Overwinteren 2017–2018 Bijgewerkt tot 17-02-2018

  • kerstoudennieuwgroet2kopie
  • Vanuit Silves in de Algarve wensen wij jullie:
  • Veliz Natal e um bom 2018

  • Dit jaar vertrekken we een maand eerder naar Portugal dan voorgaande jaren.

Naamloos-3kopie

De vertrekdatum is zaterdag  4 november.

Dit keer nemen we ruim de tijd om in Portugal/Algarve aan te komen. We willen langs de Spaanse noordkust en de Portugese kust afzakken naar de Algarve.

Dat was de planning, maar het liep anders. Lees maar . . . . .

Zaterdag 4 Nov. Vertrek om 11.30 uur
Eerst bij F en M langs. Een kop koffie en daarna via Wezel ( bij Burger King gegeten) en door in een zon overgoten route naar camperplaats Bergheim. Aankomst 15.10 u. Hele plaats  (nog leeg) 8 plaatsen. Later is er nog een kleine camper bijgekomen.

Zondag 5 november. Bergheim – Perl.
Het heeft gisteravond en vannacht behoorlijk geregend, maar bij vertrek was het gelukkig droog. Eerst over de snelweg en daarna door de Eifel. Het laatste stuk vanaf Trier langs Moezel naar het 3-landenpunt Perl, vlak bij Schengen. Onze vaste overnachtingsplaats op weg naar het zuiden.

Maandag 6 nov. Om 7.00 uur was het buiten 3 en binnen 8 graden. Met de kachel aan was het snel weer 18 gr. Na ontbeten te hebben gaan we eerst boodschappen doen bij de Aldi en daarna tanken net over de grens in Schengen. Daarna weer 2 x de grens over naar Frankrijk. De volgende bestemming is Ligny de Barrois.
Op de parkeerplaats van de Aldi worden we aangereden door een Mercedes met een Luxenburg kenteken. Er had nog een aanrijding plaats gevonden en daar was politie bij. De agent kon dus gelijk doorgaan om voor ons een proces verbaal op te maken. Dat wordt weer een nieuwe achterbumper. Verzekering geïnformeerd dat we voorlopig nog niet thuis zijn. Gelukkig kunnen we verder.
Na in Schengen diesel en gas bijgevuld te hebben zijn we naar deze mooie camperplaats gereden .

Vanmorgen ontdekte ik water onder de camper thv de accubak. Het leek condenswater van de koude nacht, maar op de CP aangekomen lekte het nog. Uiteindelijk bleek de vorstbeveiling de oorzaak te zijn. Na overleg met RSF besloten om een nieuwe afsluiter te kopen of kort te sluiten dmv een pijpje. Gelukkig zit er op 25 km hier vandaan een groot camper/caravan bedrijf. Morgen ochtend gaan we daar eerst naar toe. Al met al een enerverende dag.

7 nov. Eerst naar de camperhandel in Saint Dizier voor een nieuwe vorstbeveiling.
monteur v.d.Spek vindt het lek. Na demontage bleek dat een plastic pijpje gescheurd was. Het bedrijf had er gelukkig 1 op voorraad. Dat scheurtje is ontstaan omdat de slang te kort was en onder spanning stond. Dat slangetje maar iets verlengd en alles werkt weer zoals het moet. Al-met-al 2 uur prutswerk en 153 euro armer.
Daarna opweg naar St.Florentien. Tot. 165 km. Onderweg begon het zonnetje te schijnen en is gebleven tot de avond.
De plek is niet echt een CP maar je mag er staan en je staat er erg mooi aan de haven van het Canal de Bourgogne. Aankomst 14.45 uur.

8 nov. Vertrek om 9.30 uur en aankomst in Vierzon om 12.30. Onderweg maar eventjes de zon gezien, wel droog. De CP is klets nat. We moesten nodig water bijvullen maar het sanitation had een erg afwijkende aansluiting. Helaas.

9 nov. Vierzon – Roullet 260 km bijna alles autosnelweg. Onderweg 1 keer geflitst. Dat gebeurt hier vaker maar er komt nooit iets van. De camera ziet ons aan voor een vrachtauto.

10 nov. Roullet – Hagetnau . 260 km. Met uitzondering de laatste 100 km alles snelweg. Het verkeer op rondweg om Bordeaux was erg rustig. Vanaf 12.00 uur begon het te miezeren en is zo gebleven tot de in avond.  Morgen gaan we de Pireneen over Spanje in. Tevens hebben we besloten om eerst naar de Algarve te gaan en op terugweg de route omgekeerd te rijden. Het weer is in de Algarve aanzienlijk beter.

11 nov. Om 9.30 uur vertrekken we richting Spanje. Bij St Jean-Pied-de-Port beginnen de bergen van de Pireneen echt. Het regent de hele weg. Zo’n miezerregen. 63 km verder zijn we er overheen en rijden we verder via Pamplona in de richting van Logrono. We nemen de afslag Estella en vinden er een prima camperplaats. Af en toe komt de zon tussen de wolken door. Er staat een straffe wind en het is 12 gr. De route is ook een onderdeel van de beroemde wandelroute naar Santiago de Compostella.  Onderweg hebben we veel wandelaars gezien onder hun regencape. We hadden met ze te doen.                                                        

De late zon op het dorpje

12 nov. We vertrekken met als doel Pacencia maar rijden door, omdat het nog vroeg is, naar Terredios bij Salamanka. Onze vaste stek op weg naar Portugal. Vandaag 424 km! gereden. Het is stralend weer en de temperatuur uit de wind is 22 gr. Heerlijk, de camperdeur kon open. In de afgelopen 4 dagen hebben we 1 gasfles leeg gestookt. Dat is behoorlijk snel.

13 nov. Het was vannacht erg koud. Maar 2 gr. Niet zo vreemd als je weet dat je op 900 mtr hoogte staat.
We vertrekken richting Portugal met een staal blauwe hemel. Dat bleef  de hele 290 km zo. Op de camperplaats Terrugem ( inmiddels in Portugal) was het 22 gr. De stoelen buiten gezet en tot laat in de middag heerlijk buiten gezeten. Daar doen we dit allemaal voor. Morgen weer verder naar Beja om gas te tanken en boodschappen te doen. Na een week onderweg zijn sommige voorraden op. Tot morgen.

Bij de foto. Gelijk bij het binnen rijden van Terrugem kom je door een straatje met sinaasappelbomen waar de sinaasappels inhangen.

14 nov. Terrugem-Beja plm.140 km.
Even wennen aan de Portugese tijd: 1 uur vroeger. De zon schijnt weer. Via Evora rijden we naar Beja. Hier doen we boodschappen en vullen we onze gastank. De camperplaats grenst aan een mooi park/waterpartij..

15 nov. Beja – S. Barthelomeo de Messines. Onderweg stuurt TomTom ons ongewild een tolweg op. In Messines aangekomen blijkt de camperplaats nog niet klaar, er wordt nog aan gewerkt. Dus wordt het door rijden naar Silves. Hopelijk is daar nog plaats op de camperplaats waar we vorig jaar meer dan 1 maand gestaan hebben. Bij aankomst bleek dat onze angst ongegrond was. Er was plaats genoeg en er stonden al veel bekenden van voorgaande jaren. Door Ben en Doortje werden we hartelijk ontvangen met een kopje koffie. We melden ons aan en dan begint het uitpakken. De scooter moet er uit.

We gaan er van uit dat we hier voorlopig blijven staan.We staan op Camperplaats Parque do Rio in Silves.

16 nov. Vandaag samen met de buurman op onze scooters naar Albufeira gereden (13 km) voor een enorme Chinese winkel. Een echte “Winkel van Sinkel” waar ik een ledlampje voor het buitenlicht heb gekocht. We gaan daar nog zeker een keer naar toe.

18 nov. We zijn nu 2 weken van huis.  Het was vannacht een stuk kouder (7gr) maar overdag loopt de temperatuur door de zon weer snel  op naar 20 gr en een strak blauwe lucht. Omdat we met de achterkant naar de ochtendzon stonden duurde het vrij lang voordat het binnen op temperatuur kwam.   20171118_131531We zijn daarom verkast ( 2 plaatsen  de hoek om opgeschoven) en staan nu met de voor en zijkant richting de zon. Vandaag ook voor de eerste 20171118_120720keer naar de Lidl gewandeld om brood te halen. Het was zaterdag en dan is er altijd een kleine markt in de stad, rondom het marktgebouw. Ook was er op het plein een soort kleedjes markt.

21 nov Gisteren kregen we bezoek van Hans en Wil die inmiddels ook in Silves zijn aangekomen. Vorig jaar zijn we een aantal keer met hun gaan eten en met een gehuurde auto de omgeving verkend. Morgen gaan we weer in het dorp eten. We gaan dan met de scooter. Vanmorgen even met de scooter naar de Lidl geweest. Vanmiddag gaan we met z’n tweeën opstappen oefenen.20171121_110942

We staan morgen 1 week in Silves. Het weer is nog alle dagen het zelfde overdag 20 –21 graden en s’nachts plm 8 gr. Het weerbericht voor de komende week laat wat bewolking zien, maar de temperatuur blijft gelijk.

23 nov. Gistermiddag samen met Hans en Wil in het dorp gegeten. Het was nog een hele toer om samen op de scooter te klimmen. Terug is Rina maar gaan lopen.20171125_143916 De olijfbomen langs de Arade zijn vrolijk aangekleed met kleurrijke wol. Ook hangen er bollen in de takken.

Het mooie weer laat ons vandaag een beetje in de steek. In de ochtend was het nog zonnig, maar in de middag is het bewolkt. De verwachting is dat er vanavond wat regen valt. Maar morgen is beloofd, zal het weer goed zijn.

24 nov. Het heeft vannacht behoorlijk geregend. Wat zullen de boeren en de sinaasappeltelers blij zijn. Het is hier gort droog. Er zijn plaatsen in Portugal waar de dorpsbevolking nog maar op een plek water kunnen tappen. De huizen staan droog.

Vandaag zijn we met Ben en Doortje mee gereden naar Abufeira. Ze moesten gas tanken. Vooraf zijn we eerst naar een Chinese winkel geweest en hebben we bij een Aldi boodschappen gedaan. Inmiddels was het weer het mooiste weer van de wereld.

24 nov. Vandaag weer met Hans en Wil in het dorp gegeten.20171125_140312_001

Het hoofdgerecht hier is Kip PiriPiri.

Mijn zalmmoot smaakte ook prima. Het weer vandaag begon bewolkt maar werd in de loop van de dag weer prima.

25 nov, Bewolkt en later weer prima, net als gisteren.

26 nov. In de middag met buurman Ben een scootertocht gemaakt naar de Barragem de Aradae. Een mooie tocht door het bewoonde en na de Baragem onbewoonde omgeving. We kwamen vlak voor Messines weer op de hoofdweg Messines – Silves.

Een Barragen is een stuwmeer achter een stuwdam. Het is triest om te zien hoe laag het water staat.20171126_141234_compressed

Een panoramafoto

20171126_141353_compressed20171126_141748_compressed

Er is ook een camperplaats, maar zonder voorzieningen, wel een mooie omgeving.

20171126_140816

Foto vanaf de stuwdam.

28 nov. 16.00 uur. Onze eerste echte regenbui met onweer  in Portugal.

De buurtjes hebben het 2 dagen zonder TV moeten doen. Het bleek een groot probleem om de oorzaak te vinden. Uiteindelijk bleek de receiver kapot. Gelukkig konden zij er een in de buurt kopen. De schotel moeten ze nog wel handmatig doen,

29 nov. Vannacht heeft het ook nog geregend. De buitentemperatuur was 17 graden. We konden er slecht van slapen, veel te warm. ‘s-Ochtends was het nog bewolkt maar smiddags scheen de zon weer volop.

30 nov. De afgelopen nacht was het 10 graden kouder dan gister nacht. Wat een overgang. Maar de zon stond vandaag weer hoog aan de hemel, temperatuur 17 gr even warm als gisteren nacht.Vanmiddag zijn we weer samen op de scooter naar de Lidl gereden. Heen en terug!

Later samen met buurman Ben naar de Aldi in Albufeira 13 km verder gereden voor het speciale bruine brood dat zij verkopen. Onderweg zien we veel sinaasappel bomen. Ze zitten vol sinaasappels, maar zijn  (door de droogte) nog niet plukrijp.

1 dec. Vannacht bleef de temperatuur op 4 graden steken. Overdag warmt het dan weer snel op naar 15 – 16 graden. Uit de wind prima vol te houden. De vooruitzichten zijn voor de komende 10 dagen onveranderd.

2 dec. Inmiddels zijn 4 weken van huis. Verder niets nieuws te melden.11e85a744a94ed6cfc9cee90d9c73981

 

Wel wensen we iedereen de komende pakjesavonden een fijn  St.Nicolaas feest.

3 dec. Zondag, op deze camperplaats een traditie: afhaaldag.  Hier in Silves hebben we geen afhaal-chinees maar een afhaal-kiprestaurant. Specialiteit is Kip Piri Piri. In een plastic tas krijg je 3 aluminium schalen. 1 met kip, 1 met patat en 1 met salade. De hele kip is heerlijk geroosterd en in stukken gesneden.

4 dec. De eerste gasfles is leeg.

6 december. Silves komt langzamerhand in de Kerstsfeer. In het dorp is een kunstschaatsbaan gelegd en zijn hier en daar al verlichte kerstversieringen aanwezig.

In “ons dorp” komen we ook al aardig in de kerstsfeer.

20171206_10552520171206_185412 lichter

7 dec Wasdag. Het weer is nog steeds prima, maar we moeten nu toch echt aan de as. Met 2 grote tassen gevuld met was goed naar de wasserette. 2 1/2 uur later ligt de was weer netjes opgevouwen in de kast.

12 dec. .  Zondag en maandag was het even minder. Zondag middag en de nacht naar maandag was het harde wind en regen. In de nacht stond de camper behoorlijk te schudden. Gisteren (maandag) zijn we naar Portimao gereden om boodschappen te doen. Om te kunnen vertrekken moet er eerst het een en ander gedaan worden. De zonnepanelen op het dak moeten weer vlak en vastgezet worden en in de camper alles vastzetten. De gasflessen moesten nodig bijgevuld worden. 20171211_115309Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Lidl en de Aldi te plunderen.Ben en Doortje waren met ons mee en hebben gezellig een kopje koffie gedronken in het grote winkelcentrum. Terug op de camperplaats het camperdak weer op om de zonnepanelen schuin te zetten.(naar de zon gericht) Later in de middag begon het weer te regenen.

20171211_170525IMG-20171212-WA0000 

                 

Het weerbericht: Code rood in Nederland.

                                               Winters sfeerplaatje uit Wehl.

Even een paar dagen wat minder weer maar dat is niets vergeleken met wat er in NL aan de hand is.

Silves op dit moment (9.30 uur),  schijnt de zon al weer bij een temperatuur van 12 gr.

20171212_153847 

We hebben even moeten wachten, maar onze sinaasappel leverancier is er weer. Een kist je met 10 kg  mooie grote sinaasappels, vers geplukt, voor 3,00.

13 dec. Het was vannacht hier ook behoorlijk koud. 4 gr. 8 gr. in de camper. Br..Ben en Door meten gas tanken en nog wat boodschappen doen. Wij gaan gezellig met ze mee. De boodschappen deden we bij 20171214_094039de Chinees (al eerder verteld dat het een enorme grote winkel is) en de Aldi in Alcantariha en Gas in Albifeira. Om 2 uur waren we terug bij de camper en begon het te regenen.

14 dec,20171215_103440 Het heeft vannacht veel geregend en het was aanzienlijk minder koud: 15 graden, Het is vandaag een dag om binnen te blijven, afwisselend regenbuiten, enorme donkere wolken en af en toe een zonnestraal, We spelen een paar spelletjes Rummicub,20171216_100947

          

             Iedere dag om 10.30 uur komt de bakker

16 dec. Het weer is helemaal opgeknapt. ‘smorgens vroeg koud en daarna loopt de temperatuur weer op tot 15 graden, De verwachting is dat het de komende week zo blijft. Uit de wind in de zon kan de korte broek weer aan.

19 dec. Behalve het dagelijks ritueel van water halen en kerstoudennieuwgroet2kopiewc legen valt er weinig te vertellen. Het iedere morgen koud, zo;n 5 a 6 graden, maar zodra de zon over de camper van de buurman heen komt warm20171221_132259t het snel op naar zo;n 17 graden. Uit de wind en inde zon is het best warm.

Op z’n Portugees “Feliz Natal”

22 dec. Op weg naar de Lidl kwam ik  langs de kunstijsbaan. In een land dat geen schaatstraditie heeft heb je hulpmiddelen nodig om op de been te blijven.20171221_132411

24 dec. Gisterenmiddag zijn we met de buurtjes rechts en links van ons in het stadje wezen eten. De linker buurtjes (Frank en Lieni) zijn vrienden van Ben en Doortje en zijn vorige week aangekomen.

.20171223_141222

‘s-Middags doen we meestal een potje Jeu de Boulle. Rina houdt op veilige afstand dan de juiste stand bij. Het gaat er soms best fanatiek aan toe, zodat de rolmaat er aan te pas moet komen.20171223_152108

Vannacht heeft het een paar keer geregend en vanochtend is het zwaar bewolkt. Dat is een probleem omdat gisteren door een storing in onze zonnecellen de accu’s niet geladen zijn. Hopelijk schijnt de zon vandaag nog een beetje.

25 dec. 1e Kerstdag. Voor de Portugezen de enige kerstdag. De 2e Kerstdag was erg bewolkt en winderig, zodanig dat we het aggregaat een paar uur moesten laten draaien

20171227_10150520171227_111739

Als  we niet buiten kunnen zitten vermaken we ons met onze telefoons, lezen wat of proberen een puzzel met 1000 stukjes te maken. Het is een 3D-puzzel met een speciale bril om het resultaat te kunnen zien.

20171227_110959Natuurlijk hebben we ook weer bloemetjes in onze camper.Rina kijkt ze de grond uit. Ze ruiken inmiddels lekker.

28 dec. Wasdag. In de wasserette vlakbij de was gedaan en in het restaurantje er naast gegeten. Gisteren stond er veel wind en was het bewolkt. Vandaag gaat het al weer veel beter. In ieder geval zon genoeg voor onze accu’s.

Wij wensen wij jullie z’n Portugees  een gezellige oudejaars avond “FIM DE ANO”  en een gelukkig nieuwjaar “FELIZ ANO NOVO”

30 dec. Vanochtend toen we de kachel aan wilden doen, bleek de 1e gasfles leeg. 18 dagen hebben we er mee gedaan. De afgelopen dagen lijkt het er ook op dat de startaccu op z’n eindje loopt. Een paar maal is het rode lampje gaan branden en was hij nog maar net te starten. De accuspanning is dan nog net 12 Volt.  Enkele dagen geleden zijn met de puzzel begonnen. Hij past precies op de tafel. Hij ligt op een houten schildersraam bespannen met linnen. Om de stukjes er niet vanaf te laten glijden hebben we er een houten randje (bij de bouwmarkt gehaald) omheen gemaakt.

31 dec, oudejaarsdag. Het weer is 20171231_123658vandaag niet super, slechts 2 uur zon en de rest bewolking. Niet beste voor de accu. Om half twee komt Jan (van 3 campers verderop) weer met onze bestelling; Kip pirii-piri.  We kijken TV 12 uur en bekijken het vuurwerk. Daarna naar buiten om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Om 01.00 uur gaan de sirenes af en krijgen we echt vuurwerk te horen. Het nieuwe jaar begint in Portugal 1 uur later.

20171230_092130

1 jan 2018, Het nieuwe jaar begint weer prima, 6 graden morgens vroeg en de hele dag een strak blauwe hemel. Om 10 uur drinken we met zo’n 10 buren een Nieuwjaars borrel. Daarna begint het gewone leven weer. Water halen, toilet legen en vuilnis wegbrengen. Daarna aan de koffie en in de zon zitten. Wat is het toch saai. s-Middags om etenstijd eten we de rest van de kip op.

2 jan 6 graden, dat beloofd weer een prachtige dag te worden.  We hebben een oplossing gevonden voor een plek voor de puzzel. Eerder moesten we hem 2 x per dag verhuizen van de tafel naar het bed en ‘s-avonds weer terug naar de tafel. Nu ligt hij, als we er niet mee bezig zijn, op het dashboard van de camper. Ter meerdere belangstelling van voorbijgangers.

. 20180102_11020920180102_110252

7 januari, vanochtend 6 gr. Dat beloofd weer een zonnige dag te worden.Om 10.30 uur is iedereen al weer buiten bezig.

De afgelopen 3 dagen waren minder. donderdag de 4e hele dag bewolkt (slecht verjaardagskadotje) vrijdag de 5e zwaar bewolkt en vanaf 14.30 fikse regenbuien tot in de nacht. We hebben zelfs de kabel uitgelegd naar een stroompaal. Die stroomvoorziening is nieuw, de palen zijn vorige week geïnstalleerd, je kunt voor 3 Euro per dag stroom kopen. Zaterdag 6  jan.wel zon maar een ijskoude wind. De komende 2 dagen belooft weer prima te worden.. Dinsdag wordt regen verwacht. We wachten het wel af.

10 jan. Gisteren was een regendag. Het regende van 8 uur s-morgens tot 8 uur s-avonds. Maar het was al dagen van te voren aangekondigd, dus hebben we ons er op aangepast. Wij samen met onze buurtjes Ben en Door gaan shoppen in Portimao. We wilden natuurlijk naar de supermarkt (de Aldi) maar wij hadden ook startproblemen omdat de accu op zijn laatste benen liep.  Dus op zoek naar een automaterialenzaak. Bij de firma Norauto, een keten door heel Portugal, konden ons aan een passende accu helpen. Voor de somma van 170,00 Euro was ons startprobleem opgelost. Zij verkochten ook banden. Onze achterbanden waren ook aan vervanging toe dus gelijk ook maar 2 banden besteld, die a.s. donderdag daar gemonteerd worden. Inmiddels hadden we trek in een hartig hap en zijn we bij de Burgerking een Whopper gaan eten.

rina koningin We hebben Rina maar even als koningin gekroond.  De laatste boodschap was gas tanken. We schoten al behoorlijk op, er ging 38 liter in, hoogste tijd dus.

Toen we terug naar de Silves. Op de camperplaats de afvoer geloosd en water getankt en weer op de plaats de nieuwe accu geplaatst. Een wel bestede dag dus.

En nu 9.30 uur komt het zonnetje er al weer door. Het beloofd de komende dagen weer  prima te worden.20180117_175605[1]20180117_175657[1]

16 jan. Jack en Anneke, vrienden waarmee we vorig jaar veel mee optrokken zijn ook weer gearriveerd. Dat was een heel hartelijk weerzien.

17 jan. Gisteren (16 jan) hebben20180116_092114 we een auto gehuurd, een Rover met 235000 km op de teller,  en hebben samen met Ben en Doortje en hondje Suzi een stukje Algarve bezocht. De route ging in eerste instantie via Messines naar Alte. Een leuk plaatsje waar wij als eens eerder waren maar 20180116_101916Ben en Doortje kende het nog niet.

Op het briefje staat : Niet plukken, fruit is bespoten.20180116_10184020180116_102732  20180116_101903                                                   

Daarna op zoek naar een adres voor een kopje koffie. We rijden door een mooi landschap met veel groen en citrusplantages. Helaas moesten we voor dat kopje koffie door rijden tot Barranco de Velho. Inmiddels waren we ook aan een lunch toe. 20180116_11490820180116_122024

20180116_12283020180116_122856

Na de lunch zijn we naar Faro gereden, hebben we camperplaatsen bekeken (die behoorlijk vol waren) en het houten bruggetje over gereden naar het eiland voor de kust. Vorig jaar hebben we hier in maart een korte tijd gestaan en vliegtuigen gespot. De landings- en startbaan licht vlak tegen de camperplaats aan.20180116_134459

Een kijkje vanaf het eiland (eigenlijk een heel smal schiereiland) over de lagune naar de camperplaats en de stad Faro.

 20180116_13440920180116_134713

De boulevard en het strand van het “eiland” aan de Atlantische oceaan.

Daarna via Bouliqueime en Albufeira terug naar Silves waar we ter afsluiting van deze gezellige dag hebben we gegeten in restaurant “Casa Velha de Silves”. 20180116_180920In Bouliqueime zijn we nog even bij een garage langs gegaan waar vandaag (17-1) de lekkende kachel van Ben en Doortje gerepareerd zal worden. De garage wordt al 40 jaar gerund door een Hollandse ondernemer. Het is een bedrijf dat door de ANWB genoemd wordt als je hier in de Algarve problemen hebt met je camper.

Inmiddels (17 jan.) is de camper tot volle tevredenheid  gerepareerd en is de kachelradiator vervangen.

18 januari 2018.  Het nieuws op NPO1 0m 10 uur NL-tijd.

.20180118_09032620180118_111710

Code rood voor een groot deel van Nederland, tot zelfs ver in het oosten van het land.. De tegenstelling met hier in de Algarve is wel heel groot. Wij in de korte broek bij een temperatuur van 18 raden.  Je zou je bijna schamen.

26 jan. De afgelopen week was het weer super en zijn we een beetje gaan klussen. Aan onze camper de achterwielen (met de nieuwe banden) met de voorwielen omgewisseld20180110_130104. Bij de buurtjes links van ons (Frans en Lienie) een daglichtverlichting gemonteerd.

Toen Jack dat zag wilde hij die ook graag hebben. Dus samen met hem op de scooters naar Norauto in Portimao. Helaas niet meer te krijgen, maar gelukkig  een filiaal in Albufeira had er nog wel een.  Dus op de scooters daar naar toe. Die hadden er zelfs twee. Op de terugweg nog even naar de camperplaats in Amacao de Pera gaan kijken en even een babbeltje gemaakt met de mevrouw in het kantoortje op de camperplaats. Jack kende haar goed en het weerzien na 1 jaar was erg hartelijk.. We kregen toen allebei een plastic tas vol sinaasappelen mee. De camperplaats ligt praktisch aan het strand maar soms wordt je er door de politie weg gestuurd. Wij hebben er vorig jaar 1 nacht gestaan.

IMG-20180124-WA0000 20180123_152541 (1)Die hebben we toen maar allebei gekocht. De volgende dag hebben we het ene setje op de camper van Jack gemonteerd en de tweede set wordt later thuis op de Suzuki gemonteerd.

26 jan. Gisteren was minder, een halve dag regen. Vooral in de ochtend. Maar weer prima om naar het zwembad te gaan. Voor 3 Euro 1,5 uur badderen, baantjes zwemmen, bubbelbad en sauna. Daarna in het restaurant boven met z’n allen gezellig een kopje koffie gedronken.. Met z’n allen was Ben, Jack en Anneke en wij tweetjes.

20180131_16491620180202_124059

De derde versie van de Hyacinten van de Lidl.   Hoe lijkt dat?

27 jan. De eerste gasfles is leeg.

Het weer heeft ons alleen op 29 januari een beetje in de steek gelaten. Een bewolkte dag. 31 jan was het s’morgens bewolkt en zijn we weer gaan zwemmen. Daarna weer volop zon.

Zondag 5 febr. gaan we met Jack en Anneke naar Amacao de Pera voor een Oldtimerbeurs, Verder gaan we naar de Aldi voor brood en gaan we naar Albufeira om gas te tanken. Vanochtend vroeg heeft het behoorlijk geregend, maar we vertrekken om 10 uur P.t. met droog weer en een voorzichtig zonnetje. Die naarmate de dag vordert steeds meer gaat schijnen. Wel staat er een straffe koude noorderwind. Tussen 2 campers in is het in de zon enigszins uit te houden.

. 20180204_10442320180204_104548      Een mooie Jaguar E-type buitenkant           Het interieur met een indrukwekkend dashboard

.20180204_10541120180204_105425     De mannen vergapen zich aan de mooie oldtimers en de dames rusten uit.

20180204_12081320180204_120841 Over het strand terug naar de camper.      In Pedro´s Bar nog een Bifibroodje gegeten.

Om 15.30 uur weer terug op de camperplaats.

Inmiddels is het vrijdag 9 februari. Na 3 dagen zonneschijn bij een koude wind heeft het vannacht en van morgen geregend. Een prima gelegenheid om weer te gaan zwemmen. Tot op dit moment (15 uur) nog geen zon gezien. 20180205_175613[1]

Eergisteravond een bijzonder avondrood.

15 febr. Vandaag staan we precies 3 maanden op deze camperplaats.

De afgelopen dagen is er weinig te melden. Het weer was prima, m.u.v. 9 febr., iedere dag zon. S-morgens vroeg is het 5 of 6 graden maar in de loop van de ochtend loopt de temperatuur op naar zo’n 15 graden. In de zon en uit de wind is dat korte broeken weer. Gisteren was het een beetje bewolkt dus zijn we weer naar het zwembad geweest.

20180214_120728

Het komende weekend is een feestelijk weekend. O.a. het sinaasappelfeest, net als vorig jaar.

16 febr.. Gisteren en vandaag  weer 2 super mooie dagen. Eigenlijk te warm om in de zon te zitten, er was helemaal geen wind. Vanmiddag zijn we even naar de tentoonstelling geweest. Belangrijkste onderwerp is natuurlijk sinaasappels en dan speciaal sinaasappels uit de omgeving van Silves. Dat zijn de beste van de Algarve. Verder laat de tentoonstelling zien wat de agrarische Algarve op brengt. Vandaar ook al die landbouwwerktuigen.20180216_14003920180216_14285320180216_13553020180216_135747

20180216_14375620180216_144139

20180216_14481520180216_145021

Later in de namiddag werd er de camperplaats officieel geopend. In scene gezet door een aantal camperaars. Volgende week woensdag doen we het nog een keer over maar dan officieel met een drankje en een hapje en ook de burgemeester van Silves erbij

.20180216_19114820180216_190903Philip de beheerder van de CP. knipt het lint door.Roy is zijn assistent.

20180216_190236 De oranje hoedjes hadden we van de sinaasappel tentoonstelling mee gebracht. Al met al even reuze gezellig.

17 febr. Met de camper naar Portimao om gas te tanken en boodschappen te doen.

Zomer 2017

De Planning is om Bosnië & Hercegovina te gaan verkennen.

Naar die gebieden waar we nog niet eerder zijn geweest, maar …..

Vogezen 2017
Tann camperplaats
Colmar 2017
Kandel
Panoramastrasse in het Schwarzwald

 

lees verder ……..

Zondag 2 juli, na afscheid van buurtjes genomen te hebben, we vertrekken om 12 uur. Bij Bergh gaan we de grens over en nemen we de Duitse A3 richting Oberhausen. Op eens zien we op de andere weghelft, richting de grens, een enorme activiteit van hulpverleners, 2 helicopters en ambulances en brandweer. Geen idee wat er gebeurt is maar gelukkig niet op onze weghelft. De file erachter is meer dan 10 km. De mensen zitten op de vangrail te wachten. Geen idee hoe lang ze er staan.
Bij Huxe eten we een piza die we bij ons hebben. Dan richting Dortmund. Tomtom leidt ons om een 7 km lange file. Om 15.30 uur zijn we in Buren, onze overnachtingsplaats. Onderweg en ook in Buren regent het bijna pauzenloos. Om 6 uur schijnt de zon.

3 juli. Buren -Tiefenort. Via Kassel en Rotenbu a.d. Fulda naar Tiefenort.  Onderweg voor een klein plaatsje stond een flitser onder aan een 7% helling. Bingo. Misschien 5 km te hard.

Een eenvoudige en rustige camperplaats bij het zwembad. De zon schijnt de hele dag volop.

Een patatje met Bockworst en een lokaal biertje. In de Imbiss van het zwembad. Om 20 uur is het 31 gr

4 juli Tiefenort- Kulmbach. Via voornamelijk binnenwegen komen we om 14.00 uur op de camperplaats Kulmbach aan. Een zijn mooie  schaduwplekken, maar daar heb je geen TV-ontvangt. Hier kwamen we ieder jaar soms 2x als we opweg waren voor de NKC.

8 juli we staan er nog steeds. Het is erg warm en verder naar het zuiden zeer (te)warm voor ons. In Bosnië gemiddeld 35 gr to 40 gr.. Daar gaan we (voorlopig ) niet heen. We zitten duidelijk in het verkeerde jaargetijde. We staan hier prima. Het  stadje en supermarkt is om de hoek. We blijven  hier in ieder geval tot maandag. Dan zien we wel verder.

HELAAS DUS NIET NAAR BOSNIË

Maandag 10 juli. Het heeft vannacht geonweerd en hard geregend. We wilden weg maar vonden het met het ingewikkelde weerbeeld, moeilijk om te bedenken waar naartoe. Uiteindelijk zijn we beredeneerd naar het zuidwesten gereden. Het zuiden is erg warm in het noorden en het oosten onweersbuien dus op naar het westen. We overnachten in Neckarsulm bij Aquatol, een zwemparadijs.Morgen kijken we weer naar het weerbericht en laten ons daardoor leiden. In het grensgebied van Frankrijk en de Rijn lijkt het beter te worden.

11 juli, We rijden naar een camperplaats aan de Rijn bij Karsruhe. Altijd leuk om de naar de vrachtschepen te kijken. Het weer is vandaag op een klein buitje na best goed. Morgen wordt het net als in  NL. Veel regen verwacht. We wachten het af.

12 juli. Karlsruhe – Freudenstadt. Een prachtige route via de Schwarzwalder Tälenroute . Jammer dat het de hele dag geregend heeft. Grensbach was zeker de moeite waard om te bekijken, maar helaas het was er kletsnat. Onderweg mooie plaatsjes met veel hotels vanwege de vele kurorten. In Freudenstadt staan we bij het zwembad. Af en toe stortregen en windvlagen, maar we zitten hoog en droog in onze camper.

13 juli. Freudenstadt – Emmendingen. Het weer is helemaal opgeknapt. Vandaag en de komende dagen gaan we het Schwarzwald verkennen. We waren helemaal vergeten hoe mooi deze streek is. Maar ja we gingen ook altijd naar het zuidoosten op weg naar Oostenrijk en verder. De camperplaats in Emmendingen is groot en opnieuw bij een zwembad.

Als kers op de taart hebben we Wifi, aangeboden door de gemeente Emmendingen.

15 juli Het weer is prima. Een goed moment om de scooter er uit te halen en de naaste omgeving te verkennen

16 juni tennis gekeken en schaduw opgezocht onder de luifel.

17 juli. Web gaan weer een stukje van het zwarte woud ontdekken. De Badische Weinstrasse en de Schwarzwald Panoramastrasse. Het weer is schitterend dus ideaal om te rijden. Eerst even boodschappen gedaan bij de Lidl. Op de Panoramastrasse komen we op 1000 meter in een gebied dat Kandel heet. In de winter werken de skiliften, maar nu wordt er een andere sport beoefend: “Drachenfliegen” of Parasailing. Een iedeale plek met een schitterend uitzicht op Waldkirch en Emmendingen. Om 4 uur zijn we weer op de camperplaats, waar we nauwelijks nog een plekje kunnen vinden. Het is warm, 32 graden, we zitten tot half elf nog buiten.

19 juli. Gisteren in de hitte van 32 gr. onze 56e trouwdag gevierd. Het leek s’avonds te gaan onweren maar het is bij windvlagen gebleven. Tot 22.30 uur buiten gezeten. Omdat het bijna niet afkoelde hebben we bijna niet geslapen. Vanochtend zijn om 10 uur vertrokken richting de Vogezen. Via Neurenberg (aldi) de Rijn over. Midden op de Rijnbrug kwamen we stil te staan. Later bleekm de oorzaak een grote “Grenscontrole” met veel militairen .1 voor 1 mochten we door.

In Thann vonden we een prachtige camperplaats aan een riviertje en konden we in de schaduw van de bomen achter de camper zitten.

 

 

 

 

We blijven hier 2 nachten staan.

21 juli Than – via de Grande Ballon naar Evital-Clairefontaine

22 juli  Perl

23 juli Bergheim

24 juli Thuis.

 

 

 

 

 

 

 

Overwinteren 2016 – 2017

 

Van huis naar Portugal  en verder  en weer terug naar huis.

Bijgewerkt tot en met 5 april 2017

Vandaag 7 december 2016 vertrekken we weer naar (hopelijk) het warme zuiden.

