winderig. We zullen hier maar 2 dagen blijven. Daarna is het de bedoeling de camperplaats in Travira. op te zoeken. Deze plaats is in ieder geval geen goed alternatief. Te ver van de bewoonde wereld.

IMG2022031608343815 maart 2022 Tavira. Het regent De camperplaats ligt aan de rand van de stad. Hij is erg groot en doet zakelijk en koud aan. Het weer werkt daar ook niet mee. We staan met onze achterkant tegen de afrastering van de spoorbaan. RIMG20220316083920_compressedegelmatig komt er een treintje langs die een enorme bulk wind voor zich uit duwt waardoor de camper staat te schudden. We weten al heel snel dat dit ook geen alternatief voor Silves kan zijn.

16 maart 2022 Vila Real. We rijden 23 km naar het oosten, maar bezoeken eerst Ayamonte (even over de grens met Spanje) om te tankIMG20220316134146_compresseden.De diesel is hier 25 ct per liter goedkoper dan in Portugal. Daarna terug naar Portugal naar de campeIMG20220316124230rplaats in Vila Real. We staan aan de monding Guadiana rivier en dat voor 6 Euro per dag. Er liggen enkele visIMG20220317095718_compressedsersschepen aan de kade en de veerpont naar Ayamonte komt regelmatig voorbij. Het is wel een zandplaat, maar goed te staan en alle benodigde voorzieningen zijn aanwezig. Vandaag dus weer geen zon, de bewolkte lucht is helemaal bezwangerd met Saharazand. Al met al geen gekke plek voor 1 of 2 dagen.

17 maart 2022 Alcaria (Odeleite) We stonden voor de lastige keus, hoe nu verder? WE dachten aan 2 opties: via Portugal omhoog langs de grensrivier de Guardiana of direct richting huis via Sevilla en daar recht omIMG20220317121554_compressedhoog richting Frankrijk. Omdat het weer hier aan de beterende hand is, en omdat we geen haast hebben, kiezen we voor de 1e optie. We verlaten VillaIMG20220317121413_compressed Real en rijden 21 km noordelijk naar Alcaria. De camperplaats licht op een heuvel met een fraai uitzicht op o.a. Odeleite.en de heuvels. Deze CP heeft alle voorzieningen met o.a.IMG20220317121600_compressed een wateraansluiting op de plek. Dat komt mooi uit omdat het dak en de dakluiken bruin zijn van de Saharastof. Even de trap er bij en de dakluiken en zonnepanelen schoon gemaakt. Tevens maken we gebruik van de stroomaansluiting omdat de zon nog niet goed door het wolkendek heen wil komen. Uiteindelijk de hele dag niet.  Nog saharastof? Morgen gaan we naar Alcourtim.

18 maart 2022 Alcaria – Portel. Bij het rangeren op de cp stuur ik te snel naar links waardoor de de hoek van de achterbumper beschadigd wordt. We laten Alcourtim rechts liggen en gaan naar Pomarao ook aan de rivier de Guadiana.  Hier hebben we een vorige keer ook gestaan en is een mooie plek. Daar willen we nog 2 dagen blijven voor we richting huis gaan. Dat IMG20220318121430[1]was de bedoeling, maar gezien de weersverwachting (geen zon en veel wind) besluiten we die plannen ook om te gooien en rijden via Mertola  ->     IMG20220319083648_compresseden Beja (voor de laatste Lidl aankopen) naar Portel. We staan daar bij de brandweer en de politie op een kleine CP. Onder tussen hadden we problemen met de achter verlichting, die we in Portel weer konden oplossen.

IMG20220319084041_compressed
Vrijwillige brandweer Portel

19 maart 2022. Portel – Terrugem. 110 km.  Hier staan we altijd als we Portugal in komen en ook weer als we het verlaten. Gelukkig hebben we vandaag mooi weer. Volop zon tot de middag daarna stapelwolken.IMG20220319132549_compressed Het restaurant t.o. de CP was vandaag zowaar open, dus hebben we daar ons afscheidsdiner van Portugal genoten. Andere jaren was het restaurant vaak gesloten. We vonden het wel erg sneu dat Jurgen, ook in Portugal (was ons niet bekend) ons in Alcourtim wilde treffen. Als we dat geweten hadden dan . . . . . .

IMG20220319132542_compressedEen enorme flap (dun) vlees, erg lekker. Hadden een doughy bag nodig.

Morgen verlaten we Portugal en rijden dan door Spanje. Afhankelijk van het weer en lust zouden we naar Terredillos bij Salamanca 318 km kunnen gaan, of iets verder naar Alaejos. 390 km. Verder zal de thuisroute hoofdzakelijk in omgekeerde volgorde van de heen reis gaan.

20 maart 2022. Terrugem (Pt) – Alaejoz Spanje. (Tussen Salamanca en Valladolid) vandaag 385 km.Hele dag droog met veel krachtige (zij)wind.

IMG20220320130216_compressedParkeerplaats op het hoogste punt bij Bejar.

IMG20220320161101_compressed Alaejoz  Prima camperplek met alle voorzieningen

Amandelbomen in bloei.

21 maart 2022 Alaejoz – Vitoria Gasteiz. 385 km. Hele weg bewolkt en af en toe regen. Koud en veel wind.

22 maart 2022 Vitoria Gasteiz – Hagetmau  288 km. Grotendeels snelweg. Droog maar enorme sterke zijwind. Bijna storm. Van een oplegger voor ons waaide het hele dak er af. Gelukkig kon ik hem ontwijken. Was gewoon eng.  De route over de Pyreneeën was goed te rijden, Na Pamplona geen last meer van de wind. Over de pas, in Frankrijk, prachtig voorjaarsweer met volle zon.

23 maart 2022 Hagetmau – Lembras, 197 KM. De hele dag volop zon. Via Mont Marsan de D933 tot voorbij Bergerac. Deze camperplaats hebben we vaker gebruikt. Een kleine maar complete CP. In de middag er lekker in het zonneetje buiten gezIMG20220324172200_compressedeten

24 maart 2022 Lembras – Bazaiges,  224 km Net als gisteren de hele dag zon en op de CP lekker in de zon buiten gezeten

25 maart 2022 Bazaiges –  Piney. 20 km voorbij Troyes.350 km. In Vierzon de tank vol gemaakt a  211,9 per ltr. Dit moet genoeg zijn om Perl (Schengen) te halen. Bij km.st. 7900 ging weer het signaal aan dat Ad Bleu bij gevuld moet worden. De laatste IMG20220326092537_compressedkeer heb ik bij het zelfde signaal, bij km.st. 6727, 5 ltr Ad Bleu bij gevuld. Dat betekent 5 ltr op 1173 km!!! Dat kan nooit goed zijn. In Piney was de CP 50 mtr verplaatst bij de gemeente opslag. Deze plek is groter en mooi vlak. Ontzorgen blijft op de oude plek.

26 maart 2022 Piney – Perl  265 km Aankomst om 14.00 uur. Eerst boodschappen gedaan bij de Lidl en Aldi en daarna naar de bekende CP. 5,00 betalen per App.

27 maart 2022 Perl – Thuis. 366 km. Speciaal gepland omdat op zondag de Duitse Autobahnen bijna vrachtauto vrij zijn. Eindstand 8617 km.

29 maart 2022 De camper weer schoon en kan weg naar de stalling.  We kijken met heel veel plezier terug op een fantastisch en zorgeloze winter in Portugal.   Totaal deze reis 5677 km