Overwinteren 2014-2015 – Quarteira en dan naar huis.

Dinsdag, 3 maart 2015.  Silves. Vandaag verhuizen we naar Quarteira. Het is weer zonnig. Na het ontbijt vertrekken we en worden uitgezwaaid door buren die in de afgelopen weken vrienden geworden zijn. Eerst gaan we bij de Lidl langs om nog wat boodschappen te doen en  daarna op weg naar Quarteira, een uurtje rijden. IMGP0747_compressedWe moeten op de tijdelijke locatie staan omdat morgen de markt wordt gebruikt door marktkooplui en hun klanten. Morgenmiddag als de kramen weg zijn en de gemeente reiniging de achtergebleven rotzooi opgeruimd heeft, mogen we de IMGP0746_compressedcamperplaats op. Bij aankomst worden we door Theo Lien verwelkomt. Ze herkende onze camper. ‘s-Middags hebben we heel gezellig in onze camper bij gepraat. Links naast ons staan Fransen die een spelletje doen met houten blokjes. Om half zeven gaat de zon onder en koelt het snel af. We eten een pizza uit onze oven en kijken TV.

Woensdag 4 maart 2015. Om 7 uur worden we gewekt door lawaai van de marktkooplui die kun kramen op stellen. We ontbijten eerst uitgebreid met een lekker gekookt eitje. Daarna wandelen we naar de markt. 20150304_114337_compressedOm 11 uur is het er behoorlijk druk en staat de alle ruimte tussen de twee rijen campers al vol met personenauto’s van mensen die naar de markt gaan. We gaan op zoek naar een kraam die de broeken verkoopt die we vorig jaar voor Rina hier gekocht hebben.20150304_123357_compressedOp andere markten waar we geweest zijn , zoals Lagos en Silves, waren ze niet te vinden. Nou hier wel, genoeg. We slaan onze slag en kopen er 3 broeken bij. Ook koop ik 3 mooie overhemden voor 5,00 p.st en 20150304_125605_compressedRina nog een zomer jurk. Zo, hebben we de Portugese economie weer even flink gestimuleerd. De markt is behoorlijk groot. Het zijn 5 straten waar je uren doorheen schuifelen. Lekker vermoeiend. Maar wel leuk. Er is van alles wat, kleding, schoenen, beddengoed en horloges. Ook veel kramen met snuisterijen, glimmertjes noem ik dat.

Donderdag 5 maart 2015. Om 8.00 uur zien we zon al weer aan de hemel. Het zou volgens RTL4  weer warm worden vandaag. Er staat een straffe noordelijke wind. Om toch buiten te kunnen zitten draaien we de camper 90 graden, Voor de middag gaan we boodschappen doen bij de Lidl, Die is hier vlak om de hoek, lekker makkelijk. We hebben vandaag besloten om morgen op weg te gaan richting huis. We slaan ook nog wat extra drinkwater in voor onderweg. Na het eten zitten we lekker buiten en drinken we een glaasje samen met Theo en Lien. Om half zeven wordt het te koud en gaan we naar binnen.

Vrijdag 6 maart 2015. Om half tien staan we klaar om te vertrekken. We nemen afscheid van Theo en Lien en als we wegrijden staan ze ons uit te zwaaien. Eerst moeten we onze gastanks vullen en daarna rijden we noordwaarts via de NP1 en NP2,  Beja en Evora naar Terrugem. 277 km.  Hier stonden we op de heenweg ook op 24 december. Toen was het restaurantje gesloten, nu was het open. We hebben daar, als afsluiting van ons verblijf in Portugal, werkelijk heerlijk gegeten. De camperplaats is overigens hier uitgebreid.

Zaterdag 7 maart 2015. We vertrekken om 9 uur met de bedoeling om weer op onze bekende plaats, Paseo De Poniente, in de buurt van Salamanka te overnachten. plm 345 km. Tot Caceres 2 baans, daarna de A66, 4 baans tot vlak voor Salamanka. Het laatste stuk van 7 km door een dorpje slingeren. In totaal 345 km. Er stond al 1 camper, later komen er nog 3 bij. We zijn er al op 14.00 uur. Rina kookt weer haar lievelings gerecht: andijvisla.

Zondag 8 maart 2015. Om half tien vertrokken met de bedoeling om in Briviesia, 40 km voorbij Burgos te overnachten. Op de heenweg hebben we in Palencia overnacht, maar dat was te kort, dus besloten we voor Briviesia. Toen we daar bijna waren was het precies 1 uur. Dus wel erg vroeg om al te stoppen. Rina stelde voor om door te rijden naar Capbreton. Dat is nog eens 275 km.! Vanaf Vitoria Gasteiz nemen we, om op te schieten, de Tolweg. Om kwart over vier waren we in Capbetron. In totaal 545 km.