Het is de bedoeling om met dag trajecten van 250 km, soms iets meer, soms iets minder, naar Zuid Spanje en Portugal te rijden.

We vertrekken om 11 uur met een voorzichtig zonnetje richting Haldern om broer en schoonzus te feliciteren met hun 32e trouwdag. Daarna gaan we door naar Blankenheim voor de eerste overnachting onderweg.

De volgende stop en overnachting is Perl in Duitsland bij Schengen, op het 3 landen punt Duitsland – Luxemburg en Frankrijk. Het is weer zonnig en via Trier rijden we naar Perl. Daar doen we eerst nog wat boodschappen bij  een enorm groot filiaal van de Aldi. Ook Lidl en Rewe zijn er groots vertegenwoordigd. Bij deze supermarkten komen de Luxenburgers en de Fransen massaal boodschappen doen. Enorme volgeladen boodschappenkarren worden in de auto’s geladen. Omgekeerd gaan de Duitsers ( en wij natuurlijk ook) benzine tanken in Schengen in Luxenburg, net aan de overkant van de rivier de Moezel.                                    Wij overnachten op ons zo’n bekende camperplaats naast het zwembad.

De volgende morgen eerst dus even tanken en de gasflessen vullen in Schengen en daarna verder via Thionville, Metz en Nancy richting Troyes. Het is weer prachtig zonnig, mooi weer om te rijden. Onze overnachtingsplek vinden we in het plaatsje Piney, naast een oud spoorweg station, zo’n 20 km voor Troyes.  Hier kunnen we onze water voorraad weer bijvullen en “ontsorgen” Duits voor vuliwater lozen en de WC legen. Aan het eind van de middag kunnen we genieten van een prachtige ondergaande zon.20161209_170453_compressed

Vandaag, inmiddels zaterdag 10 december rijden we via Troyes en Auxerre naar Vierzon. Opnieuw volop zon. Even buiten Auxerre eten we de warme maaltijd en nemen we het er even van. Om 4 uur vertrekken we weer voor de laatste 100 km naar Vierzon. Tomtom loodst ons door de smalle binnenstad van Vierzon en komen uiteindelijk op de ons bekende camperplaats aan.

De volgende morgen is het grijs en heeft het geregend. We vandaag voornamelijk 4-baans. Eerst 165 km ( in de motregen) over de A21 richting Limoge, dan plm 10 km voor Limoge rechtsaf de N141 op richting Angouleme. Inmiddels is het droog geworden. Onder weg is een stuk van 20 km 2-baans door een aantal dorpjes met overal spandoeken van de inwoners daar die de buik vol hebben van het enorme aantal vrachtauto’s dat deze route rijden. Zo’n 15 km voorbij Angouleme nemen we de afslag naar Roullete St Estephe voor de camperplaats aldaar. We arriveren er om 14.00 uur.

Maandag 12 december. 20161212_084754_compressedDe reis gaat weer verder via Bordeaux naar Mont de Marsan. Hierdoor mijden we de tolpoortjes van de A 63 en in Spanje. Dat scheelt 35,00 ! Het is weer grijs maar droog. Verderop richting Bordeaux wordt het mistig en moet af en toe de mistachterlicht aan. Kort voor Bordeaux komt de zon door en blijft het verder heerlijk zonnig. We vinden de camperplaats in de stad. De temperatuur is 17 graden en we hebben de camperdeur open. Dat begint er op te lijken!! Morgen gaan we de Spaanse grens over. Die is nog maar 150 km hier vandaan.

Dinsdag 13 december. Na invoeren van de toegangscode ging de slagboom omhoog en gingen we verder zuidwaarts richting Orthes en St. jean Pied de Poort. (Dit is het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella)   Hier ging het omhoog tot 1050 meter. Hier gaan we de grens over 1550 km van huis. We halen op de laatste druppel diesel Pamplona. (hadden verkeert gegokt omdat de diesel in Spanje aanzienlijk goedkoper is)   60 km voorbij Pamplona vinden we in het plaatsje Estella onze nieuwe camperplaats. Onderweg was het hier en daar behoorlijk mistig.

Woensdag 14 december. Dichte mist, alle mistverlichting aan en rijden achter de grote mistachterlichten van een vrachtauto  . Kort voor Burgos trekt de mist gelukkig helemaal op. De bestemming vandaag is Palencia. We arriveren  er om 13.45 uur. Even later begint het te regenen. In de loop van de middag loopt de camperplaats helemaal vol.

Donderdag 15 december. Gelukkig geen mist, wel grijs maar droog. De route gaat vandaag helemaal over de snelweg. We plannen als overnachtingsplaats Banos de Montemayor. Dat blijkt heel diep naast de snelweg te liggen. We kronkelen naar beneden en vinden de plek uiteindelijk, nadat TomTom er weer een potje van gemaakt heeft, achter een zwembad. Het lijkt ons niets dus gaan we verder naar Caceres 115 km verder. Onderweg regelmatig de ruitenwissers aan i.v.m. de motregen.  Dat is geen mooie plek maar je kunt er wel goed staan met alle noodzakelijke voorzieningen.

Vrijdag 16 december. Het heeft de hele nacht gegoten van de regen. Als we vertrekken richting Portugal is het droog, maar even later weer regen.In de buurt van Bajedoz wordt het lichter. Hier gooien we nog even onze tank vol en rijden door de grens over. Net als we de grens passeren zien we een zonnestraal als welkom voor ons in Portugal. In Terrugum vinden we weer onze bekende overnachtingsplaats. Een mooie avondrood beloofd morgen een mooie dag.

Porugal

Zaterdag 17 december. De zon staat al aan de hemel. Nu eerst uitvinden welke kant we op zullen gaan. We besluiten uiteindelijk naar het westen te rijden. Eerst in Evora boodschappen doen bij de Lidl en bij een gasstation de bijna lege gastank vullen. We hebben 2 gastanks waarvan er altijd 1 afgesloten (tot de eerste leeg is) blijft zodat we altijd reserv20161218_104855_compressede hebben. Verder gaat het via soms wel heel smalle wegen naar de Carragem “Pego do Altar” De camperplek is een zandvlakte bij een Carragem. Een carragem is een bergmeer, deze is afgesloten door een stuwdam.. Portugal heeft er vele. Er staan 4 campers, alle Engelsen, en wij sluiten ons er bij aan. Inmiddels is de temperatuur opgelopen naar 17 graden. De lucht is wolkeloos en savonds weer een mooie ondergaande zon.

Zondag 18 december.20161221_165340_compressedOm 9 uur schijnt de zon alweer volop in de camper. Het is buiten 11 graden en binnen is het door de warmte van de zon al snel op een aangename temperatuur. We plaatsen de extra zonnepaneel en gaan op zoek naar mogelijkheden voor water en het legen van ons toilet. Dat blijkt allemaal aanwezig in een toiletgebouwtje naast een restaurant zo’n 300 meter een heuveltje op lopen.  Er is zelfs een douche met warm en koud water. Al met al een prima plek dus.

 

 

Pego do Altar

20161220_141712_compressed20161221_154856_001_compressed

20161218_105041_compressed20161218_105147_compressed20161226_170401_compressed20161226_165744_compressed20161220_083105_compressed

ochtendnevel boven het water

We blijven hier voorlopig wel even staan. 15 km verderop in Alcacer do Sal is van alles te koop en met de scooter ben je snel heen en weer.

28-12-2016, Kerst is inmiddels voorbij. en staan we hier alweer 12 dagen. En iedere dag volop zonneschijn en een middagtemperatuur van 20 tot 22 graden.  sNachts buiten een graad of 6 tot 9, binnen plm 13 gr. maar met de zon op de voorruit en een beetje de kachel aan is het binnen weer snel warm. Toen we hier aankwamen lag het terrein vol met grote plassen regenwater. Nu zijn ze bijna allemaal opgedroogd.  Van Kerstsfeer merken we hier weinig, dat is ook moeilijk voor te stellen bij deze temperatuur. Wel hebben we via Whatsap veel wensen voor deze feestdagen ontvangen. We hebben wel de kerstverlichting in de camper aangestoken. De Portugezen kennen maar 1 kerstdag. Op 2e Kerstdag is alles hier gewoon open. Een keer met de scooter naar Alcacer om boodschappen te doen en verder bestaat het dagprogramma uit eten, zonnen, water halen en de toilet verzorgen, in willekeurige volgorde,.  Op de plek waar we staan hebben we nauwelijks of geen internet ontvangst op onze smartfoon, bellen kan gelukkig wel. Als het restaurant open is kunnen we daar gebruik maken van Wifi.  ‘sAvonds kijken we TV. Gelukkig hebben we hier nog geen ontvangstproblemen met Astra 3. Verderop in de Algarve zal het waarschijnlijk moeilijker worden.

We denken hier nog even te blijven, tot na nieuwjaar, om dan af te zakken naar het zuiden, richting de Algarve.

29 –12 – 2016 Nog steeds prachtig weer. Met de scooter naar de Lidl 15 km verderop geweest om de nodige boodschappen te halen.

De accu van de laptop heeft het begeven. In Nederland vandaag een nieuwe besteld en die wordt per pakketpost naar het restaurant hier vlak bij gestuurd. Dat zal wel een paar dagen duren. Cor z’n verjaardag zullen we dus nog wel hier vieren.

Vandaag nog een probleem: De Ap van de kamerthermostaat meld dat de waterdruk van de CV te laag is. Om dat op te lossen zullen we onze fantastische buurtjes vragen om water bij te vullen. Het probleem is dat we de waterleiding afgesloten hebben. Maar onze buurman is erg handig. Hij heeft er vorig jaar voor gezorgd dat de CV-ketel tijdens onze afwezigheid vervangen is.

07-01-2017. Vandaag zijn we precies 1 maand van huis.

Hiep Hiep hoera vandaag is de accu  voor de laptop gearriveerd.  Volgens Track en Trace was hij woensdag 4 jan. al in Portugal. Maar ja het is hier niet de 24-uurs service die we in Nederland gewend zijn.

De jaarwisseling is hier geluidloos verlopen. Rond 12 uur de gebruikelijke whatsapjes en telefoontjes en verder niets. Het is hier ‘snachts pik en pik donker en zo stil. Je voelt de stilte gewoon. Doordat het zo donker is kun je genieten van ongelooflijk veel helderen sterren, met als helderste de “Kerstster” . 1 januari is volop zon maar wel is de wind erg koud. De volgende dagen zijn duidelijk minder. 2 en 3 januari af en toe regen en 4, 5 en 6 januari dichte mist en geen zon. Het was zelfs noodzakelijk het aggregaat op te starten om de accu’s bij te laden. De tijd komen we door met eten, lezen, Rummykub en puzzelen. En natuurlijk de dagelijkse verzorging van water en het toilet waarvoor we een wandeling van plm 300 mtr, heuvel op, moeten maken.

4 januari Cor z’n verjaardag,  we werden opgevrolijkt door de vele gelukwensen via Facebook, Whatsap en mailtjes via telefoon. IMG-20170107-WA0001Zelfs een bloemstuk, maar helaas zijn we niet thuis. Een IMG-20170107-WA0000leuk presentje voor Ivonne en Derk, die zo netjes op onze spullen passen. . Zo is Facebook weer wel leuk. We wilden gaan eten maar helaas het restaurant was gesloten. Ondertussen steeds maar op Track en Trace kijken waar de laptopaccu blijft.  De boodschap was steeds het zelfde “nog geen datum van bezorging bekend” . Nou dat schiet lekker op. Vanochtend was het eerst weer mistig en  zijn we met de camper naar de Lidl in Alcacer do Sel gereden om de noodzakelijke boodschappen te doen en om onze gasflessen weer bij te vullen. Vorige week zaterdag was de 1e fles leeg geraakt. Bij terugkomst op de camperplaats scheen de zon weer als vanouds, volop en hebben we weer heerlijk een paar uur in de zon kunnen zitten.                                  23 graden buiten 29 binnen.20161230_144025_compressed

Ook hebben we vandaag onze eerdere belofte , om in het restaurant te gaan eten ingelost. Bij binnenkomst  kwam de eigenaar met een brede smile naar ons toe met het pakje in de hand. Eindelijk.

20161228_170501_compressed20161231_114731_compressed                  Avondzon over het meer vanaf de camper. Zicht op de Barragem vanaf het restaurant

20170106_130912_compressed20170106_130918_001_compressed            Wandschildering in het restaurant.

20161230_110527_compressedDeze Engelse familie wilde eerst een sheltertje kopen, ha ha  De zwarte auto hangt als een aangekoppelde caravan aan de trekhaak van dit enorme beest. Hierdoor sturen de voorwielen in de bochten gewoon mee.

 

Nu het weer opgeknapt is en de zon weer lekker schijnt, de voorraad weer helemaal aangevuld is hebben we geen haast om verder te gaan.

10 januari 2017. De afgelopen dagen is het erg rustig geweest. Weer lekker zonnig en weinig wind, smiddag zo’n 18 graden. Je voelt je bijna schuldig als je op de TV ziet hoe het weer in Holland is. Maar goed daar hebben we dan ook  2,5 duizend kilometer voor gereden. Eergisteren was broer Paul jarig maar die zit helemaal aan het andere einde van de Algarve, dus hebben we de felicitaties maar telefonisch afgedaan. De hyacinten die we van thuis mee genomen hadden zijn natuurlijk al lang uitgebloeid en staan nu afgesneden achter in de garage. Maar Rina zonder bloemen is net zoiets als een auto zonder stuur. Gelukkig had de Lidl een aanbieding met 3 Hyacinten in een delfsblauw potje. Nota bene een souvenir uit Holland. 3 bollen in een plastic z20170110_132341_compressedakje net als de benodigde aarde. Zelf poten en klaar is kees. Nu maar afwachten of ze uitkomen. Vandaag is het weer een stukje minder, we zagen het gisteravond al op het weerbericht. Het is een waterig zonnetje dat af en toe onder de wolken vandaan komt en het waait vlagerig hard.

20170110_174222_001_compressed

Nog maar een keer een zonsondergang, zo’’n mooie nog niet eerder gezien. In de verte de blauwe lucht die aangeeft dat het morgen weer mooi zal zijn.

Zo nu eerst even naar het restaurant om de email op te halen en dit verhaal te publiceren.

Tot de volgende keer maar weer, misschien op een andere plaats.

17 januari. Nog steeds op de zelfde plek. We staan hier nu precies 1 maand. Het erg moeilijk om te besluiten om weg te gaan. Het weer is steeds super en de plek is ook ruim en super. 

Een willekeurige dagindeling Als de zon om 9 uur over de horizon (boomtoppen) komt dan hebben we die volop op de voorruit en de zijkant met de ramen. De kachel hooft maar een 1/2 uurtje te branden om het binnen aangenaam te maken. Het gras was vanochtend wit van de rijp. Om half 10 ontbijten we met ons vers gebakken broodje en om 10 uur zetten we dan het extra zonnepaneel buiten. We hebben absoluut geen stroom gebrek. Om 1 uur eten we meestal en daarna kunnen de stoelen naar buiten. Het is dan zo’n 15 graden. De temperatuur loopt dan op (in de zon, uit de wind)  tot 18-19 graden. Tussen door wandelen we naar boven (plm 300 mtr vlak bij het restaurant) om de wc te legen, de gieter met schoon water te vullen en de mail op te halen. Bij de camper is het signaal te laag, het restaurant ligt een stuk hoger waardoor we daar wel signaal hebben.  Om half zes gaan we dan naar binnen en eten we weer een vers gebakken broodje. De TV gaat om 6 uur aan tot meestal 11 uur.

18 en 19 januari. Het wordt duidelijk kouder. Om 7 uur was het resp. 0 en –1 gr. en woensdag een koude wind, die s’middags gelukkig weer ging liggen zodat we toch weer buiten konden zitten.20170115_154840_compressed Donderdag ochtend had de zon er even moeite mee om er door te komen, maar om half elf scheen hij weer aan een wolkeloze hemel.

23 januari. Ja, we staan er nog steeds. Net als onze Duitse buurman, Reiner, Hij is gelijk met ons gekomen.  De rest van het gezelschap is zeer gemêleerd. Maar hoofdzakelijk Engelsen, 5 campers. Verder een Belg en een Nederlander.  De nachten zijn behoorlijk koud, maar na wat ochtendmist schijn de zon weer de hele dag. Vanochtend zijn we met de camper naar Alcacer gereden om boodschappen te bij de Lidl en om gas te tanken.Sinds 6 januari hebben we 33 liter gas verstookt. Meer dan verwacht maar het is s’morgens zo’n graad of 8. Dan moet de kachel wel even aan. Ook s’avonds verwarmen we meestal ook een uurtje. Om zekert te zijn dat we bij terugkomst weer op onze plek kunnen staan, markeren we die met stoelen een tafel en een aantal waterflessen. Daarnaast let onze Duitse vriend er voor ons op. Dat gebeurd regelmatig omdat iedereen wel een keer weg moet om gas bij te tanken.

24 januari De weersvooruitzichten voor de komende tijd voorspelt vanaf woensdag slechter weer. In dat geval vertrekken we en gaan we richting de Algarve. Maar vanochtend schijn de zon om 9 uur gewoon weer boven de horizon. Het is wel koud, 1 gr. Celsius. Binnen is het 8 graden, maar een half uurtje de kachel aan en het is weer behaaglijk. Later in de middag komen er wat wolken. In het weerbericht van het 8-uur Journaal wordt erg slecht weer voor Portugal aangekondigd.

25 januari. De lucht zit helemaal dicht en er wordt veel regen verwacht. Dus vertrekken we na 38 dagen met heel veel plezier hier gestaan te hebben. We nemen hartelijk afscheid van Reiner, onze Duitse buurman/vriend die er net zo lang heeft gestaan. We vertrekken naar Sines, een plaatsje aan de kust, 80 km. Daar is een grote Intermache supermarkt met in de winkel een moderne kapsalon waar Cor2 jaar geleden zijn haren heeft laten knippen. Het is de bedoeling dat Rina daar haar haren laat doen. Daar aangekomen bleek de kapsalon er niet meer te zijn. Helaas. Daarna nog even naar een andere grote supermarkt er vlak naast: de Continente. Daar was geen kapsalon maar wel o.a. een inpandige kledingwinkel. Rina vond dat Cor te weinig broeken had meegenomen dus hebben we een broek en een mooi hemd gekocht. Inmiddels was het etenstijd en  zijn we in de inmiddels stromende regen naar de ernaast gelegen McDonalds gegaan om een BigMac te scoren. Toen de vraag naar welke camperplaats zullen we gaan? We hadden de keus uit 2 opties: De ene zouden we op een met stenen verharde ondergrond staan en de andere op een verharde zandvlakte. Gezien het slechte weer kozen we voor de eerste, Santiago do Cacem. Een kwartiertje rijden. Met de hartelijke dank van TomTom kwamen we in het oude gedeelte van het stadje terecht, Steil, kinderkopjes en smal. We kwamen helemaal vast te staan. Er was geen doorkomen meer aan. Een hele lieve mevrouw heeft ons toen geholpen om te keren (er stonden inmiddels al 3 auto’s achter ons) maar die waren zo vriendelijk om even afstand te houden. Daarna heeft ze ons heel vriendelijk helemaal voor gereden naar de camperplaats. Dat bleek helemaal niets te zijn, plaats genoeg maar (te)klein en zo scheef dat we er zelfs met onze 2 keilen nog niet een beetje vlak konden staan. Dus toen maar naar optie 2. Porto Covo, daar hebben we 2 jaar geleden een tijdje gestaan. Via een prachtige weg door de natuur, wel in de stromende regen, kwamen we in het plaatsje aan. Dat was erg schrikken, helemaal vol (allemaal Fransen) en een enorme modderpoel. Een dun laagje zand met daar onder gladde klei, Maar goed, voor 1 nachtje konden we er nog wel bij. Morgen zien we wel verder. Het is wel te hopen dat we dan nog weg kunnen komen. De ondergrond is spek glad.

20170126_181825_001_compressed

Een grote modderpoel. Dit is maar een kwart van de hele plaats. Er stonden ruim 30 campers

 

 

 

26 januari. Het is de hele nacht hondenweer geweest. Gisteravond begon het al. Het TV-beeld viel al regelmatig weg als gevolg van het dikke wolkendek. In de nacht regende het onophoudend met enorme windvlagen waardoor de camper stond te schudden. Ook nog een enkele onweersklap. H20170127_091648_001_compressedier blijven is geen optie. We willen verder naar het zuiden, misschien wel Silves of zo. Om 9 uur zijn we glibberend de plaats afgereden. We waren gelukkig de eerste die vertrok, het zou alleen maar meer modder worden. Met Silves in de TomTom als bestemming en een alternatieve  route via Lagos zijn we via de N120 naar het zuiden gereden. In Aljezur is ook een camperplaats en wel op asfalt. Het bleek dat daar ruimte plenty was, dus zijn we daar neer gestreken. Inmiddels schijnt de zon weer regelmatig maar het waait nog behoorlijk hard. Het is om 3 uur al weer 15 graden.

20170127_120506_compressed20170127_120333_001_compressed

20170127_115738_compressed20170127_120305_compressed

20170127_120215_compressed

27 januari 20170206_130353_compressedUiteindelijk zijn we, met behulp van vrienden  toch nog in Silves terecht gekomen. Op camperplaats Algarve Motorhome park20170127_183338_compressed20170127_183257_compressed hebben we een plekje gekregen.

 

 

 

Silves. Het is eigenlijk weer een beetje thuis komen. In de afgelopen jaren hebben we hier een aantal maanden in dit stadje gestaan. Voorlopig staan we hier minstens 1 week.

28 januari Dat plekje bleek niet zo’n fijne. Het was een plek van “als er niets meer vrij is dan mag je daar gaan staan.” We waren er erg blij mee omdat alles (3 camperplaatsen met in totaal 160 plaatsen) vol was.

29 januari Het was er vanmorgen  heel vroeg erg lawaaierig a.g.v. een transportbedrijf aan de andere kant van de muur. Een paar bevriende Nederlanders tipte ons dat zij de volgende dag zouden vertrekken en dat hun  plaats (een van de beste van de hele camperplaats) vrij zou komen.

Na overleg met de beheerder kregen wij vanochtend toestemming om daar te gaan staan. Daar staan we nu en zijn er erg blij mee. We hebben vrij uitzicht over de weilanden met een kolonie ooievaars en heuvels op de achtergrond.20170129_132925_compressed20170129_133705 

 

 

 

20170129_135728_compressed20170129_163541_compressed

 

Dit is een erg luxe camperplaats, van alle gemakken voorzien zoals douches, wifi en wasmachines en droogtrommels  Zelfs met 2 JeudeBoule-banen.. Meer een camping dus. We betalen hier 5,00 per dag voor, alleszins redelijk dus.

20170129_153746_compressed 

Middags zijn we met Hans en Wil in het stadje gaan eten. Het zelfde restaurant waar we vorig jaar ook eens gegeten hadden.

 

 

30 januari, Heerlijk geslapen. DE zon was er weer vroeg bij., later tegen de middag wordt het afwisselend bewolkt, de temperatuur is 18 graden.

31 januari, Een troosteloze regendag.

1 februari.  Vandaag een auto gehuurd en met Hans en Wil een prachtige toertocht gemaakt. Eerst oostwaarts naar Tavira (100km over de 125)20170201_134109_compressed maar dan links de bergen in. Een w20170201_153958_001_compressedeg met honderden bochten en prachtige vergezichten. Onderweg een aantal keren gestopt voor een

DSC_3418_compressedkopje koffie , in Tavira en Alte,  en gegeten in Cachopo waar de mimosa volop bloeit.

Onderweg op een picknickplaats paard en wagen gereden.20170201_134320_compressed                                                                           

20170201_134030_compressed20170201_134453_compressed

Verder via Messines terug naar Silves. Totaal 230 km gereden.

Een groot gedeelte van de dag heeft de zon geschenen waardoor de accu’s weer niveau zijn.

 

2 februari. Het weer is veel beter dan het weerbericht aangaf. Volop zon en af en toe een wolkje.Vandaag heel luxe, met de auto boodschappen gehaald bij de Lidl en de was in de wasserette gedaan.20170202_105921_compressed20170202_110308_compressed

 

 

 

Naast onze camper de huurauto met 220000 km op de teller. De hyacinten doen het ook prima. Vergelijk met de foto van 10 januari.

3 februari. Vandaag gaan we weer een ander deel van de Algarve verkennen. Nu naar het westen. Via Portimao, Alvor, Lagos, Luz, Burgau en Salena weer terug via de 125 en 124 naar Silves. Deze route hebben we  zoveel als mogelijk binnendoor gereden langs de kust. Alvor is een leuk plaatsje waar we aan het strand koffie gedronken hebben. Daarna naar Lagos, naar de Ponte De Piedade met z’n prachtige door wind en zeewater uitgesleten rotspartijen. 20170203_131913_compressed20170203_132210_compressed20170203_132218_compressed20170203_132345_compressed20170203_132431_001_compressed20170203_132452(0)_compressed20170203_132531_compressed20170203_132902_compressed

Daarna lunchtijd in een camping bij Luz. Daar b20170203_144104_001_compressedieden ze dagelijks een lunchbuffet aan. Werkelijk super.20170203_150535_compressed20170203_152922_001_compressed

Daarna naar Luz en via een strandweg met plaatselijk hellingen van 16 en 20 gr. naar Burgau en Selena. Bijde toeristen(kust)plaatsen, maar in de winter is eigenlijk alles gesloten. Wel hebben ze een vissershaven. Van hieruit linea recta weer naar Silves. Onderweg kropen we nog door het oog van de naald als gevolg van een malloot die zo de weg op wilden draaien. Op een haar na gemist. Om half vijf waren we weer thuis,  Onderweg bijna altijd een beetje heiig zonnetje gehad.  met een temperatuur van 17 graden.

20170203_153740_compressedBurgau20170203_154042_compressed20170203_154125_compressedSelena

4 februari. Eerst zon later regen.20170204_121740_compressed In het evenementengebouw was weer de jaarlijkse presentatie van artikelen uit de Algarve. “Segredos Da Terra” Van alles landbouw, handenarbeid en horeca. Er werd ook weer een varken aan het spit gebraden. Voor de deur stonden een paar leuke speeltjes.20170204_121846_001_compressed

 

7 februari. 20170207_115847_compressed                                                                                                                                   Vandaag zijn we precies 2 maanden van huis. Het bevalt ons nog steeds prima, zeker als we op het nieuws zien dat er weer een koude periode in Nederland komt.  We staan nog steeds op de zelfde camperplaats,

20170205_172352_compressed3 februari hebben we nog voor 1 week bijgeboekt, maar gaan vrijdag verhuizen naar een andere camperplaats hier in Silves. Slechts 1,5 km verderop. “Parque do Rio” Daar hebben we voorgaande 2 jaren ook gestaan, maar toen was het nog een vrije (gratis) plaats. Nu is alles netjes geregeld, net eender als waar we nu nog staan. Wifi, Douches, water en zonodig elektriciteit en verharde ondergrond.

9 februari. Een dag eerder dan ge20170209_124612_compressedpland zijn we al verhuisd. We staan nu op Parque Do Rio,20170209_124703_001_compressed Een dag eerder omdat we ons op de wachtlijst hadden laten zetten. Toen er vandaag een plekje vrij kwam zijn we snel verhuisd. Het voornaamste  voordeel is dat het korter bij het stadje en de winkels ligt. Maar het is er ook gezelliger. Er staan nog al wat bekenden van ons. Even later kwam er nog een bekend stel binnen waarmee het 6-tal weer compleet was om morgenvroeg (net als vorig jaar) weer te gaan zwemmen, bubbelen en in de sauna.

10 februari. Het heeft vannacht wat geregend en de weersvooruitzichten voor de komende week zijn niet geweldig. Tot en met zondag regenbuien en daarna bewolkt. Vanochtend zijn we met z’n zessen, tussen de buien door, naar het zwembad geweest om lekker de badderen.  Het zonnepanaal wel buiten gehad maar heeft weinig gedaan.

11 februari. Broertje met z’n verjaardag gefeliciteerd. Het heeft vannacht weer geregend. In de ochtend was het even droog zodat we snel even boodschappen konden doen. Om half twaalf tikte de regen behoorlijk hard op het camperdak. Even later donder en bliksem.

15 februari. Tot en met 13 februari heeft het veel geregend. Zondag een enorme en langdu20170212_125719_compressedrige hoosbui. Maandag zag ik in een keer vochtvlekken in het plafond vlak naast de douche. Lekkage dus. Het water moet dus via de kitafdichting van het dakluik binnen zijn gekomen. Er zat dus niets anders op dan het dak op te gaan en het dakluik af te plakken met ductape.  Hierdoor ontdekten we ook dat het houten plafonddeel een kier met het dak vertoonde. Er bleken 2 schroeven uit het hout los gelopen. Daar ben ik dinsdag de 14e de hele ochtend mee bezig geweest om die weer vast te krijgen. Wat een domme constructie. s’Middags zijn we met Hans en Wil weer in het dorp gaan eten. Daarna even bij de kapper informeren wanneer ze tijd hadden voor Rina’s 20170214_174516_compressedhaar te verven en mij te knippen. Nou, dat kon vandaag nog, kom om half vijf maar terug! Zo gezegd zo gedaan, 20170214_183010_compressed20170214_190817_compressed20170214_202500_compressed

 

 

En dit is het eindresultaat, een metamorfose, weg paardenstaart.

s’Middags DSC_3484_compressedkomt de wielerronde door de Algarve door Silves. De hele ochtend cirkelde er al een helikopter over Silves. Later bleek waarom.DSC_3486_compressed

De weers vooruitzichten voor de komende tijd zijn gelukkig weer een stuk beter.

17 februari. Gisteren met Hans en Wil naar Portimao geweest. Eergisteravond kwam Wil vragen of we haar morgen (vandaag dus) naar het ziekenhuis in Portimao wilde brengen. Ze was net naar een huisarts in Silves geweest om naar haar pijnlijke schouder te laten kijken Afgelopen vrijdag is zij met haar fiets gevallen. We hebben dus weer een auto gehuurd waren om 10 uur in het ziekenhuis. Om 13.45 uur was ze eindelijk klaar. Bijna 4 uur om een röntgenfoto te maken en die te beoordelen. Wat een toestand. Het goede nieuws is dat er niets gebroken is. 20170216_142508_compressedWij zijn na 2 uur wachten, toen we hoorden dat het nog minstens 1 uur ging duren, met Hans boodschappen gaan doen, koffie drinken en een broodje eten in een groot winkelcentrum in de stad. Dat winkelcentrum lag aan beide zijden van de grote doorgaan de weg (de N124). Een loopbrug verbindt die beide centra. Daarna in Silves naar de apotheek om de medicijnen op te halen. Om 16.00 uur waren we weer bij de camper. Het weer is gelukkig helemaal opgeknapt en de vooruitzichten voor de komende week zijn prima.

Ook vandaag presenteert Silves zich als het sinaasappelcentrum van de Algarve. 20170217_154651_compressedDe citruscultuur is de grootste agrarische sector van de Algarve en waarschijnlijk van heel Portugal. De  Portugese sinaasappels zijn bewezen zoeter dan de Spaanse sinaasappels uit Valencia. De presentatie is in een groots opgezette tent aan de expositiehal Fissul.

20170217_162104_compressed20170217_162119_compressed20170217_163141_compressed20170217_165240_001_compressed

Mooie bloemstukken bij de entree, schoolkinderen zingen en jonge sinaasappelplantjes.

20170217_162634_compressed

20170217_165141_compressed

        Een glaasje sap ?

Iedere ochtend beginnen we met een groot glas sinaasappelsap geperst uit Silves sinaasappels. Ze worden ons op de camperplaats bezorgd voor 2,00 een hele tas vol van 5 kg.

18 februari. Na een prachtige zonnige dag r een bijzondere avondrood.20170218_192610_001_compressed

20170218_192542_compressed

20 februari.  Gisteravond was de muzikale afsluiting van het weekend “Sinaasappel festival” Die werd verzorgd door “VA DE VIRO”  Een bekende Portugese groep die populaire  volksliedjes ten gehore brengt.20170219_171233_compressed                                                                                           Ondanks dat we er niets van verstonden, was het een leuke presentatie. De tent zat helemaal. met enthousiast klappen de mensen vol.

23 februari. Vandaag gaan we met de camper even naar Portimao om gas te tanken  en boodschappen  te doen. Het is buiten grijs en als we de gordijnen open doen kunnen we amper door de voorruit kijken. Buiten gekomen is niet alleen de voorruit bruin, maar de hele camper. Het heeft vannacht woestijnzand geregend. Alles zit er vol mee. Het was vannacht behoorlijk warm en daarom hadden vele camperaars de dakluiken wagenwijd open gehad met als gevolg dat het in de camper ook bruin was.  Na de voorruit schoon gemaakt te hebben 20170223_162314_compressedzijn we eerst naar Portimao gegaan en hebben daar uitgebreid gewinkeld en gas getankt. We wilden de camper door een wasstraat te halen, maar daar was geen kijk op. Er stonden lange rijen voor de verschillende wasstraten. Terug op de camperplaats bleef er niets anders over dan, net als iedereen, het dak op te gaan om de zonnepanelen en dakluiken schoon te maken. Het weer is nog steeds grijs en het zou ons niet verwonderen als er nog meer komt. Afwachten dus.

24 februari.20170224_152209_compressed vanochtend lag er weer een dun laagje stof op de campers. Gelukkig niet zo erg als gisteren. Verder de hele dag zon en warm, 22 graden C.  Vanochtend weer met vrienden wezen zwemmen.

Carnaval! Speciaal voor de senioren in Silves wordt een carnavelsfeest georganiseerd in Fissul. Natuurlijk waren wij toeristen ook uitgenodigd.20170224_162050_compressed

20170224_162313_compressed20170224_162350_compressed

4 maart. De afgelopen week is er weinig gebeurt dat vermeldingswaardig was. Eigenlijk heel saai dus. Iedere dag de dagelijkse rituelen en vooral prima weer. Soms  s’morgens wat bewolkt maar tegen middag komt de zon weer door en dan is het ook gelijk warm. De zon staat inmiddels al behoorlijk hoog, zodat de extra zonnepaneel in de camper kan blijven staan. Afgelopen woensdag zijn we met Hans en Wil nog een keer in het stadje gaan eten ter eren van hun afscheid. Zij zijn inmiddels onderweg naar huis. Gisteren kwamen broer en schoonzus even een bakkie halen. Zij staan in Messines, zo’n 17 km hier vandaan en gaan dan gelijk even naar de Lidl hier in Silves. Daar is er geen. Gisterochtend ook weer met Jack en Anneke  wezen zwemmen. Ook is het gisteren het weer omgeslagen, stormachting met flinke regenbuien. De afgelopen nacht heeft het de hele nacht geregend en gestormd. Vanochtend was het bewolkt, maar toch kwam tegen de middag  de zon weer te voorschijn en die is inmiddels behoorlijk vel. Morgen en maandag beloofd weinig zon, maar daarna knapt het weer op. De temperatuur    blijft ondanks regen en bewolking toch wel 20 graden.

5 maart. Vanochtend enkele regendruppels en bewolkt.

920170225_101530_compressed maart nog voor één week bijgeboekt omdat de weersverwachting voor de komende week nog prima is.20170225_113517_001_compressed

Buurman Jan met z’n hond Max. Jan zet als eerste smorgens de stoel voor Max buiten.

10 maart. Vanaf 20170309_151534_compressed6 maart is het onafgebroken zonnig geweest en warm. Iedere dag loopt de temperatuur op naar 25 gr. In de zon zitten is niet te doen, dus zoeken we tegen de middag de schaduw op.  Vanochtend voorlopig voor de laatste keer wezen zwemmen met onze vrienden.  Wij gaan donderdag 16 maart verder en zij gaan 2 dagen later. Wij willen nog een stuk van de Algarve verkennen. Omstreeks 1 april willen we dan langzaam richting huis gaan, zodat we omstreeks 15 april thuis zijn.

20170309_112103_compressed20170309_122740_compressed

11 maart werden we ‘s-avonds weer verrast door veel lawaaierige muziek van verschillende bandjes vanuit Fissol. Dat begon om 3 uur ‘s-middags en zou door gaan tot 7 uur de volgende morgen. Muziek kan heel prettig zijn, maar de moderne muziek met enorme zware bassen houd je wel uit de slaap. Uiteindelijk hield het om half drie ‘s-nachts op. Toch nog wat geslapen. Het begon gisteravond al met allerhande testgeluiden. Hoe hard kan die gitaar en het drumstel?

12 maart. Het weer blijft nog steeds goed. Wel staat er een harde win20170310_154423_compressedd. Dinsdag 14 maart heeft het even wat geregend. Omdat de weersvooruitzichten voor de komende 3 dagen minder zijn hebben we nog 1 dag bijgeboekt zodat we donderdag nog hier blijven.

14 maart was ik helemaal de kluts kwijt. In plaats van theewater op te zetten in de waterketel, neem ik de theepot en zet die op het gas. Toen ik dat in de gaten kreeg was het kwaad al geschied, Was het handvat al gesmolten en brandde ik mijn vingers er aan. Van de schrik zet ik de hete theepot op het aanrechtblad met als gevolg brandkringen in het kunststoffen aanrechtblad.

Woensdagmorgen 15 maart bleek dat we weer Sahara zand geregend heeft. Gelukkig niet zoveel als de vorige keer.Vandaag ook 2 keer voor niets naar de Lidl gereden om brood te halen. Zij hebben van dat heerlijke bruinbrood, maar helaas niet altijd. Je kunt er niet echt van op aan. 20170315_172234_compressedOmdat we vrijdag vertrekken en niet weten of deze sinaasappels elders nog kunnen kopen, hebben we nog extra 5 kg Sinaasappels ingeslagen. We staan nu 5 weken hier en hebben zeker al 25 kg gekocht, Voornamelijk uitgeperst voor bij het ontbijt. De leverancier kan ze niet genoeg aanslepen. Velen gaan al richting huis en willen dan een extra voorraad meenemen.

16 maart. Vanmiddag gaan we met Ben en Doortje, onze buren, in het dorp eten als afscheid van 5 weken naast elkaar staan. Daarna inpakken voor het vertrek morgenochtend.  Vrijdag gaan we eerst naar een camperplaats aan het strand van Amacão de Pera. Nog geen idee hoelang we daar blijven. De komende 2 weken willen we nog wat verder langs de kust tot de Spaanse grens en dan omhoog.

16 maart. (2)  Het heeft bijna de hele dag geregend. Behoorlijk hard zelfs. Hierdoor is het afscheidsetentje in het water gevallen. Om 3  uur was het even droog zodat we de scooter tussen de buien door in de garage hebben kunnen zetten. Om 5 uur scheen de zon nog even tussen de wolken door, maar het is weer zwaar bewolkt en als je naar de lucht kijkt komt er nog meer. Morgen zou het beter moeten worden.

17 maart. 20170206_130440_compressedHet weer is verbeterd. Om 10 uur schijnt de zon al weer. We helpen Ben z’n aanhanger aan te koppelen en zwaaien hun uit. Zij gaan weer richting huis. Wij vertrekken ook maar nog niet naar huis.. Eerst naar de Lidl om uitgebreid boodschappen te doen en daarna richting Amacão de Pera. In Pera doen we ook nog even een Aldi aan en komen dan op de grote camperplaats. Door vele geroem20170317_123708_compressedd om zijn ligging vlak aan zee. Het zou er altijd vol staan, er kunnen er wel 100 op, maar nu niet. Het heeft gisteren ook hier flink geregend met als gevolg dat er veel plassen staan en het een modderpoel is geworden. We besluiten hier 1 nacht te blijven en morgen verder te trekken. Een wandeling langs het strand is best de moeite waard, ondanks de harde wind. Onze 20170317_122543_compressedzwemvrienden, Jack en Anneke zijn gisteren al uit 20170317_122640_compressedSilves vertrokken en zouden hier ook naar toe gaan . “We zien jullie morgen wel”  Helaas we hebben ze niet 20170317_122550_compressed

gevonden, vermoedelijk door de regen gisteren een andere plek op gezocht. Maar goed zoals de foto’s duidelijk laten zien is het weer volop zonnig met een strak blauwe hel en een temperatuur van 20 graden.

18 maart. Om half elf zijn we weer vertrokken richting Quarteira. We vonden het geen fijne camperplaats. Je mocht er alleen maar parkeren en overnachten, maar een stoeltje buiten zetten kon als gevolg hebben dat je door de politie weg gestuurd werd. Het was dus eigenlijk meer een gedoogplaats.  Op weg naar Quarteira hebbe we eerst in Albufeira20170318_132308_compressed gas getankt. Eergisteren nacht was de eerste tank leeg, dus dat hebben we bijgevuld.  De camperplaats van Quarteira kennen we goed. We hebben hier voorgaande jaren ook gestaan. ‘s-Woensdag is er een grote markt en dan moeten we dinsdags  allemaal verhuizen naar een terrein hier naast. Woensdag eind van de middag mogen we er weer op.

22 maart.  We zijn niet naar de markt geweest, die hebben we voorgaande jaren genoeg bezocht. In plaats daarvan zijn we richting Faro gereden, maar eerst in Almancil naar de Aldi gegaan om boodschappen te doen. Daarna naar Faro en de camperplaats Praia de Faro. Een grote parkeerplaats vlak bij het vliegveld. Je kunt de vliegtuigen horen en zien opstijgen. Toch valt het geluid erg mee. Het was vanochtend bewolkt maar later werd het 20170323_120722_compressedtoch nog zonnig. Wel is het erg winderig.  Via een smalle houten brug kun je naar een schiereiland aan de kust rijden. Het verkeer op de brug wordt met stoplichten geregeld. Tevens kunnen we op dat schiereiland onze noodzakelijke voorzieningen, zoals water en afvoer,  regelen.

20170323_122204_001_compressed20170322_120520_compressed20170323_121634_compressed20170323_123627_compressed

20170322_121808_compressed

Hier boven : natuurlijk bloemetjes plukken die hier in het wild bloeien.

En dit is het resultaat,mooi hè?

 

 

20170322_115959_compressed Uitzicht over de laguna en op de achtergrond de brug en  het Schiereiland.

De start- en landingsbaan is maar zo’n 500 mtr hier vandaan. 20170323_120337_compressed20170323_120614_compressed

20170323_121634_compressed   Wat een bloemenpracht en dat in het wild. De camperplaats Praia Faro.

24 maart. De nachten zijn behoorlijk koud, 6 graden, dus heeft na lange tijd de kachel s-morgens weer even gebrand. Gisteren was er te veel wind om buiten te zitten, maar vandaag hebben we een groot deel van de dag buiten in de zon gezeten. Gisteravond kwam een buurman (Duitser) vragen of ik een ladder heb, z’n TV werkte niet meer en hij wilde het dak op van z’n camper.  Om 21.00 uur kwam hij de ladder terug brengen, zonder resultaat. 20170324_14153720170324_174431_001 copy  Met verwondering zien we iedere dag de lagune leeg lopen en 12 uur later weer vol water staan.  Linker foto de lagune bij vloed, rechts bij eb.

Af en toe zien we van de mannen met lieslaarzen aan, de lagune in gaan met een emmertje. Ze zoeken waarschijnlijk op kokkels of andere schelpdieren. Verder is het een komen en gaan van campers en stijgende en dalen vliegtuigen. Dat laatste is best indrukwekkend als het zo kort bij gebeurd. Ook was er weer ruimte tussen het houten plafonddeel en het plafond, ( zie 14 februari) nu waren 2 andere schroefjes los gelopen. Het is me weer gelukt ze vast te schroeven. Maar wat een kl. constructie.

25 maart. Afgelopen nacht heeft het gestormd met harde windvlagen en slagregens. De camper stond behoorlijk te schudden. De koelkast heb ik 3x moeten opstarten omdat de gasvlam steeds uitwaaide. Vandaag nemen we afscheid van de kust en trekken  we noordwaarts richting Pereiro en Alcoutim. Dat is de eerste stap richting huis. Via Bras de Portel was het de bedoeling om via Cachopo naar Pereira te rijden. Omdat Tom Tom aangaf dat dat een onverharde weg was zijn we via Tavira en Castro Marim naar Pereiro gereden.  Het weer was ondertussen aardig opgeknapt en ‘savonds werden we nog verrast door een mooi avondrood.20170325_193813_compressed20170325_194155_compressed

 

 

 

 

26 maart. Vanaf deze prima camperplaats zijn we naar Alcoutim gereden (maar 15 km) om de camperplaats daar te bekijken voor eventueel volgend jaar te bezoeken. Het is een leuk plaatsje dat ligt in het dal van de Guadiana rivier, die tevens de grens is met Spanje. Zeker een boekje waard. 20170326_115841_compressedDan verder via een prachtig heuvellandschap richting Mertola. Halverwege Mertola verlaten we (helaas) de Algarve en komen we in de provincie Alentejo. Uiteindelijk komen we in Beja aan voor de overnachting. Om 15.00 uur begint het te regenen en houdt het niet meer op tot diep in de nacht.

27 maart.  We staan met zo’n 8 andere campers op een grote parkeerplaats zonder verdere voorzieningen. Om 7 uur begint het maandagochtend verkeer volop te rijden, dus was het gedaan met de rust. De bestemming voor vandaag is Terrugem met een tussenstop bij de Lidl in Evora om nog een paar inkopen te doen. Hier waren we 17 december ook. Onze eerste dag in Portugal en nu 3 maanden en 10 dagen later onze laatste dag. Om 13.00 komen we aan in Terrugem. Hier hebben we Wi-Fi zodat we dit verslag kunnen updaten. En gelukkig schijnt inmiddels de zon. Onderweg heeft het geregend. De volgende stap zal Caceres in Spanje zijn. We zijn in 10 dagen naar Portugal gereden, dus . . . . . . 

28 maart. We vertrokken om 09.30 uur uit Terrugem, in behoorlijk dichte mist, die gelukkig na zo’n 25 km optrok en de zon doorbrak. De hele dag verder in de zon. We zouden al om half twaalf in Caceres zijn, dus zijn we maar door gereden naar Terradillos, zo’n 10 km vanaf Salamanca. Onze vaste tussenstop in Spanje. We overnachten hier met nog 2 andere campers.20170328_124347_001_compressed

A66 Van Caceres naar Salamanca. In de buurt van Beja. Een hoge parkeerplaats na een steile klim.

 

 

29 maart. Vertrek uit Terredillos om 10.00 uur met de bedoeling om in Palencia te overnachten. Omdat we erg vro20170329_144956_001_compressedeg waren hebben we die overgeslagen en zijn verder gereden via Burgos en Logrono. Onze eerste mogelijkheid was Nejera zo’n 75 km voorbij Burgos. Via nauwe straatjes kwamen we bij de bedoelde plek, naast een oude stierenvechters arena. We vonden het geen fijne plek en zijn toen door gereden via Logrono naar Viana. Een prima plek met alle voorzieningen en gereserveerd voor campers. 20170329_161651_compressedDe zon staat de hele dag al hoog aan de hemel, toen we aan kwamen was het 28 graden.

30 maart. Viana – Sauveterre de Beans Op de route van gisteren en vandaag kwamen we regelmatig bepakte en bezakte wandelaars tegen, vaak met wandelstokken, die op weg waren naar Santiago de Compostella. Het is voor hen een hele bekende route waarvoor vaak speciale wandelwegen zijn aangelegd. (althans dat lijkt het)  Onze route loopt van Viana naar Pamplona en daarna de Pyreneeën over naar St. Jean Pied de Pont. Dit plaatsje is kennelijk een verzamelplaats van de wandelaars om vandaar uit verder te gaan de Pyreneeën over. Een lange, meer dan 20 km klim tot plm. 1100 km tot de top van de Ibafieta. Wij zijn verder gereden naar Sauveterre do Bearns voor de camperplaats aldaar.  We staan tussen een speelplaats van de aangrenzende school en tennisvelden. Een prima plek en het is inmiddels 30 gr.!!.  20170330_151111_001_compressed20170330_151207_compressed

 

 

 

31 maart.  Het regent. Dat werd ons gisteren al duidelijk tijdens het weerbericht van RTL4 om 8 uur. Het doel voor vandaag is Roullet  St. Estephe, 311 km. Tijdens de rit viel het weer toch nog mee. Af en toe een bui, maar ook soms zon. Tot 70 km voor Bordeaux is het grotendeels 2-baans en heuvelachtig. Aankomst 15.00 uur.

01 april. Roullet – Vierzon 296 km. Onderweg veel regen. In Chabbana bij de Super U weer getankt. De camperplaats in Vierzon was behoorlijk nat, hier iets ervoor gestaan op de verharde ondergrond.

02 qpril. Vierzon – Montier en Der. 290 km. 20170402_164038_compressedEen plaats aan een park, achter een VVV-kantoor waar we vaker overnacht hebben. Wisselend bewolkt en later nog veel zon.

Even het bloemperkje geïnspecteerd.

 

 

03 april. Montier en Der – Perl. 229 km.  Perl onze vaste overnachtingsplek op het 3-landen punt van Frankrijk-Luxenburg en Duitsland. Tevens vlak bij Schengen om gas en diesel te tanken.

04 april. Perl – Haldern – Thuis. 335 km. Om 18.00 uur zetten we onze camper weer op zijn vertrouwde plek op de oprit van ons huis.

We kijken terug op een heerlijke winter in Portugal.

Totaal gereden km’s:

Noorwegen

Onze volgende bestemming is best bijzonder, als je bedenkt dat tot nu al onze bestemmingen altijd in  het zuiden van Europa lagen. Dit jaar kiezen we dus voor Noord Europa : Noorwegen en dan met name het zuiden van Noorwegen met zijn fjorden en watervallen.

De aanrijroute gaat via Duitsland, Denemarken en Zweden naar de eerste halte in Noorwegen in Oslo. We hebben gekozen voor de route met  Stena Line, de ferry van Grena in Denemarken naar Valberg in Zweden

Naamloos-1kopie wehl-varburgkopie
Geplande route                           Wehl – Grenaa – Varberg.

We  vertrekken donderdag  26 mei. De boot in Grena vertrekt maandag 30 mei om 01.00 uur (zondag nacht) . Dus moeten we zondagavond in de haven zijn.  Terug vertrekt de ferry in Varburg 6 juli om 18.35 uur, aankomst in Grena om 22.50 uur.

De overtocht met de Stena Line duurt 5 uur , aankomst in Varburg maandag om  06.00 uur.

Daarna via 2 overnachtingen in Zweden naar Noorwegen en dan naar het noorden tot Alesund aan de kust. Vandaar weer zuidwaarts via diverse Fjorden.

Donderdag 26 mei zijn we om 11.00 uur van thuis vertrokken. Via Varsseveld en Groenlo en daarna binnendoor naar Gronau. Een stukje A31 tot Lingen. Dan richting Bremen. In Herzlake vinden we om 15.00 u een mooie overnachtingsplek pal aan de rivier de Hase.20160526_154428_compressed20160526_154626_compressed

Vrijdag. De volgende overnachtingsplek vinden we bij een Welness zwembad in Kaltenkirchen even boven Hamburg. 20160527_162518_001_compressedRond Bremen en Hamburg is het erg druk met veel files. De hele A7 van Hamburg tot Flensburg gaat op de schop.  Terug moeten we hier maar s’nachts rijden.

 

 

Zaterdag. Vandaag blijven we nog in Duitsland en overnachten in Flensburg aan de haven. We zijn daar al om 13.00 u. Gelukkig maar zo vroeg, want er zijn nog maar 2 plekken vrij. De rest van de dag proberen veel camperaars nog een plekje te vinden. Met als gevolg dat de hele weg langs de kant vol komt te staan met Campers. Het is een mooie plek om te wandelen, te fietsen en boten te bekijken. Je kijkt hier over de brede zeearm de Flensburger Ford. In de haven ligt een grote Cruiseboot die net vertrekt met een aantal stoten op de scheepstoeter.                       Een panorama view van de haven tot de zee.20160528_162229_compressed

Zondag. Vandaag rijden we door Denemarken, naar Grenaa om de veerboot te nemen naar Varburg in Zweden. Onderweg kunnen we op een grote parkeerplaats (op z’n Duits ”Raststätte”) waar heel veel vrachtauto’s staan te wachten tot ze vannacht weer mogen rijden. Op die PP-plaats is ook een serviceplek voor camperaars. Hier maken we onze watertank vol en lozen afval water en de PortaPorti, super geregeld!

Om 16.00 uur zijn we al aan de haven. We mogen gelijk inchecken en staan vooraan in rij 10. De veerboot komt om 0.30 binnen en in een razend tempo wordt de boot gelost en weer geladen. Om 01.15 varen we al richting Zweden. Tijdens de overtocht mogen we niet in de camper verblijven, dus wachten we boven bij een snackbar en een taxfree shop. Beide zijn na een half uur al weer dicht. Overal zitten en liggen mensen. Veel vrachtwagenchauffeurs die het klappen van de zweep kennen hebben een deken of kussen meegebracht en liggen op de grond of op een bank liggen. Sommige snurken enorm. Wij hangen maar een beetje op een bank en verdoen onze tijd met spelletjes. Al met al geen prettige overtocht.

Maandag 30 mei. Om klokslag 6 uur komen de veerboot aan in Varberg.  We stonden als 2e auto achter een grote vrachtauto, dus waren we er snel af. Eerst regent het even, maar dan worden we met een laagstaande  opkomende zon verwelkomt in Zweden. In het centrum van Varberg zijn we op een parkeerplaats gestopt om eerst een tukje te maken. Het was gisteren een lange dag en nacht. We hebben echt het gevoel als van een Jetlag. Na 1 1/2 uur rijden we verder naar onze eerste geplande stop in Mölndal, even voor  Götenburg. TomTom lijdt ons via een bochtige weg naar een prachtige plek aan een groot meer. We staan in het Radadjon natuur reservaat aan het gelijknamige meer.

20160530_101504_compressed20160530_183819_compressed20160530_191407_compressed 20160530_183806_compressed

Rina maakt warm eten en dan gaan we nog maar weer even plat om de Jetlag kwijt te raken. In de loop van de middag wordt het behoorlijk druk. Veel moeders en/of vaders met kinderen komen hier naar toe om te picknicken en pootje te baaien. Erg gezellig om te zien. Waarschijnlijk blijven we hier nog een dag staan. Het wordt morgen nog 2 graden warmer (24 gr) en we kunnen lekker van de zon en de omgeving genieten. Met nog 2 campers overnachten we hier. Om elf uur is het nog steeds niet donker, maar gaan toch maar slapen.

Dinsdag. We hebben heerlijk geslapen en besluiten hier nog een dag te blijven. Eerst is het bewolkt, maar in de loop van de ochtend breek de zon door. Het wordt 26 graden. 20160531_171809_compressedTegen de avond pakken donkere wolken boven ons samen en komt er een hevige onweersbui. Alle ouders met kindertjes zijn in een mum van tijd uit het water en vertrokken.De regen komt met bakken uit de lucht. Een uurtje later is de lucht weer schoon.

Woensdag 1 juni 2016. We moeten jammer genoeg verder, maar misschien komen we hier op de terugweg nog weer. Onze volgende stop is Tanumshede, 154 km verder. Een grote parkeerplaats bij een winkelcentrum met 6 gereserveerde plaatsen voor campers. Het weer is prima, volop zon en 26 graden. Met een tussenstop op een parkeerplaats waar we water kunnen tanken en een tweede tussenstop bij een winkelcentrum waar we wat boodschappen doen en eten.  We  komen om half 4 aan op de geplande overnachtingsplek. Een prima plek met gratis stroom.20160601_195611_compressed20160601_191226_001_compressed

 

 

 

Donderdag 2 juni. Vandaag komen we dan eindelijk in Noorwegen. De zon staat al heel vroeg hoog aan de hemel. Om 7 uur is het al weer 22 graden. Vergeleken met het slechte weer in NL hebben wij  hier super mooi weer. Ons doel vandaag is Hamar 303 km. We vertrekken al vroeg. De route gaat helemaal over 2-baans wegen. Door een heuvelachtig landschap met veel groen en meertjes. Er zijn 3 camperplaatsen20160602_145622_001 in Hamar en we kiezen (natuurlijk eerst) de gratis plaats. Dit blijkt ook de mooiste te zijn. We staan pal aan het water. Er staan 3 campers en er liggen mensen aan het water te zonnen. Tegen de avond komen er veel kinderen die gaan zwemmen. Het wordt 27 graden en we zitten tot half elf buiten in de zon die maar niet onder wil gaan.

Vrijdag 3 juni. Hamar – Dovreskogen. De route gaat via Lillehmmer en Ringebu waar een originele Noorse Staafkerk bezoeken. 20160603_123547_compressedDaarna verder over de A6 met onderweg een tunnel waar we voor moeten betalen. 20160603_160911_compressedDe canperplaats Dovreskogen ligt achter een wegrestaurant. De plaats ligt lager en omdat het ook achter het gebouw van het restaurant ligt hebben we nauwelijks verkeerslawaai. Een mooie plek met veel picknickplaatsen in het bos.

Zaterdag 4 juni Dovreskogen – Andalsnes  Weer de A6 tot Dombas en daarna de E136 naar Andalsnes. Een prachtige route, langs een snel stromende rivier die soms meer op een wildwater baan lijkt. Overal komen vanaf de bergen watervallen naar beneden. Schitterend.20160604_155209_compressed20160604_160211_compressed

20160604_165736_compressedWe overnachten op een camperplaats achter een spooremplacement en vlak aan het Isfjord.

 

 

Zondag 5 juni. Andalsnes.     Vandaag maken we een rondje Fjorden. Met de veerboot over de Langfjorden dan rond dat fjord weer terug naar Andalsnes.20160605_103848_001_compressed

20160605_133834_011_compressed

Maandag 6 juni. voor ons een rustdag in Andelsnes. We krijgen visite van een cruiseboot. De Costa Favolosa. Zo dichtbij is hij wel heel erg groot.20160606_114240_compressed Met 9 bussen worden de opvarenden opgehaald voor een  excursie. Om 17.00 uur na veel getoeter vertrekt de boot weer richting zee. Het weer is ook aan het veranderen. Er komen wolken aan de lucht.

 

 

Dinsdag 7 juni. 20160607_074233Om 7.00 worden we wakker met alweer een andere cruiseboot. De AIDAsol. Het is hier kennelijk een komen en gaan van cruiseschepen. Het weer lijkt mee te vallen, de zon schijnt weer volop en nauwelijks bewolking. 20160607_095343_compressed

Vandaag gaan we weer een rondje fjorden maken. We gaan via de beroemde Trollstigen  (plm 800 mtr) 20160607_105909_001_compresseden de watervallen van de Gudbrandsjuvet naar Valldal aan de N20160607_100410_compressedorddalsfjord. Trollstigen betekent “Trollentrap” De weg klimt met 10% en heeft een flink aantal haarspeld bochten. Daarna via Stordal en de gelijknamige fjord  omhoog naar de Romdahlfjord. Over de Tresfjord ligt een spikplinter nieuwe brug die waardoor je een heel stuk afsnijdt. De hele route vanaf Valldal kenmerkt zich door veel lange tunnels. Voor sommige moet je tol betalen. Uiteindelijk komen we weer bij Andalsnes waar blijkt dat de brug over de rivier is afgesloten. Dit betekent een omleiding van 13 km. die ook nog heel slecht is aangegeven. Uiteindelijk parkeren we weer op de zelfde plek waar we de afgelopen nacht gestaan hebben. Inmiddels is de AIDAsol verdwenen en is er weer een nieuwe cruiseboot aangekomen, de Amadea. Tegen de avond wordt het bewolkt en zou er regen kunnen komen. De wolken hangen zo laag dat de toppen van de bergen er boven uit steken.

20160607_101708_compressed20160607_101720_001_compressed

20160607_103255_030_compressed20160607_100309_001_compressed

woensdag 8 juni. Het weer is gelukkig opgeklaard. De wind is wel behoorlijk koud. Het was vanmorgen 10 graden. Vandaag verlaten we het noordelijkste punt van onze reis en zakken we langzaam af naar het zuiden. De geplande bestemming vandaag Geiranger. We nemen nog een keer de mooiste route (Trollstigen) naar het mooiste Fjord van Noorwegen: het Geiranger fjord. 85 km fantastisch mooie route. Eerst Trollstigen, dan de veerboot en dan naar Geiranger. Je komt van hoog van de berg aan en kijkt dan of het Geirangerfjord. Precies het beeld wat je voor ogen hebt als je aan een Noors Fjord denkt of op een plaatje ziet, schitterend. Het fjord ligt diep tussen steile rotswanden. Er liggen als we aankomen al 3 cruiseboten, waaronder de ROTTERDAM 20160608_142030_compresseden de AMADEA die we in Andalsnes hebben gezien.. We gaan naar de Geiranger camping, één van de drie die er zijn. We staan praktisch aan het water. ‘smiddags maken we met een rondvaartboot een tocht over de fjord. Vanaf het water zie je overal watermassa’s naar beneden komen. Watervallen van wel 200 meter hoog.

20160608_104533_compressed20160608_125132_compressed

20160608_133058_compressed20160608_133953_compressed

20160608_155041_compressed20160608_155237_compressed20160608_134023_compressed

20160608_145859_compressed20160608_170150_compressed

De camping.                                           M’n allereerste selvie

Donderdag 9 juni. Om 8 uur ligt er al weer een andere cruiseboot, de Costa Pacifica. We hebben tot 13.00 uur de tijd om de camping te verlaten. Dus gaan we eerst douchen, water vullen en alles aftappen wat afgetapt moet worden. Daarna zien we wel waar we  weer uit komen. Om 11.30 uur vertrekken we in zuidelijke richting. Omdat Geiranger in een kom van berg20160609_121948_compresseden ligt,  betekent weer berg op met weer een reeks haarspeldbochten en  tot 10% klimmen. De wegen zijn soms erg smal. Dan hoop je maar dat je geen touringcar tegenkomt, want dan moet er uitgeweken worden op de hier en daar speciale uitwijk mogelijkheden. Op erg smalle gedeelten liggen die er om de paar ho20160609_132528_compressednderd meter. We klimmen tot 1000 mtr en dalen weer tot zeeniveau tot de splitsing met de 15. Daar rechtsaf krijgen we 4 tunnels van ongeveer 3 km. Gelijk al voor de eerste tunnel worden we stil gezet en moeten we 20 min. wachten tot de colonne uit de andere kant er uit komt. Dan gaan wij  in colonne en onder begeleiding de tunnel door. In het midden van de tunnel zijn werkzaamheden, zodat er maar 1 rijstrook beschikbaar is. Uit eindelijk stoppen we in Stryn waar we midden in het plaatsje een geschikte overnachtingsplek vinden. We wandelen door het plaatsje en doen de boodschappen in een supermarkt. ‘sMiddags wordt het plaatsje overspoeld met cruise-gangers die met bussen daar voor een uurtje gedropt worden. Stryn is daar helemaal op ingesteld want er zijn veel souvenirwinkels en koffietentjes.

Vrijdag 10 juni. De bestemming voor vandaag is camperplaats Vassenden aan het Jolstravatnet  een flink meer. Even voorbij Olden worden we weer stil gezet met de boodschap dat het wel 30 min. kan duren. Na 40 min mochten we rijden en toen bleek waarom. De weg is daar erg smal en men is bezig die te verbreden. Maar daarvoor moeten enorme hoeveelheden rots weggebroken worden.  Aan het eind van de opbreking stond ook een hele lange file te wachten tot zij door mochten. Daarna na Byrkjele nog even flink klimmen en dalen. 20160610_191257_compressedUiteindelijk komen we dan op de plaats van bestemming aan. Een mooie plaats direct aan het meer. Er zijn picknicktafels die veel gebruikt worden en aan het strandje zitten moeders met kleine kinderen die in het water spelen. Tegen 5 uur raakt de plaats leeg, m.u.v. 4 campers die hier willen overnachten. We hebben voor het eerst sinds 3 jjuni !! TV, zodat we de openingswedstrijd in Parijs kunnen kijken.

20160610_230529_compressed

 

Als we om 11.30 uur gaan slapen en  is het nog steeds zo licht.

 

Zaterdag 11 juni Wij nemen het er vandaag van. Het weerbericht geeft aan 90 % kans op regen. In de middag krijgen we een flinke regenbui. Sinds we in Noorwegen zijn de eerste regen!! Tot vandaag hadden we alle dagen zon bij aangename temperaturen. Boven verwachting. Later op de avond klaart het weer helemaal op. 20160612_224136_compressed

Om 23 uur worden de toppen van de bergen nog door de zon beschenen. We kijken op TV naar EK-voetballen.

Zondag 12 juni. Vandaag blijven we nog in de buurt. We maken een rondrit van ongeveer 90 km. De dag begint zoals steeds met een helder blauwe hemel. Om 8 uur is 10 gr. 20160612_113247_001_compressedWe rijden door weer een prachtig gebied met mooie uitzichten, meren en vaak evenwijdig aan de weg snelstromende rivieren.  sMiddags regent het even, maar daarna klaart het weer helemaal op.

Het plaatsje Forde.

 

Maandag 13 juni. Het is weer helder en 10 gr. We moeten op een telefoontje wachten. Dat duurt zo lang dat we uiteindelijk  besluiten vandaag nog maar hier te blijven. We hebben tijd genoeg en dit is een prima plek.

Dinsdag 14 juni. De route vandaag gaat naar Voss, een kleine 200 km met gebruik making van het veerpont van Dragsvik naar Vangsnes. Weer een prachtige dag, de hele dag volop zon en mooie routes. Indrukwekkende watervallen, de ene nog mooier  dan de andere.20160614_105238_001_compressed20160614_151653_001_compressed20160614_154510_001_compressed

en  klimmen en dalen over 2 passen van 1000 meter

20160614_115308_001_compressed

Onderweg picknicken20160614_134527_compressed

20160614_143729_001_compressed20160614_151639_compressed

Uitzicht op het plaatsje Vik                        snuffelen aan onze camper?

20160614_162606_compressed  Onze overnachtingsplek vlakbij Voss met de bakker bij de hand en een mooi uitzicht op het meer. Om 20.00 uur is nog steeds 27 graden.

Woensdag 15 juni. Behoudens een ritje naar de supermarkt houden we vandaag weer een rustdag. Het elektrische opstapje is kapot. Er is een bevestiging gescheurd. Eerst dachten we het provisorisch te kunnen repareren, maar het hele ding moet er onder vandaan en dan is het nog maar de vraag of het zo te repareren is. Dus laten we het zo en gebruiken we onze plastic opstap.  Het weer is duidelijk minder dan gisteren, maar het blijft droog en af en toe zien we de zon. Vooras s-avonds als de bergtoppen nog wel door de zon beschenen worden.

Donderdag 16 juni. Voss. Grote wasbeurt en het regent. We blijven nog een dag. Via Whatsapp stuurt onze buurvrouw een paar mooie foto’s van onze tuin. De eerste waterlelie staat in bloei. Erg mooi. Het is een komen en gaan van bussen vol met Chineesjes. Vermoedelijk zijn ze met een cruiseboot naar Noorwegen gekomen en worden dan vanuit de havens met een bus naar bezienswaardigheden gebracht.  Verder is het prima weer.

Vrijdag 17 juni. Voss. Vandaag is het de bedoeling om naar Geilo te rijden. Het is bewolkt. De route gaat voor een belangrijk deel over de Handangervida. Eerst over een nieuwe brug die over de Eidfjort ligt. De deze Eidfjort is een aftakking van de Hrdanger fjort.20160617_103006_001_compressed

We komen ook langs een enorme kloof met 3 watervallen de Vehringsvossen. Er is een grote parkeerplaats met een restaurant en een kiosk.20160617_123212_compressed Ook worden we in 4 talen gewaarschuwd voor de enorme diepe afgrond.

20160617_123030_compressed20160617_123358_compressed20160617_121353_compressed20160617_122053_001_compressed

De Hardangervidda  is Europa’s grootste bergplateau en onderdeel van het nationale park. Het is een hoogvlakte op plm 1300 mtr en je rijdt er zijn 60 km min of meer vlakke weg tussen de sneeuw en ijsmeren door. Het begint te klimmen bij de Eidfjort en klimt dan heel geleidelijk naar 1300 meter. Er groeit bijna niets meer en zover als je kunt zien zijn er geen hogere bergen.  20160617_133038_001_compressedBij Haugastol begint de daling, ook weer heel geleidelijk. Kortom een mooie weg om te rijden. Helaas is het behoorlijk zwaar 20160617_134714_001_compressedbewolkt zodat het niet zo spectaculair is. Een zonnetje er bij zou het een stuk mooier maken. Uiteindelijk komen we in Geilo en mogen we staan op een grote, zanderige parkeerplaats bij een skicentrum. Na aankomst begint het al snel te regenen.

Zaterdag 18 juni. Geilo – Oslo Een prima weg, grotendeels evenwijdig aan rivieren en langs meren. Een ding is zeker, in Noorwegen hebben ze geen gebrek aan water. De camperplaats in Oslo ligt hoog boven de stad op 500 meter hoogte. Via een aantal haarspeldbochten klimmen we omhoog . Bijna boven passeren we een enorme springschans zonder sneeuw, waar de jeugd zich nu kan vermaken. De camperplek is erg groot en er staat een hoge zendmast.20160618_172252_compressed

Zondag 19 juni. Het heeft vannacht flink geregend. We blijven vandaag hier. In de loop van de ochtend wordt de bewolking dunner en smiddags schijnt de zon en kunnen we de stoeltjes buiten zetten.

Met het bereiken van Oslo zijn we aan het einde van de geplande route door Noorwegen gekomen. Wat doen we? We hebben nog ruim 14 dagen voor dat we met de veerboot terug kunnen. We hebben 3 weken voor Noorwegen uitzonderlijk mooi weer gehad en wat we wilden zien hebben we gezien. Het doel was Fjorden zien. Dat is prima gelukt. De weersvoorspellingen voor de komende week geven veel regen aan. We besluiten om onze retourticket om te laten boeken naar vrijdag 24 juni. Dus gaan we de zelfde weg terug richting Varberg.

Maandag 20 juni. Oslo – Tanumshede In de vroege ochtend eerst mist en later bewolkt. Na Oslo tot Tanumshede motregen, daarna de hele avond en nacht stevige regen en harde wind.

Dinsdag 21 juni. Het regent. We blijven in Tanumshede en bekijken het grote winkelcentrum.

Woensdag 22 juni. Tanumshede – Mölndal. De hele dag regen.

Donderdag 23 juni Mölndal. Regen.20160623_141759_compressed20160623_141752_compressed

Vrijdag 24 juni. Vandaag worden we voor 17.30 uur bij de veerboot verwacht. en we denken dus alle tijd te hebben. Maar in een tijdbestel van een half uur loopt de hele plaats vol met auto’s. Een bereidwillige Noor vertelt ons dat vandaag het Midzomerfeest gevierd wordt. Hij adviseert ons maar te vertrekken voordat we ingebouwd worden er niet meer op tijd weg kunnen. Bij de veerboot aangekomen en bij het inchecken blijkt dat de medewerker in NL die onze boekingsdatum gewijzigd heeft een verkeerde datum heeft ingevuld. Niet 24-6 maar 24-7. Gelukkig was er voldoende plaats op de boot en kon het gewijzigd worden.20160624_184122_compressed20160624_184838_001_compressed

De boot vertrekt 1 1/5 uur te laat en dus komen we ook veel later in Grena aan als gepland. Om 0.30 uur (Inmiddels zaterdag 25 juni) vinden we een parkeerplaats bij de Mc Donald in Grena. Ze gaan om 1.00 uur dicht, dus denken we hier rustig te kunnen overnachten. Van slapen komt echter weinig terecht. De hele nacht door raast het verkeer voorbij en om 05 uur komt een vrachtauto met veel lawaai van het koelaggregaat  Mc Donald bevoorraden. Dus vertrekken we om  6 uur richting Duitsland.  Het weerbericht voor Noord Duitsland is code rood! We rijden in een druk door Denemarken en komen tegen de middag in Flensburg aan. Het regent en stormt de hele middag en nacht.

20160626_161622_compressedZondag 26  juni Flensburg – Kaltenkirchen. We ontdekken dat we lekkage hebben aan het rechter slaapkamer raam. Gelukkig ontdekten we het snel, zodat de nattigheid binnen erg mee valt.