Maandag 9 maart 2015. Het doel vandaag is Roullet Sr Estephe, 275 km. Het was bewolkt met af en toe een glimpje van de zon. We vetrokken om 9.45 uur en waren om 14.00 uur in Roullet. Over het eerste stuk tolweg naar Bordeaux moesten we 3 x tol betalen. In totaal 13.00 Euro! Dat is niet leuk meer. Een volgende keer moeten we een andere route zoeken. Tomtom wees ons onder Bordeaux door, terwijl de heenweg boven langs ging, maar was prima te doen. Na Bordeaux is het weer 2×2 baans richting Limoge. Toen we in Roulett aan kwamen waren we de eerste, maar geleidelijk werd het steeds drukker. Tegen de avond kwamen  er nog 2 Fransen aan die hun campers dwars voor die van ons neer zetten. Ze stonden zo kort op de onze dat ik heel erg op moest passen dat ik bij het van de blokken afrijden er niet tegenaan zou botsen. Mijn protesten haalden niets uit. Zij moesten en zouden daar staan terwijl er nog plaats zat was. Typisch weer Fransen, doen net waar ze zin in hebben en houden nergens rekening mee.

Dinsdag 10 maart 2015. Gelukkig zijn de vervelende gasten al vroeg vertrokken. Het was vannacht koud, 5 gr. en het is mistig. Gelukkig trok de mist al snel op, maar het bleef bewolkt. Onderweg bij de Super U voor 117,9 p/ltr getankt. De route gaat grotendeels over 2×2 baans wegen en hebben zelfs nog al en toe een spatje regen. Tot Vierzon, daarna nog 40 km 2 baans tot in Lamotte-Beuvron. De zelfde overnachtingsplek als de heenweg. We waren er om 14.30 uur. Rina heeft weer spaghetti gekookt, lekker met een beetje sla er bij. We waren weer de eerste,  Later komen er nog 5 bij. We staan naast een kleine waterval en een snel stromend riviertje. Aan de overkant van de weg is een groot meer waar fonteinen staan te spuiten. ‘s-Avonds een voetbalwedstrijd bekeken.

Woensdag 11 maart 2015. Gisteravond hebben we besloten om een andere route terug te nemen. Door Noord Frankrijk is prima, maar dan dat stuk door België en een overnachting daar vonden we niet prettig. Dus gaan we voor Orleans naar rechts ipv naar links en rijden via Fontainebleau, Sens en Troyes in de richting St Dizier. In Troyes moesten we tanken en hebben bij de Burgerking die naast het benzinestation lag een Whopper-menu gegeten. Dat was best weer eens lekker. We wilden daar bij een groot camperbedrijf overnachten, maar zo’n 25 km er voor zagen we een leuke  kleine camperplaats naast een park met kinderspeelplaats en midden in het dorp Montier-En-Der. Er was plaats voor 5 campers, maar we hebben er maar met 2 gestaan. ‘s-Avonds weer voetbal gekeken: Chelsea tegen Porto en Bayers tegen een voetbalclub uit het oorlogsgebied in de Oekraïne.

Donderdag 12 maart 2015. Montier-En-Der – Perl in Duitsland. 223 km. Het was om 7 uur maar 1 graad Celsius. Dat zijn we helemaal niet meer gewend. Maar goed als we gaan rijden staat de zon hoog aan de hemel, alleen de wind is erg koud. Deze route is, al vanaf Troyes een hele drukke vrachtwagenroute. Gelukkig in de buurt van St.Dizier werd de weg 2×2 rijbanen en konden we lekker door rijden. Via Nancy en Metz en vlak voor Thionville rechtsaf richting de Duits-Franse grens. Daar praktisch op de grens ligt Perl. Maar het is ook een 3-landenpunt met Frankrijk-Duitsland en Luxenburg. Even de brug over de Moesel over en bent in het plaatsje Schengen in Luxenburg. Daar zijn we natuurlijk eerst gaan tanken. 107,9 per liter. Daarna terug en dan naar Perl, naar de Aldi om boodschappen te doen. Een enorme grote winkel. Dat is nodig omdat hier heel veel Fransen en Luxenburgers hun boodschappen halen. Overigens is hier ook zo’n grote Lidl en nog een andere supermarkt. Allemaal voor de grensgangers. Om half drie staan we op de ons zo bekende camperplek. Ons middagmaal is het restant van de Spaghetti van eergisteren. Nog steeds lekker met een beetje sla er bij. Vanavond nog een poosje TV kijken en dan gaan slapen voor voorlopig de laatste overnachting in het buitenland.

Vrijdag 13 maart 2015. Perl – Thuis. 336km. Via Trier, Bittburg, Blankenheim, Keulen en Oberhausen naar huis.

We kijken terug op een zeer geslaagde overwinterperiode in Portugal. Zowel de heen en de terugreis is prima verlopen zonder extreme weersomstandigheden en prima overnachtingsplekken. Ondanks andere bedoelingen hebben we maar op 2 plaatsen in Portugal voor een langere tijd gestaan. Alles bij elkaar ruim 2 maanden, met voornamelijk zonneschijn en temperaturen van 15 tot wel 25 graden. Het aantal keren dat het geregend heef zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Eigenlijk maar 1 keer een echte regendag de rest was een buitje. Silves is ons erg goed bevallen. Vaak vroegen we ons af of we niet eens verder zouden gaan, maar steeds kwamen we tot de ontdekking dat we het nergens beter konden krijgen. We waren ook blij dat we op het eind Theo en Lien nog getroffen hebben, het is een fantastisch leuk stel. Kortom we hebben het heel erg naar ons zin gehad en persoonlijk hoop ik dat we de volgende winterperiode weer naar Portugal kunnen.               “In shalla”.

Thuis om 18.30 uur. In totaal 5436 km.