 

Maandag 27 juni Kaltenkirchen – Sittensen. Om 9 uur bellen we RSF met de boodschap dat we lekkage hebben. Ze zijn zoals gewoonlijk erg druk maar vrijdag a.s. kan hij ons er wel tussen drukken. Ze adviseren ons het raam aan de bovenzijde af te plakken.                       We besluiten, gezien de verwachte files op weg naar Hamburg, deze zoveel mogelijk te mijden en er omheen te rijden. In Sittensen vinden we een hele leuke camperplaats bij een park, een meer en een draaiend waterrat. Het is een gewilde plek want tegen de avond loopt het vol en staan er zo’n 20 campers, hoofdzakelijk Nederlanders.

Dinsdag 28 juni

20160627_143655_compressed20160627_143832_compressed20160628_120146_compressed20160628_115825_compressedWe blijven hier nog een dag. Het weer is bepaald niet geweldig maar het is wel een mooie plek. Om 11.00 uur staan we er weer helemaal alleen. Maar in de loop van de middag en avond loopt het weer vol. Er komt zelfs een bestelbus met een caravan er achter de plaats op rijden. Er worden 3 kleine kinderen uitgeladen en een partij speelgoed. Het is gedaan met de rust. Het is niet de bedoeling dat er op camperplaatsen gekampeerd wordt.

Woensdag 29 juni we gaan maar verder. Sittensen – Herzlage. De bekende plek van de heenreis. Er is een Aldi waar we boodschappen kunnen doen.

Donderdag 30 juni We blijven nog een dag in Herzhage . Ook hier weer veel regen. We staan hier met 4 campers.

Vrijdag 1 juli we vertrekken bijtijds naar RSF in Ochtrup. Ondanks dat  bij de afspraak verteld was dat we wat geduld moesten hebben, worden we toch al snel geholpen. Tevens hebben ze ons het opstapje gelast dat in de loop van de afgelopen weken kapot was gegaan. Om 2 uur kunnen we vertrekken en besluiten om naar Bocholt te gaan en daar te overnachten. Van hier naar Aalten is het 15 minuten rijden en kunnen we morgen zo naar het feest van Jurgen en Sigrid rijden.

Zaterdag 2 juli. Bocholt – Aalten – Bocholt.

Zondag 3 juli. Bocholt – Haldern-Wehl.

Weer thuis na een geslaagde reis naar de Fjorden met in Noorwegen uitzonderlijk mooi weer. Totaal uit en thuis :4500 km

Overwinteren 2015 – 2016

Op weg naar het zuiden.  (bijgewerkt tot 25 februari)

Na een paar hectische weken, die o.a. te maken hadden met de aanpassing van de camper en een telefoonprovider die ons weken aan het lijntje hield, konden we nadat we eerst nog gezellig Sinterklaas hebben gevierd, vertrekken richting het (hopelijk) warme zuiden. Althans dat dachten wij. De camper is nog niet klaar en de telefoon kan pas op 16 december omgeschakeld worden. Dus nog even geduld.

linksom2kopielinksom
Onze planning is om, afhankelijk van winterse omstandigheden, linksom via de Vogezen en Clermont Ferrand of rechtsom via het westen door Frankrijk rijden.

 

 

 

 

Via Spanje naar de Algarve. We hebben weer 2 opties, maar willen pas een keuze maken als we halverwege Frankrijk zijn.

portuga rechtsom spanje linksom

16 december 2015 De camper is klaar, het telefoonnummer is geporteerd naar T-Mobile, dus kunnen we vertrekken. Eerst nog even langs Haldern, spulletjes afleveren en LPG tanken. Helaas paste de vulnippel niet. Om tureluurs van de worden. Heeft Duidsland weer een eigen vulpistool, waar voor weer een andere vulnippel nodig is. Ik heb er al 3, maar dat wordt dus een 4-de aanschaffen. Om half 2 vertrekken we richting de Eifel. In het roergebied adviseert TomTom een alternatieve route omdat er 8 min. vertraging is. Onderweg nog een aantal keren bij benzinestations gestopt om LPG te tanken, maar overal het zelfde probleem met de vulnippel. We wilden in Euskirchen overnachten, maar zijn maar zijn uiteindelijk door gereden naar de vertrouwde camperplek in Blankenheim omdat Euskirchen veel te lawaaierig was. Het heeft de hele dag gemiezerd. In Blankenheim stonden we alleen. De shoarma-tent was open dus een heerlijk Dònner gescoord.

17 december 2015. Blankenheim – Perl. Het is de hele dag grijs met af en toe een druppel regen. Perl ligt op het 3-landenpunt Duitsland-Frankrijk en Luxenburg.  We komen hier al een aantal jaren. Daar in Perl hebben we nog wat boodschappen gedaan bij de Aldi en de Lidl. Evenals honderden Fransen en Luxenburgers. Er zijn daar 5 grote supermarkten en de enorm grote parkeerplaatsen staan de hele dag stampend vol. Wij maken van de gelegenheid gebruik om in Schengen net over de Moesel in Luxenburg te tanken. Gelukkig hadden ze daar ook LPG en de goede nippel zodat ook de LPG-flessen gevuld konden worden. Ook in Perl stonden we alleen.

18 december 2015. Perl – Nuit St. George. Aan de Franse grens niets te zien van extra controles. Via Metz en Nancy en secundair via Langres en Dijon uit eindelijk in Nuit een camperplek. Helaas vlak aan een drukke weg. Gelukkig werd het savonds laat wat rustiger,

19 december 2015. Nuit – St. Pourcell aan de Allier. We vertrekken in behoorlijk dichte mist. Een groot gedeelte van de route rijden we langs een riviertje met regelmatig een schutsluis. Een mooie weg als het mooi weer is. Helaas was het dat niet en in de dorpjes waar we door heen kwamen was de max. snelheid 30 km met enorme hoge drempels. Om half elf zagen we de eerst zon., maar dan ook helemaal met een strak blauwe hemel. St.Pourcell ligt zo´n 65 km boven Clermont Ferrand. Eerst was het de bedoeling om in Moulins te overnachten, overigens een prima plek, maar uiteindelijk trok St. Pourcell ons meer omdat we daar vroeger al eens op de camping hebben gestaan. 20151224_133641_compressedFILE0008_compressedDie camping is nu omgebouwd tot camperplaats en ligt langs het riviertje en naast mooie tennisbanen. We waren hier al om haf 1. Heerlijk in de volle zon en  met de deur open. Rina heeft een lekker potje eten gekookt en daarna hebben we heerlijk de rust genomen.

20 december 2015, St.Pourcell – Rodez (midi Pireneen) De route gaat langs Clermond Ferrand en daarna over de A75. Een prachtige tolvrije snelweg met veel stijgen en dalen, soms met meer dan 6%. Van de 190 km die we er op gereden hebben ligt minstens 3/4 boven de 1000 mtr. We wisten een camperplek in Rodez, Zo’n 60 km vanaf de A75 in de richting van Toulouse. DE plek lag aan een wandelroute en omdat het zondag is hadden we veel bekijks.

21 december 2015  Rodez – St.Bertrand de Comminges. Grotendeels 4-baans weg met een klein stukje tolweg bij Toulouse. (2,60FILE0013_compressed)  In campercontact vonden we de camperplaats. De plaats ligt onder aan de heuvel waarop het stadje gebouwd is. Erg fotogeniek. 20151221_155540_compressedDe dag begon weer grijs, maar in de loop van de middag, nadat we behoorlijk gedaald waren, kwam de zon er door.  Inmiddels hebben we er 1550 km op zitten. Morgen rijden we de grens over naar Spanje. Het is de bedoeling dat we Huesca halen  (210 km) Mocht het erg voorspoedig gaan dan rijden we door naar Zaragoza.

22 december 2015.  St.Bertrand de Comminges – Huesca (Sp)   20151222_141959_001_compressedEen prachtige route door de bergen met mooie wintersportdorpen. Door het ontbreken van sneeuw weinig toeristen  gezien. Via een 4 km lange tunnel komen we in Spanje. In Huesca hebben we niet op de bedoelde camperplaats gestaan maar naast een mooie sporthal.

23 december 2015. Huesca – Ma20151223_173314_001_compresseddrid (320 km)  We vetrokken in behoorlijk dichte mist. Pas om half twaalf zagen we de zon. We wilden eigenlijk naar Siguenza (uit het boekje) maar de camperplaats bij een kasteeltje was nauwelijks bereikbaar, dus zijn we door gereden naar Madrid. De bedoelde plek voor campers stond vol met lang geparkeerde campers. Met moeite vonden we een klein plekje waarbij onze deur nog maar net open kon.

24 december 2015. Madrid – 20151224_133602_compressedCaceras Kort voor de Portegese grens. 300 km. Bijna de hele weg in behoorlijk dichte mist gereden. Om 13.30 uur arriveren wij op de ons bekende plek (van onze Marokkoreis)

 

 

25 december 2015 1e Kerstdag Caceres – Beja. Eerst weer dichte mist, maar gelukkig trok de mist snel op en kwam de zon te voorschijn. Om 12 uur passeren we de Portugese grens en is het weer mistig. We zetten de klok 1 uur terug en ineens is het 11 uur. We besluiten een stuk Tolweg te nemen i.p.v. de mistige secundaire route. Het is wel erg rustig op de wegen. Bij Borba schijnt de zon weer en gaan we er af.  Via Evora en Pattel stoppen we in Beja om te overnachten. Beja licht aan de IP2. Deze weg loopt van Evora tot Ourique en wordt danig op de schop genomen en verbreed.

20151225_081733_compressed

 

Onze kerstverlichting in de camper.

 

 

 

26 december 2015. Beja – Silves. We vertrekken vroeg richting Silves en zijn heel benieuwd hoe de situatie er nu zal zijn. Zijn die mooie plaatsen nog beschikbaar of mogen we er niet meer staan en worden we verwezen naar de vorig jaar al nieuw aangelegde plek meer naar achteren.  Om half elf arriveren we in Silves. Eerst nemen we een kijkje op de andere camperplek bij de markt. Die stat mudje vol en is niet meer gratis. 20151229_112712_compressedDan naar “onze” plek. Die is helemaal leeg, er staat geen camper meer, maar de aangelegde plek is beschikbaar. De slagboom staat open, maar er hoeft nog niet betaald te worden. We worden hartelijk ontvangen door Willem die we van vorig jaar kennen. We vinden een prima plekje en worden gelijk uit genodigd voor een kopje koffie. Erg leuk om zo aan te komen.

20151229_112907_001_compressedDe plaats is vlak gemaakt en “verhard” met fijn grind. Één van de nieuw aangelegde stortplaatsen is afgesloten en één van de twee afvoeren voor de PortaPotti zit verstopt. Water is er niet. Er is geen opzichter. Het schijn dat die er naar een paar weken de brui aan gegeven heeft. Hij kon het pachten, maar de gemeente vraagt te veel.

Bij Continente gauw even een broodje en 10 liter water gehaald. Water is geen probleem, 5 liter water voor 42 cent.

27 december 2015. 20151229_084914_compressedHet weer kon beter, het is bewolkt met af en toe zon. De temperatuur is prima, 19 gr. Eerst de scooter er uit gehaald en het zonnepaneel buiten gezet. We hebben leuke buren die ons bijpraten over waar b.v. water te halen is. Het kraantje in de speeltuin is afgesloten, maar 3 km verder kun je water tappen. Met de scooter naar de Lidl om nog 2 flessen water te halen en het bekende broodje en 2 typische pasteivormige gebakjes.

28 december 2015. Vannacht heeft het behoorlijk geregend en geonweerd. Ook in de ochtend nog regen, maar in de middag is het droog en schijnt ook de zon regelmatig bij 18 graden. ‘s avonds weer een flinke regenbui waardoor zelfs de TV (schotel) even op zwart ging. Om half elf gaan we slapen en is het in de camper nog 24 graden.

29 december 2015. IMGP1265_compressedVandaag een prachtige zonnige dag. De temperatuur loopt op tot 20 graden. Samen met het losse zonnepaneel wordt de accu weer lekker opgeladen en wij doen onze Vitamine D op.

 

 

 

30 december 2015. Het is bewolkt. Toch het zonnepaneel maar buiten zetten. Je weet hier maar nooit. Zo is het zwaar bewolkt en even later komt in eens de zon achter de berg vandaan. Op het risico af dat we nat regenen ma20151230_113952_compressedken we onze wandeling naar de Lidl voor een broodje en nog een paar boodschappen. Het is er behoorlijk druk, waarschijnlijk vanwege inkopen voor de jaarwisseling. Op de terugweg gaan we nog even bij de Chinees langs. Dat is werkelijk de “winkel van Sinkel waar alles te koop is”. We hebben alleen maar een badmuts nodig. Een mooie groene Lycra cap voor 1 Euro. Het is inmiddels tegen 12-en 20151230_125407_001_compressedals we langs de vele restaurantjes lopen waar de terrassen al vol zitten voor de lunch.  De markt is al weer afgelopen, maar we lopen door het marktgebouw. Binnen treffen we een mooie kerststal. In een kleine winkeltje waar allerlei drank te koop is kopen we nog een pak wijn van IMGP1266_compressed5 liter. Dit adres was ons aangeraden door een collega Camperaar op de camperplaats. Terug bij de camping schijn te zon weer volop en hebben we ons zonnepaneel niet voor niets buiten gezet. We hebben onze voorraad sinaasappels weer aangevuld. Thuis eten we nooit sinaasappels maar hier….. ze zijn zo lekker zoet en ze worden ons bij de camper aangeboden. Voor 2 euro een hele boodschappentas vol!

31 december 2015. De laatste dag van 2015. Het weer is onveranderd, bewolkt met af en toe een beetje zon, net voldoende om de accu’s wat bij te laden. Een van de camperaars (Willem) komt ons een schaaltje oliebollen brengen. Annemarie staat in hun camper oliebollen te bakken.  20151231_174305_compressed20151231_174133_compressedWe hebben geen idee of er iets gevierd gaat worden en of er vuurwerk is. Kort voor het oud en nieuw in Nederland (1 uur eerder dan bij ons) versturen we whatsapjes naar de kinderen en ontvangen we goede wensen terug. Op de televisie is het niets anders dan herhalingen dus niks aan. Wel kijken we nog naar Herman Finkers, die was wel leuk. Om 11 uur hier gaan we maar naar bed. Om 12 uur begint de sirene  (die ook iedere dag om 12 uur loeit) 2-tonig te loeien, wel 2 minuten lang. Oorverdovend. Ook wordt er hier en daar wat vuurwerk afgeschoten. Dat was onze oudjaarsdag.

1 januari 2015. Na iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst te hebben, begint het normale overwinterleven weer op gang te komen. Dat betekent zorgen dat er water is, wc legen en boodschappen doen. Dat laatste doen we voornamelijk bij de Lidl, een kwartiertje lopen. Maar ook met de scooter. En met de mannen kletsen over het weer enz enz.

2 en 3 januari regent het met bakken uit de lucht, vooral de laatste nacht.IMGP1269_compressed De weersvooruitzichten zijn voor de komende week niet geweldig. Maar we moeten het er voorlopig mee doen. De temperatuur is wel prima, als het droog is komt iedereen naar buiten. De verwarming hebben we nog niet aangehad. Toch zal het s-nachts wat kouder moeten worden als overdag zon willen zien. We wachten af.

4 januari, hieperdepiep, weer een jaartje erbij. Om half negen fluit  de eerste felicitatie al binnen. Het gezegde “Uit het oog is uit het land” gaat hier gelukkig nog niet op. Telefoontjes, SMS-jes, What-appjes en e-mails maken ons blij. Het weer werkt niet mee, het regent veel, zo erg dat we ‘smiddags het aggregaat een paar uur moeten laten draaien om ‘savonds TV te kunnen kijken.

5 januari. We worden wakker met regen, maar gelukkig verder op de dag weer volop zon. De buren hebben ons gisteren gevraagd om vandaag mee te gaan zwemmen. Vlak bij de camperplaats is een prachtig zwembad met een sauna, Turks stoombad en een  heuse jacuzzi. Voor 2,50 mag je er 1,5 uur gebruik van maken. Rina gaat niet mee zwemmen, maar kan boven in de kantine onze zwemkunsten bekijken. Na het zwemmen gezellig met z,n allen koffie drinken. Van het telefoontje van Oscar later op de dag worden we niet vrolijk van.

De volgende dagen is het weer wisselvallig maar iedere dag krijgen we toch nog voldoende zon om onze stroomvoorziening op peil te houden. De temperatuur overdag is meestal zo’n 18 – 19 graden, dus prima om buiten te zijn. (als het niet regent)  Dagelijks de Porta Potti legen en om de paar dagen met de scooter water halen bij het tappunt 3 km verder en iedere dag een broodje bij de Lidl.

Woensdag 6 januari is het s’morgen maar 10 graden en veel wind. Maar de hele dag wel zon. Vandaag gaan we aan de was. Met 2 tassen vol vuile was naar de wasserette, 5 min lopen vanaf de camperplaats. Er naast is een klein restaurantje waar je in de tijd dat de wasmachine draait, voor weinig geld lekker kunt eten. Verder dagelijks even een broodje halen bij de Lidl. Bij goed weer wandelen we er naar toe en anders pakken we even de scooter.

Vrijdags is de vast marktdag in Silves. Binnen in het marktgebouw is er iedere dag een beetje markt, maar vrijdags staan er ook allemaal kramen om het hele gebouw. Er is alleen maar groenten en fruit te koop. Het zijn kennelijk boertjes die hun artikelen van het land op die kramen te koop aan bieden. 1 keer in de maand is er een grote markt op een terrein aan de rand van Silves, daar staan dan voornamelijk zigeuners met hun handel.

Op 8 januari ook weer naar de kapper geweest. Een bekend adres van vorig jaar. Ze 20160112_143020knipt prima en kost de helft van thuis. 20160112_143004_001Ook zijn we weer met de buren lekker gaan zwemmen. De afspraak is omdat, zolang we hier staan, dat iedere dinsdag en vrijdag te doen.

9 januari regent het bijkans de hele nacht en een deel van de dag, Maar in de loop van de ochtend breekt toch de zon weer door en wandelen we weer naar de Lidl om boodschappen te doen.  De plassen op de camperplaats worden steeds groter en dieper. Niet in het minst door de campers die er door heen rijden op zoek naar een plaatsje. Helaas de camperplaats is al een aantal dagen vol.

10 januari, Nachttemperatuur 15 graden, vannacht weer behoorlijk geregend, Maar er is hoop de weerberichten zijn vanaf komende dinsdag positief. We wachten maar af.

12 januari. Het weer lijkt nu echt beter te gaan worden. Gisteren hadden we al een groot deel van de dag zon en konden we buiten zitten. Vanmorgen was het buiten maar 6 graden (binnen 11 gr) en scheen om 8 uur de zon al. Even de kachel erbij om het binnen behaaglijk te ontbijten. In eens gaat het rode lampje op het display branden en het symbooltje met de gasfles licht op. Dat betekent dat er 1 fles leeg is. Geen probleem andere fles opengedraaid. Maar de storing blijft. Kennelijk zijn beide flessen leeg. Dat betekent naar Portimao rijden om weer gas te tanken. Aangekomen blijkt er maar 19 liter bij te kunnen, m.a.w. de 2e fles is niet leeg. Terug naar de camperplaats en alles nog maar eens controleren. Misschien is er iets mis gegaan met het verwisselen van de gasfilters. Enfin op eens werkt alles weer. Ra, ra.  We zetten de stoelen buiten en gaan lekker van de zon genieten. Tussen de middag een Piza gebakken en klaar is kees. Daarna naar het zwembad om dit bericht te versturen. Eigenlijk zouden van morgen om 10 uur gaan zwemmen met 4 koppels, maar het weer was te mooi om binnen te zitten. Wat hebben we het toch zwaar.

Ondertussen is het 19 januari.  We staan nog steeds op de zelfde plaats. Het 20160115_154038_001_compressedbelangrijkste om te vertellen is dat het weer nog steeds niet stabiel is. Af en toe flinke regenbuien, maar gelukkig meestal in de avond en nacht. Soms is het snachts behoorlijk koud, zelfs tot 4 graden. Maar overdag warmt het meestal toch weer op tot zo’n 18 tot 20 graden. Je moet wel uit de wind zitten, maar dan is het goed toeven in het zonnetje. We hebben hele gezellige buurtjes. 20160119_115421_001_compressedMeestal 2 x per week gaan we naar het zwembad om te zwemmen en 20160119_121306_compressedte bubbelen en in de sauna. We zijn dan met z’n 8-ten en na het zwemmen gezamenlijk gezellig een kopje koffie drinken. Soms alleen maar om te internetten. In het restaura20160112_112541_compressednt (kantine) van het zwembad kun je ook voor weinig geld lekker eten. Maandag 18 januari was weer de maandmarkt in Silves. We zijn er even met de scooter naar toe gereden, maar hebben er niets gekocht. Het is steeds maar het zelfde en dan ook nog meer van het zelfde. Andere markten zoals Lagos of Quarteira zijn veel leuker. Verder om de 2 dagen met de scooter water halen en dagelijks naar de Lidl om een vers broodjes te halen. Een Pao de Nao.

21 januari het heeft de hele nacht geregend. Alle bijna opgedroogde plassen staan weer vol water en het is de hele dag zwaar bewolkt. Onze buurtjes (Jac en Anneke) krijgen een vervelend telefoontje over een familielid en besluiten om de volgende dag naar huis te gaan. In de loop van de middag breekt gelukkig toch nog het wolkendek waardoor de accu’s toch nog bijgeladen worden.

Vrijdag 22 januari. Om 8.30 uur nodigen Jac en Anneke ons uit om als afscheid bij de Continente een kopje koffie te gaan drinken. Ook de oude buurtjes Piet en Hiltje gaan mee. Na afscheid genomen te hebben vertrekken ze richting huis. Wij nemen hun opengevallen plaats in. 20160123_112233_001_compressedWe staan nu in een hoek van het terrein en hebben meer ruimte om de camping. Nu zijn Joop en Annie met hun VW-bus onze buren. Om 10 uur gaan we weer met z’n 6-en zwemmen. Als we bij de camper terug komen is onze plek ingenomen door een kleine 1-persoons Engelse camper.

Om 1 uur belt Jurgen. Hij had van onze buren (die op ons huis passen) een belletje gekregen dat de CV in storing ligt en niet meer aan de praat te krijgen is. Hij schijnt geploft te hebben. Een kijkglaasje is er uit gesprongen en daar komt nu rook uit. Na een telefoontje met Derk (die gelukkig ook verstand heeft van CV-installaties) en zijn verhaal aangehoord te hebben, besluiten we een Installatiebedrijf in te schakelen om de schade op te nemen. Om kwart over twee belt Ivonne al dat de monteur er al is. Die monteur geeft aan dat repareren van een ruim 20-jarige CV-ketel niet zinnig is en adviseert een nieuwe ketel te laten installeren. Daar waren we nu altijd al bang voor. Dat zoiets gebeurt als we ver van huis bent. We hadden het kunnen verwachten. Voor 2 maanden terug ging de droogtrommel kapot, 1 maand later de afwasmachine. Toen zeiden we al, wat zal het volgende zijn?

Gelukkig hebben we hele fijne buren die het voor ons opvangen en begeleiden. De installateur zal ons een offerte mailen en daar wachten we voorlopig maar op. Gelukkig is de vorstperiode over, want het is in de afgelopen dagen in Wehl –11 graden geweest. Dat is bijna niet voor te stellen als je hier met +20 graden buiten kunt zitten.

Maandag 25 januari. Vandaag de hele dag zwaar bewolkt en een hevige onweersbui. Alles staat weer blank. 20160121_110533_compressedZaterdag was een super dag, de hele dag volop zon, maar zondag w20160123_115353_compressedas het weer een stuk minder.  In de middag gaan er weer een paar buren weg, Joop en Ans. Ze gaan alvast naar Messines waar morgen de maandmarkt is.

Vandaag de gevraagde offerte op de email gekregen en bij een ander bedrijf in Wehl een offerte gevraagd, die tegen de avond binnen kwam. De keuze is al wel gemaakt, maar toch nog een paar vragen gemaild. Alles overziend wordt het toch een onkostenpost van ruim 2000,00. Maar ja als je er dan weer 20 jaar mee vooruit kunt…..

Dinsdag 26 januari. Vandaag zijn we precies 1 maand in Silves.

Eindelijk mooi weer. Althans in de middag komen er toch weer wolken. 20160126_110409(0)_compressed20160126_113539_001_compressedVandaag gaan we weer aan de was en eten we in het restaurantje naast de wasserette.  Daarna naar de Lidl om boodschappen te doen en daarna nog water gehaald 3 km verderop.20160113_132541_001_compressed

27 januari. Opnieuw een heerlijke zonnige dag. Prima om te wandelen en boodschappen te doen. 20160127_105828_compressed                                                                                                                                           20160127_110240_compressedEerst bij de Lidl de noodzakelijke zaken gehaald en daar na bij een Chinese “winkel van sinkel” een paar broeken en overhemden gekocht. Dat was nodig omdat ik de broeken thuis had gelaten en alleen maar overhemden met lange mo20160127_110134_compresseduwen bij me had. Voor 40 piek was ik weer het mannetje.20160127_110657_compressed

Cor kijk eens wat een mooie bloemen. Wil je hier even een foto van maken?

28 januari begint weer bewolkt met een enkele druppel regen. De hele dag bewolkt en in de middag regent het weer. Tussen de buien door nog wel even een broodje bij de Lidl gehaald en met de scooter weer 34 liter water gehaald bij de openbare kraan in Falacho, 3 km verderop.

29 januari, het is maar 8 graden en de zon schijnt weer volop. Om 10 ur gaan we weer met Piet en Hiltje, onze oude buurtjes, en 2 kennissen van hun, naar het zwembad.  Anderhalf uur zwemmen, Sauna, Turkse Sauna en een Bubbelbad. Heerlijk. Kort na het eten, om een uur of twee, we zaten nog na te tafelen, roept Rina in eens : “Kijk nou eens wie we daar hebben” Daar zijn Hans en Wil op hun fiets op zoek naar ons. Hans en Wil zijn deelnemers en vrienden uit de laatste Griekenlandreis vorig voorjaar. Wij wisten dat ze altijd in Silves op een camperplaats vlak bij waar wij staan overwinteren. We waren inmiddels al 3 keer op die camperplaats geweest om ze te zoeken, maar niet gevonden. Ze vertelden dat ze gisteren zijn aangekomen en dat ze met behulp van dit verhaal ons konden vinden. Is al dat geschrijf toch nog ergens goed voor. Heel gezellig hebben we bij een kopje koffie en lekker in de zon bij kunnen praten. In de loop van de dag zijn de buren links en rechts van ons vertrokken, maar die plekken zijn gelijk weer ingenomen door 2 Engelse campers. We staan zo gezegd ingesloten door de Engelsen. Overigens lijkt het wel een Engelse invasie. Zoveel als er de laatste week er bij gekomen zijn.

30 januari. Het is 6 graden, Dat betekent dat de zon weer op komt en de temperatuur dan weer snel zal stijgen. Piet en Hiltje, onze oude buurtjes gaan nu ook weg. Daarmee zijn alle buurtjes uit het gezellige hoekje vertrokken. Om half twaalf gaan we met Hans en Wil koffie drinken en daarna naar een restaurant bij de markt voor een gezellig etentje.20160130_130904_compressed20160130_131053_compressed De hele dag weer volop zon met een temperatuur van 18 graden. In de korte mouwen op de scooter naar de Lidl!

31 januari. Om half negen komt de zon al ruim over de heuvel. Dat is inmiddels meer dan een half uur eerder dan toen we hier aankwamen. Ook ‘s-middag schijnt hij een half uur langer. Met zoveel zon iedere dag zijn de accu’s al heel snel vol. Het extra zonnepaneel kunnen we al na anderhalf uur weer opbergen. De 2 panelen op het dak kunnen het makkelijk alleen af. Om 5 uur wordt het fris en gaan we naar binnen en kijken het 6-uur nieuws. Het einde van weer een prima dag.

01 februari. Volop zon

02 februari. We verhuizen naar een andere plek op de camperplaats. De Engelse camper naast ons nam zoveel zon weg waardoor we een groot deel van de dag in de schaduw zaten. 20160202_140355_001_compressedOp deze nieuwe plek krijgen20160202_154818_compressed we ‘s-morgens gelijk de zon op de voorruit zodat we binnen gelijk de warmte er van voelen. ‘s-Middags werd het zo warm dat we de luifel hebben uitgezet.  Vandaag kregen we ook een mailtje van Mieke en Hans die inmiddels verhuisd zijn naar Oudenbosch.

 

03 februari ‘s-Ochtends een wazig zonnetje maar ‘s-middags weer volop zon om lekker buiten te zitten. Tussen  de middag zijn we met onze achter buurtjes ,Willen en Annemarie, gaan eten als afscheid. Zij vertrekken vanmiddag naar Aljezur voor het oplossen van hun accuprobleem. Hun plek wordt gelijk weer ingenomen door weer andere landgenoten.

20160203_183639_compressed

04 februari. Vandaag krijgt onze CV-installatie een nieuwe cv-ketel. Een ATAG. ‘s-middag komt het verlossende mailtje dat alles weer werkt. Vandaag veel wind.

05 februari. Bewolkt

06 februari Mist, hele dag geen zon gezien.

07 februari. ‘s-Nachts regenbui, overdag zonnig.

08 februari. Vandaag met een huurauto, samen met Hans en Wil, een rondje door het achterland gemaakt. 20160208_124216_compressed

De route ging via Monchique (koffiepauze) Aljezur (koffiepauze) en Zamujeira du Mar (Lunch), Lagos  (Aldi) en via Portimao weer naar Silves.

Van Silves eerst richting Portimao via een (gedeeltelijk) erbarmelijk slechte weg. Dan na een km of 10 rechtsaf richting een Barregem en Calda de Monchique.  Deze weg kronkelt via soms hele scherpe S-bochten omhoog met prachtige vergezichten. Jammer dat het niet zonnig is zodat foto’s maken er niet in zit. 20160208_102139_001_compressedHet laatste stuk naar Monchique gaat zelfs over een stuk onverharde weg, waarbij je hoopt dat de voorwielen niet gaan slippen in de hele scherpe s-bochten. Maar erg mooi. Bij Fornalha linksaf naar Monchique is een erg bedrijvig plaatsje zo boven op de berg. We konden bijna geen parkeerplekje vinden om een kopje koffie te gaan drinken.

20160208_115000_001_compressedNa de koffie gaan we richting Aljezur. Deze weg is een stuk breder en goed geasfalteerd. Kort voor Aljezur krijgen we dalingen van 10%. Inmiddels half één weer tijd voor een kopje koffie. In het gebouw van de plaatselijke markthal drinken we koffie.

20160208_120307_compressedAlje20160208_120406_001_compressedzur overdekte markthal.

 

 

 

Van daaruit rijden we over de 125 naar het noorden tot Odeceixa . Daar gaan we linksaf naar de kust. Eerst asfalt maar daarna grindwegen. We komen o.a. langs een  prachtig gelegen camperplaats Carvathal de Rocha, midden in de duinen aan zee. In Zamujeira de 20160208_132838_compressedMar, weer een prachtig gelegen dorp, hele maal in het wit, boven op een rots aan de kust.     Daar lunchen we in een klein restaurantje met te veel stoelen voor de keukenbezetting.   Met andere woorden het duurde en duurde maar voor dat het eten kwam. Tot overmaat van ramp waren de frites van mij niet gaar gebakken.  Gelukkig hadden de andere meer geluk.   Na de lunch ging de route weer terug naar Aljezur en vandaar richting Lagos. We wisten dat er in Lagos een ALDI-winkel was. We hoopten daar zoete Duitse witte wijn te vinden, maar helaas alleen maar half droge Riesling. Niet zoet genoeg. Daarna via Portimao weer via Odelouca  naar Silves. We kwamen langs de waterkraan waar we altijd water tapten en hebben de meegenomen flessen daar nog maar even gevuld. Bij hun camperplaats hebben we Hans en Wil weer afgezet en toen naar onze eigen plek. Al met al een leuke dag.

9 februari. We houden de huurauto nog een dag en gaan weer met z’n viertjes op ontdekkingstocht. De route gaat vandaag via de N124 naar  S B de Messines,  Alte, Paderne, Loule, Salir, Alte, Messines en Silves. Alles bij elkaar 120 km.  Het weer was niet best, soms stormachtig met stevige regen, jammer maar gelukkig konden we in Alte het stadje goed bekijken. en in de buurt van Paderne bezoeken we de camperplaats waar Hans en Wil vaak staan.  Het is een bijzondere camperplaats met de faciliteiten en activiteiten van een camping. Motorhome Friends in Centieira. Onderweg drinken we weer 2 keer koffie en lunchen we in Paderne. Ondanks het slechte weer toch een gezellige dag.

20160209_102605_compressed20160209_102826_001_compressed

20160209_103231_compressed20160209_103307_compressed

Alte, park met bron, oude pomp en tegelplateau.

20160209_133301_compressed

10 t/m 13 februari. Er valt weinig te melden. Het weer is niet best. Nauwelijks zon, vooral bewolkt en soms een buitje regen. De temperatuur is wel goed, in de nacht een graagd of 15 en overdag tot zo’n 19 a 20 graden.  11 januari natuurlijk even Fred gefeliciteerd. Van hem horen we dat het thuis een hele natte boel is.

13 Februari is er in het Fissel gebouw weer net als vorig jaar een beurs: Segredos da Terra. Daar worden regionale producten en kunstvoorwerpen getoond. We kopen er een  rond schapenkaasje. Verder is er ook een hoek met tuinen en  allerhande exotische dieren.20160213_115234_compressed20160213_113105_001_compressed20160213_115404_compressed20160213_113852_compressed

14 februari. Het stormt met slagregens in de nacht, maar overdag ook regelmatig zon zodat onze accu20160214_145931_001_compressed’s weer opgeladen worden. In de ochtend zijn we op de koffie uitgenodigd bij Hans en Rienke. ‘s-Middag gaan we, tussen de buien door, nog weer naar het beursgebouw. Voor een optreden van  traditionale Portugese muziek, opgevoerd een door een zanggroepje, begeleid door een guitaar.20160214_151427_compressed

 

De kaaskraam

Volklore groep

 

15 t/m 20 februari.  Op de 15e vertrekken Hans en Rienke weer en hebben we een telefoongesprek met Theo en Lien. Op de 16e Met Hans en Wil een afscheidsetentje in het dorp. Op de 17e Zijn we naar Portimao gereden om gas te tanken. Op de 19e ijn we weer naar de wasserette geweest en  kregen we bezoek van Paul en Toos. Zij zijn op de scooter en staan met hun camper in Messines, zo’n 16 km vanaf Silves. Op 20 februari hebben we in de kantine van het zwembad (WIFI) verjaarskaarten verstuurd. In de ze periode van 6 dagen was het weer erg afwisselend. Wolken, zon een regenbuitje en veel wind. Die wind voelt erg koud aan, maar kun je beschut zitten dan wordt het al gauw 20 graden. ‘sNachts meestal zo’n 10 tot 12 graden.

zondag 21 februari. Het zou zonnig worden maar in de eerste uren is het bewolkt en staat er 20151230_113952_compressedeen stormachtige wind. Gelukkig komt hij wel uit de goede hoek. Met wind uit die hoek wordt het overdag meeste toch nog zonnig. Zo ook vandaag.

Het kasteel in de verte boven op de heuvel,  van af de stad gezien.

We staan nu voor het derde jaar in Silves en steeds als we langs de rivier lopen en boven op de heuvel de kasteelmuur zien, denk ik daar moet ik is gaan kijken.

Vandaag gaan we dus een poging wagen. In de middag ga ik met de scooter op zoek naar het kasteel.  Op de platte grond lijkt dat heel eenvoudig maar het zijn erg steile straatjes en soms moet je weer terug omdat het eenrichting verkeer is. Het bezoek is zeker de moeite waard. bekijk de foto’s.20160221_144743_compressed

20160221_145124_compressed

20160221_145228_001_compressed

20160221_145604_compressed

20160221_145148_001_compressed

20160221_150141_compressed20160221_143448_compressed20160221_150341_compressed

22 februari en 24 februari 2 heerlijke dagen waarvoor we 2500 km gereden hebben. Volop zon, weinig wind en lekker warm,  25 graden. Tegen het middaguur hebben we zelfs de luifel weer uitgezet omdat het te warm werd om in de zon te zitten.

25 februari. Sigrid van harte gefeliciteerd.  Vandaag probeer ik wat naar de site te uploaden. Dat gebeurt met de laptop via de Samsung telefoon. Tetering heet dat. In 1 keer komt er een melding van T-mobile dat er al 80% van de beschikbare Mb’s is gebruikt en 2 minuten later de melding dat het saldo op nul staat. In een paar minuten 400 Mb opgebruikt. Jammer want nu moeten we tot 1maart wachten voor we weer een nieuwe bundel van 1 Gb krijgen. Er zit niets anders op om af en toe even naar het beurs anexschouwburggebouw te lopen voor de Wifi die daar open is.

26 februari. Op de kop af staan we alweer 2 maanden op de camperplaats. Paul en Toos komen vanaf Messines naar ons toe. We houden een plaatsje voor hun vrij door onze scooter en een tafel op de open plek te zetten.  Ze brengen geen mooi weer mee. Het is bewolkt en in de middag begint het te regenen. Het weerbericht van RTL4 voor morgen is erg slecht. Regen en harde wind.

Van onze dealer krijgen we een telefoontje dat de camper op 20 maart APK gekeurd moet zijn. Dat komt erg slecht uit en past helemaal niet in onze plannen. Na telefoontjes met de RDW en met Unigarant blijkt dat er niets anders op zit dan te zorgen dat we op tijd thuis zijn. Met de garage hebben we gelijk maar telefonisch een afspraak gemaakt voor 21 maart.

27 februari. RTL-weer heeft het bij het rechte eind gehad. Het heeft de hele nacht geregend en gestormd met harde windvlagen. De camperplaats is weer een waterballet. In de loop van de middag klaart het gelukkig op zodat de zonnepanelen nog hun werk kunnen doen.

28 februari. Er is beter weer beloofd. In de ochtend is het inderdaad zonnig maar in de middag is het weer bewolkt.

29 februari. Eindelijk!!!  De hele dag zag een wolkeloze hemel en een prachtige zon. De meteriologische  voorjaar begint hier geweldig.20160229_142938_001_compressed Een strak blauwe hemel

 

 

 

 

 

 

1 maart. 10.00 uur Samen met Paul en Toos af gesproken om te gaan  zwemmen in het mooie overdekte zwembad hier vlak bij. Het weer is weer super.

2 maart . Gisteravond een huurauto opgehaald om vandaag samen met Paul en Toos een dag je te gaan toeren. Eerst wilden we naar Carvoeito, naar Playa de Marinya. Dat zou een mooie camperplaats aan zee zijn. Je zou dan op het strand kunnen staan. Toen we daar aankwamen wemelde het er van politieagenten die ons vertelden dat die plaats gesloten werd. Je kon nog wel op een parkeerplaats in de duinen staan.  Daarna zijn we naar Quarteira gereden omdat daar op woensdag markt is. Vorige jaren hebben we er ook een tijdje met de camper gestaan. Rina heeft er twee broeken en een horloge gekocht. Daarna zijn we via Loule en het achterland naar Paderne gereden, opzoek naar een restaurant waar we eerder met Hans en Wil lekker gegeten hadden. Dat bleek niet meoilijk terug te vinden en hebben daar lekker gegeten. Via Messines weer terug naar Silves. Eerst bij de Lidl nog boodschappen gehaald en nog gauw met de auto water gehaald. Ook vandaag weer de hele dag volop zon.

3-4-5-6 maari. Iedere dag volop zon. 20160305_145111_compressed        Mimosa boom

De ene dag wat meer wind dan de andere, maar uit de wind is het heerlijk toeven. Eindelijk stabiel zonnig weer, dan is het wel erg sneu te weten dat je ongewild 14 dagen eerder naar huis moet van wege de APK van de camper. Temeer omdat we op de TV zien dat het weer in Nederland nog niet erg uitnodigt, maar ook kunnen we op weg naar huis nog veel winterse narigheid tegen komen. Temeer ook omdat de weersvooruitzichten hier de komende 10 dagen nog prima zijn.

7 maart. In de ochtend regent het even en is het bewolkt. Paul en Toos hebben hun gastank leeg en gaan in  Portimao hun gasflessen vullen. Tegelijk vullen we ook even de meegenomen waterflessen. Wij zijn uitgenodigd om mee te gaan en daar boodschappen te doen. In een groot winkelcentrum aan 2 kanten van de weg in het centrum van Portimao drinken we koffie bij de Continente en doen we inkopen bij de Lidl en Aldi. Terug in Silves schijnt de zon weer, wel veel wind. ‘s-Middags nog een mooie regenboog.20160307_100809_compressed

20160307_101346_001_compressedRina met bloemetjes zoals die hier in het wild te vinden zijn.20160307_101332_001_compressed. Dat ligt zo’n 145 km

8 februari. Wasdag. Daarvoor lopen we naar de wasserette een minuut of 10 hiervan dan. Daar ben je al met al een kleine 2 uur mee bezig. De wasmachine, 11 kg!,  doet er een uur over en daarna 2x de droogtrommen van ruim een kwartier. Dan is het 12 uur en prima tijd om in het restaurantje er naast te gaan eten. 2 vliegen in 1 klap. Was gedaan en het warme eten gehad. Daarna terug naar de camper om heer lijk in het zonnetje te gaan zitten.

9 maart. 20160309_143557_compressedGisteravond hebben we besloten om vandaag naar Mina de Sante Domingos te gaan. Dit plaatsje moet de moeite waard zijn om te gaan bekijken en ligt zo’n 145 km naar het noord-oosten tegen de Spaanse grens aan. Het is een oud stadje waar vroegen mijnarbeiders woonden voor de kopermijn in de buurt. De mijn is al lang gesloten, maar het stadje houden ze in stijl. We hoorden dat er in de buurt nog een mooi mijnwerkersdorpje ligt: Pomarao. Daar zijn we eerst naar toe gereden. Na Mertola wordt het een prachtig heuvelachtig landschap. Langs de weeg ziet het soms wit van de mooie bloemen (zie 8 februari)  Een aantal keren zijn we onderweg gestopt zodat Rina een mooi veldboeket kon plukken. 20160309_134211_compressedKort voor Pomarao is een stuwdam die een aantal meertjes bedwingt. Dan in één keer komt het bord Spanje 1km en dan daal je een helling van 10% af naar het dorpje en de grensrivier. Een prachtig uitzicht over het dorp en de rivier. Beneden in het dorp, na een nauw straatje door gereden te zijn zie je een enorm grote camperplaats. Er staan maar een paar campers. We lopen wat rond en maken wat foto’s en eten daarna het restant van de zuurkool van gisteren op. 20160309_124333_compressed20160309_135804_compressedWe besluiten verder te rijden naar Mina de Santo Domingo, slechts 20 km. Daar is een prachtig aangelegde camperplaats aan een meer, maar helaas die is propvol. Dus wijken we uit naar een braakliggend terrein iets verder. Dit plaatsje is veel groter en er staan nog heel veel van die oude, piepkleine, mijnwerkershuisjes die ze langzamerhand opknappen of afbreken voor nieuwbouw.20160309_145927_compressed

20160309_151514_compressed

 

 

 

 

10 maart. Vandaag gaan we naar Terrugem, (een camperplaats waar we meestal komen op weg naar Portugal en terug) met een tussenstop in Estremoz om gas te tanken. Eergisteren is de eerste gasfles leeg geraakt. Dus gaan we weer bijtanken.

11 maart  Van Terrugem naar Terredillos bij Salamanca. We vertrokken met een stralend blauwe koude lucht. Het was om 7.00 uur maar 4 graden. In Badeloz, net over de grens in Spanje tanken we de dieseltank vol voor 85,4 cent per liter. Tot Caceres is het een twee-baans weg, daarna 4-baans snelweg tot vlak voor Salamanca. Halverwege bij Beja moeten we bergkam van ongeveer 1000 meter. Hier konden we duidelijk nog de sneeuw zien liggen. Op dit punt slaat het weer helemaal om van strak blauw zonnig naar zwaar bewolkt. Bij aankomst in Terrugem is het om 14.00 uur maar 9 graden. Later komt er wel weer wat zon bij, maar het wordt er niet warmer van.

12 maart. Van Terrugem naar Vitoria –Gasteiz, 400 km. Om 7 uur was het 1 graad Celsius en de buitenkant van de camper was ijs.   Vitoria –Gasteiz  een voor ons onbekende camperplaats. Tot Burgos is het weer een 4-baans snelweg, daarna grotendeels 2-baans en door een bergachtige uitloper van de besneeuwde Pyreneeën.  20160312_124447_compressedHet stuk van Pancorbo tot Vitoria is een tolweg. Heel merkwaardig, er wordt aangegeven dat dit stuk tolweg gratis is maar je moet toch een kaartje uit de automaat trekken. Heel verwarrend. 20160312_151654_compressedOp een gegeven moment kom je weer aan een tolpoort. Daar doe je kaartje er in en dan gaat de slagboom zonder te betalen open. Vitoria Gasteiz is een hele grote plaats met veel groot industrie. Onder andere heeft Mercedes hier een fabriek waar de Vito’s gebouwd worden. De camperplaats is in het centrum, 11 afgebakende plaatsen met alle voorzieningen en als die plek vol is kun je ook op het grote marktplein staan.

13 maart Vitoria Gasteiz – Roullet St. Estephe. Het laatste stukje Spanje. We nemen de tolweg voor 12,33. Secundair is het niet leuk om te rijden. Daarbij is de tolweg best mooi, zo dwars door de Pyreneeën. Voordat we bij San Sebastian de Franse grens over gaan tanken we nog even voor 86 cent per liter. Daarna moeten we weer de tolweg naar Bordeaux pakken omdat er nauwelijks een alternatief is. Dat loopt lekker in de papieren, 5 x bij een tolpoort stoppen voor totaal 22,00. Tot plm 65 km voor Bordeaux. Daarna via Bordeaux richting Limoge over de N10. De camperplaats bij Roullet is een bekende voor ons, daar hebben we al zeker 3 x overnacht. Prima plek.

14 maart. Roullet – Vierzon, 300 km. Het is om 7 uur koud, 2 graden. Om kwart over negen is de temperatuur in de camper comfortabel, hebben we het ontbijt gehad en de noodzakelijke sanitaire handelingen verricht. Helaas is de waterleiding bevroren. Gelukkig hebben we nog water genoeg. De route is grotendeels 4-baans en saai. Om half twee vinden we de camperplaat20160314_142534_compresseds via smalle weggetjes in het stadje. 20160314_142638_001We staan op een zandvlakte, met aan de ene kant een blok flats (afgescheiden door een manshoog hek, en aan de andere kant een rivier met stuwen waarvan je het bruisende water goed kunt horen. Maar prima om bij te slapen.

15 maart. Vierzon – Ligny en Barrais (als we er komen want het is 340 km over 2-baans wegen door diverse plaatsjes. TomTom geeft aan via Auxerre – Troyes en St. Dizier. Die route hebben we vorig jaar grotendeels  ook zo gereden. Na zo’n 230 km waren we het een beetje zat en zijn we in Brienne la Chatteau gestopt op een camperplaats bij een oud stationnetje. Na warm gegeten te hebben hadden er toch niet zo’n goed gevoel bij. Het leek er op ingesloten te kunnen raken tussen geparkeerde vrachtauto’s. We zijn toen weg gereden en door naar Montier-en-Ender. Achter het toeristenbureau. Daar hebben we vorig jaar ook gestaan.

16 maart. Montier-en-Ender – Perl, op het 3 landenpunt van Duitsland, Frankrijk en Luxenburg. Om 1 uur waren we al in Schengen om voordelig gas en diesel te tanken. Daarna bij de Aldi in Perl uitgebreid boodschappen gedaan. Er zijn hier 4 enorme grote supermarkten  waarvan alle parkeerplaatsen vol staan met auto uit Luxenburg. Voor de rijken uit dat land is Duitsland erg goedkoop.

17 maart Perl – Bergheim. Langs de Moesel en door de Eifel, waar nog veel sneeuw naast de weg lag, rijden we naar Bergheim. Een prima camperplaats waar we al eens overnacht hebben.

18 maart Bergheim via Haldern  naar huis.  Het is een beetje mistig, maar goed te rijden. In Haldern zoeken we Fred en Margriet even op en daarna rijden we de laatste 40 km naar huis.

Aankomst thuis na ruim 3 maanden en 5650 km.

Griekenland 2015 van Podersdorf in Oostenrijk tot Dubrovnik in Kroatië

Griekenland 2015 over land, deel 2

Dinsdag 12 mei 2015.

dag 2kopie

Van Podersdorf in Oostenrijk naar Tamási in Hongarije, plm 260 km.

We vertrekken om 10.30 uur van de camping. Er staan nog 3 deelnemers op de camping maar die staan ook klaar om te vertrekken. In Podersdorf nog wat Euro’s gepind uit voorzorg voor de situatie als er in Griekenland geen geld meer gepind zou kunnen worden.Na 34 km komen we aan de Hongaarse grens. Het grenskantoor is gesloten en kunnen zo doorrijden. IMGP0820_compressedHongarije zit ook in de EEG. Het gaat verder over smalle  en slechte wegen. Het onderhoud van de wegen in Hongarije is bedroevend. We passeren typische Hongaarse dorpjes. Lage huisjes met rode daken, een tuintje er voor en een slootgeul langs de weg. Via plaatsen als Fertöt, Sarvar en Veszprem rijden we een stuk om het Balatonmeer heen om uiteindelijk ten zuiden er van om 16.30 uur in Tamási aankomen. De meeste deelnemers zijn er al.  Bij de camping is ook een thermaalbad.IMGP1126_compressed

Woensdag 13 mei 2015.

dag 3kopieVan Tamasi naar Zemun bij Belgrado in Servië. Plm. 350 km

Over de route door Griekenland kunnen we erg kort zijn. Of de wegen zijn slecht, of er wordt aan de weg gewerkt. De laatste 60 km voor de grens met Servië is één bouwput waarbij alles over 1 weghelft moet en het verkeer (met heel veel vrachtverkeer)  met stoplichten of wegwerkers met zo’n spiegelei wordt geregeld. Na Subotica nemen we de tolweg, maar die is ook niet best. Tot de afslag naar Zemun zijn we 8,00 euro aan tol kwijt. Op de camping was iedereen het over eens dat vandaag een hele slechte rijdag was. Binnen ons team was het heel duidelijk dat er volgend jaar een andere route gekozen gaat worden. Vermoedelijk via Oostenrijk, Slovenië en Kroatië naar Belgrado.

Problematiek met Macedonië. In de afgelopen dagen zijn er ernstige ongeregeldheden geweest in Kumanovo. Daar moeten wij vlak langs over de snelweg die daar loopt. We krijgen bericht dat Buitenlandse Zaken een verscherpt reisadvies voor Macedonië heeft afgegeven. Wat is het alternatief? De enige mogelijkheid is via Sofia in Bulgarije. Dat is een behoorlijk ingrijpend verandering en moeten andere campings gereserveerd worden en de route ingrijpend herschreven. Ik stel voor om de directeur van de Servische camping-IMGP0822assosiation, Vladimir Djumic  , die wij kennen van de tijd dat we de Balkanreis ontwikkelden, te mei 2015.vragen ons te helpen met het zoeken naar campings in de omgeving van Sofia. Na een paar uur onderling overleggen en telefoneren met Fladimir komt hij met de boodschap dat er de afgelopen 2 dagen verschillende groepen zowel heen als terug die weg genomen hebben zonder problemen. Uiteindelijk besluiten we gezamenlijk dat we het programma ongewijzigd gaan uitvoeren. Mocht de situatie verslechteren dan krijgen we dat van Fladimir te horen en kunnen we alsnog de route wijzigen.

Donderdag 14 mei 2015. Vandaag een dag vrij te besteden. Op het kennismakingsweekend hebben we de deelnemers aangeboden om een excursie naar Belgrado te organiseren. Met een bus en een gids. Daar heeft bijna iedereen zich voor aangemeld, dus vertrokken we vanochtend om 09.00 richting Belgrado. De gids heeft ons tot 13.30 uur rond gereden, de cathedraal en de verdedigingswerken Kalemegdan laten zien. Daarna iedereen vrij om nog wat in de stad te gaan eten en rondkijken en om 16.30 uur konden we weer in de bus stappen die ons naar de camping terug bracht.20150514_090143_compressed20150514_100734_compressed

 

 

 

20150514_102958_compressed20150514_112929_compressed

 

dag 5kopie

Vrijdag 15 mei 2015,  Zemun – Vranje. 390 km.

Het regent, niet hard maar toch genoeg om de deelnemers uit te zwaaien vanonder de paraplu. Om 9.30 is iedereen vertrokken. Eerst een paar km’s door de stad (4-baans) Vlak bij de brug over de Sava is een ernstig ongeluk gebeurd waardoor we even in de file staan. Gelukkig geen van ons. Daarna zo’n 320 km Autoput tot aan het einde ervan bij Leskovac. Totaal tolgeld 11,50 Euro. De laatste 60 km is 2-baans door een bergachtig gebied en erg druk met veel vrachtverkeer en op verschillende plaatsen omleidingen omdat de Serven hier het laatste stuk snelweg tot Macedonië aan het aanleggen zijn. Het schiet dus niet erg op maar wel heel interessant als je ziet wat voor kunstwerken ze aan het maken zijn. We komen langs Motel/camping Predejane, waar we 4 keer met de Balkanreisgroep hebben overnacht. Tenslotte vinden we camping Enigma bij vranje,  in the middel of no-where. Het is meer een luxe camperplaats maar ziet er prima uit. Wij arriveren als laatste om 17.00 uur en worden zoals gebruikelijk door Hans en Mieke met een welkomstdrankje ontvangen.

Om 19.00 staat een diner gepland. We zitten buiten onder een afdak. De temperatuur is prima. Het werd heel erg gezellig. Het eten was prima en de accordeonist wist de beentjes van de vloer te krijgen. We hebben zelfs zangers in de groep die uit volle borst Tiritomba mee zongen. Om 21.45 ging iedereen tevreden naar zijn camper.

IMGP0823_compressedIMGP0824_compressedIMGP0826_compressedIMGP0832_compressed

 

dag 6kopieZaterdag 16 mei 2015. Vranje – via Macedonië – naar Nea Moudania in Griekenland.

We zijn zeer benieuwd of we iets zullen merken van de gebeurtenissen onlangs in Kumanovo. We komen er vlak langs. De route door Macedonië gaat bijna helemaal over Tolwegen.

De eerste 60 km gaat door mooi bergachtig landschap  van Servië.  Ook hier wordt hard gewerkt aan de uitbouw van de weg. Dan komen we aan de grens met de gebruikelijke procedures, paspoorten afgeven die dan worden gescand. Zonder problemen komen we door de uitgaande kant van Servië  en de ingaande kant van Macedonië. Daarna verder over de snel(tol)weg. We passeren Kumanova en de afslag naar Skopje. Bij het eerste de beste tankstation tanken we diesel. Die is hier een stuk voordeliger (plm 1,10)  Macedonië bestaat voor een groot deel bergen. Het is een prachtige route, alleen de kwaliteit van het asfalt is ook hier weer miserabel. We kunnen trots zijn op onze wegen in Nederland. We stoppen bij een groepje van 3 deelnemers om koffie te drinken. Tegen 1 uur stoppen we op een parkeerplaats voor de lunch. Vlak voor de grens gooien we de tank nog maar eens met de voordelige diesel vol en vullen ook nog de LPG-gastank. IMGP0833_compressedNa de grensovergang, die ook weer probleemloos genomen wordt hebben we nog zo’n 120 km te gaan tot de camping.  Om 17.00 komen we op de camping Ouzuni-Beach in Nea Moudania aan. Voor ons zeer bekend van onze Turkije reizen. We worden allerhartelijks begroet door Dimitri, de campingeigenaar. Al met al was het vandaag weer een mooie route met mooi weer.

IMGP0834_compressedZondag 17 mei 2015. We hebben vandaag een vrije dag. Iedereen slaapt lekker uit en kunnen dan lekker buiten ontbijten. Het weer is prima en zelfs is de temperatuur van het zeewater zeer acceptabel. Velen gaan dan ook even de zee in. Verder wordt de dag gebruikt om een wasje te doen of gewoon niks doen.

Onrust Macedonië. Vanavond zien we op het 8-uur nieuws dat er in Skopje een grote  demonstratie tegen de regering van dit land.  Gelukkig zijn er nu geen slachtoffers  gevallen. Hopelijk is de rust weer gekeerd als wij weer in Macedonië terug komen over 26 dagen.

Maandag 18 mei 2015. Vandaag staat er een excursie naar Thessaloniki op het programma. Om  9 uur staat de bus klaar. Bij het wegrijden van de camping breek de rechteIMGP0837_compressedr spiegel van de bus af als hij een paal raakt die langs de weg staan. De uitrit is erg smal. Met behulp van de campingeigenaar en een handvol tierips wordt de spiegel weer op zijn plek vast gezet. Het leverde een vertraging op van 45 minuten. Na een  rit van plm 60 km komen we eerst aan in het oude deel van Thessoloniki. IMGP0841_compressedDaar heb je een prachtig uitzicht over de miljoenenstad. Na een kopje koffie brengt de bus ons naar beneden naar de boulevard bij de zgn witte toren. Die overigens helemaal niet wit is. Het is een verdedigingswerk uit de Turkse tijd. We krijgen vrijtijd tot 16.00 uur. Iedereen gaar zijns weegs, maar de meesten gaan naar de markt. Een enorme “open”markt waar van alles te koop is. Vis, groente en fruit en verder van alles en nog wat. Wij gaan op zoek naar een telefoonwinkel om simkaarten te kopen voor Griekenland. We vinden al snel een Vodafoon-winkel waar we de simkaarten kunnen kopen. We kunnen nu bellen en internetten.

20150518_105325_compressedIMG_20150518_151523IMG_20150518_145131IMG_20150518_145626IMG_20150518_152310IMGP0836_compressed

Om 4 uur is iedereen weer present, ook de bus is prima op tijd, en worden we weer terug gebracht naar de camping. Het was een mooie zonnige dag en met een zacht briesje van zee heerlijk toeven.

 

Dinsdag 19 mei 2015. Nea Moudania – Vergina.

dag 9kopieDe zon schijnt al weer, alleen zijn er wat wolken waardoor het benauwd warm is Om 09.00 is het al 25 gr. De route volgens het boek is 390 km, waarvan 150 km in de vorm van een rondje over het schiereiland. Wij slaan die over en gaan eerst boodschappen doen bij de Lidl, 6 km vanaf de camping. Daarna gaan we richting Vergina, de plaats die we van vorige jaren kennen. Daarvoor rijden we eerst terug naar Thesseloniki en vanaf de rondweg volgen we Tomtom naast de tolweg. Onderweg, op een grote parkeerplaats van een bedrijf dat  kennelijk failliet is eten we een broodje met een kop soep.IMG_20150519_155651 De route gaat verder binnendoor door kleine plaatsjes. IMG_20150520_085016_compressedDe laatste 24 km loods Tomtom ons over een deel van de snelweg zonder tol. We arriveren om 3 uur op de parkeerplaats, waar alleen Hans en Mieke staan. Geleidelijk aan komen de andere deelnemers die door de parkeerwachter geplaats worden. Het is passen en meten maar we passen er allemaal op. Om half zeven komt IMG_20150519_194915er iemand langs met vers van de bomen geplukte kersen. 4,00 per kilo! Binnen de kortste keren is hij uitverkocht. Hij beloofd morgenochtend weer te komen voor diegene die nog willen.  Mieke heeft in een restaurant vlakbij een menuutje voor 11,00 geregeld. Iedereen maakt daar gebruik. Het eten is prima en het is erg gezellig.

 

woensdag 20 mei 2015. Vergina – Kato Gatzea.

dag 6kopieVanochtend eerst mijn broer Adrie per email gefeliciteerd  met z’n verjaardag. Om 9 uur brengen we met z’n vieren de deelnemers naar de Graftombe van Koning Philippos II. IMG_20150520_091242_compressedDaarna vertrekken wij richting Kato Gatzea. Hans en Mieke nemen de tolweg en wij rijden een alternatieve, toeristische route. Eerst naar Katerini en daarna een prachtige rit door de bergen. We komen dan uit op wegnummer 65 naar Larissa. In Larissa nemen we het laatste stuk tolweg (10,00) om niet te laat op de camping aan te komen. We moeten Hans en Mieke helpen met het plaatsen. Het is een terrassen-camping. Hans plaats beneden wij boven. We worden door de campingeigenaar uitgenodigd voor een maaltijd.IMGP0848_compressedIMGP0845_compressedOm 21.30 uur begint een folklore voorstelling met verschillende Griekse volksdansen met natuurlijk ook de Sirtaki.

Donderdag 21 mei 2015. IMG_20150522_112836_compressedOm 9 uur komt de bus om ons op te halen voor een excursie

 

 

 

 

 

 

door hIMGP0853_compressedet Pilion gebergte. Onze gids is Monique, een Belgische dame die al 20 jaar hier woont. Onderweg drinken we koffie in een restaurant  in Tsagkarada We bezoeken eenIMGP0854_compressed oud kerkje in Kissos en genieten we van een warme lunch. De laatste stopplaats is Makrinita een typisch dorpje dat gebouwd is in de bouwstijl van deze streek.  Om 6 uur zijn we na een zeer geslaagde dag weer terug op de camping.

IMGP0859_compressedIMGP0861_compressedIMGP0862_compressedIMGP0866_compressed

Een meer dan duizend jaar oude Plataan.        Het oude kerkje

IMGP0882_compressedIMGP0886_compressedIMGP0889_compressedIMGP0884_compressed

 

Vrijdag 22 mei 2015. Rustdag. Een dag van iets doen, wat onderhoudswerk en ‘s-avonds in het restaurant weer lekker gegeten. Nu gevulde aubergine met gehakt en friet  en natuurlijk een Griekse salade.

dag 14kopieZaterdag 23 mei 2015, Kate Gazea – Athene. 339 km

We vertrekken wat vroeger dan gebruikelijk omdat het weer een warme dag lijkt te gaan worden en omdat we een groot deel van de route alternatief (geen snelweg)  nemen. Inclusief 1 uur pauze’s hebben we er bijna 8 uur over gereden. Het eerste stuk van Volos tot iets voorbij Lamia rijden we tolweg. (We betaalden op dat stuk 3  x tol, in totaal 14,15 Euro. We zijn er inmiddels achter dat de Griekse Tolwegen misschien wel de duurste van Europa zijn. Deelnemers die helemaal tolweg gereden hebben betaalden ruim 40,00)  Na Lamia  nemen we weg 3 die gaat over een bergpas en later weg nr 65 richting Thiva. Thiva slaat alles IMGP0895_compressedIMGP0894_compressedals het gaat om slechte wegen. Door Thiva rijden betekent slalommen langs enorme gaten in de weg.  Daarna wordt het gelukkig weer beter en moeten we over de Inoi-pas. Uiteindelijk, na wat kleine voorsteden vinden we de stadcamping in Athene. Het grootste probleem vandaag was om een schaduwrijk plekje te vinden om een kopje koffie te drinken. De bergpassen waren mooi en de route tot Thiva was prima te rijden IMGP0897_compressedzonder al te veel kapot asfalt.

IMGP0896_compressed

De groep gaat om 19.30 nog een avondwandeling maken. Wij, en nog een paar deelnemers blijven op de camping. Om plm 23.00 horen we ze weer thuis komen.

Zondag 24 mei 2015. Wisseling van de wacht.   Vandaag gaan we naar de wisseling van de wacht kijken. Om 10.30 gaan we met de stadsbus die tegenover de camping stopt en ons naar het centrum brengt en daarna verder 4 haltes met metro naar het Parlementsgebouw om de wisseling van de wacht mee te maken. Een heel spektakel dat alles bij elkaar DSC_9813_compressed15 minuten duurt. DSC_9814_compressedIMAG0025_compressed

IMAG0022_compressedIMAG0012

IMAG0016DSC_9822_compressed_MG_5431

IMAG0034_compressedWe waren er al 10.30 aanwezig terwijl het feest om 11.00  begon (temp 29 gr!) . Na de voorstelling waren we wel aan een kopje koffie toe. 2 kopjes cappuccino en 2 stukken taart koste hier “maar” 20,00.

Net als in andere steden merk je weinig van een Griekse crisis.

 

Na de koffie zijn we weer met de metro en de bus terug  gegaan naar de camping.

Maandag 25 mei 2015. Bezoek aan de Acropolis  Om 8 uur al komt een bus ons ophalen voor een excursie naar het Acropolus. Na de bezichtiging gaat iedereen zijns weegs en komt met openbaar weer naar de camping.

IMGP0898_compressedIMGP0899_compressedIMGP0900_compressedIMGP0903_compressedIMGP0920_compressedIMGP0926_compressedIMGP0938_compressedIMGP0941_compressed

Na de Acropolis beklommen en bekeken te hebben zijn we met z’n vieren in een rond rittreintje gestapt die ons door een deel van de binnenstad en de Plaka heeft gereden.IMGP0944_compressedIMGP0943_compressed DSCN0146_compressed

Daarna op zoek naar een Vodafone winkel. Mijn internet-sim werkte niet en ook mijn telefoonkaart was niet goed. Na een stevige wandeling en een paar maal vragen hebben we er een gevonden en is alles opgelost. Het duurde wel zo’n 1 1/2 uur, maar het was in ieder geval lekker koel in de winkel. Inmiddels was het 12.00 geworden en was het ook weer erg warm. Na eerst wat gegeten en gedronken te hebben zijn we de Metro in gestapt en na 4 haltes uit gestapt om met de bus het laatste stuk naar de camping te gaan.

Op de camping aangekomen bleek een deelnemer (Yon en Doortje) pech met z’n camper te hebben. De ventilatorriem was er afgelopen. Gelukkig had hij een WW-lidmaatschap dus hebben we daarvoor de ANWB opgebeld. Binnen 1 uur was er een Griekse wegenwacht. Die reparatie kan hier op de camping niet uitgevoerd worden, dus moet camper naar een garage. Morgenochtend zal hij naar de garage gebracht worden. Een andere deelnemer heeft ook problemen en kan morgenochtend op eigen kracht naar een Fiatgarage rijden. Bij hem blijft er een lampje op het dashboard branden. Deze storing lijkt minder ernstig. Hopelijk kunnen beide campers morgen weer rijden om in Korinthos weer bij ons aan te sluiten.

dag 16kopieDinsdag 26 mei 2015, Athene – Korinthos. 90 km.

Het is vandaag maar 90 km dus hoeven we niet zo vroeg te vertrekken. We vertrekken niet vroeg want we blijven samen met Ton en Doortje op de sleepauto wachten. Ons was 8 uur beloofd maar uit eindelijk konden we pas smiddags om 3 uur samen met hun naar een garage rijden. IMGP0948_compressedGeen enkele Fiatgarage in Athene was bereid om ons te helpen. Omstreeks 10.30 uur kwam er pas een oprijauto, maar die was te klein, daar kon de camper niet op. De onderkant van de camper kwam vast te zitten op de grond. Toen na weer de nodigde telefoontjes met deIMGP0950_compressed ANWB kwam de 2e oprijauto, ook die was te klein. Er zou schade aan het chassis ontstaan. De ANWB verbood de berger de  camper te laden als dat met schade gepaard zou gaan. In beide gevallen sleepte de IMGP0954_compressedachterkant van de camper over de grond en beschadigde het chassis en de fietsdrager. Het had inmiddels allemaal al veel te lang geduurd. Dus werd er een andere firma gebeld met nog groter materiaal.  Uit eindelijk is het toen gelukt. De garage, een Hymer dealer bevond zich in de buurt van het vliegveld, zo’n 30 km verder. De vraag was kunnen zij de reparatie uitvoeren? Dat horen we morgenochtend. Ondertussen worden Ton en Doortje ondergebracht in een hotel.

De storing aan de camper van de andere deelnemer viel inderdaad mee. Om plm 10.00 kregen we een belletje dat ze onderweg gingen.

IMGP0956_compressed   Eindelijk konden wij richting Korinthe. Via Tolwegen kwamen we daar om 18.30 uur aan. Inmiddels was het een beetje gaan regenen.  Om 19.30 uur zijn we samen met Hans en Mieke in het campingrestaurant gaan eten.IMGP0959_compressed

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 27 mei 2015. Vandaag is een rustdag. Om 13.30 uur kwamen Ton en Doortje met hun gerepareerde camper de camping oprijden. Alles is prima gelukt. Om 16.00 vieren we de verjaardagen van 4 deelnemers die tijdens deze reis jarig zijn. Hans spreekt ze toe en reikt de presentjes uit. Ten slotte worden de jarigen nog door de hele groep toegezongen.IMGP0964IMGP0976_compressed

Donderdag 28 mei 2015. Volgens programma hebben we een excursie naar het Kanaal van Korinthe en aan oud-Korinthe. Om 10.00 uur komt de bus ons ophalen en brengt ons naar de ingang van het kanaal van Korintië. We varen, zodra het kanaal vrij is ongeveer 6,5 km naar het andere einde en keren dan weer terug. Het kanaal is 23 meter breed en 9 meter diep en de wanden zijn 60 meter hoog. In 68 na Christus is begonnen met het graven door duizenden slaven, maar 1 jaar later werd er mee gestopt toen Keizer Nero zelfmoord pleegde. In 1881 heeft men het weer opgepakt en in 1893 werd het kanaal opengesteld.IMGP0979_compressedIMGP0988_compressedIMGP0992_compressedIMGP1011_compressed

IMGP1028_compressedIMGP1019_compressedIMGP1022_compressedIMGP1024_compressed

 

dag 19kopieVrijdag 28 mei 2015. Korinthos – Tolo. 110 km.

Vandaag is dag 19 van de reis. We zijn dus op de precies op de helft

Op weg naar Tolo lunchen we op een stuk strand en bezoeken Epidaurus met zijn enorme amfitheater. De weg er naar toe gaat door prachtig bergachtig terrein en over prima wegen. Om half vier arriveren we op de camping Sunset in Tolo. De camping ligt slechts 150 mtr van het strand.

 

 

IMGP1033_compressedIMGP1035_compressed

IMGP1040_compressedIMGP1048_compressed

IMGP1051_compressedOm 5 uur een hele gezellige happy hour met informatie over de dag van morgen. Iedereen brengt zijn reigen drankje mee. Daarna werd het pas echt gezellig toen de een na de ander moppen ging vertellen.

 

 

 

Zaterdag 30 mei 2015, Vandaag hebben we een excursie naar de opgravingen van Mycene, het graf van Agamemnon. Daarna gaan we naar Nafplio, ooit de eerste hoofdstad van Griekenland. Hier bezoeken we het Palamidi-kasteel en hebben we vrijtijd om het stadje te bezichtigen. In de stad is een grote markt van allerhande spullen, zoals kleding, groente en fruit. We konden de verleiding niet weerstaan om heerlijke aardbeien en kersen te kopen.

IMGP1055_compressed

IMGP1061_compressed

IMGP1066_compressedIMGP1065_compressed

IMGP1068_compressedIMGP1081_compressedIMGP1082_compressedIMGP1083_compressed

 

Zondag 31 mei 2015. Een vrije dag met in de avond een diner met muziek en dans.

IMGP1085IMGP1086

IMGP1094_compressedIMGP1095_compressed

IMGP1090_compressedIMGP1087_compressed

2 muziekkanten en 2 dansers hebben er een dolle avond van gemaakt. Iedereen werd er bij betrokken. We moesten allemaal de zirtaki leren. Het werd zelfs spannend toe er op een tafel gedanst werd en tussen vlammen op de grond. Al met al een zeer geslaagde avond.

 

dag 21 bkopieMaandag 1 juni 2015. Tolo – Gythion. 169 km

Een prachtige route (gedeeltelijk) langs de kust en door ruig bergland met mooie vergezichten. Via  Nafplio, Tripoli en Sparti naar Gythion.

 

 

 

IMGP1097_compressed

Het begon zo mooi, maar op zo’n 15 van Tripoli werd onze dag in een keer bedorven. Wij stopten langs de weg om een picknickplaats op te rijden toen we een enorme dreun van achteren kregen. Een Griekse auto botste achter op onze camper. Hij had ons kennelijk te laat gezien en botste met zijn rechter koplamp links op onze achterbumper. Die bumper is van kunststof en barstte en scheurde kapot. De Griek had rechter koplamp aan gruizels plus de motorkap ontzet. De politie is er bij gehaald en die vertelde ons dat de Griek beweerde dat wij achteruit tegen hem aangIMGP1100_compressedereIMGP1099_compressedden waren. Gelukkig sprak de agent prima Engels en heb ik heb onze lezing gegeven. Er is een proces verbaal opgemaakt waar beide (tegenstrijdige) verklaringen zijn opgenomen. De verzekering moet het maar uitzoeken. Met ductape heb ik de stukken aan elkaar geplakt zo dat we verder konden naar Gythion. Om half 4 waren we op de camping. Daar aangekomen de bumper zoveel mogelijk op zijn  plaats gedrukt en alles nog eens goed vast getapet.

Dinsdag 2 juni 2015. Rustdag.

Het weer is weer super. Het is ook een prachtige camping. We staan allemaal onder een zonnedak en tussen de olijfbomen. Echt weer om te luieren en even de zee in te gaan en je op de golfslag te deinen. Of simpel te zonnebaden. Vandaag krijgen we ook bericht dat er nog een deelnemer van de vorige groep bij ons in Koroni zal aansluiten. Technische pech heeft ze een week bezig gehouden.

IMGP1104_compressedIMGP1105_compressedIMGP1101_compressedIMGP1102_compressed

 

dag 24kopieWoensdag 3 juni 2015. Gythion – Koroni 150 km . Praktisch helemaal langs de kust.

Om half tien verlaten we deze mooie camping en gaan op weg richting Koroni. Op de kaart lijkt het dat er veel langs kust gaat, maar het is tot Kalamata  bergwegen met af en toe een blik op zee en leuke baaitjes. De weg is prima en de dorpjes onderweg zijn schilderachtig. IMGP1117_compressedIMGP1116_compressedWel hier en daar krap, waarbij je hoopt geen tegenliggers te krijgen. We stoppen onderweg een paar keer bij andere deelnemers om koffie te drinken en te lunchen. Na Kalamata, een vrij grote stad, blijft het IMGP1120_compressedgrotendeels op zeeniveau en de wegen zijn een stuk minder. Op camping Koroni aangekomen helpen Hans en Mieke met plaatsen. Het is een terrassencamping waarbij een deel van de campers beneden moeten staan en een ander deel boven. We maken kennis met de (voor ons)  nieuwe deelnemers Frans en Tes.

IMGP1124_compressedOm 19.00 uur hebben we een diner met als hoofdgerecht Moussaka. Vanaf het restaurant en het zwembad!! hebben we een prachtig uitzicht van de ondergaande zon op het dorp Koroni.

 

IMGP1126_compressed

Donderdag 4 juni 2015, Vandaag een rustdag.

IMGP1128_compressed

 

dag 26kopieVrijdag 5 juni 2015, Koroni – Olympia. 150 km langs de kust.

Als we om 10.00 uur vertrekken staan er nog 3 deelnemers op de camping. De route gaat langs eindeloze olijfboom landerijen. Vaak zie de zee op afstand en veel lager dan de weg waar we op rijden. Onderweg stoppen we bij een AB-supermarkt om een paar boodschappen te doen en een sneetje brood te eten. IMGP1129_compressedWe komen door plaatjes als Pilos en Filatra waar het op de pleintjes gezellig druk is, maar ook erg krap om door te rijden. Overal staan auto’s geparkeerd in de toch al smalle straatjes. Het is regelmatig millimeterwerk. Hopelijk komt hier iedereen door zonder schade. Na Kiparissia tot Krestena is een mooie gladde asfaltweg. IMGP1131_compressedIMGP1132_compressedGesubsidieerd, getuige de borden langs de weg, door de EU. Als we om 15.15 uur op de camping aankomen, staan er al een groot aantal campers. Veel te vroeg aan gekomen. Sommige al om 14.15 uur. Inmiddels is het gaan regenen. De plaatsen zijn erg smal en al glibberig van de regen.. Om 18.00 uur gaan we snel iets eten in het restaurant, want om 19.00 komt Hans Teuwen, een IMGP1137_compressedIMGP1139_compressedNederlander die al 40 jaar in Griekenland komt en er een half jaar per jaar ook woont, ons een lezing geven over Olympia.  Olympia is de plaats waar in 470 voor Christus de Olympische spelen voor het eerst zijn gehouden. In die traditie wordt iedere 4 jaar hier de Olympische vlam ontstoken. Dat gebeurt met behulp van spiegels en de zon. Vanaf de camping, die hoog boven het stadje ligt, hebben we een prachtig uitzicht over Olympia en de vallei waar het allemaal is begonnen en het museum.

IMGP1133_compressed

Zaterdag 6 juni 2015, Rustdag. Een mogelijkheid om het museum en de opgravingen van Olympia te bezoeken. Het stadje stelt niet veel voor. De hoofdstraat bestaat voornamelijk uit souvenirwinkeltjes. Belangrijk toeristische trekpleister is het Archeologisch museum en de opgravingen en niet te vergeten het stadion waar 470 jaar V.Chr de eerste Olympische spelen werden georganiseerd. Iedere 4 jaar wordt hier het vuur voor de fakkel ontstoken. Wat nog goed te zien is, is de poort waardoor de sporters het stadion konden betreden en de start/finish streep. De restanten van een enorme tempel van Zeus zijn nog duidelijk zichtbaar evenals het grote aantal pilaren die er nog staan.

IMGP1150_compressedIMGP1152_compressedIMGP1154_compressedIMGP1156_compressedIMGP1164_compressed

 

 

 

In deze schaal wordt iedere 4 jaar het Olympische vuur ontstoken. Dit gebeurd nog steeds alleen maar met behulp van spiegels en de zon.

 

 

 

IMGP1168_compressedIMGP1179_compressedIMGP1173_compressedIMGP1181_compressed

 

dag 28kopieZondag 7 juni 2015, Olympia – Delfi, 240 km.

We hebben vandaag weer een jarige.IMGP1184_compressed

Het eerste stuk tot aan de brug bij Patras heet “The New National Road” . De eerste plaat waar we door komen is Pyrgos. Daar zien we ongelooflijke hoeveelheden huisafval langs de weg liggen. Het vuil wordt hier al maanden niet meer opgehaald door een foutje van de gemeente. Verder is de weg redelijk en zou je goed op kunnen schieten als er om de haverklap snelheidsbeperkingen van 60 km per uur zijn. De Grieken trekken zich hier niets van aan en halen je met grote snelheid in. Dubbele streep of verdrijvingsvakken gelden niet voor hen. Verder zien we veel stalletjes die pompoenen en watermeloenen. In een leuk familierestaurantje eten we nog een keer Mousaka. We moesten eerst in alle pannen kijken wat ze in de aanbieding hadden. Er waren 4 generaties aanwezig. Alleen de vrouwen natuurlijk, de mannen zaten natuurlijk elders in een kroeg.

Langs Patras loopt een stuk snelweg  en kom je uiteindelijk op de Tolbrug (Euro 13,20) die de Peloponnesos met het vaste land verbind. Deze brug is prachtig kunstwerk. IMGP1185_compressedIMGP1189_compressedIMGP1190_compressed  Na de brug rijden we verder langs de kust en is het weer bergachtig met mooie aan het water gelegen dorpjes.IMGP1194_compressed IMGP1195_compressed

 

 

 

 

Bij Itea klimmen we met de nodige haarspelbochten zo’n 350 meter omhoog tot onze camping : Camping Apollo. Hier hebben we een prachtig uitzicht. De camping is een terrassencamping en ligt tegen de berg aan.

Maandag 8 juni 2015, Rustdag.

IMGP1198IMGP1200

Uitzicht van af de camping op zee en Itea. –       Op de camping

dag 30kopieDinsdag 9 juni 2016. Delfi – Kastraki (Kalambakka) 230 km.

Het eerste deel tot Lamia is een prachtige route door de bergen. Daarna is de route minder bergachtig en het laatste stuk zelfs vlak.

 

 

IMGP1203_compressed

Onderweg treffen we 4 deelnemers bij een koffiestop.  In Kalambakka doen we nog even boodschappen bij een Lidl. Op de camping Kastraki worden allerhartelijkst ontvangen.  Tijdens een happy hour delen we het programma uit voor het bezoek aan Mostar op 17 juni. Er gaan dan 16 koppels met ons mee naar Mostar.

Woensdag 10 juni 2015. Excursie naar de Meteora kloosters.

IMGP1205_compressedDe bus en de gids staat om 9 uur klaar voor de excursie naar de Meteora kloosters te brengen. De gids is de IMGP1218_compressedzelfde als we vorig najaar tijdens de Turkijereis hadden. We rijden door het gebied met de enorme steenklompen, een prachtig natuurgebied en met mooie uitzichten op de 6 verschillende kloosters die hier boven op de toppen van die steenklompen liggen. Onderweg er naar toe laat de IMGP1206_compressedIMGP1207_compressedgids de bus een aantal keren stoppen om foto’s te maken. Als eerste bezoeken we het klooster De Grote Meteora. Om er bovenop te komen moeten we zo’n 240 treden opklimmen en door een stuk uitgehouwen gang in de rots lopen. Het is inmiddels al erg warm, dus dat is zweten geblazen. IMGP1211

IMGP1212_compressed

IMGP1210_compressed

 

In het klooster worden de schedels bewaard van de monniken die er gewoond hebben.

 

 

Daarna gaan we naar het Nonenklooster. Daar zijn we vorig najaar ook al geweest. IMGP1220_compressed Ten slotte naar een bedrijf die Ikonen maakt en (natuurlijk ook) verkoopt.

Als we terug op de camping komen arriveert een ANWB-groep met voornamelijk caravans. Tot onze verrassing wordt deze groep weer gefilmd voor het TV-programma : “Wij zijn er bijna” Later op de avond blijkt de technische begeleider van die groep een bekende wegenwacht te zijn en hebben we wat ervaringen uit de reizen en de “goede oude tijd” uitgewisseld.

Donderdag 11 juni 2015. Rustdag.

_MG_5722Vanochtend had ik brooddienst, Het brood was bij ons gebracht zodat de deelnemers hun bestelde brood op konden halen. Tijdens het wachten kon ik ondertussen wat lezen.

 

Vandaag in ieder geval om half 5 weer een Jeu de Boulle wedstrijd en om 19.00 uur een gezamenlijke maaltijd in het restaurant van de camping.20150611_192611_compressed20150611_192622_compressed

 

 

 

20150611_205514_compressed

Net als 2 jaar geleden weer een bloemetje van deze camping in het haar.

dag 32kopieVrijdag 12 juni 2015, Kastraki – Struga in Macedonië (Fyrom). 310 km.

De ons zeer bekende camping As ligt bij Struga aan het meer van Ochrid.

 

De weg van Kastraki naar Grevena hebben al zo vaak gereden. Daarna de snelweg op richting Tessaloniki en vervolgens 45 km verder linksaf richting Macedonische grens. Dan nog eens 25 km autosnelweg en tenslotte naar de grens bij Niki. Toeristisch allemaal weinig bijzonder.        We komen dan op bekend terrein. De weg van Bitola naar Ohrid is erbarmelijk slecht. Het wegdek is door het zware verkeer helemaal kapot gereden. 25 km voor Ohrid wordt de weg beter en het landschap mooier. IMGP1221_compressedKort voor Ohrid zitten overal stalletjes langs de weg met kersen en aardbeien. Meestal met een vrouw erbij  die wat bij wil verdienen met vruchten van hun eigen land of tuin. Camping As weten we goed te vinden. We hebben er 4 keer eerder gestaan. DE camping wordt gemoderniseerd en er worden vakantiehuisje gebouwd. Dat gaat niet ten koste van de ruimte want het terrein is

20150612_211539_compressedgroot20150612_214940_compressedt genoeg. ‘s-Avonds hebben we een Macedonische avond in hotel Drim in Struga. In plaats van met een bus zijn we er met Taxi’s naar toe gebracht. In de tuin van het hotel stond een enorm groot buffet klaar met allerhande gerechten en lekkernijen. De avond werd verder opgevrolijkt met een Folklore dansgroep van 7 personen. Een hele geslaagde en gezellige avond. Terug naar de camping weer met taxi’s.

Zaterdag 13 Juni 2015, Excursie naar Ochrid. Om 9 uur komt de ons wel bekende  gids (Dimitri) ons halen en rijden we met de bus naar Ohrid. Deze excursie inclusief de boottocht en de warme lunch hebben we ook al 3 keer meegemaakt dus alleen een paar foto’s.IMG_20150613_105654IMG_20150613_120150IMG_20150613_122124IMG_20150613_122220IMG_20150613_132038IMG_20150613_134834

Triest.

Op de camping aangekomen kregen we zeer trieste bericht dat een hond van een deelnemer was overleden. Deze mensen behoorden tot de eerste groep van deze reis en zijn in Athene blijven steken omdat beide honden ziek waren. Zo ziek dat één van de honden daar in een dierenziekenhuis moets verblijven. Het leek later langzamerhand beter te gaan zodat de mensen hun reis konden voortzetten, Uiteindelijk is hier in Struga een hond toch toch overleden. In overleg met de dierenarts en de campingeigenaar hebben we  met hulp van Hans en een deelnemer in een hoek van de camping een graf gegraven en is de hond hier  met veel emotioneel verdriet begraven.

Later op de avond heb ik een korte route bespreking gehouden om de deelnemers te wijzen op een alterernatieve  route naar Tirana. Vroeger reden we door de bergen naar Tirana, was erg mooi, maar nu ligt er een snelweg door het dal en bekort de dagroute met 60 km.

dag 34kopieZondag 14 Juni 2015, Ohrid – Barballush (Albanië) 260 km. (via Tirana 203 km)

De camping Albania is ook een bekende van onze eerdere reizen. De eigenaren zijn Dick en Heleen Westeringh.

We gaan eerst in Struga nog de tank vullen met de hier heel goedkope diesel . (57 Denar = 95 cent). Daarna plm 20 km naar de grens. Eerst Macedonië uit, daarna Albanië in. De grensafhandeling koste alles bij elkaar 20 minuten. De route gaat verder naar Elbassan. Er zou een nieuwe snelweg open te zijn naar tirana. Maar dat is maar gedeeltelijk waar. Er zijn stukken 4-baans en 2-baans nieuw maar ook nog een groot deel de oude weg. IMGP1225_compressedIMGP1223_compressedWe komen Tirana op een hele andere manier binnen en tot overmaat van ramp is de doorgaande weg geblokkeerd. Gelukkig dat we TomTom hebben. Die brengt ons er door heen. Ten noorden van Tirana is de weg eerst slecht, maar verderop weer een stuk 4-baans. Om 16 uur komen we op de camping aan. Een groot deel van de groep gaat weer eten in het restaurant. Wij hadden ons zelf beloofd eindelijk weer eens pannenkoeken te bakken. Voor ons gevoel is het vandaag de warmste dag van de hele reis. Als we gaan slapen is het buiten nog 25 graden en nog 30 graden.

dag 35kopie

Maandag 15 juni 2015, Barballush – Dubrovnik (Kroatië) 220 km.

Om half zes kraait de haan. De lucht is weer wolkeloos blauw en schijnt de zon al weer. Het is al 20 graden. Vandaag passeren we 2 grenzen. Eerst naar Montenegro en daarna naar Kroatië. De grensovergang naar Montenegro gaf een oponthoud van plm 1 uur. We stonden met 6 campers in de rij. Er liepen daar Roma’s te bedelen. Ook deze route hebben we tijdens onze Balkanreizen al 4x gereden. We rijden kort voor Shkoder de nieuwe brug over, die inmiddels niet nieuw meer is. Vergeleken met de oude, houten brug die we tijdens onze eerste Balkanreis over moesten, is hij voor ons nog steeds nieuw. Via Bar, Petrovac, Kotor en het veerpont bij Herceg Novi komen we aan de Kroatische grens. Vlak voor de grens de tank vol gegooid met diesel. (1,19) Die grens overgang ging een stuk sneller. Op  laatste stuk naar Dubrovnik passeren we het vliegveld van Dubrovnik en hebben we bijna voortdurend de zee in het zicht. Bij Kupari hebben we nog even de Lidl aangedaan en waren uiteindelijk om 17.00 uur op de camping Solitudo. Het uitzicht op Dubrovnik was niet zo fraai door het bewolkte weer. Later op de avond heeft het wat geregend. Het was op het heetst van de dag in de volle zon 36 graden.

Dinsdag 16 juni 2015, Dubrovnik. ‘s-Morgens een excursie in Dubrovnik met Jose Meiboom, de NL-sprekende gids die we altijd in onze reizen gebruikten.20150616_122619_compressed

‘s-Middags is tijdens een Happy Hour de finale van de  Jeu de Boulle wedstrijd gespeeld.‘IMGP1229_compressed

Avonds het afscheidsdiner in een restaurant even buiten de camping.

20150616_202911_compressed Hans houd zijn laatste toespraak20150616_214317

Afscheid nemen op de typische NKC manier.

Hiermee is deze Griekenlandreis afgelopen. Het was een mooie reis, heel afwisselend, veel gezien maar door de vaak lange dagritten ook best vermoeiend. Bovenal, het was altijd mooi weer. Nauwelijks regen gehad.

 

Toegift naar Mostar. Uiteindelijk 13 koppels gaan met ons mee naar een camping in Blagaj, vlak bij Mostar.

dubrovnik-BlagajWoensdag 17 juni Dubrovnik – Mostar (Bosnië)

 

Wij vertrekken om 8 uur en nemen afscheid van Hans en Mieke. We hadden met z’n vieren een leuke reis.

Onderweg langs de kust begon het te regen en even later te onweren. Enorme hoeveelheden water kwam naar beneden. De grensovergang bij Metkovic was erg druk. Wij hadden daar een oponthoud van 3 kwartier. Een aantal van de groep (nog 13 equipes)  hadden soms 1 1/2 uur vertraging. Wij kwamen om 12 uur aan en werden door de zoon van Ibrahim, Harun, allerhartelijks ontvangen. Later kwamen Ibrahim en Badema, zijn vrouw, ons welkom heten en werden we zoals altijd  verwend met lekkere hapjes.

20150617_161341_compressedGelukkig was iedereen toch nog op tijd op de camping. De bus stond om 3 uur klaar en ook onze gids Alma. We werden naar Mostar gebracht. Maar voor dat we de oude stad bezoeken, krijgen we eerst nog een korte sightseeing met de bus.  Daarna een wandeling met uitleg door de oude stad en de beroemde brug, 20150617_185221_compressedTen slotte nog een extraatje naar de Bron van de Buna in Blagaj. Hier stroomt iedere seconde 11 miljoen liter uit een groot gat van de berg. In het Thekea-huis krijgen we uitleg over de leefwijze van de mensen die hier gewoond hebben en de functie die het nu heeft. Het werd al met al een zeer geslaagde middag. Zoals een deelnemer zei: Dit is de kers op de taart. Een flink aantal is toen nog in een restaurant tegen over de camping gaan eten. Wij hebben de eerder van Badema gekregen lunch in de camper opgegeten.

Donderdag 18 juni 2015. Relaxen! We zwaaien alle 13 koppels uit. Zij vertrekken richting hun volgende bestemming, meestal richting huis of nog een poosje in Kroatië of naar Plitvice meren. Wij blijven lekker nog een dag de gast van Ibro en Badema. Het weer is prima, zon afgewisseld met wolkjes en een heerlijk verkoelend windje. Ondanks dat we onderweg niet meer wilden wassen, hebben we uiteindelijk de waszak toch maar in de wasmachine geleegd. Om 1 uur bracht Badema ons een heerlijke warme lunch bestaande uit gevulde paprika’s. Jaren geleden hebben we haar verteld dat wij dat zo graag aten. Iedere keer als we hier komen krijgen we gevulde paprika’s van haar. ‘s-Avonds bij de bar hebben we gezellig  bijgepraat en om 10 uur een fijne relaxte dag afgesloten. We zouden hier graag langer blijven, maar je moet toch een keer naar huis, dus hebben we verteld dat we morgen weer willen vertrekken.

Vrijdag 19 Juni 2015. Om 9 uur nemen we afscheid van onze vrienden Badema en Ibro en Walter de hulp van hun. Het plan is om naar Krupa Vrbasu te rijden, zo’n 230 km. Daar is een camperplek. De route gaat via Jablanica, Bugojno en Jajce. In Krupa Vrbas vonden we een prima camperplaats. Aan het eind van de middag begon het hard te regen. IMGP1232_compressedIMGP1233_compressed  Wat een prachtig land is dit toch. Bergen, snel stromende riviertjes, meren, mooie uitzichten en heel vriendelijke mensen.

IMGP1239_compressedIMGP1236_compressed… Deze camperplek staat in Campercontact, alleen klopte de coordinaten niet. Aan het begin van de avond komt de beheerder het stageld ophalen. 5,00 p.p incl. water, toiletten, douches en elektriciteit. Vandaag 217 km gereden.

Zaterdag 20 juni 2015. Krupa – Unterschwarze in Oostenrijk.  Het weer is gelukkig opgeknapt, maar Rina is gisteren erg verkouden geworden en heeft slecht geslapen. We rijden eerst een stuk Bosnië, en van Baja Luka tot bijna aan de Kroatische grens een stukje tolweg (3,00). dan tolweg in Kroatië tot de Sloveense grens. We besluiten om deze keer in Slovenië niet de tolweg te nemen, maar via binnen wegen naar de Oostenrijkse grens te gaan. Dat scheelt 15,00 voor een autowegvignet. Onderweg moeten we een half uur wachten omdat er wielerronde plaats vind en de weg daar even voor afgezet is. We komen bij Murach  de grens naar Oostenrijk over. Dan nog 8 km naar de camperplaats van Thomas en Ullie. Daar staat nog een deelnemer van onze reis. In het restaurant worden we als oude vrienden ontvangen. De laatste keer dat we hier met een groep waren was in 2012. Privé nog in 2013. Inmiddels blijkt er het één en ander veranderd. Thomas heeft het restaurant overgedaan aan zijn zoon, zodat hij alle tijd heeft voor de camperplaats. De prijs is inmiddels verhoogd naar 13,00. Het eten in het restaurant viel tegen. Er was maar een beperkte menukaart waar de simpele keuzes  zoals een biefstuk of de verschillende schnitzels aan ontbraken. Wij vonden het geen verbetering.

Zondag 21 juni 2015. Unterschwarza – Schlüsselfeld. Snel een vignet gekocht voor 8.90 en toen nog door 2 betaal tunnels tot de Duitse grens nabij Passau. Het is pas 1 uur als we daar aankomen. Oorspronkelijk wilden we hier overnachten, maar omdat het nog zo vroeg is rijden we nog een paar uur door tot halverwege Neurenberg en Wurzburg. Mede ook doordat er geen vrachtverkeer is. Om 1/2 5 zijn we het zat en vinden een camperplaats in Schlüsselfeld bij de Concorde fabriek. De plaats is bijna vol en er staan alleen maar van de grote Concordes. De stroomaansluitingen zijn allemaal bezet maar wij hebben geen stroom nodig.

Maandag 22 juni 2015. Schlüsselfeld – Ochtrup – Wehl. We worden wakker door het geluid van de auto van de bakker. Alle campers krijgen een plastic tas met 3 verse broodjes op de treeplank/opstapje. Leuke service van Concorde. We zijn vroeg en vertrekken al om 7 uur. Inmiddels is het vrachtverkeer op gang gekomen en is het behoorlijk druk. Voor Wurzburg is een dikke file en komt het 3 rijstroken dik volledig tot stilstand. Op de radio horen we dat er opruimingswerkzaamheden aan de gang zijn die tot 8 uur kunnen duren. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten en rijden we om 10 voor 8 weer. Op de plaats van het ongeluk zien we dat een auto van de andere kant door de middenberm op onze weghelft terecht gekomen is, Later begint het stevig te regen en die regen houdt aan tot in Ochtrup bij onze dealer. Daar wordt de schade opgenomen die we in Griekenland hebben opgelopen. Het blijkt erger als gedacht. Met de verzekering maken we een afspraak voor 30 juni bij de dealer tegelijk met een expert. Daarna naar huis en om 5 uur waren we, na 52 dagen en ruim 7000 km, weer thuis..,

Griekenland over land 2015-2

Deel 1 Wehl – Passau – Podersdorf.

Vrijdag 1 mei, vertrek vanuit huis. Het is mooi weer, de camper ingepakt en ons huis ingericht voor 2 maanden leegstand. Niet helemaal leegstand omdat onze buurtjes er een oogje op houden en de post verzorgen. Om 10.30 gaan we op weg. We hebben nog geen 300 mtr gereden of daar ga  at het symbooltje van het motormanagement branden en komt er in de display de tekst: “motor kontroleren”. Wat nu? Eerst maar terug naar huis, de camper op de oprit gezet en de motorkap open. Olie en water gecontroleerd, niets te ontdekken. Nog maar eens gestart in de hoop dat het lampje uit blijft. Helaas, dan blijft er niets anders over dan een Fiat dealer te zoeken om de computer uit te laten lezen. Onze dealer Koops is al lang failliet, dus op zoek naar een andere Fiat-dealer in Doetinchem. Via een bandenzaak wisten we hem uiteindelijk te vinden. Firma Schouten en tot onze verbazing (en geluk) waren het allemaal bekende medewerkers van de failliete Koops garage. We werden snel geholpen en met een suggereerde men dat er wel eens een steenmarter bezig geweest kon zijn. Het schijnt hier in de regio veel voor te komen. Nog voor dat de monteur er naar kijkt ontdek ik al dat er een elektriciteitskabeltje is door gebeten. Dat was snel te repareren en voor het bedrag van € 75,00 was alles weer geregeld en konden we met 2 uur vertraging toch aan onze reis beginnen.

IMGP0752Het doel van vandaag is het camperpark Büren in Duitsland. Via Oberhausen en Dortmund en daarna richting Kassel vinden we het plaatsje Büren. Een typisch Duits plaatsje met een historische stadskern. De plaatsen waren allemaal bezet, maar gelukkig konden we nog op het gras staan. Vandaag 212 km gereden.

 

Zaterdag 2 mei. We komen er achter dat we onze koelkast thuis niet helemaal leeg gehaald hebben. We zijn vergeten om de groenteladen leeg te maken. Nu staat de koelkast nog wel aan, maar na 2 maanden zal de inhoud echt wel verrot zijn. Een beetje dom hè. Dus bellen we onze buurtjes met het verzoek om die laden alsnog leeg te maken. Gelukkig is vlak bij de camperplaats een Aldi waar we het een en ander konden aanvullen.

Daarna gingen we op weg in de richting Kassel. Het is mooi reisweer, zon met af en toe een wolkje. Via een mooi heuvelachtig gebied en langs prachIMGP0758tig geel bloeiende lijnzaadvelden vinden we uiteindelijk een camperplaats bij het zwembad en tennisbanen in Hablichtswald/Ehlen. Zo’n 20 km voor Kassel. We zijn er al om 14.45 uur en zijn de enige camper. Even schrokken we omdat er op de parkeerplaats er naast kennelijk een feest gevierd wordt, maar we worden gerustgesteld. Dat was gisteren. Op het Duitse weerbericht horen we dat het morgen een regendag wordt, vooral in Bayern zal het erg nat worden. Vandaag 111 km gereden.

Zondag 3 mei. We worden wakker met een uitbundig gefluit van de vogels. Vannacht is het droog gebleven, maar het is wel zwaar bewolkt. We besluiten om vandaag niet te veel naar het zuiden rijden en kiezen voor een camperplaats iets voorbij Kassel. Om niet door de stad Kassel te moeten rijden, nemen wij bij uitzondering een stuk snelweg. Die loopt om Kassel heen. Dan via de B7 eerst richting Eisenach en al snel linksaf naar Grossalmerode. We zijn er precies met koffietijd (11.00 uur). IMGP0758Er staan nog 2 campers. De voorzieningen zijn er allemaal, zelfs stoom, alleen het terrein is behoorlijk schuin. Met een paar keilen onder de achterwielen en de achterveren op de hoogste stand staan we toch aardig recht. Het begint een beetje te regenen, even later is het weer droog en later in de middag begint het weer te motten. De temperatuur is overigens prima, zo’n 20 graden. In de droge periode even naar het stadje gelopen. Het is een typisch Duits stadje met mooie vakwerkhuizen. In de namiddag begint het pas echt te regenen, tot ver in de nacht. Gelukkig staan we met de voorwielen op een harde ondergrond. Vandaag slechts 46 km gereden.

Maandag 4 mei. Als we wakker worden fluiten de vogels en schijnt de zon ons weer vrolijk toe. Na het ontbijt met de laatste aardbeitjes van gisteren en Rina de camper uitgeveegd te hebben en het pleetje geleegd kunnen we vertrekken. Omdat we gisteren nauwelijks opgeschoten zijn moet er vandaag een flink stuk gereden worden. Het is de bedoeling om woensdag in Passau aan te komen. We kiezen voor Kulmbach, een plaats waar we al vaker overnacht hebben. Het is zo’n 270 km naar het zuiden. Bij Eschwege vallen we, na de koffiepauze, weer in de val van onze TomTom. In plaats van ons via de B7 naar Eisenach te sturen kiest hij (of is het een zij) voor allerlei binnenwegen en dorpjes waar je maar 30 km per uur mag rijden. Wel mooi, rustieke dorpjes en gele koolzaad velden, maar het schiet niet op. Uiteindelijk komen we 20 km zuidelijk van Eisenach op de B19 uit. In Meiningen op een parkeerplaats van de Lidl, eten we verse broodjes (alweer) met aardbeien. Om wat tijd in te halen nemen we een stuk snelweg tot Lichtenfels. Dan nog 40 km tot Kulmbach. Aankomst half vijf. De camperplaats is helemaal vol met veel te ruim geparkeerde Duitse campers. Het campergedeelte is onderdeel van een hele grote parkeerplaats. We gaan er maar aan de andere kant van de struikjes staan op de parkeerplaats voor personenauto’s. Het is inmiddels 25 graden en van de voorspelde regen hebben we niets gezien. We zijn hier nu al voor de 4e of 5e keer. ‘s-Avonds TV gekeken naar de doden herdenking op de dam Vandaag 267 km gereden.

Dinsdag 5 mei. Bevrijdingsdag. Het heeft vannacht geregend, maar bij opstaan is het gelukkig droog. Het doel van vandaag is Oberviechtach, zo’n 125 km in de richting van Passau. Eerst naar Bayreuth en daar via de B22 naar onze bestemming. Het is een camperplaats bij een zwembad, ook daar zijn we al vaker geweest. Bij Bayreuth was de weg afgesloten en moesten we een stuk over de snelweg. Bij de afrit naar Bayreuth Nord zien we een Aldi, waar we even wat boodschappen doen en een kopje koffie op de PP drinken. Daarna gaat het verder richting het zuiden over de B22. Een prachtige 2-baans weg door heuvelachtig landschap en nergens door plaatsjes maar er omheen. Schiet lekker op. In Weiden komen langs een Burger King en kunnen de weerstand niet weerstaan om weer eens een lekkere Whopper te eten. IMGP0765Verder via de B22 komen we om 13.30 uur in Oberviechtach op de camperplaats aan. Het is de hele dag droog gebleven en het is erg warm. In de loop van de namiddag en de avond is het een komen en gaan van personenauto’s met vooral jongelui  die bij een tegenoverliggend fysiotherapeut sporten. Later op de avond begint het te regenen en dat gaat de hele nacht door. ‘s-Avonds kijken we ongestoord naar de voetbalwedstrijd Inter – Real Madrid. (2-1)

Woensdag 6 mei. Het was vannacht benauwd warm. Om 10.00 vertrekken we voor het laatste stuk naar Passau, 150 km. Eerst via de B22 en dan na Cham de B85. Jammer het regent de hele weg. Jammer omdat het door een prachtig heuvelachtig gebied en landerijen gaat. Vooral het laatste stuk met veel S-bochten. De camperplaats wordt al vroeg aangegeven en vinden de plek heel makkelijk door eenvoudig de bewijzering te volgen. Het is een hele ruime plaats waar wel 30 campers kunnen staan. Er staan maar 3 campers als we aankomen. IMGP0766De camperplaats “Passau Winterhaven” ligt aan een zijtak van de Donau. Behalve een paar vuilnisbakken zijn er verder geen voorzieningen. Er is een informatiebord en er liggen foldertjes over Passau.  Wij arriveren om 13.00 uur. Een half uur later zitten we aan de gebakken aardappeltjes, sla en verse worst. We SMS-en naar Hans en Mieke om te vertellen dat wij er al zijn. Zij antwoorden dat ze verwachten morgen aan te komen. We wachten af.

Donderdag 7 mei. Het is zwaar bewolkt en zelfs een spat regen, maar tegen de middag worIMGP0771dt het steeds beter en kunnen we de stoelen buiten zetten. Als Hans en Mieke om 15.30 uur arriveren zitten we heerlijk in de zon. Even later hebben zij ook de stoelen er uit en kunnen we gezellig bijkletsen. Als wij vertellen dat in de Dom van Passau het grootste kerkorgel van de wereld iedere ochtend een concert van een half uur geeft, is Hans enthousiast en stelt voor samen te gaan. We spreken af de volgende ochtend naar een andere camperplaats te rijden die dichter bij het centrum van de stad ligt.

Vrijdag 8 mei. Om half tien rijden we naar camperplaats Illbrucke, 4,5 km verder. Die plaats is niet zo groot, maar gelukkig vinden we er allebei een plekjeIMGP0772.Voor 8 Euro mogen we hier 24 uur staan. De dames halen voor 4 munten van 3 Euro een kaartje uit de automaat en Hans en Ik maken van de gelegenheid gebruik om water in te nemen en onze WC’s te legen.  Wij hadden op de vorige plek al onze reserve Porti-Potti moeten wisselen, dus moest ik er 2 leeg gooien. IMGP0773Om half elf wandelen we met zijn vieren naar IMGP0793de stad en de Dom, plm 1 km lopen. Vooraf eerst kaartjes voor het concert gekocht en een kopje koffie in

een mooi terrassen café gedronken. Om Precies 12.00 begon het concert. Het orgel heeft bijna 18000 pijpen en dat kun je horen! Wat IMGP0786een volume. De kerk zat bijna helemaal vol. Een half uur later was het afgelopen en konden we buiten in de zon opwarmen, want het was erg koud in de kerk. Het concert viel ons erg tegen. Er werden 5 stukken gespeeld waarvan niet één ons bekend voorkwam. Toch een leuke ervaring en de 4 Euro toegang meer dan waard.

Na het concert hebben we gevieren in een Italiaans restaurant Lasanga gegeten. Het zag er lekker uit, was het ook, maar 2 porties hebben we IMGP0794terug moeten sturen om dat het van binnen nog koud was. Jammer, maar niet te min lekker. Terug bij de campers kunnen de stoelen naar buiten en lekker in de zon zitten. Inmiddels blijkt er ook een deelnemer van de reis hier op de plaats te staan. Hij blijkt organist te zijn, dus gaat het gesprek over orgels en het concert dat hun gemist hebben omdat ze er te laat voor waren aangekomen.

Zaterdag 9 mei. Gisteravond hadden we afgesproken om de afstand naar Podersdorf ( het officiële startpunt van de reis) in 2 keer te rijden. Ons overnachtingsdoel is Ybbs aan de Donau, 135 km verder. Met zijn vieren vertrekken, nadat Hans eerst nog zijn afvalwater geloosd heeft,  om 10.00 uur richting Ybbs a.d. Donau. Eerst een stuk door de stad met soms erg krappe doorgangen en later de B-weg richting Oostenrijk. De grens bereiken we al snel en direct er na is een enorm tankstation waar de diesel maar 1,17 kost. Dus hebben we beide de tank vol gegooid. De weg verder is prima en erg rustig. En vooral mooi om dat hij helemaal de Donau volgt. Voortdurend mooie uitzichten. Onderweg drinken we op één van de spaarzame parkeerplaatsen gezamenlijk een kopje koffie IMGP0802_compressed

Bij Ybss aangekomen hebben we eerst een broodje gegeten. De parkeerplaats ligt pal aan de Donau en je kijkt op een enorm sluizencomplex. We zijn er al om 13.00 uur dus besluiten we nog wat verder te gaan en kiezen voor een mogelijkheid bij een Gasthof in Loosdorf, zo’n 32 km verder. Daar krijgen we een plek in de tuin van het restaurant, onder de fruitbomen die helaas net uitgebloeid zijn.  Het kan allemaal net, een erg nauwe ingang en overal lage takken van de fruitbomen.

IMGP0803_compressedWij arriveren om 15.00 uur en kunnen hier ook weer lekker onze stoeltjes buiten zetten. Even later komt er een andere deelnemer van de groep aan die er ook wil overnachten. Het zijn goede bekenden van Hans en Mieke en al snel zitten we gezellig met z’n zessen aan een drankje. Om 6 uur gaan we gezellig in het restaurant een heerlijke Wiener schnitzel eten en om 8 uur duikt iedereen in z’n camper.

Zondag 10 mei. We worden wakker met een strak blauwe lucht. Waarschijnlijk als waardering voor alle moeders, want het is moederdag! Het restaurant zorgt voor de broodjes en na het ontbijt vertrekken we richting Podersdorf. Hans en Mieke rijden in één keer door en wij doen het rustig aan. Het weer is prima, maar wel veel wind. Onderweg in Berndorf drinken we een kop koffie. In de buurt van Wiener Neustadt klopt de routebeschrijving niet meer als gevolg van nieuwe wegen en nieuwe rotondes. Daar komen we Hans en Mieke weer tegen die ook probeerde de route weer te vinden. Van Mieke krijgen we een bakje aardbeien, die onderweg overal te koop aangeboden werden en eten onze te terplekke op met de resterende broodjes. Het laatste stuk (zo’n 80 km) schiet niet op. We rijden van plaatsje naar plaatsje en overal max 50 k’/h. IMGP0807_compressedIn Podersdorf overnachten we op een camperplaats van een Weingut. Een prachtige, goed geoutilleerde grasveld. Er staat 1 deelnemer en kort nadat wij aankomen, komen er nog 2 bij.  Even gezellig bijkletsen en daarna de stoelen naar buiten en van de zon genieten. Er staat nog steeds veel wind, maar je kunt niet alles hebben. Morgenvroeg gaan we naar de startcamping.

Maandag 11 mei 2015. Van de camperplaats naar de camping in Poderdorf  is slechts 1,5 km. Om 11.00 komen we daar aan.

Camping Podersdorf aan Zee.IMGP0808_compressedIMGP0809_compressed

 

 

 

IMGP0811_compressedIMGP0818_compressed

IMGP0812_compressedIMGP0814_compressed

 

Het vervolg van deze reis staat onder “Griekenland 2015  van Podersdorf naar Griekenland”

Overwinteren 2014-2015 – Quarteira en dan naar huis.

Dinsdag, 3 maart 2015.  Silves. Vandaag verhuizen we naar Quarteira. Het is weer zonnig. Na het ontbijt vertrekken we en worden uitgezwaaid door buren die in de afgelopen weken vrienden geworden zijn. Eerst gaan we bij de Lidl langs om nog wat boodschappen te doen en  daarna op weg naar Quarteira, een uurtje rijden. IMGP0747_compressedWe moeten op de tijdelijke locatie staan omdat morgen de markt wordt gebruikt door marktkooplui en hun klanten. Morgenmiddag als de kramen weg zijn en de gemeente reiniging de achtergebleven rotzooi opgeruimd heeft, mogen we de IMGP0746_compressedcamperplaats op. Bij aankomst worden we door Theo Lien verwelkomt. Ze herkende onze camper. ‘s-Middags hebben we heel gezellig in onze camper bij gepraat. Links naast ons staan Fransen die een spelletje doen met houten blokjes. Om half zeven gaat de zon onder en koelt het snel af. We eten een pizza uit onze oven en kijken TV.

Woensdag 4 maart 2015. Om 7 uur worden we gewekt door lawaai van de marktkooplui die kun kramen op stellen. We ontbijten eerst uitgebreid met een lekker gekookt eitje. Daarna wandelen we naar de markt. 20150304_114337_compressedOm 11 uur is het er behoorlijk druk en staat de alle ruimte tussen de twee rijen campers al vol met personenauto’s van mensen die naar de markt gaan. We gaan op zoek naar een kraam die de broeken verkoopt die we vorig jaar voor Rina hier gekocht hebben.20150304_123357_compressedOp andere markten waar we geweest zijn , zoals Lagos en Silves, waren ze niet te vinden. Nou hier wel, genoeg. We slaan onze slag en kopen er 3 broeken bij. Ook koop ik 3 mooie overhemden voor 5,00 p.st en 20150304_125605_compressedRina nog een zomer jurk. Zo, hebben we de Portugese economie weer even flink gestimuleerd. De markt is behoorlijk groot. Het zijn 5 straten waar je uren doorheen schuifelen. Lekker vermoeiend. Maar wel leuk. Er is van alles wat, kleding, schoenen, beddengoed en horloges. Ook veel kramen met snuisterijen, glimmertjes noem ik dat.

Donderdag 5 maart 2015. Om 8.00 uur zien we zon al weer aan de hemel. Het zou volgens RTL4  weer warm worden vandaag. Er staat een straffe noordelijke wind. Om toch buiten te kunnen zitten draaien we de camper 90 graden, Voor de middag gaan we boodschappen doen bij de Lidl, Die is hier vlak om de hoek, lekker makkelijk. We hebben vandaag besloten om morgen op weg te gaan richting huis. We slaan ook nog wat extra drinkwater in voor onderweg. Na het eten zitten we lekker buiten en drinken we een glaasje samen met Theo en Lien. Om half zeven wordt het te koud en gaan we naar binnen.

Vrijdag 6 maart 2015. Om half tien staan we klaar om te vertrekken. We nemen afscheid van Theo en Lien en als we wegrijden staan ze ons uit te zwaaien. Eerst moeten we onze gastanks vullen en daarna rijden we noordwaarts via de NP1 en NP2,  Beja en Evora naar Terrugem. 277 km.  Hier stonden we op de heenweg ook op 24 december. Toen was het restaurantje gesloten, nu was het open. We hebben daar, als afsluiting van ons verblijf in Portugal, werkelijk heerlijk gegeten. De camperplaats is overigens hier uitgebreid.

Zaterdag 7 maart 2015. We vertrekken om 9 uur met de bedoeling om weer op onze bekende plaats, Paseo De Poniente, in de buurt van Salamanka te overnachten. plm 345 km. Tot Caceres 2 baans, daarna de A66, 4 baans tot vlak voor Salamanka. Het laatste stuk van 7 km door een dorpje slingeren. In totaal 345 km. Er stond al 1 camper, later komen er nog 3 bij. We zijn er al op 14.00 uur. Rina kookt weer haar lievelings gerecht: andijvisla.

Zondag 8 maart 2015. Om half tien vertrokken met de bedoeling om in Briviesia, 40 km voorbij Burgos te overnachten. Op de heenweg hebben we in Palencia overnacht, maar dat was te kort, dus besloten we voor Briviesia. Toen we daar bijna waren was het precies 1 uur. Dus wel erg vroeg om al te stoppen. Rina stelde voor om door te rijden naar Capbreton. Dat is nog eens 275 km.! Vanaf Vitoria Gasteiz nemen we, om op te schieten, de Tolweg. Om kwart over vier waren we in Capbetron. In totaal 545 km.

Maandag 9 maart 2015. Het doel vandaag is Roullet Sr Estephe, 275 km. Het was bewolkt met af en toe een glimpje van de zon. We vetrokken om 9.45 uur en waren om 14.00 uur in Roullet. Over het eerste stuk tolweg naar Bordeaux moesten we 3 x tol betalen. In totaal 13.00 Euro! Dat is niet leuk meer. Een volgende keer moeten we een andere route zoeken. Tomtom wees ons onder Bordeaux door, terwijl de heenweg boven langs ging, maar was prima te doen. Na Bordeaux is het weer 2×2 baans richting Limoge. Toen we in Roulett aan kwamen waren we de eerste, maar geleidelijk werd het steeds drukker. Tegen de avond kwamen  er nog 2 Fransen aan die hun campers dwars voor die van ons neer zetten. Ze stonden zo kort op de onze dat ik heel erg op moest passen dat ik bij het van de blokken afrijden er niet tegenaan zou botsen. Mijn protesten haalden niets uit. Zij moesten en zouden daar staan terwijl er nog plaats zat was. Typisch weer Fransen, doen net waar ze zin in hebben en houden nergens rekening mee.

Dinsdag 10 maart 2015. Gelukkig zijn de vervelende gasten al vroeg vertrokken. Het was vannacht koud, 5 gr. en het is mistig. Gelukkig trok de mist al snel op, maar het bleef bewolkt. Onderweg bij de Super U voor 117,9 p/ltr getankt. De route gaat grotendeels over 2×2 baans wegen en hebben zelfs nog al en toe een spatje regen. Tot Vierzon, daarna nog 40 km 2 baans tot in Lamotte-Beuvron. De zelfde overnachtingsplek als de heenweg. We waren er om 14.30 uur. Rina heeft weer spaghetti gekookt, lekker met een beetje sla er bij. We waren weer de eerste,  Later komen er nog 5 bij. We staan naast een kleine waterval en een snel stromend riviertje. Aan de overkant van de weg is een groot meer waar fonteinen staan te spuiten. ‘s-Avonds een voetbalwedstrijd bekeken.

Woensdag 11 maart 2015. Gisteravond hebben we besloten om een andere route terug te nemen. Door Noord Frankrijk is prima, maar dan dat stuk door België en een overnachting daar vonden we niet prettig. Dus gaan we voor Orleans naar rechts ipv naar links en rijden via Fontainebleau, Sens en Troyes in de richting St Dizier. In Troyes moesten we tanken en hebben bij de Burgerking die naast het benzinestation lag een Whopper-menu gegeten. Dat was best weer eens lekker. We wilden daar bij een groot camperbedrijf overnachten, maar zo’n 25 km er voor zagen we een leuke  kleine camperplaats naast een park met kinderspeelplaats en midden in het dorp Montier-En-Der. Er was plaats voor 5 campers, maar we hebben er maar met 2 gestaan. ‘s-Avonds weer voetbal gekeken: Chelsea tegen Porto en Bayers tegen een voetbalclub uit het oorlogsgebied in de Oekraïne.

Donderdag 12 maart 2015. Montier-En-Der – Perl in Duitsland. 223 km. Het was om 7 uur maar 1 graad Celsius. Dat zijn we helemaal niet meer gewend. Maar goed als we gaan rijden staat de zon hoog aan de hemel, alleen de wind is erg koud. Deze route is, al vanaf Troyes een hele drukke vrachtwagenroute. Gelukkig in de buurt van St.Dizier werd de weg 2×2 rijbanen en konden we lekker door rijden. Via Nancy en Metz en vlak voor Thionville rechtsaf richting de Duits-Franse grens. Daar praktisch op de grens ligt Perl. Maar het is ook een 3-landenpunt met Frankrijk-Duitsland en Luxenburg. Even de brug over de Moesel over en bent in het plaatsje Schengen in Luxenburg. Daar zijn we natuurlijk eerst gaan tanken. 107,9 per liter. Daarna terug en dan naar Perl, naar de Aldi om boodschappen te doen. Een enorme grote winkel. Dat is nodig omdat hier heel veel Fransen en Luxenburgers hun boodschappen halen. Overigens is hier ook zo’n grote Lidl en nog een andere supermarkt. Allemaal voor de grensgangers. Om half drie staan we op de ons zo bekende camperplek. Ons middagmaal is het restant van de Spaghetti van eergisteren. Nog steeds lekker met een beetje sla er bij. Vanavond nog een poosje TV kijken en dan gaan slapen voor voorlopig de laatste overnachting in het buitenland.

Vrijdag 13 maart 2015. Perl – Thuis. 336km. Via Trier, Bittburg, Blankenheim, Keulen en Oberhausen naar huis.

We kijken terug op een zeer geslaagde overwinterperiode in Portugal. Zowel de heen en de terugreis is prima verlopen zonder extreme weersomstandigheden en prima overnachtingsplekken. Ondanks andere bedoelingen hebben we maar op 2 plaatsen in Portugal voor een langere tijd gestaan. Alles bij elkaar ruim 2 maanden, met voornamelijk zonneschijn en temperaturen van 15 tot wel 25 graden. Het aantal keren dat het geregend heef zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Eigenlijk maar 1 keer een echte regendag de rest was een buitje. Silves is ons erg goed bevallen. Vaak vroegen we ons af of we niet eens verder zouden gaan, maar steeds kwamen we tot de ontdekking dat we het nergens beter konden krijgen. We waren ook blij dat we op het eind Theo en Lien nog getroffen hebben, het is een fantastisch leuk stel. Kortom we hebben het heel erg naar ons zin gehad en persoonlijk hoop ik dat we de volgende winterperiode weer naar Portugal kunnen.               “In shalla”.

Thuis om 18.30 uur. In totaal 5436 km.

Overwinteren 2014-2015- Silves

8 januari 2014. Het wordt bijna eentonig, een strak blauwe hemel en de zon komt om 09.00 al weer boven de horizon. Het zonnepaneel weer klaar gezet, ontbeten en broer Paul gebeld voor zijn verjaardag. Zij staan inmiddels in Vila Real. Wij gaan vandaag ook een stukje verder. Naar Silves. 35 km. Eerst de afvoer en toilet geleegd, daarna afscheid genomen van de buurtjes en vervolgens naar de Lidl om nog wat boodschappen te doen. Op weg naar Silves gas bij gevuld. Er kon toch alweer 32 liter gas bij. Hopelijk is er plaats in Silves naast het zwembad. Vorig jaar gingen we er ook naar toe en was er op de parkeerplaats links van het zwembad  ruimte genoeg, maar daar werden we de volgende ochtend weg gestuurd. De parkeerplaats rechts van het zwembad, dat is eenIMGP0695 legale camperplek, was het toen vol. Gelukkig nu konden we er nog een plekje vinden. Een mooie plek op asfalt en een breed grasveld voor de deur. We hebben tot bijna 6 uur in de zon voor de camper gezeten. In Lagos kropen we al, vanwege de koude wind,  om 5 uur in de camper. Hier staan we voorlopig prima.

 

9 januari 2014. IMGP0698De temperatuur buiten is 8 graden. Minder koud dan in Lagos. Daar was het vaak kort bij het vriespunt. Om 09.30 uur komt de zon al over de heuvel en kan het zonnepaneel al weer naar buiten. Na het ontbijt eerst maar eens de omgeving verkennen en de Lidl zoeken. Op de terugweg  (plm 2 km) zoeken we een ijzerwinkel om een hangslotje te kopen. Met dat slotje en een staalkabel,  vorig jaar gekregen van Theo, wil ik het zonnepaneel vastzetten aan de camper voor het geval we weg zijn. IMGP0696Op een gegeven moment gaf de temperatuurmeter een buitentemperatuur van 22 graden aan. We zijn erg blij met de plek waar we staan en realiseren ons dat we veel geluk hebben gehad om die te vinden. Er rijden regelmatig campers rond om een plekje te vinden, maar alles is bezet. Om 5 uur geeft de voltmeter aan dat de accu’s vol zijn.

 

10 januari 2015. Zaterdag, De buitentemperatuur is om 8 uur 8 graden. Maar in een korte tijd loopt die al op naar 10 graden. Het is vandaag niet zo uitbundig zonnig als gisteren. Water is beschikbaar via een kraantje op een kinderspeelplaats. Om 8 uur ben ik de enige die water komt tappen. Het toilet kun je legen in een put, waarvoor je de zware deksel moet ligten.  We gaan, na het ontbijt,  op zoek naar een andere grote supermarkt, Continente. Die is maar 750 mtr van ons vandaan. We zijn op zoek naar een Mop om de campervloer eens lekker te moppen. Samen met een broodje gaan we weer terug naar de camper. Ondanks de wolken af en toe hebben de zonnepanelen weer prima gewerkt. 20150109_113408_compressed20150109_113730_compressed

 

 

Enkele indrukken van Silves.

20150109_114227_compressed20150109_120341_compressed

 

 

 

 

 

Zondag 11 januari 2015. Een rustdag, IMGP0694Duidelijk te merken dat het zondag is. Het is erg stil op de camperplaats. Ondanks de zondag zijn de grote winkels zoals Lidl en Continente gewoon open. Ook komen er  regelmatig handelaren langs die b.v. sinaasappelen te koop aan bieden. Het weer is super, de temperatuur buiten loopt op naar 22 graden.

 

Maandag 12 januari 2015. Vandaag zijn we verhuisd, 10 meter verder. De Belgische buurman is vertrokken naar een leeg gekomen plek en wij zijn op die plaats gaan staan. De belangrijkste IMGP0704reden is dat we nu geen boompjes voor ons hebben die schaduw geven op het zonnepaneel. In de ochtend is het bewolkt. Wij wandelen weer naar de Lidl om enkele aanbiedingen te halen. Later ga ik met de scooter Silves verkennen en ontdek dat er nog een grote camperplaats is. De temperatuur loopt op tot 24 gr. Tot 6 uur, tot de zon onder gaat, kunnen we voor de camper blijven zitten. Dan koelt het weer snel af.

Dinsdag 13 januari 2015. Vanochtend was het weer wat bewolkt, maar in de loop van de dag klaart20150113_122035_compressed het weer, net als voorgaande dagen, weer op. We hebben het hier prima naar onze zin. Het zijn prima plaatsen en het is hier erg rustig. Af en toe vind je een briefje onder de ruitenwissers waarin aanbiedingen worde20150113_122914_compressedn gedaan, zoals van een restaurant met een voordelig menuutje. We gaan weer een deel van het stadje verkennen en daarna het aangeboden menu proberen in het restaurant in het centrum van Silves.

 

20150113_123046_compressed20150113_123853_compressed

Woensdag 14 januari 2015. Een van dagelijks bezigheden is water halen en de PortaPotti legen. Water kun je uit een kraantje halen, zo’n 5 min. lopen van de camper. Met een slangetje tapje water iIMGP0701n een gieter of plastic flessen van 6 liter.  De porta Potti kun je in het openbare riool legen. Daarvoor moet je een zware gietijzeren deksel weg schuiven. Allemaal erg primitief dus, maar erg efficiënt en  iedereen doet het zo. Dus is het normaal. Overigens is de gemeente bezig om een nieuwe camperplaats te bouwen. Daar kun je, als dat klaar is, de camper totaal verzorgen.

Camperplek in wording.

Donderdag 15 januari 2015. Inmiddels staan we al weer 1 week in Silves en zijn we bijna 1 maand onderweg. Tegelijkertijd heeft het er alles schijn van dat de periode met het mooie weer (bijna 3 weken aan 1 stuk zon) voorlopig voorbij is. We zagen het gisteravond al tijdens het weerbericht op RTL4. Donkere wolken wisselen zich af met af en20150116_110338_compressed toe een vleugje zon en het waait behoorlijk hard. Dat is wel weer even wennen.  Tussen twee regenbuien door hebben we bij de Lidl een broodje gehaald. Lekker vers met een knapperig korstje. We hebben er ook een vriend bij. Een hond die altijd in ons laantje rond loopt en her en der wat te eten krijgt. Het is een lief en erg rustig beest. Men heeft hem Tobi gedoopt en daar luistert hij ook naar.  Hij dringt zich nergens op maar komt toch makkelijk aan zijn kostje. Gisteren gaf Rina hem een plakje worst en daarmee was, wat hem betreft,  de vriendschap voor eeuwig geregeld. Van ochtend, toen ik de deur open deed stond hij kwispelstaartend voor de deur.

Vrijdag 16 januari. Hoera Oscar is jarig en is vandaag 50 geworden, Abraham dus. We feliciteren hem telefonisch met z’n verjaardag. Ook hadden we via Greetz een kaartje gestuurd. Het weer is net als gisteren, wolkenpartijen, met af en toe een paardruppels en afgewisseld met zon. Gisteravond en vannacht heeft het stevig geregend. Vanochtend hebben we, voor de broodnodige beweging, een rondje over het hele terrein gewandeld en enkele foto’s gemaakt waaronder de dreigende  wolken

20150116_113420_compressed20150116_112642_compressed

IMGP0705_compressedVandaag aten we de restanten van de spaggeti van gisteren op en daarna kreeg Tobi de rest en dat vond hij, net als wij,  ook erg lekker. Je kunt merken dat het tegen het weekend aan loopt. Er komen veel campers binnen op zoek naar een plekje en dat valt niet mee. Er is weinig verloop. Alleen achteraan op de nieuw te bouwen camperplaats kun je altijd nog wel een plekje op het zand vinden. Het grote voordeel van deze plek is dat we op asfalt staan, vooral belangrijk als het regent. Je loopt dan geen zand e.d. mee naar binnen. Zoals eerder gezegd wij vinden dit een prima camperplaats.

Zaterdag 17 januari 2015. Mijn internet tegoed blijkt op te zijn. Dus naar de MEO winkel om MB’s bij te kopen. In dit geval zijn we naar de MEO telefoonwinkel gegaan om te laten opwaarderen.  Je koopt 10 uur internet voor 10,00. Op de simkaart zat 200 Mb en daar hebben we precies 3 weken mee gedaan. Het weer is net als gisteren afwisselend bewolkt en de temperatuur is 15 gr. Bij de Lidl weer boodschappen ingeslagen voor minstens 2 dagen. Morgen zijn de winkels wel open, maar het weerbericht voor morgen is regen. Dus zullen we waarschijnlijk  niet veel buiten komen. Dat wordt Rummikubben dus.

Zondag 18 januari 2015. Het heeft de hele nacht geregend samen met stormachtige wind. De camper stond af en toe gewoon te schudden. Dat kan dus ook in de Algarve.  Hierdoor was het niet koud, de temperatuur kwam niet onder de 13 gr. We dachten in eerste instantie dat wordt een pyamadag. Maar ….. in de loop van de ochtend kwam de zon al weer regelmatig door, zodat onze accu’s toch weer opgeladen werden. Ons middagsmaal was andijviesla, het lievelingskostje van Rina. ‘Nadat we ‘s-avonds het weerbericht op RTL4, Studiosport, Moordvrouw en Divorse bekeken te hebben doken we weer in onze nestjes. Volgens het weerbericht zou morgen weer wolkenloos zijn.

Maandag 19 januari 2015. Het heeft vannacht weer geregend. Het waren kleine buitjes, maar om 09.00 uur was de lucht weer stralend blauw en scheen de zon weer over de heuvel in het oosten. Na het bekende ochtend ritueel,  zonnepaneel buiten gezet, 20 liter water gehaald en de toilet geleegd hebben we ontbeten met oud brood van zaterdag. IMGP0712_compressedLater op dag ben ik in het zwembad gaan informeren wat de toegangseisen zijn. Je kunt niet zo maar gaan zwemmen. Badmuts, teenslippers en een wedstrijd zwembroekje zijn verplicht. Maar dan mag je voor 2,50 anderhalf uur zwemmen. Verder ben ik poolshoogte gaan nemen in de wasserette. Er staan 2 14 kg en 4 7 kg machines voor resp. 6,50 en 4.50. Inclusief zeeppoeder. Drogen kost 1,50 per 10 minuten. Dat zullen we binnenkort maar eens gebruik van gaan maken. Op sommige plaatsen in Portugal komen ze de vuile was halen en brengen die gestreken en wel weer terug, hier in Silves kent men dat niet.

Dinsdag 20 januari 2015. Het heeft vannacht nog weer wat geregend en het beloofd vandaag geen superdag te worden. Bewolking afgewisseld met een beetje regen maar ook af en toe zon. Rina zei: “Ik heb na gedacht” “Als we vandaag eens aan de was gaan. Het is toch niet zo’n mooi weer”. Oké afgesproken. Na het ontbijt (met een zelf gebakken broodje) de vuile was bij elkaar gezocht en 2 tassen gedaan. Het is maar 10 min lopen naar de wasserette en we hadden geluk, alle machines waren nog vrij. 2 kleine machines gevuld, muntjes in de automaat en draaien maar. Hij doet er 55 minuten over. Daarna alles 2x in een 14kg droogtrommel, na 1 keer is de was nog niet goed droog, en daarna de zaak opvouwen en terug naar de camper. Super alles in goed 2 uur schoon en droog en in de kast. Rina gaat daarna haar medicijnenvoorraad bijwerken en ik maak het eten klaar: gebakken piepertjes met tuinboontjes en echte Hollandse frikadellen met uitjes, currysaus en mayo. Koningsmaal. Gelukkig komt de zon er nog regelmatig door zodat de zonnepanelen hun werk kunnen doen. Het waait af en toe flink en het is niet warm, 14 gr. Uit de wind is het 17 gr.

Woensdag 21 januari 2015. De winter is al weer een maand onderweg. Dat kun je hier vooral goed merken aan de lengte van het daglicht. In december was het om 5 uur al donker, nu kunnen we tot 7 uur de zon nog zien. Het was vannacht niet erg koud en dat betekent20150126_111147_compressed dat er veel bewolking is. Voor het ontbijt een voorbakbroodje gebakken en een eitje gekookt. Daarna naar de Lidl gewandeld. Gelukkig hielden we het droog Vandaag hebben de zonnepanelen maar net genoeg geleverd om vanavond onbezorgd TV te kunnen kijken. We hebben op RTL4 de film Jackie zitten kijken. Typisch weer zo’n NL-film. Wel of en toe mooie beelden van Amerika maar allemaal zo traag en slaapverwekkend, zonder van de stroom.                                Blik op de vesting van Silves.

Donderdag 22 januari 2015. Het was vanochtend 12 gr buiten en 16 gr binnen. Dus een kachel was niet nodig. Verder het normalen ochtendritueel: broodje bakken, water halen, wc-tje legen en afval naar de container brengen. Het is weer bewolkt maar gelukkig komt de zon er regelmatig door. Om 11.00 uur is het buiten alweer 15 graden. 20150126_121415_compressedDaarna een lekker kopje koffie gedronken met een typisch Portugees klein gebakje: een Pastel de Nata. Vandaag eten we een keer oer Hollands: Zuurkool met rookworst. Het weer is toch nog aardig opgeknapt de buitentemperatuur is 20,2 graden. Echt weer voor winterkost.

 

 

Vrijd20150123_112805_compressedag 23 januari 2015. Vandaag gebeurt er weinig. We gaan boodschappen doen bij de Lidl. Niet zo zeer voor de boodschappen, maar meer voor de wandeling, we moeten in beweging blijven. Onderweg komen we steeds langs het gemeentelijke marktgebouw en een ook een paar restaurants die een menu aanbieden voor 7,50 Euro. Hoofdbestanddeel is gegrilde kip. De kippen worden op een groot houtskoolvuur gegrild. De kip wordt middendoor gesneden en open geklapt op de gril gelegd.

Zaterdag 24 januari 2015. De temperatuur bij opstaan was maar 8 graden. Dat betekend dat we vandaag waarschijnlijk meer zon krijgen  IMGP0707_compressedIn de ochtend eerst weer bewolking, met ochtendrood, daarna van 2 tot 6 volop zon. We hebben lekker de hele middag buiten in de zon gezeten. Vandaag even met de scooter naar de Lidl geweest om brood en water te halen. Verder valt er weinig te melden.

 

Zondag 25 januari 2015. Het is vanmorgen maar 6 graden maar de zon komt om 9.15 al weer over de heuvel. Het is de hele dag schitterend weer geweest. Om 12.00 uur was het al 18 gr. Uiteindelijk werd het 23 graden! We zijn vandaag ook weer verhuisd. We zijn  vandaag precies 1 maand in Portugal. Een Belgische camperaar die een straatje hoger stond kwam vragen of we belangstelling hadden voor zijn plekje. Hij vertelde dat hij morgen wilde vertrekken. IMGP0710_compressedDie plek was erg gewild omdat je een mooi uitzicht hebt op het zwembad en een  kinderspeelplaats. Daar wilden wij graag gebruik van maken. We zijn maar gelijk van plek gewisseld. Hij kan dan morgen vertrekken op het moment dat hem dat past en wij niet hoeven op te letten dat de plek door iemand anders ingenomen wordt. Om 18.30 uur ging voor ons de zon onder.

 

Maandag 26 januari 2015. Net als gisteren is het weer 6 grad20150126_152217_compresseden (binnen 10) Maar dat garandeert weer een super zonnige dag. Ala we om 12 uur terug komen van het boodschappen doen is het al 18 graden. Om half 5 werd het zelfs 25 graden! In de middag met m’n beide telefoons en het tablet naar de receptie van het zwembad waar we gratis Wifi kunnen gebruiken. Er was ook weer een weekverslag van Theo en Lien, zoals altijd weer een kostelijk geschreven verhaal. Om half 7, na een heerlijke portie andijviesla ruimen we de buiten spullen op en gaat de deur dicht.

Dinsdag 27 januari 2015. Bij het opstaan (8 uur Port. tijd) was de buitentemperatuur 5 gr. Dat beloofd dus weer een zonnige dag. Om 8.12 uur komt de zon weer over de heuvels en heeft verder de hele dag weer geschenen,IMGP0714_compressed Weer een super dag. Boodschappen doen was vandaag niet nodig, dus maakten we weer een wandeling in de buurt. Onderweg in de Continente een kopje koffie met een Pastel de Nata genoten en de rest van de dag helemaal niets uit gevoerd, luieren dus. Om  6.30 uur verdween de zon weer aan de andere kant achter de heuvels.

 

Woensdag 28 januari 2015. Vannacht was het minder koud: 10 gr. Het water moest aangevuld worden, dus met de scooter 4 flessen van 6 liter bij onze gemeenschappelijke waterkraan getapt. Daarna bij Continente een vers broodje gehaald en samen met een gekookt eitje samen het ontbijt gegeten. Er zit een weersverandering aan te komen. In de verte zijn wat wolken te zien. In ieder geval is de wind kouder. Toch heeft de hele dag de zon geschenen.

Donderdag 29 januari 2015. Vandaag staan we al weer 2 weken in Silves. Inderdaad het weer is helemaal veranderd. Donkere wolken waar je ook maar kijkt. Eerst even een vers broodje bij Continente gehaald.  Vandaag weer samen naar de Lidl gewandeld om de nieuwe folder op te halen. Gelukkig is het droog gebleven. In de middag is de zon weer gaan schijnen weliswaar afgewisseld met wolken. Door het zon tekort vandaag staan er tegen de avond in ons straatje 5 aggregaten te draaien. Wij kunnen het gelukkig nog zonder  zo’n bromtol af.

Vrijdag 30 januari 2015. Vandaag was een dag van  harde wind en wolken afgewisseld met zon. Koud was het zeker niet. We konden nog wel een tijdje buiten zitten. De enige actie  van vandaag was 4 kannen water halen. Een dag dus om te luieren en na te denken over de komende tijd. Aan 1 kant hebben we het hier wel gezien en zou je wel eens verder willen om Portugal te ontdekken, maar aan de andere kant is dit een geweldige  plek en een gelijkwaardige zal niet mee vallen. Hier hebben we alles op loopafstand en hebben de noodzakelijke voorzieningen dus blijven we nog maar even hier. En niet minder belangrijk het is hier (nog) gratis. Broer Paul, die op dit moment met z’n camper in Messines de Barthelomeo staat, vraagt per SMS of er hier nog een plek vrij is. Ze willen morgen hier naar toe komen. Ik beloof voor ze uit te kijken.

Zaterdag 31 januari 2015. Het weer is niet al te best, veel bewolking en nog meer wind. Na het ontbijt met een vers broodje van de Continente ga ik op zoek voor een plekje voor Paul en Toos. Zo waar vind ik er een en zeker de plek IMGP0718_compresseddoor er mijn scooter op te zetten. Even later komen ze al aanrijden en kunnen ze de plaats in nemen. Later op de dag komt er betere plek vrij en verhuizen ze daar naar toe. Ze staan nu schuin tegenover ons. Inmiddels hebben we een andere zwerfhond die steeds in de buurt van ons blijft en zelfs onder onze camper, of voor onze deur,  gaat liggen slapen. De vorige hond zien we niet meer en is volgens zeggen door Engelsen mee genomen. Dat beestje heeft nu een thuis.

Zondag 1 februari 2015. Bij het opstaan ziet het weer er een stuk beter uit. In eerste instantie een strak blauwe hemel, later komen er wolken bij. In de zon is het prima om buiten te zitten, maar als hij achter een wolk schuif is de wind koud. Toch wordt het 18 gr. We hebben besloten dat we vandaag aan de grote schoonmaak gaan. Ik mag Rina d’r haar verven en daarna hebben we allebei uitgebreid gedoucht. Dat betekent eerst de douche leeg pakken (die is voor lange kleding tot klerenkast  gepromoveerd) Alles wordt tijdelijk op een bed gedeponeerd en dan kunnen we onder de douche. Daarna is het natuurlijk een rommeltje en moet alles weer opgeruimd worden. Matjes er uit en de vloer moppen en daarna alles er weer in. Maar dan is de camper toch weer schoon en opgeruimd. Op het menu van vandaag staat spaghetti.

Maandag 2 februari 2015 Het is zwaar bewolkt en beloofd niet veel goeds. Het heeft vannacht geregend en in de loop van de dag valt er af en toe nog  een miezer regentje. We hebben besloten om de was te gaan doen. Naast de wasserette is een restaurant waar je voor een hele schappelijke prijs goed kunt eten. De wasmachine doet er 1 uur over en 2 x drogen nog een half uur. In die tijd kun je prima eten. Voor de somma van 10,00 hebben we eenvoudig maar heerlijk gegeten, incl. 4 drankjes incl. 23% BTW. Daar kun je zelf niet voor koken. In de wasserette is ook gratis WiFi om de mailtjes weer op te halen. Er is ook weer een weekverslag bij van Theo en Lien (zie ons verslag van vorig jaar). Inmiddels zijn ze ook in Portugal gearriveerd. Later in de middag nog de obligatorische wandeling naar de Lidl voor een vers broodje. Aan het einde van de dag hebben de zonnepanelen er toch weer voor gezorgd dat we voldoende stroom hebben voor de TV vanavond. In het weerbericht van RTL4 zien we dat het morgen nog niet beter wordt.

Dinsdag 3 februari 2015. Het weerbeeld is gelijk aan gisteren. Geen regen, maar wel veel wind. Toch nog voldoende (zon)licht gehad voor de noodzakelijke stroomvoorziening.

Woensdag 4 februari 2015. Om 9.10 de zon al hoog aan de blauwe hemel, maar wel koud: 6 gr. Dus een poosje de kachel aan. Maar dan blijkt hoeveel kracht de zon al heeft. Met de zon op de voorruit is het in de camper al snel behaaglijk warm. Ook buiten loopt de temperatuur op tot zo’n 16 gr om 12.00 uur. Behoudens water halen en een vers broodje kopen valt er weinig te melden. De hele middag lekke buiten gezeten.

Donderdag 5 februari 2015.  Net als gisteren weer om 9.10 de zon hoog aan de hemel. De buitentemperatuur was nog iets lager dan gisteren maar het was vooral binnen een stuk kouder: 9 gr. Gelukkig dat we een prima kachel hebben. Tussen de middag hebben we weer in het restaurantje naast de wasserette gegeten. Om 15.00, als we water voor de koffie op willen zetten brandt het lampje in de display rood en is het symbooltje met het gasflesje aan. Gas op. Oké camper rijklaar maken en naar Portimao (20 km verder) om LPG te tanken. 38 liter ging er in, dus waren beide flessen echt wel leeg. Ook gelijk de dieseltank maar gevuld. Gas kost 0,66 per liter, diesel 1,15 Verder vullen we dag met van de zon genieten. Het wordt nog ruim 17 gr.

Vrijdag 6 februari 2015. Voor de 3e dag op rij het zelfde weerbeeld. Geen wolkje aan de lucht en zon. Gelukkig hebben we weer genoeg gas, want het is weer net als gisterenochtend  koud. Ons internetabonnement was weer opgebruikt dus zijn we weer naar de telefoonwinkel gegaan om hem op te waarderen. Voor 10,00 kunnen we weer 10 uur internetten. Dat moet genoeg zijn tot einde februari. Vanmiddag net de scooter een stukje richting Portimao gereden om een paar foto’s van boven af te maken.

IMGP0722_compressedIMGP0725_compressedIMGP0727_compressed Dit is op de voorgrond de grote parkeerplaats met een hamburger restaurant, een snackbar, en een kinder speelplaats (waar wij het water halen) daar achter het overdekte zwembad en daar weer achter de campers. Na de wandeling naar de Lidl in een snackbar een tosti gegeten met een heerlijke bak koffie. Om 6 uur Portugese tijd een kapper opgezocht om me weer een beetje toonbaar te laten maken.

Zaterdag 7 februari 2015. Het was vanochtend echt koud. Om 8.00 uur was het nog maar 3 graden, maar het zadel van de  scooter was wit bevroren.  Binnen nog maar 9 graden dus moest de kachel echt wel even aan.  Verder de hele dag weer zon. De max temperatuur was vandaag 15 gr. Maar dan wel als je uit de wind zat. Maar met het vest aan in de zon is ook lekker.

Zondag 8 februari 2015. Het weer is als gisteren, verder niets te melden.

Maandag 9 februari 2015. Het weer is volledig om geslagen.  De zon schijnt wel, maar de wind heeft stormkracht. Buiten zitten was niet mogelijk ondanks dat de buitentemperatuur uit de wind op liep tot 20 graden. Er is duidelijk een weersverandering op komst. We trotseren de wind om bij de Lidl boodschappen te gaan. Heen hadden we hem tegen maar terug lekker in de rug en dan met het zonnetje erbij was dat lekker.

Dinsdag 10 februari 2015. De storm is gebleven, maar daarbij heeft het de hele nacht en ook de rest van de dag continu geregend . De wind en de regen stond pal op de linker kant van de camper. Toen ik om 9 uur het gordijn van het grote raam open deed zag ik het water  aan de binnenkant druppelen. Wat nou? het raam niet goed dicht? Maar nee alles zit goed dicht IMGP0728_compresseddus moet het een lek zijn. Kom op zeg, nog geen 3 jaar oud en nu al lekkage. Aan de buiten kant tussen twee buien door zo goed als zo kwaad de boven rand een beetje droog gemaakt en er tape op geplakt. Hiermee is de ergste lekkage voor even opgelost. Het hele raam zal er uit moeten, maar dat laat ik bij voorkeur toch door de dealer doen. Onze buurman Wim heeft gelukkig nog wat buthyleenkit in de spuit zitten. Als het droog wordt kan ik een rupsje kit over de naad leggen. Maar dat wordt pas morgen want het heeft de hele dag en een gedeelte van de nacht geregend. Een bijkomstigheid van die regen is dat de zonnepanelen ook niets gedaan hebben, zodat de accu’s niet bijgeladen zijn. In het noodgeval kunnen we het aggregaat nog gebruiken. Gelukkig was dat niet nodig en hebben we tot 11 uur TV kunnen kijken. Hopelijk hebben we morgen weer zon om de accu’s weer bij te laden.

Woensdag 11 februari 2015. 2-ledig hoera het is droog en door een dun wolkendek schijnt er een waterig zonnetje. Er liggen nog een paar druppeltjes in het raam, maar de tape heeft het grotendeels tegen gehouden. Als eerste de tape verwijderd. Dat viel nog tegen, van de lak liet het zich makkelijk verwijderen maar van de raamlijst al erg moeilijk. Daarna met de kitspuit (die ik onlangs bij de Lidl gekocht had, hoezo toeval bestaat niet) een rupsje kit over de naad tussen de camper en raamlijst gelegd. Hopelijk is dat voldoende tot 23 maart tijdens de servicebeurt bij de dealer. En ook hoera voor onze jongste broer die vandaag zijn 60-ste verjaardag viert. Even bellen dus en hem feliciteren.

Donderdag 12 februari 2015. Gelukkig de zon schijnt weer, maar er is wel veel wind. De temperatuur loopt op tot 20 graden, maar je moet echt wel uit de wind blijven, anders is buiten zitten niet lekker. Tijdens de wandeling naar de Lidl hadden we de wind tegen, maar terug achter en met het warme zonnetje in de rug heel lekker. 20150209_125844_compressed20150209_125950_compressed Op onze wandeling  naar de Lidl komen we iedere keer hier langs.

Vrijdag 13 februari 2015. Hele dag weer zon en veel minder wind. Onze buurtjes houden het na 2 maanden hier gebivakkeerd te hebben voor gezien en vertrekken naar vrienden die in  Castor Marim staan. Dat ligt tegen de Spaanse grens aan. Paul en Toos schuiven op en zijn nu onze buren. De vrij gekomen plek wordt door een Nederlandse camper ingenomen. Gelukkig geen Fransen. De plaats hier wordt overspoeld door Fransen die niet meer naar Marokko durven te gaan. Je mag niet generaliseren, maar het zijn over het algemeen niet de prettigste camperaars. Aan het einde van de middag maar even met de scooter een vers broodje  ( Avo de Tao) bij de Lidl gehaald en gelijk maar 2 x 6 ltr water en voor de avondkoffie nog een paar Pastel de Nata gebakjes mee genomen.

Zaterdag 14 februari 2015. Het is bewolkt. Toch maar het extra zonnepaneel buiten gezet. Helaas het heeft niet veel geholpen. De zon heeft zich weinig laten zien. In de middag was er een carnavalsoptocht voor kinderen. Behoudens een paar SMS-jes met de kinderen valt er verder weinig te melden.

Zondag 15 februari 2015. Het is weer bewolkt en het heeft de afgelopen nacht behoorlijk geregend. We komen de dag door met lezen, puzzelen en Rummykup.

Maandag 16 februari 2015.  Het is in eerste instantie weer bewolkt maar gelukkig klaart het te de middag op kunnen we na 3 uur lekker buiten in de zon zitten. De weers verwachting voor de komende dagen belooft beterschap. Het is de 3e maandag in de maand en dat betekent een grote (maand)markt in Silves. Rina wilde liever in de camper blijven dus ben ik met de scooter even gaan kijken.  Zoals verwacht was het het zelfde recept als de markt in Lagos. Niets nieuws en had het snel gezien. Rina had dus niets gemist.

Dinsdag 17 februari 2015. Een nacht met een sterrenhemel maar ook met een stormachtige vlagerige wind. De camper stond regelmatig te schudden. Van slapen is niet veel gekomen. ‘s-Morgens nog steeds die wind maar ook volop de zon en 9 graden. In de middag ging de wind gelukkig liggen en konden we lekker buiten zitten. Halverwege de middag leek het in de verte  bewolkt te worden. Dat bleek de rook van een bosbrand te zijn. Geen idee hoever het van ons vandaan was, maar konden de brandlucht ruiken.

Woensdag 18 februari 2015. Om 7.45 kwam de zon alweer over de heuvel. Tot 15.00 uur een wolkeloze hemel en een temperatuur van 22 graden! Daarna wolken. Heerlijk weer, in het T-shirt en een korte broek op de scooter een broodje halen. Waar kan dat op 18 februari?

Donderdag 19 februari 2015. Het zelfde beeld als gisteren, alleen zijn we ‘s-ochtends weer naar de Lidl gewandeld om onze boodschappen te halen. O.a. een pak van 5 ltr rode wijn voor 4,99!  Alles bij elkaar hadden we toch weer aardig wat te sjouwen. Rina de rugzak vol en ik, voor het evenwicht,  in iedere handen een tas met boodschappen.

Vrijdag 20 februari 2015. Duidelijk ander weer. (was ook aangekondigd) De zon heeft moeite om door de bewolking heen te breken. Het is buiten 7 graden en binnen 11. Vandaag gaan we naar het zwembad om te internetten. Bij een kopje koffie heb je daar volle bak Wifi. We gaan dmv Greetz een paar felicitatiekaarten versturen. Dat kost veel internettijd, dus doen we dat niet via het mobile internet. We hebben daar ook maar gelijk gegeten. Inmiddels was het weer helemaal opgeknapt en konden we lekker buiten zitten.

Zaterdag 21 februari 2015. Het heeft vannacht en vanochtend geregend. Vandaag maken we er een wasdag van. Boiler aan gezet en na het ontbijt eerst onder douche en daarna met de vuile was naar de wasserette, ideaal. Met 2 tassen vuile was op de scooter er naar toe  2 machines gevuld, 4,5 Euro er in en draaien maar. Met de scooter weer terug naar de camper en 1 uur later weer terug om alles in een enorm grote droogtrommel te doen. Een 1/2 uur later alles netjes schoon in de tassen en weer terug naar de camper. Bij terugkomst wachtte Rina mij met een somber gezicht op, “hier zul je niet blij van worden”, Wat is er gebeurd? het zonnepaneel is omgevallen en de hele glasplaat is in honderd duizend stukken gebroken. Die is dus kapot,  Door gemeten, maar hij doet helemaal niets meer. Ondertussen had Rina wel het eten klaar. Andijviesla, haar lievelingsgerecht. Net als gisteren is het weer helemaal opgeknapt en konden we buiten lekker uitbuiken.  Het kapotte zonnepaneel heb ik maar in de container gegooid, erg jammer. We hebben er erg veel plezier van gehad. Gelukkig staat de zon inmiddels al een stuk hoger, zodat de 2 schuin gezette vaste panelen al veel beter leveren dan in december en januari.

Zondag 22 februari 2015. Om 8.45 uur komt de zon alweer over de heuvel. Het heeft vannacht wel behoorlijk hard gewaaid, maar het is nu weer rustig. Het is weer een mooie dag geworden. Wij hadden een uitnodiging voor de Valentine’s loop die vanaf het zwembad startte. Al vroeg werden we er met harde muziek er aan herinnerd. De opkomst was groot. IMGP0740IMGP0739IMGP0735

De wandelaars werden met bussen vanuit verschillende plaatsen in de Algarve aangevoerd. Vooraf er een warming up gedaan door iemand op het podium en ritmische muziek. Daarna hebben nog een kopje cappuccino gedronken in het barretje vlak bij het zwembad.

Maandag 23 februari 2015, Wisselend bewolkt met later weer zonnig. Max temperatuur =20 gr.  Toen ik ‘s-middags wilde ik even mijn emails bekijken bleek dat mijn internet minuten in eens op waren. Gisteren had ik nog 6,5 uur en vandaag was het in één keer op. Mogelijk is de Mobile Wifi niet afgesloten en dan tellen de minuten gewoon door. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om bij het zwembad te internetten. Tja tja tja wat zullen we vandaag weer eens eten? Wat dacht je van zuurkool met rookworst? Heerlijk! Met een glaasje Portugese wijn en een Griekse Yoghurt met honing toe. Weer een koningsmaaltijd.

Dinsdag 24 februari 2015. Het weer is gelijk als gisteren. ‘s-Middags hebben we Lasagna met een beetje sla er bij gegeten. En natuurlijk een toetje, deze keer  ‘een ijsje op een stokje. s-Avonds voetbal bekeken. Manchester – Barcelona , 1-2.

Woensdag 25 februari 2015. Hoera er is er één jarig vandaag: Sigrid is jar erig. Vandaag weer een prima dag. We zijn samen met Paul en Toos naar Portimao en Ferragudo geweest. 20150225_140005_compressed20150225_154956_compressedPaul moest nodig gas tanken en wilden een camperplaats in Portimão bekijken. Daarna zijn we naar Ferragudo gereden en hebben we daar op het ons bekende pleintje in het zonnetje gegeten. Een lekkere mixed gril en patat. En gelijk maar een glaasje gedronken op de verjaardag van Sigrid. Als toetje aardbeien met slagroom. Paul en Toos hadden vis.   Ook is daar vlakbij een mooie camperplaats met een uitzicht op zee en Portimao. Om 4 uur waren we na een gezellige dag weer terug. Nog even met de scooter water getapt en bij de Lidl een vers broodje gehaald. Om 5 uur hebben we Sigrid gebeld en gezellig gefeliciteerd met haar verjaardag.

Donderdag 26 februari 2015. Met de zon al weer boven de heuvel en de warmte er van op de rug ontbijten we met een gekookt eitje. Dat doen we normaal woensdags en zondags, maar gisteren ben ik het vergeten, dus vandaag een zacht gekookt eitje bij het brood. Na het ontbijt wandelen we weer voor de brodnodige beweging en een paar boodschappen naar de Lidl. Het diner vandaag bestaat uit het restant Lasagna van dinsdag. Met een beetje sla er bij smaakte dat weer prima. Later in de middag even naar het zwembad om te kijken of er nog email is. De rest van de dag van de zon genoten.

Vrijdag 27 februari 2015. Het heeft vannacht weer behoorlijk hard gewaaid. Dat doet het ‘s-morgens ook nog even, maar een uurtje later zijn de wolken verdwenen en de wind is gaan liggen. Het wordt weer een fantastische dag. Het werd weer net als gisteren 23 graden. Na het ontbijt gaat Rina een klein handwasje doen en ik het toilet legen in de put van het gemeente riool. 20150228_110620_compressedDaarvoor moet je een behoorlijk zware gietijzeren deksel lichten. Naspoelen doe je met water uit de vuilwater tank. Dat is douche- en afwas water. Het water uit de vuilwatertank tap ik om de zoveel tijd af en doe dat in lege Petflessen van 6 ltr. Per dag gebruiken we ongeveer 10 liter water. 20150228_125719_compressedDat halen we met 4 van die 6 ltr Petflessen te gelijk uit de kraan bij de kinderspeelplaats achter het zwembad. Dat doe ik met de scooter. Drinkwater voor de thee en de koffie kopen we per 6 ltr bij de Lidl. Kost 50 cent per 6 ltr!  Daar doen we meestal 2 dagen mee. Dus om de 2 dagen even met de scooter naar de lidl om een paar van die flessen drinkwater  te halen. Dat kombineer ik meestal met een vers broodje of soms flessen limonade zodat we die niet hoeven te sjouwen. Vandaag eten we rest van de zuurkool met worst van afgelopen maandag. Ik vind de opgewarmde zuurkool nog lekkerder dan als ze vers gekookt is. Een bakje Griekse yoghurt met honing toe en de koninklijke maaltijd is weer helemaal compleet. 20150227_163828_compressedLater in de middag even met de scooter naar de Lidl om een vers broodje te halen. Het brood is daar altijd vers. Ze bakken daar de hele dag door. Om 6 uur ‘s-middag  (NL tijd) gaat de TV aan en kijken we naar het nieuws. Meestal tegelijk met de broodmaaltijd. Om even voor acht uur kijken we naar het weerbericht op RTL4. Het is echt verbazend dat ondanks al het slechte weer in grote delen van Europa het hoekje van de Algarve en de Spaanse Costa’s  bijna altijd schoon blijft. Het beloofd morgen weer prima te worden. Om elf uur kruipen we dan in ons mandje.

Zaterdag 28 februari 2015.  De laatste dag van deze maand. Het gaat voor ons langzamer zeker opschieten. Als we half maart weer thuis willen zijn dan moeten we over week gaan rijden. Maar gelukkig hebben we nog een week. Het heeft de afgelopen nacht weer met vlagen hard gewaaid maar om kwart voor negen kwam de zon eventjes over de berg maar het is de hele dag wisselend bewolkt geweest met veel wind. Behoudens de dagelijkse bezigheden valt er weinig te vertellen. Paul en Toos hebben aan gegeven dat ze maandag vertrekken richting Ferragudo.

Zondag 1 maart 2015. Het weer ziet er een stuk beter uit. De zon schijnt al weer volop en er is nauwelijks wind. Het is zondag. dus beginnen we dag met het ontbijt en een gekookt eitje.Al snel kunnen de stoelen weer naar buiten. In de zon is het erg warm. De buitentemperatuur loopt op tot 25 graden! Een echte zondag dus. In het evenementen gebouw naast ons terrein staat dit weekend in het teken van de Algarve. Het evenement heet “ALgarve sustentavel 2015”. Het motto is “De Algarve is meer dan toerisme alleen”  We gaan er vandaag maar eens kijken. De entree is 2 Euro per persoon, is niet verplicht, maar hiermee steun je de plaatselijke brandweer.20150301_12250720150301_122659_compressed

 

 

 

 

20150301_125201_compressedBinnen zien we veel groen. Veel stands  met planten, vooral veel c20150301_172857_compressedactussen en vetplanten. Maar ook orchideeën. Er wordt ook een heel varken aan het spit gebraden.Verder krijgen we veel informatie over beveiliging van je huis en camper en buiten staat een democar met een complete  installatie voor het verwarmen van water d.m.v. een zonnecollector op je dak. Al met al heel interessant. Het is in de camper veel te warm om eten te koken, dus besluiten we om buiten op ons gaspitje pannenkoeken te bakken. Dit was weer een geweldige dag.

Maandag 2 maart 2015, 9 uur. Het is licht bewolkt, maar de zon komt er al weer doorheen. Het zier er naar uit dat het vandaag weer warm wordt. Inderdaad het werd weer 25 graden. Paul en Toos zijn om 11 uur vertrokken richting Ferragudo. Wij hadden al eerder besloten om morgen te vertrekken richt Quarteira. Dat betekent de scooter weer in de garage inpakken en goed vast sjorren. Ik verwacht niet dat hij er op weg naar huis nog een keer uit komt. Daarna het dak op om de zonnepanelen die ik schuin had gezet weer plat leggen en met 16 schroeven vast zetten. We gaan op dinsdag naar Quarteira met een bijzondere reden. Op Woensdag is er markt, daarvoor moet iedereen die er staat op dinsdag naar een veld er naast verkassen. Wij rijden dus naar het naast gelegen  en kunnen dan woensdag de markt bezoeken en woensdagsmiddags de camperplaats (de markt) oprijden. Dat is iedere week daar een hele volksverhuizing. We hebben er vorig jaar ook een aantal weken gestaan dus kennen het circus. Het is nu op dit moment 3 uur en ik zit in het zwembad om deze tekst te kunnen versturen. Morgen vroeg gaan we met de camper eerst naar de Lidl om boodschappen te doen en daarna rijden we richting Quarteira en hopen onderweg nog ergens LPG te kunnen tanken.

Het vervolg van ons verslag begint met een nieuw hoofdstuk, nl. Overwinteren 2014-2015 – Quarteira.

Overwinteren 2014 – 2015

Geplaagd door een stevige verkoudheid hebben we het vertrek even uitgesteld.

Woensdag 17 december durven we het aan. We hoesten nog steeds maar dat gaat hopelijk onderweg wel over.

De afgelopen dagen vaak op de wegenkaart gekeken om een alternatieve route uit te zoeken, maar iedere keer blijkt toch dat alle alternatieven (veel) meer tijd en kilometers betekent. De enige wijziging t.o.v. voorgaande jaren is dat we via Eindhoven richting Antwerpen rijden i.p.v. via Breda.

De  lucht is grijs en het miezert de hele dag. Net over de Belgische grens stopt TomTom met het geven van file informatie. Even er voor gaf hij nog 30 min. vertraging aan. Even voor Antwerpen, als de A13 er bij komt, komen we in een langzaam rijdende file terecht. Toch komen we snel door Antwerpen heen en via de Kennedytunnel gaan we verder richting Lille. We overnachten in Gentbrugge. Een zeer lawaaierige plaats. We staan bijna onder een viaduct waar het snelverkeer 24 uur per dag overheen dendert. Duidelijk geen succes e niet voor herhaling vatbaar. Vandaag 256 km gereden.

Donderdag 18 december. Het heeft de hele nacht geregend  en als we om 09.45 vertrekken  regent het nog steeds plus extra een stormachtige wind. Dit weer houden we de hele dag. Volgens planning rijden we via Lille, Arras en Abbeville richting Rouen. Een prima snelweg zonder tol. De camperplek in Rouen zoeken we niet eens meer op want de beide voorgaande keren was hij afgesloten.  Vanuit Rouen rijden we direct naar Oissel, waar we eerder al 2x hebben overnacht. We staan naast een park dat direct aan de Seine ligt. Het zijn slechts 2 plekken, maar voor ons is 1 al genoeg. Er is een sanistation zodat we kunnen legen en vullen.

Vrijdag 19 december. Het regent nog steeds, net als de stormachtige wind. Vooral op de vlaktes heb je moeite om het roer recht te houden. Vanuit Oissel rijden we de bekende route richting Orleans. In Evreu tanken we voor 105,4 per liter, wat een luxe! Onderweg een lunchstop plus een uurtje onderuit en daarna door naar de ons bekende camperplaats in Lamotte Beuron. Er staan al een aantal Franse campers en later komen er nog een stuk of 6 bij. Het is weekend en tegelijk ook Kerstvakantie. Het regent nog steeds en blijft ook bijna de hele nacht regenen.

Zaterdag 20 december. Het is droog!!! en praktisch windstil. Na 30 liter water getapt te hebben en de WC geleegd vertrekken we om 09.45 richting het zuiden. Via Vierzon en de A 28 richting Limoges. Na 173 km snelweg (zonder tol) rechtsaf richting Angoulême. Bij de Super U weer voordelig getankt,, boodschappen gedaan en een vers broodje gegeten. Daarna nog 70 km door naar Roulet St. Estephe. Achteraf een bekende plaats waar we ruim 2 jaar geleden ook al eens  hebben gestaan toen we de Pyreneeën-route wilde gaan rijden. IMGP0658_compressedOm 15.00 uur begon zelfs  de zon te schijnen!  Wat op valt is dat de Fransen weinig aan Kerstversiering doen. Soms in een klein plaatsje doet de middenstand er iets aan, maar particuliere versieringen zie je bijna  nergens. Vandaag 335 km gereden.

Overigens onze verkoudheid is zeer hardnekkig. Bij mij blijft het in het voorhoofd vast zitten en Rina begint nu pas goed te snotteren. De papieren zakdoekjes zijn niet aan te slepen.

Zondag 21 december. Rina heeft vannacht geen oog dicht gedaan. Als maar hoesten en proesten. Hierdoor hebben we allebei weinig geslapen. en komen we moeilijk op gang. Om 10.45 kunnen uiteindelijk vertrekken.

Vandaag willen we Capbreton bereiken plm 275 km. De zon staat hoog aan de blauwe hemel. De temperatuur is de afgelopen nacht bij 4 gr. blijven steken! Het is zondag dus weinig vracht verkeer op de weg. De wegen zijn prima, ook de rondweg om Bordeaux geeft geen problemen. Zo’n 70 km na Bordeaux wordt het een tolweg. Dit is nieuw voor ons. Wel wisten we dat het er aan zat te komen. De prijs viel erg mee. 2 x 5,20 (personenauto’s betalen 2 x 3,50.) De camperplaats in Capbreton was redelijk bezet. Er stonden ook heel veel personenauto’s van dagjesmensen en vooral veel servers die in de enorme branding een kunstjeIMGP0672_compresseds vertoonden. IMGP0667_compressedEen prachtige ondergaande zon sloot deze mooie dag af. Als we TV willen kijken krijgen we weer de hatelijke melding dat we abonnement voor dit programma, m.a.w. de rekening niet hebben betaald. Maar dat hebben vooraf allemaal geregeld met een machtiging, dus daar kan het niet aan liggen.. We proberen met een SMS-bericht de kaarten te her activeren en warempel we hebben weer beeld.

Maandag 22 december. We nemen de Tolweg, dat  gaat een stuk simpeler dan via tientallen rotondes, verkeerslichten en kost maar 5,00 . Ook in Spanje hemen we de tolweg via Vitioria Gasteiz tot bij Burgos. Daarna naar Palencia. Een prachtige camperplaats waar er wel 25 kunnen staan.  Als we gesetteld zijn en de TV weer willen gebruiken kan de schotel niets vinden. De camper naar een andere plek verplaatst, weer geen satelliet gevonden. Er blijft niets anders over dan het dak op te gaan en de LNB iets te verstellen. Nog een gevolg van de Turkijereis. Resultaat: wel de satelliet gevonden maar weer die hatelijke melding van de dag er voor. Tot 2 x toe telefonisch contact opgenomen met Canaldigitaal. Steeds  met de zelfde uitkomst: “alles staat hier goed het moet aan uw ontvanger liggen.” Gelukkig konden we wel BVN ontvangen, maar misten we de uitzending over het orkest van Nederland.

Dinsdag 23 december. Het is weer krabben geblazen, maar prachtig zonnig weer. De volgende overnachtingsplaats is Terredillos, plm 15 km in de buurt van Salamanca. Hier hebben we al een aantal keren overnacht. Als we de TV weer aanzetten blijkt tot onze verbazing alles weer normaal te zijn. Wie het weet mag het zeggen.

Woensdag 24 december. We worden wakker in een heldere, zonnige wereld, Het is de bedoeling om vandaag naar Terrugem in Portugal te gaan. Nog eens 320 km. Na het ontbijt met een lekker gekookt eitje vertrekken we richting Portugal. De eerste 175 km autosnelweg door een prachtig heuvellandschap. Daarna geen 4-baans wegen meer, maar ook prima om lekker op te schieten. Om 1IMGP0676_compressed4.00 passeren we de grens en om half drie arriveren we op de camperplaats in Terrugem. Net zoals voorgaande jaren hangen de sinaasappelen in de bomen lnags de straat. De plek is nog helemaal leeg.  De buiten temperatuur is 13 graden. Om half vijf worden we verrast door een trekzakken orkest. Ze zingen voor onze camper, Het enige wat we verstaan is “Mary Christmis” en dat hebben wij hun  ook gewenst.

Donderdag 25 december. 1e Kerstdag Na het gebruikelijke ochtend ritueel, water tappen, wc-tje legen en afval in de klaar staande bakken, vertrekken we richting de Algarve. We plannen Lagos (305 km) maar weten niet of we dat zullen halen. Bijna kaarsrechte 90 km wegen en weinig verkeer. Van kerstversieringen is onderweg weinig te zien. De Portugezen vieren maar 1 dag Kerst en de boel versieren zoals wij gewend zijn doet men niet. Om 14.30 uur (NL-tijd) komen we, na een prachtige rit door de bergen in Lagos aan. Naar mate je dichtig bij de kust komt zie je her en der in plaatsjes zoals in Silves campers staan. Onze camperplek in Lagos was nog lang niet vol. Onderweg hebben we 22 gr. gezien. Hier is het 18 gr. Lekker stoeltjes buiten zetten van van de rust en de zon genieten. ‘s-Avonds TV-gekeken en de herhaling van de Kersttoespraak van de koning gezien.

Vrijdag 26 december, 2e Kerstdag. Voor de Portugezen geen feestdag en dus zijn alle winkels weer open. Om half 10 komt de juffrouw van de camperplaats (de zelfde als vorig jaar) weer het staangeld ophalen. We betalen maar gelijk 10 dagen voor uit. 3 januari is hier een grote markt en 4 januari mijn verjaardag. Daarna zien we wel weer verder. Eerst en vooral maar naar de Lidl om de noodzakelijke boodschappen te doen. Dat is een nuttige  wandeling die we de komende dagen vaker zullen doen. Al was het maar om brood te halen. Later ga ik nog een keer, maar nu met de scooter om de zware spullen zoals flessen limonade en dergelijke op te halen. In de middag ga ik naar de stad om een Simkaartje te kopen voor mobile internet. 10,00 Euro voor het kaartje plus 300 MB. Daarna kun je uren bij kopen. Voordeel van de provider (MEO) is dat de sim in ieder geval 3 maanden geldig blijft. Vandaag ook de losse zonnepaneel buiten gezet, in de hoop daarmee dagelijks voldoende stroom op te wekken voor het gebruik van de TV en omvormer voor de laptop. Aan het einde van de middag waren de accu’s weer lekker vol.

Zaterdag 27 december. De dag begint met wat bewolking. Het was vannacht ook 1 graadje warmer (6 gr) dan gisteren.  Volgens het weerbericht van RTL4 zou het wolkeloos zijn. We wachten het af. Op het programma vandaag staat in ieder geval nog een wandeling naar de Lidl. We hebben brood voor zondag en maandagochtend nodig. Voor de broodnodige variatie wilde Rina ook nog even in een andere winkel kijken, Pingo Dolce. Daar kun je ook voor 5,00 eten. Dat was vorig jaar niet zo’n succes dus hebben we dat maar niet weer gedaan. Het is de hele dag bewolkt gebleven en ‘s-avonds hebben we naar Andre van Duijn en Andre Rieu op de Vrijthof. Daarna weer lekker in ons kooitje gedoken.

Zondag 28 december. Om half tien komt de zon al weer voorzichtig binnen. Ontbijt met een eitje genoten en daarna de camper gewassen (tot de gordel) en afvoer leeg gemaakt. Rina doet de binnenboel en ik de buitenboel. Het is vandaag wisselend bewolkt en 15 graden. IMGP0681Er was wat onduidelijkheid over de werking van het lossen IMGP0682zonnepaneel, gelukkig kon broer Fred uitkomst bieden door de handleiding van de regelaar op te zoeken en te mailen. We gaan er vanuit dat hij het nu goed doet. Met 5 tot 6 uur TV kijken moeten de accu;s wel vol zijn.

Maandag 29 december.20141231_084653_compressed We worden wakker met een buitentemperatuur van 8 graden, maar de zon staat hoog aan de hemel en het lijkt er dat dat dat de hele dag zo zal blijven. De temperatuur loopt op naar 14 gr. IMGP0684De zonnepanelen leveren nu volop stroom. Het losse paneel staat aan de voorkant van de camper en de panelen op het dat zet ik ieder morgen even schuin naar de laagstaande zon gericht. Behoudens de dagelijkse wandeling naar de Lidl voor een broodje voeren we weinig uit.

Dinsdag 30 december. Het is vanochtend iets kouder, 5 gr. maar weer de hele dag volop zon. Uit  de wind in de zon is het heerlijk toeven. Vandaag hoeven we niet naar de Lidl, nog brood genoeg. Vandaag eten we de snijbonen die we gisteren bij de lidl mee gebracht hebben.  Een Engels buurman heeft problemen met zijn startaccu. Samen met een Belg geven we hem een starthulp. Internationale hulpverlening. De grootste zorg van iedereen is de stroomvoorziening. Dat is het enige wat we hier missen. Hier en daar hoor je dan ook aggregaten lopen. Tot nu toe redden wij het prima met onze 3 zonnepanelen.

Woensdag 31 december. OudJaarsdag. Vanochtend is het maar 1 gr., Het heeft 20141231_084215_compressedgevroren. maar weer volop zon. Volgens sommigen blijft het nog minstens een week zo.  De buurman naast ons, (een Roemeense Duitser) heeft problemen met zijn stroomvoorziening. Hij kan zijn kachel niet gebruiken omdat de accu leeg is. Af en toe laat hij de motor even lopen, maar dat bost niet bij. Als hij bij een andere buurman een aggregaat wil lenen, bied ik hem die van ons aan.

 

 

Wij wensen iedereen die dit leest een heel gezond en gelukkig 2015 toe.

Donderdag 1 januari 2015, Nieuwjaarsdag. Om 8.00 ur was het 4 gr. Maar als ik om 10.00 uur de zonnepanelen weer schuin naar de zon toe richt, licht er nog  ijs licht op het dak van de camper. ‘sMorgen om 9 uur zet ik eerst het losse paneel al in de zon en wat later op het dak. De buren rechts van ons, de Roemeense Duitsers) hij heet Aurer en zij Maria komen ons met een fles sekt en 4 glazen en een doos bonbons ons een gelukkig nieuwjaar wensen. We zitten gezellig bij ons in de camper (die van hun is te klein) allerlei familiegegevens uit te wisselen. Later komen de buurtjes van de andere kant (Ko en Joke) ons nieuwjaar wensen en geleidelijk aan komen er meer IMGP0683camperaars langs of zoeken we hen op. Heel gezellig. De zon staat weer hoog aan de hemel en geleidelijk aan loopt de temperatuur op tot zelfs 18 graden. De zonnepanelen doen het dan natuurlijk ook super. Op een gegeven moment stond de voltmeter op 14,5 Volt! We hebben tot 5 uur buiten gezeten. Daarna inpakken en alles dicht om de warmte binnen te houden, want als de zon weg gaat koelt het weer snel af.

Vrijdag 2 januari. Het heeft weer wat gevroren, dus snel de kachel aan zetten. Helaas, het gas is op. Althans één fles is nu leeg. Dus eerst snel aankleden en de 2e fles open draaien.  De eerste fles is niet echt leeg maar het butaan verdampt niet onder 5 graden, propaan wel. Straks als het weer wat warmer wordt levert die fles ook weer gas. In de loop van de ochtend maken we weer onze wandeling naar de Lidl, 20 min heen, 25 min terug . 5 min langer omdat we een rugzak en een volle tas te sjouwen hebben. Later nog een keer met scooter gegaan om 2 5 ltr pakken wijn te halen. Over het weer valt weinig te zeggen, de hele dag zon en de temperatuur loopt op naar zo’n 18 graden. Heerlijk om buiten te zitten.

Zaterdag 3 januari.  Al vroeg worden we er aan herinnert dat er vandaag markt is. Niet zomaar een markt, nee een reuze markt. 2 voetbalvelden vol met kramen. Natuurlijk maken wij ook een ronde. 20150103_104412 (2)Het is veel van het zelfde, vooral kleren. Nieuw maar ook heel veel gebruikt. We weten nu waar de kleding van de zak van Max naar toe gaat. Alles te koop voor 1 tot 3 Euro, afhankelijk van het kledingstuk. Wij kochten 10 paar sokken voor 5 Euro en 3 boxershorts voor 5 euro. Tenslotte ook nog 20150103_112544 (2)5 kg sinaasappelen voor 2,50. Omdat het een maandmarkt is komen de mensen van ver. Lekker druk dus. ‘s-Avonds de James Bond film “Skyfall” op RTL4 bekeken.

Vanaf onze camper zitten we eerste rang.

 

Zondag 4 januari. Mijn verjaardag. Het weer is weer het zelfde als de laatste dagen. Dus het zonnepaneel buitenzetten, eitje  en ontbijten. Al vroeg komt het eerste felicitatiemailtje binnen. Daarna komen de beide buurtjes me feliciteren telefoontje en een virtuele verjaardagskaart. Er is een rommelmarkt op de parkeerplaats voor het zwembad. De marktplaats van gisteren wordt nu als parkeerterrein voor de bezoekers van de rommelmarkt gebruikt. Het is er erg druk, het lijkt wel drukker dan gisteren. Samen met de NL-buren lopen we ook over de markt. IMGP0693 (2)Echt een rommelmarkt, voornamelijk oude troep. Moe van het slenteren drinken we in het restaurant van het zwembad met z’n vieren een kopje cappuccino. Het is er zo druk dat de kopjes allemaal in gebruik zijn, dus krijgen we de cappuccino in theeglazen. Terug bij de camper drinken we met z’n zessen voor mijn verjaardag een glas sekt. De rest van de middag weer heerlijk in de zon gezeten.

Maandag 5 januari. Een onrustige nacht achter de rug. Rina was  vannacht behoorlijk ziek. Gelukkig na wat langer uitslapen ging het weer een stuk beter. Buiten is het behoorlijk  mistig. Na het doorbreken van de zon werd het bewolkt, maar tegen de middag waren alle wolken weer verdwenen en was het weer lekker om buiten te zitten. Vandaag is ook wasdag. Na 3 emmertjes hing uiteindelijk toch het hele wasrek vol. Vandaag spaghetti gemaakt voor 2 dagen.  ‘s-Middags pannenkoeken gebakken

Dinsdag 6 januari. 3-koningen, De eerste dag met behoorlijk wat bewolking. Gelukkig kwam de zon er toch nog regelmatig door zodat in ieder geval de zonnepanelen hun werk konden doen. In de ochtend naar de Lidl geweest voor de broodnodige boodschappen. Daarna de rest van de spaghetti opgemaakt.

Woensdag 7 januari. Het weer is weer prima, 9.30 uur zonnepaneel buiten gezet en het ontbijt gemaakt. Daar hoort op woensdag een eitje bij. We hadden nog eieren uit Turkije. Bij het openen van de doos bleek de eieren aan de buitenkant beschimmeld te zijn. Toch maar 2 koken om te zien of ze van binnen misschien nog goed zijn. Helaas, nee dus.  Onze NL-buren Ko en Joke vertrekken vandaag naar Portimao. We nemen bij een kopje koffie afscheid van ze. Wij zelf gaan binnen kort ook maar weer eens verder.